Студопедия — Види і призначення рахунків бухгалтерського обліку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Види і призначення рахунків бухгалтерського обліку






Всі розглянуті рахунки називаються синтетичними або зведе­ними. Вони є рахунками першого порядку. Отже, синтетичними називають рахунки, призначені для обліку економічно однорідних груп активів, капіталу, зобов'язань і господарських процесів у гро­шовому вимірнику. Облік, що здійснюється за допомогою синтети­чних рахунків, називається синтетичним. Цей облік необхідний для одержання узагальненої інформації про діяльність підприємства. Наприклад, на синтетичному рахунку 20 " Виробничі запаси" облі­ковуються всі виробничі запаси. Але дуже багато існує різноманіт­них виробничих запасів. В зв'язку з цим в Плані рахунків існують так звані субрахунки, або рахунки другого порядку. Наприклад, ра­хунок 20 має такі субрахунки:

201 - Сировина і матеріали;

202 - Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби;

203 - Паливо;

204 - Тара і тарні матеріали;

205 - Будівельні матеріали і т.д.

Таким чином, якщо номер рахунку - тризначна величина, то перша цифра завжди показує номер класу, друга - номер балансо­вого рахунку в цьому класі, а третя - номер субрахунку цього раху­нку. Перша і друга цифра разом складають номер балансового ра­хунку. Наприклад, рахунок 641. Це рахунок 6-го класу, його балан­совий номер 64, а субрахунок 1 цього балансового рахунку.

Субрахунки передбачені Планом рахунків.

Але для оперативного керівництва недостатньо знати, що, на­приклад, на 201 рахунку " Сировина і матеріали" є залишок в розмі­рі 20 тис. грн. Необхідно знати, які саме ці матеріали: скільки, на­приклад, металу, борошна, лісоматеріалів і т.д., причому, окремо за видом, сортом, профілем і т.д. Таку інформацію одержують за до­помогою аналітичних рахунків.

Аналітичними називають рахунки, призначені для обліку наяв­ності і змін конкретних видів активів, капіталу, зобов'язань і ін.

Облік, що здійснюється за допомогою аналітичних рахунків, називається аналітичним обліком. Аналітичні рахунки відкрива­ються і ведуться тільки в тому випадку, коли вони необхідні. На­приклад, по рахунку 36 " Розрахунки з покупцями та замовниками", по рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядчиками" обов'язково треба мати інформацію, якому покупцю і скільки від­пущено, скільки грошей від нього отримано, а скільки ще за ним є боргу, або від якого постачальника щось отримано і скільки йому вже сплатили, а скільки ще є заборгованості. Щоб мати таку інфор­мацію, треба вести аналітичний облік в розрізі постачальників, по­купців. Аналітичного обліку потребує рахунок 66 " Розрахунки з оплати праці" в розрізі кожного працівника, так як треба знати, ко­му, скільки нараховано заробітної плати, скільки виплачено і скіль­ки ще не сплачено. А по таких рахунках, як " Каса", " Рахунки в бан­ках" аналітичний облік не ведеться: не треба мати більш детальну інформацію, крім інформації про залишки на цих рахунках.

Аналітичний облік ведеться не тільки в грошовому вимірюван­ні, а і в натуральному, і в трудовому. Наприклад, на всіх рахунках

виробничих запасів в аналітичному обліку вказуються тони, метри, літри і т.д.

Аналітичні рахунки Планом рахунків не регламентуються. Кі­лькість аналітичних рахунків відповідного синтетичного рахунку визначається кожним підприємством залежно від наявності об'єктів, що підлягають обліку.

Синтетичні і аналітичні рахунки тісно взаємопов'язані між со­бою, оскільки на них на підставі одних і тих же документів відо­бражаються одні і ті ж операції, але з різним ступенем деталізації: на синтетичному рахунку - загальною сумою, а на аналітичних ра­хунках до нього - частковими сумами. Коли дебетується або креди­тується синтетичний рахунок, то одночасно дебетуються і креди­туються відповідні аналітичні рахунки до нього. Звідси, обороти і залишки аналітичних рахунків в підсумку повинні дорівнювати оборотам і залишку синтетичного рахунка, який їх об'єднує. Відсу­тність такої рівності свідчить про наявність помилок у бухгалтерсь­ких записах, які треба знайти і негайно виправити.

Правильність облікових записів на аналітичних рахунках пері­одично перевіряється за допомогою інвентаризації, що забезпечує достовірність показників про їх залишки.

Вже розглядалося те, що рахунки бухгалтерського обліку бу­вають активними і пасивними. Але є рахунки, які бувають, в одній ситуації активними, а в іншій - пасивними. Такі рахунки назива­ються активно-пасивними. Наприклад, рахунок 44 " Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".З назви рахунка видно, що на ньому обліковуються і прибутки, і збитки. Прибутки відображаються за кредитом 44 рахунку, а збитки - за дебетом. Наприклад, на початок року на рахунку 44 було сальдо кредитове в розмірі 10000 грн. За перший квартал чистий прибуток (після оподаткування) склав 20000 грн. А за другий квартал отримані збитки в розмірі 50000 грн. Розрахуємо сальдо рахунку 44 на 01.07. Розрахунок робимо за формулою кінцевого сальдо пасивного рахунку, так як на початок періоду сальдо рахунку 44 було пасивне:

Скп = Сп + Кт - Дт = 10000 + 20000 - 50000 = -20000.

Результат отримали від'ємний. Це означає, що сальдо з креди­тового помінялось на дебетове, тобто:

Дт Рах.44" Нерозподілені прибут ки (непокриті збитки)" Кт
  Сальдо на 01.01 -10000
Оборот за II кв. 50000 Оборот за Ікв. 20000
Сальдо на 01. 07 -20000  

Продовжимо цей приклад. Нехай в третьому кварталі це під­приємство отримало 60000 грн. прибутку, то сальдо на 01.10. буде розраховуватись як у активного рахунку, так як початкове сальдо (на 01.07) було дебетовим в розмірі 20000 грн.

Ска = Сп + Дт - Кт = 20000 + 0 - 60000 = -40000.

 

Таким чином, сальдо кінцеве знову вийшло від'ємним, тобто стало іншим, ніж було на початку, а саме - кредитовим. Таким чи­ном, розрахунок кінцевого сальдо активно-пасивних рахунків про­водиться в залежності від того, яке було початкове сальдо. Якщо початкове сальдо було дебетовим, то кінцеве сальдо розраховується як активного рахунку, а якщо початкове сальдо кредитове - як па­сивного рахунку. Якщо кінцеве сальдо виходить від'ємним, то воно змінюється на протилежне: було дебетовим - стане кредитовим, і навпаки.

Крім активних та пасивних рахунків є ще так звані контрактив-ні рахунки - це рахунки, які використовуються для коригування де­яких активних рахунків. Наприклад, рахунок 13 " Знос необоротних активів" - пасивний рахунок, але він в балансі відображається в ак­тиві. Облік необоротних активів ведеться за так званою первісною вартістю. Окремо обліковується їх знос. В підсумок балансу вклю­чають їх залишкову вартість, яку отримують розрахунковим мето­дом: від первісної вартості віднімають знос. Таким чином, рахунок 13 " Знос необоротних активів" показується в активі балансу як від'ємний.

Аналогічно рахунок 38 " Резерв сумнівних боргів" коригує ра­хунок 36 " Розрахунки з покупцями і замовниками", так як у валю­ту (підсумок) балансу включається не вся заборгованість покупців, а заборгованість з урахуванням резерву сумнівних боргів, тобто зменшена на суму боргів, повернення яких є сумнівним.

Контрактивним до рахунку 28 " Товари" є пасивний субрахунок 285 " Торгова націнка", який в балансі окремо не відображається, а вираховується від суми залишків інших субрахунків рахунку 28.

За аналогією до контрактивних рахунків існують і контрпасив-ні рахунки. Субрахунок 523 " Дисконт за випущеними облігаціями" пасивний. Він коригує рахунок 52 " Довгострокові зобов'язання за облігаціями".

Є рахунки, які коригують не окрему статтю балансу, а цілий розділ. До таких рахунків відносяться:

рахунок 19 - " Негативний гудвіл". Він пасивний, але показу­ється в активі балансу як від'ємне значення, щоб скоригувати пер­ший розділ активу балансу;

рахунки 44, якщо є непокриті збитки, 45 - " Вилучений капі­тал", 46 - " Неоплачений капітал" - це активні рахунки, але показу­ються в балансі в пасиві із знаком " -", щоб скоригувати величину власного капіталу.

Разом з Планом рахунків наказом Міністерства фінансів Украї­ни була затверджена Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарсь­ких операцій підприємств і організацій. Ця інструкція спрямована на забезпечення єдності відображення однорідних за змістом гос­подарських операцій на відповідних синтетичних рахунках і субра­хунках. В Інструкції наведена коротка характеристика і призначен­ня синтетичних рахунків і субрахунків, типова схема реєстрації та групування інформації про господарські операції (кореспонденція рахунків першого порядку).

Контрольні запитання

1. Що таке План рахунків бухгалтерського обліку?

2. Скільки і які класи рахунків виділені в Плані рахунків бух­
галтерського обліку?

3. В яких класах рахунків знаходяться балансові рахунки?

4. Для чого служать балансові рахунки?

5. Якими класами рахунків представлені небалансов! рахун­ки?

6. Призначення небалансових рахунків.

7. Що обліковується на позабалансових рахунках?

8. Що обліковується на рахунках класів 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,
0?

9. Що таке:

а) синтетичний рахунок;

б) аналітичний рахунок;
в)субрахунок.

10. Що таке " синтетичний облік"?

11. Що таке " аналітичний облік"?

12. Чи до всіх синтетичних рахунків ведеться аналітичний облік?

13. Як пов'язані між собою синтетичний і аналітичний облік?

14. Що означає кожна цифра номера рахунка. Розшифруйте,
наприклад, рахунок 285?

15. Як розраховується кінцеве сальдо активно-пасивних рахун­ків?

16. Що таке " контрактивні рахунки"? Наведіть приклад.

17. Що таке " контрпасивні рахунки"? Наведіть приклад.

18. Яке призначення Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і госпо­-
дарських операцій підприємств і організацій?

19. Основний зміст цієї Інструкції.

Тести

4.1. На скільки класів згруповані всі бухгалтерські рахунки в
Плані рахунків:

а) 6;

6)10;

в) 9;

г)7.

 

4.2. Скільки класів балансових рахунків в Плані рахунків:
а) 7;

6)9;

в) 10;
г)6.

 

4.3. Який клас рахунків використовується для обліку власного
капіталу:

а)1; 6)2; в)3; г)4.

4.4. Який клас рахунків використовується для обліку необорот­
них активів:

а)1; 6)2; в)3; г)4.

4.5. Який клас рахунків використовується для обліку поточних
зобов'язань:

а)2; 6)4;

в)6; г)8.

4.6. Який клас рахунків використовується для обліку запасів:
а) 2;

6)4;

в)6; г)8.

4.7. Який клас рахунків використовується для обліку грошей і
дебіторів:

а)1; 6)3;

в)5; г)7.

4.8. Який клас рахунків використовується для обліку доходів:

а)1; 6)3;

в)5; г)7.

4.9. В якому класі рахунків є рахунок для обліку довгостроко­вої позики банку:

а)3; 6)5;

в)7; г)9.

4.10. В якому класі рахунків є рахунок для обліку товарів:

а)8; 6)6;

в)4; г)2.

4.11. Скільки розділів має пасив діючого формату балансу:
а) 4;

6)3;

в) 5;

г) 2.

4.12. Скільки розділів має актив діючого формату балансу:
а) 4;

6)3;

в) 5; г)2.

4.13. В якому класі рахунків є рахунок, на якому визначається
фінансовий результат:

а)3; 6)5;

в)7; г)9.

4.14. В якому класі рахунків є рахунок для обліку прибутку
(збитку):

а)2; 6)4;

в)6; г)7.

4.15. В якому класі рахунків є рахунок для обліку заборговано­
сті по оплаті праці:

а)2; 6)4;

в)6; г)8.

Вправи

В-4.1. В січні 200Хр. відбулися наступні господарські операції:

1) Отримана готівка в банку для видачі на відрядження - 500
грн.

2) Видана з каси готівка на відрядження - 500 грн.
в т.ч.

- п. Омельченко Г.Н. - 300 грн.

- п. Степанюк О. С. - 200 грн.

 

3) Степанюк О. С. повернув гроші в касу у зв'язку з тим, що
відрядження не відбулося - 200 грн.

4) Здані в банк надлишки грошей в касі - 100 грн.

Необхідно:

а) зробити бухгалтерські проводки на наведені господарські
операції;

б) операції, пов'язані із розрахунками з підзвітними особами,
відобразити на рахунках синтетичного і аналітичного обліку.

В-4.2. В лютому 2004р. на виробничій фірмі відбулися наступні господарські операції:

1) Отримано від фірми " Кар'єр" будматеріали:

а) цемент 100 т. по 170 грн. за 1 т. на 17000 грн.

б) цеглу 20000 шт. по 500 грн. за 100 шт. на 100000 грн.

Всього: 117000грн.

2) Перераховано фірмі " Кар'єр" за будматеріали - 100000 грн.

3) Отримано від фірми " Трест" будматеріали:

а) цеглу - 50000 шт. по 500 грн. за 100 шт. на 250000 грн.

б) цвяхи - 200 кг по 10 грн. за 1 кг на 2000 грн.

Всього: 252000 грн.

4) Відпущена цегла на будівельний майданчик (будівництво
здійснюється господарським способом) - 55000 шт.

Необхідно:

а) зробити бухгалтерські проводки за наведеними господарсь­
кими операціями;

б) по рахунках 20 " Виробничі запаси" і 631 " Розрахунки з по-­
стачальниками та підрядчиками" відобразити всі операції на рахун-­
ках синтетичного і аналітичного обліку.

Завдання до вправ 4.3-4.5:

1. На наведені господарські операції по підприємству " Еврика"
зробити бухгалтерські проводки;

2. Відкрити рахунки-літачки і відобразити на них всі господар­-
ські операції за кожний місяць окремо;

3. За кожний місяць окремо підрахувати по всім рахункам обо­
роти і вивести кінцеве сальдо;

4. Скласти баланс на кінець кожного місяця, в якому вказати
сальдо на початок і кінець місяця.

Вхідна інформація:

В-4.3. Залишки на рахунках на 01.01.200х року на підприємстві " Еврика", (грн.):

-Pax. 31 " Рахунки в банках" - 100000

-Pax. 40 " Статутний капітал" -66000

-Pax. 60 " Короткострокові позики" - 36000

-Pax. 66 " Розрахунки з оплати праці" - 20000

-Pax. 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядчиками" -28000

-Pax. 36 " Розрахунки з покупцями та замовниками" - 50000

Господарські операції за січень 200х р., (грн.):

1) Погашена короткострокова позика банку -16000;

2) Отримана готівка з банку для видачі зарплати - 10000;

3) Сплачено постачальникам — 14000;

4) Видана заробітна плата - 8000;

5) Невидана заробітна плата здана в банк -2000.

В-4.4. Господарські операції за лютий 200х р. по підприємству " Еврика" (грн.):

1) Отримана сировина від постачальника- 10000;

2) Отримано від покупців - 20000;

3) Сплачено постачальнику - 10000;

4) Погашена короткострокова позика банку - 5000;

6) Перерахований аванс постачальнику - 6000.

В-4.5. Господарські операції за березень 200х р. по підприємст­ву " Еврика", (грн.):

1) Отримано кошти від покупців - 30000;

2) Погашена короткострокова позика- 15000;

3) Отримана готівка в банку - 12000;

4) Видана зарплата - 12000;

5) Сплачено постачальникам - 14000;

6) Отриманий аванс від покупців - 5000.

 


РОЗДІЛ 5







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2113. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия