Студопедия — Машини й устаткування для закладення тріщин і ремонту швів. Ремонтери
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Машини й устаткування для закладення тріщин і ремонту швів. Ремонтери






Закладення тріщин і ремонт температурних швів твердих покрить включає комплекс операцій, основними з яких є: очищення тріщин і швів від бруду; оброблення крайок швів; продувка стисненим повітрям і висушування тріщин і швів; ґрунтовка стінок і заповнення тріщин і швів спеціальними мастиками.

Засобу механізації, використовувані при проведенні цих робіт, класифікують по виду виконуваних робіт, конструктивному виконанню, способові пересування і типові привода робочого устаткування.

При усуненні дефектів покриття на невеликих ділянках застосовують ручні пневматичні або електричні машини: перфоратори, відбійні молотки, ручні заливальники тріщин, электрощетки і электрофрезы. При великих обсягах ремонтних робіт використовують ремонтери, до складу яких входить необхідне устаткування, автогудронаторы і пересувні бітумоплавильні котли, постачені розподільниками бітуму.

 

 

1 – компресор; 2 – електрофреза; 3 – важіль керування робочиморганом; 4 – щітка; 5 – ніж; 6 — генератор

Малюнок 71 – Машина для очищення швів цементобетонних покрить

 

 

Самохідна машина для очищення швів цементобетонних покрить (рисунок 71), змонтована на самохідному шасі, являє собою силовий агрегат, за допомогою якого приводяться в дію робочі органи і ручні машини. Навісне устаткування, установлене на спеціальному кронштейні між колісьми, складається з ножа і щітки. Машина оснащена комплектом змінних ножів різних розмірів, що очищають шви шириною 8, 12 і 15 мм. Циліндрична щітка зі сталевим дротовим ворсом, установлена позад ножа й обертова в напрямку, протилежному напрямкові руху машини, видаляє зі шва бруд, сміття і сторонні предмети. Привод щітки здійснюється від вала добору потужності двигуна шасі. Підйом і опускання рами з робочими органами виконує гідросистема. У якості причіпного робочого устаткування машина оснащена электрофрезой, призначеної для видалення зі швів дерев'яних предметів. Харчування электрофрезы — від генератора, установленого під кузовом машини.

Для продувки швів і привода пневмоинструмента компресор, розміщений на платформі шасі, подає стиснене повітря під тиском 0, 12–0, 4 Мпа, що використовують також при заповненні швів мастикою.

Для очищення тріщин асфальтобетонних покрить застосовують бензовоздушный газоструйный термоинструмент, що приводиться в дію стисненим повітрям від компресора. Пальна бензовоздушная суміш виривається з пальника з надзвуковою швидкістю і завдяки високій температурі згоряння ріже одне- і двошарові асфальтобетонні покриття. Одночасно розріз очищається від дрібного сміття, пилу і продуктів руйнування асфальтобетону. Крайки розрізу (або тріщини) при цьому оплавляються, що сприяє кращому зчепленню асфальтобетону з мастикою, що заливається в розріз або тріщину.

Тріщини в асфальтобетонних покриттях заповнюються спеціальними мастиками і бітумними композиціями за допомогою спеціального устаткування, змонтованого на базі автомобіля або пневмоколесного причепа. Резинобитумная композиція, розігріта до температури, що забезпечує стан плинності, стисненим повітрям подається з резервуара в розподільний пристрій і заповнює тріщину. При заповненні швів цементобетонних покрить резинобитумными в'язкими матеріалами їхньої стінки попередньо обробляють рідким бітумом, — ґрунтують. Ґрунтовка швів виробляється за допомогою пневмораспределительного пристрою, що складає з нагнітального бака і розподільного шланга з насадком.

Резервуар-казан обсягом 2–3 м3 призначений для прийому в'язких мастик різних типів — у виді брикетів або рідких (у гарячому стані). Необхідна температура в казані підтримується нагрівальним пристроєм.

Робоча швидкість машин для закладення тріщин і швів у твердих покриттях складає 0, 32–1, 03 м/с, що забезпечує продуктивність 700–970 м/ч.

Для закладення тріщин і ремонту швів може бути використаний заливальник швів, розглянутий у пункті 5.3.

Для механізації робіт з поточного ремонту твердих покрить застосовують машини, що одержали назву ремонтерів. Ці машини класифікують по призначенню, конструкції, способові пересування і наборові робочого устаткування.

По призначенню розрізняють машини для комплексного ремонту покрить і спеціалізовані, призначені для виконання ремонтних робіт визначеного виду. Спеціалізовані ремонтери мають більшу продуктивність і легше піддаються автоматизації, чим машини для комплексного ремонту. Однак унаслідок вузької спеціалізації їх можна застосовувати тільки при великих обсягах робіт визначеного виду. Для проведення ремонтних робіт у повному обсязі використовують ремонтери, комплектуемые з окремих машин і устаткування на базі стандартних тягових засобів (як правило, вантажних автомобілів), і універсальні комбіновані ремонтери. Ремонтери, комплектуемые з окремих машин, малопроизводительны і мають низький коефіцієнт використання устаткування унаслідок великих утрат часу на його підготовку до роботи і малого завантаження.

При ремонті покрить дороги аеродромів найбільш широке поширення одержали універсальні комбіновані ремонтери на базі автомобіля (рисунок 72) або колісного трактора. У передньому закритому відсіку машини встановлені: компресор, одна або два пересувні візки для розподілу асфальтобетону і щебеню, ручний виброкаток з електричним приводом вибровозбудителя, электротрамбовка, переносні блоки з пальниками інфрачервоного випромінювання, набір ручних машин із пневмо- і електроприводом, ремонтний інструмент і знаки, що обгороджують. У задньому, відкритому відсіку розміщені: здвоєний бункер-термос, призначений для завантаження асфальтобетонною сумішшю або щебенем; бітумний казан; касета з дорожніми знаками й інше устаткування.

 

1 – кабіна для бригади; 2 – бункер-термос; 3 – бітумний казан; 4 – касета з дорожніми знаками й огородженням

Рисунок 72 – Дорожній ремонтер

 

 

Для перевезення бригади робітників з чотирьох чоловік машина обладнана додатковою кабіною, у ній же розміщені: генератор перемінного струму, бак з технічною водою, шафа для запасних частин, слюсарного інструмента і технічної документації, электрощит керування генератором, щиток висвітлення і зв'язку з водієм, рація. Для вивантаження і навантаження робочого устаткування на стінці переднього відсіку змонтоване вантажопідйомний пристрій, що складається з лебідки, выносной стріли і вантажозахватного механізму. Бункер-термос являє собою ємність з подвійними стінками, між якими покладений шар теплоізоляційного матеріалу товщиною до 50 мм. Бункер-термос завантажується через верхній люк із кришкою. Для вивантаження матеріалів у нижній частині бункера встановлені затвори.

По пристрої і принципові дії робоче устаткування, що входить до складу комплекту ремонтера, не відрізняється від засобів механізації, описаних у відповідних розділах. Компресор і генератор приводяться в дію від основного двигуна автомобіля.

Робоче устаткування ремонтерів такого типу забезпечує ремонт окремих ушкоджень покриття у виді вибоїв, бугрів, напливів, викрашування крайок; заливання тріщин шириною до 5 мм; локальну поверхневу обробку покрить. При необхідності виконання якихось інших видів робіт до складу робочого устаткування можуть бути додатково уведені відповідні засоби механізації.

При виконанні великих обсягів робіт з ремонту цементобетонних покрить застосовують ремонтери, що складаються з трьох машин: напівстаціонарної установки для готування бетону; пересувної установки для готування і нанесення на ремонтируемую поверхня цементного колоїдного клею; самохідного бетоноукладача. Такий комплект машин забезпечує готування твердого піщаного бетону, попередню обробку поверхні і підготовку ділянок покрить до ремонту, готування колоїдного клею і нанесення його на оброблену поверхню покриття, а також укладання бетону, його розрівнювання й ущільнення, обробку відремонтованої поверхні.

По пристрої і принципові дії устаткування, що входить до складу комплекту, аналогічно засобам механізації, застосовуваним при пристрої цементобетонних покрить. Самохідний бетоноукладач монтують на базі колісного самохідного шасі. До складу робочого устаткування бетоноукладача входять планувальник, виброуплотнитель і видатковий бункер з живильником. Привод робочого устаткування – гідравлічний.

При необхідності усунення дрібних дефектів цементобетонних покрить на порівняно невеликих по площі ділянках аеродромів застосування складних високопродуктивних ремонтерів економічно недоцільно. У таких випадках звичайно використовують різні типи змінного навісного робочого устаткування до спеціальних машин, тягачам і автомобілям.

 


СПИСОК ВИКОРИСТОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

 

Основна

 

1. Баловнев В.И., Ермилов А.Б., Новиков А.Н. и др. Дорожно-строительные машины и комплексы: Учебник для вузов по спец. «Строительные и дорожные машины и оборудование». –М.: Машиностроение, 1988.–384 с.

2. Хархута Н.Я. и др. Дорожные машины. Теория, конструкция и расчет. Учебник для вузов. Изд. 2-е, доп. и перераб. –Л., Машиностроение, 1976.–472 с.

3. Машины для строительства и содержания дорог и аэродромов: Учебник для вузов по спец. «Автомобильные дороги» и «Строительство аэродромов»/ под общ. ред. А.З. Шарца. –М.: Машиностроение, 1985. –336 с.

 

Допоміжна

 

4. Васильев А.А. Дорожные машины. –М.: Машиностроение, 1979. –448 с.

5. Добронравов С.С., Сергеев В.П. Строительные машины. –М.: Высшая школа, 1981.–320 с.

6. Дорожные машины. Ч. ІІ. Машины для устройства дорожных покрытий / К.А Артемьев, Т.В. Алексеева, В.Г. Белокрылов и др. –М.: Машиностроение, 1982. –396 с.

7. Машины для скоростного строительства автомобильных дорог и аэродромов / Под ред. Ю.Б. Дейнего. – М.: Машиностроение, 1982. 248 с.

8. Теория, конструкция и расчет строительных и дорожных машин / Под ред. Л.А. Гобермана. –М.: Машиностроение, 1979. –248 с.

 

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1474. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия