Студопедия — Особливості ліквідації наслідків біологічної аварії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості ліквідації наслідків біологічної аварії






 

Значну небезпеку для населення становлять біологічні аварії, які супроводжуються викидами у навколишнє середовище препаратів з патогенними біологічними агентами (ПБА) 1-2 груп (бактерії, віруси, рикетсії, гриби, мікоплазми, токсини і отрути біологічного походження, а також мікроорганізми з включенням фрагментів генома зазначених ПБА).

 

Біологічні аварії можливі на виробництві живих вакцин, в мікробіологічних лабораторіях, які працюють з біологічним матеріалом, що надходить з епідемічне неблагополучних регіонів, у сховищах колекційних ПБА. У разі викиду у навколишнє середовище ПБА викликають його біологічне зараження, яке може потягнути за собою зараження і масове захворювання людей.

Характерним для біологічних аварій є тривалий час розвитку, наявність скритого періоду у проявленні уражень, стійкий характер і відсутність чітких меж осередків зараження, труднощі з виявленням та ідентифікацією збудника (токсину). Для ліквідації наслідків біологічних аварій необхідне прийняття екстрених заходів із застосуванням установ та формувань держсанепідслужби. Міністерства охорони здоров'я, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ та інших відомств, а також створюваних на їхній базі спеціалізованих формувань, які є складовою служби медицини катастроф.

Заходи з ліквідації осередку біологічного зараження проводяться згідно з планом протибактеріологічного захисту, який розробляється фахівцями санітарно-епідеміологічної служби разом з відповідними органами охорони здоров’я та структурними підрозділами медичного захисту органів управління МНС.

Загальне керівництво, організацію і контроль за проведенням заходів з локалізації і ліквідації осередку біологічного зараження здійснюють санітарно-протиепідемічні комісії при органах виконавчої влади. Діяльність цих комісій здійснюється у тісній взаємодії з комісіями техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У разі виникнення біологічної аварії як допомога комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій створюється протиепідемічний штаб, до складу якого входять представники Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, інших аварійно-рятувальних служб МНС, а також спеціалісти санітарно-епідеміологічної служби та охорони здоров’я. Штаб визначає об’єм, черговість і тривалість заходів з локалізації та ліквідації осередку біологічного зараження. Керівництво і контроль за виконанням заходів у зоні біологічної аварії здійснюють спеціалізовані групи: карантинна (обсерваційна), протиепідемічна, лікувальна, лабораторна, дезінфекційна, еколого-паразитологічна, адміністративно-господарча.

З метою виявлення і оцінки обстановки в зоні біологічної аварії організовується санітарно-епідеміологічна і біологічна розвідка. Санітарно-епідеміологічна розвідка проводиться з метою виявлення умов, які впливають на санітарно-епідеміологічний стан населення і шляхів його можливого зараження, а також розповсюдження інфекційних захворювань.

Біологічна розвідка проводиться з метою своєчасного виявлення факту викиду біологічного агента, у тому числі індикації і визначення виду збудника. Біологічна розвідка поділяється на загальну і спеціальну. Загальна – ведеться силами постів радіаційного і хімічного спостереження, управлінням прогнозування МНС, органами управління МНС, шляхом спостереження і неспецифічної індикації біологічних засобів.

У разі виявлення біологічних засобів негайно оповіщаються населення і відповідні сили системи цивільного захисту про загрозу зараження біологічними агентами. Специфічну індикацію збудника здійснюють санітарно-епідеміологічні установи. Відбір проб для специфічної індикації та їх доставку в лабораторії здійснюють групи санітарно-епідеміологічної розвідки.

Після оцінки одержаних даних обстановки протиепідемічний штаб відпрацьовує пропозиції щодо практичних заходів в зоні біологічної аварії. В пропозиціях відображуються наступні питання:

- висновки з оцінки санітарно-епідемічної обстановки;

- епідеміологічний прогноз і чинники, які на нього впливають;

- визначення завдань медичній службі, розподіл і порядок використання сил та засобів санітарно-епідеміологічної служби;

- організація біологічної та епідеміологічної розвідки;

- обґрунтування необхідності і організація ізоляційно-обмежувальних та режимних заходів;

- організація протиепідемічних та лікувально-евакуаційних заходів;

- необхідність допомоги з боку МНС і органів виконавчої влади.

З метою локалізації і ліквідації осередку біологічного зараження, який виник внаслідок біологічної аварії, здійснюється комплекс режимних, ізоляційно-обмежувальних і медичних заходів в рамках карантину і обсервації.

 

Під карантином слід розуміти систему державних заходів, до яких належать режимні, адміністративно-господарчі, протиепідемічні, санітарні та лікувально-профілактичні заходи, спрямовані на локалізацію і ліквідацію осередку біологічного ураження.

Режим карантину вводиться у разі встановлення факту біологічної аварії з викидом в навколишнє середовище збудників особливо небезпечних інфекцій або у разі появи серед ураженого населення хворих на особливо небезпечні інфекції або масових захворювань контагіозними інфекціями та зростанням їхньої кількості у короткий термін. Карантин вводиться наказом керівника обласної держадміністрації за поданням санітарно-протиепідемічної комісії відповідного рівня.

У разі аварій із зараженням території збудниками мало контагіозних захворювань, карантин замінюється режимом обсервації, під час якого суворі режимні заходи в зоні надзвичайної ситуації не проводяться.

Обсервація – це комплекс ізоляційно-обмежувальних, протиепідемічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на локалізацію осередку біологічного зараження і ліквідації у ньому інфекційних захворювань. Основним завданням обсервації є своєчасне виявлення захворювань з метою вжиття заходів щодо їх локалізації.

Режим карантину передбачає:

- оточення і збройну охорону кордонів вогнища зараження з метою його ізоляції від населення навколишніх територій;

- розгортання на основних транспортних магістралях контрольно-пропускних і санітарно-контрольних пунктів для контролю за в’їздом і виїздом громадян із зони карантину, ввезенням продовольства, медикаментів і предметів першої необхідності для населення;

- організація спеціальної комендантської служби в зоні карантину для забезпечення встановленого порядку і режиму харчування, охорони джерел водопостачання, обсерваторів тощо;

- обмеження контактів між окремими групами населення;

- активне виявлення, ізоляція і госпіталізація інфекційних хворих;

- розгортання обсерваторів для здорових осіб, які потребують виїзду за межі зони карантину;

- встановлення жорсткого протиепідемічного режиму для населення, роботи міського транспорту, торгівельної мережі і підприємств громадського харчування, роботи медичних установ;

- знезаражування (дезінфекцію) квартирних вогнищ, територій, транспорту, одягу, санітарну обробку людей;

- проведення загальної екстреної і специфічної профілактики особам, які перебувають в зоні зараження;

- забезпечення населення продуктами харчування і товарами першочергової потреби з додержанням вимог протиепідемічного режиму;

- проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення;

 

- контроль за проведенням дезінфекційних заходів під час захоронення трупів, а також перевірку повноти спалювання і правильності захоронення небезпечних для здоров’я населення матеріалів.

Для запобігання виникнення і розповсюдження інфекційних захворювань в зоні біологічного зараження запроваджуються заходи, які спрямовані на виявлення осіб з гострими, хронічними і тривалими формами інфекційних захворювань і безсимптомних носіїв інфекції.

Виявлення джерел інфекції досягається шляхом опитування населення, проведенням медичних оглядів і обстежень осіб, які працюють на об’єктах харчування і водопостачання.

З метою запобігання зараження додатково здійснюється профілактична дезінфекція, дезінсекція і дератизація. З цією ж метою проводяться профілактичні щеплення. Щеплення проводяться у плановому порядку і за епідемічними показниками на пунктах щеплення, які розгортаються відповідними лікувально-профілактичними установами.

Карантин і обсервація відміняються з вичерпанням терміну максимального інкубаційного періоду даного інфекційного захворювання з моменту ізоляції останнього хворого, після заключної дезінфекції і санітарної обробки населення.

Обов’язок органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, органів управління МНС – забезпечити виконання зазначених завдань.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2090. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия