Студопедия — Основні схеми бухгалтерського обліку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні схеми бухгалтерського обліку






 

На кожному етапі господарювання витрачаються і рухаються кошти підприємства, які необхідно обліковувати, щоб знати, скільки чого витрачено, скільки поступило від покупців і скільки отримано прибутку. Сума прибутку від діяльності підприємства визначається шляхом співставлення одержаних доходів з понесеними витратами. Як уже зазначалось, облік доходів та витрат ведеться окремо на від­повідних рахунках. Списанням їх на призначений для цього рахунок 79 з відповідними субрахунками визначається результат діяльності підприємства. Облік всіх цих процесів для різних видів діяльності схематично представлено на рисунках 5.11.- 5.14.

_____________________________________________

1 В торгівельній діяльності процес виробництва відсутній (що купили, то і продали)

 

 

Зміст операцій: 1) Отримана сировина від постачальника; 2) Списана сировина: а) на технологічні потреби; б) на потреби керівництва, збуту та інше; 3) Нарахована зарплата, амортизація, т.д. а) на технологічні потреби; б) на потреби керівництва, збуту та інше; 4) Випущена з виробництва готова продукція; 5) Відвантажена готова продукція; 6) Списана собівартість реалізованої продукції; 7) Закриття рахунків 7-го і 9-го класів; 8) Виявлення фінансових результатів та закриття рахунку 79. Рисунок 5.11 - Схема бухгалтерського обліку на виробничому підприємстві з використанням рахунків класу 9  
Зміст операцій: 1) Отримана сировина від постачальника; 2) Відпущені матеріали; 3) Нарахована зарплата, амортизація, т.д. 4) Закриття рахунків 8-го класу: а) витрати, пов'язані з технологічним процесом; б) витрати, не пов'язані з технологічним процесом; 5) Відпущена з виробництва готова продукція; 6) Відвантажена готова продукція покупцям; 7) Списана собівартість реалізованої продукції; 8) Закриття рахунків 7-го і 9-го класів; 9) Виявлення фінансових результатів і закриття рахунку 79. Рисунок 5.12 - Схема обліку на виробничому підприємстві з використанням рахунків класу 8 і 9  
Зміст операцій: 1) Надійшли від постачальника матеріали; 2) Відпущено матеріали: а) на технологічні потреби; б) на потреби керівництва, збуту та інше; 3) Нарахована зарплата, амортизація, т.д. а) пов" язані з технологією; б) не пов" язані з технологією; 4) Надані послуги замовнику; 5) Списана собівартість наданих послуг; 6) Закриття рахунків 9-го і 7-го класів; 7) Виявлення фінансових результатів і закриття рахунку 79. Рисунок 5.13 - Схема обліку на підприємстві послуг з використанням рахунків класу 9    
       
Зміст операцій: 1) Надійшли товари від постачальника; 2) Нарахована зарплата, амортизація та інші витрати обігу; 3) Відвантажений товар покупцям; 4) Списана собівартість реалізованих товарів; 5) Закриття рахунків 9-го і 7-го класів; 6) Виявлення фінансових результатів і закриття рахунку 79.  

Процес діяльності підприємства, як правило, починається з процесу постачання, тобто підприємство забезпечує себе сирови­ною, матеріалами та іншим.

Як відображається в бухгалтерському обліку отримання чогось (сировини, матеріалів) ми вже розглянули (Дт 20 Кт 63). Результа­том постачання є отримання якихось активів. Потім ці активи ви­трачаються на виробництві. Але при визнанні витрат кредитуються не тільки активи (див. схему 5.11-5.14), а і зобов'язання. Напри­клад, нарахована заробітна плата робочим (Дт 81 або 23 Кт 66), на­раховано органам соціального страхування (Дт 82 або 23 Кт 65).

Зверніть увагу на те, що в процесі виробництва витрати відо­бражаються на рахунках восьмого класу, а якщо рахунки восьмого класу не використовуються, то обов'язково на рахунку 23 (витрати, пов'язані з технологічним процесом), або на рахунках 91, 92, 93, 94 (не пов'язані з технологічним процесом).

Тобто, у виробничих підприємствах обов'язково при обліку ви­трат використовується рахунок 23, тому що, як правило, не всі ви­трати на технологічні цілі перетворюються в готову продукцію. Залишок по рахунку 23 - це незавершене виробництво. Є види ді­яльності, де незавершеного виробництва на звітну дату не буває. Це підприємства з коротким технологічним циклом. Наприклад, хлібо­пекарня. Але і в цьому випадку повинен в обліку використовувати­ся рахунок 23. Інакше справа з рахунком 26. Є види діяльності, де готової продукції немає. Послуги не можна складувати, тому на підприємствах сфери послуг не буває рахунку 26. В усьому іншому схеми 5.11-5.14 підходять для описання бухгалтерського обліку на підприємствах сфери послуг.

Є особливості побудови бухгалтерського обліку на підприємст­вах торговлі1. Це пов'язано з тим, що підприємства торгівлі прода­ють товар, який вони купили, тобто матеріальних витрат у них не буває (хоча можуть бути витрати матеріалів на упаковку та інше). Тому, навіть ті підприємства торгівлі, які використовують 8 клас рахунків, як правило, не використовують рахунок 80. Крім того, підприємства торгівлі не використовують рахунки 23 і 26, які при­таманні виробничим підприємствам. А основна частина витрат тор­говельного підприємства, пов'язаних з технологією просування то-

_____________________________________________

1 Особливості обліку в галузях народного господарства детально вивчаються в спеціаль­ному курсі. Але в даному випадку наведені загальні особливості з метою більш глибокого розуміння бухгалтерського обліку як системи.

 

 

варів на ринку (заробітна плата товарознавців, продавців, нараху­вання на зарплату, амортизація торгівельного обладнання, будівель магазинів та інше), обліковується на рахунку 93 " Витрати на збут". І наприкінці, про основні риси бухобліку на стадії збуту. Облік збуту продукції, в основному, не залежить від виду діяльності. На всіх підприємствах при відпуску (відвантаженні) готової продукції, товарів або наданні послуг визнаються доходи і виникає дебіторсь­ка заборгованість (якщо продано за готівку, то дебіторська забор­гованість не виникає, а такий актив, як товар перетворюється в ін­ший актив - гроші), тобто робиться проводка Дт 36(30) Кт 70. Ще раз необхідно підкреслити, що при відвантаженні готової продукції або товарів не можна кредитувати рахунок 26(28). Цей рахунок кредитується при списанні собівартості реалізованої продукції (Дт 90 Кт 26(28). Це пов'язано, насамперед з тим, що на рах.26 готова продукція обліковується по собівартості, а продають її по цінах ре­алізації. Отже, продукція (товари, послуги) по реалізаційній ціні є доходом (Кт 70), а за собівартістю - витратами (Дт 90), які співста-вляються між собою при виявленні фінансових результатів на ра­хунку 79.

При відвантаженні готової продукції, товарів, робіт, послуг, можуть дебетуватися не тільки активи (рах.36), а і зобов'язання, якщо відвантаження відбулося в рахунок погашення зобов'язань.

Таким чином, в процесі обліку на підприємстві охоплюються всі стадії діяльності підприємства: постачання, відпуск різних ре­сурсів у виробництво, випуск з виробництва готової продукції, її реалізація. Закінчується цикл обліку виявленням фінансових ре­зультатів, тобто фінансову звітність можна складати тільки після того, як визначені результати діяльності підприємства. А щоб ви­явити ці результати в бухгалтерському обліку, слід обов'язково провести такі процедури:

 

- всі рахунки витрат закрити на рахунок фінансових результа­тів;

- всі рахунки доходів закрити на рахунок фінансових результа­тів;

- рахунок фінансових результатів закрити на рахунок прибутків
або збитків.

 

Бухгалтерські проводки з цих процедур називаються заключ­ними. Внаслідок заключних проводок досягаються дві мети: 1) виявляється фінансовий результат;

 

 

2) рахунки класів 7, 8, 9, тобто ті, на яких обліковуються доходи, витрати і фінансові результати, закриваються. Це означає, що вони готові до початку нового циклу.

Заключні проводки робляться, як правило, щоквартально, але можуть щомісячно, або в кінці року. Це визначається обліковою політикою підприємства.

Контрольні запитання

1. Які бухгалтерські проводки необхідні для відображення в
обліку наступних господарських операцій:

- отримані матеріали від постачальника;

- відпущені матеріали у виробництво;

- випущена з виробництва готова продукція;

- відвантажена покупцям готова продукція;

-отримані гроші від покупця за відвантажену готову продук­цію;

-оплачено постачальнику за отримані матеріали;

- нарахована заробітна плата робітникам;
-отримано в банку готівку для виплати зарплати;

- виплачена заробітна плата.

 

2. Які витрати відносяться до витрат періоду і чому вони так
називаються?

3. На яких рахунках обліковуються витрати періоду?

4. Що означає " закрити рахунок"?

5. Де в балансі відображаються рахунки класів 7, 8, 9?

6. Чому не може бути бухгалтерської проводки:

Дт pax 36 Кт pax 26

7. Які бухгалтерські проводки робляться на відвантажену про­
дукцію:

а) по ціні реалізації;

б) по собівартості.

8. Назвіть основні процеси діяльності підприємства, які відо­
бражаються в бухгалтерському обліку.

9. В якій оцінці обліковується готова продукція на складі гото­
вої продукції?

 

10. Що відображається на рахунках класів 7, 8, 9?

11. Коли і як закриваються рахунки класів 7, 8, 9?

12. На якому рахунку визначаються фінансові результати осно­
вної діяльності?

13. На якому рахунку обліковуються фінансові результати?

14. Чому на рахунках-літачках на одних рахунках буква " С"
(сальдо) стоїть, хоча і нема залишку на початок періоду, а на інших
- нема?

15. Намалюйте схему бухгалтерського обліку для торгівельного
підприємства, яке використовує для обліку витрат рахунки тільки
класу 8;

16. Придумайте ситуацію, яка в господарських операціях опи­
сує повний цикл діяльності підприємства (від придбання сировини
до отримання прибутку). Відобразіть ці господарські операції на
рахунках бухгалтерського обліку.

Тести

5.1. Яка з наступних господарських операцій пов'язана з облі­-
ком витрат:

а) сплачено постачальнику;

б) видана заробітна плата;

в) видано під звіт на відрядження;

г) нарахована заробітна плата.

5.2. Яка з наступних господарських операцій не пов'язана з об-­
ліком витрат:

а) нарахована заробітна плата;

б) нараховано органам соціального страхування;

в) видана заробітна плата;

г) нарахована амортизація.

5.3. Що означає проводка: Дт 80 Кт 20:

а) відпущено матеріали в основне виробництво;

б) відпущено матеріали зі складу;

в) відпущено матеріали для упаковки готової продукції;

г) відпущені матеріали на ремонт адміністративного корпусу.

5.4. Що означає проводка: Дт 81 Кт 66:

а) нарахована заробітна плата робітникам цеху;

б) нарахована заробітна плата адміністрації цеху;

в) нарахована заробітна плата всім працюючим на підприємст-­
ві;

г) нарахована заробітна плата адміністрації підприємства.,

Залишок на рахунку 26 " Готова продукція" був 40000
грн.Вся продукція відвантажена покупцю за 55000 грн.Фінансовий
результат від цієї операції складає (грн.):

а) + 55000;

б) + 40000;
в)+15000;

г) по наведеним даним розрахувати валових прибуток немож­ливо.

5.6. Залишок на рахунку 28 " Товари" складає 130000 грн. Поло-­
вину цих товарів відвантажено покупцю за 100000 грн. Фінансовий
результат від цієї операції складає (грн.):

а) +100000;

б) - 30000;

в) +35000;
г)+130000.

5.7. Що означає залишок по рахунку 23 " Виробництво":

а) собівартість нереалізованої продукції;

б) собівартість готової продукції;

в) собівартість відвантаженої продукції;

г) собівартість незавершеного виробництва.

5.8. Що означає залишок на рахунку 26 " Готова продукція":

а) собівартість нереалізованої готової продукції;

б) собівартість готової продукції;

в) собівартість відвантаженої продукції;

г) собівартість незавершеного виробництва.

5.9. Якщо в бухгалтерському обліку підприємства є бухгалтер­-
ська проводка: Дт 23 Кт 20, то з використанням яких рахунків ве­-
деться облік витрат на підприємстві:

а) тільки 8-го класу;

б) тільки 9-го класу;

в) 8 і 9 класів разом;

г) по наведеній інформації неможливо дати відповідь.

5.10. Якщо в бухгалтерському обліку підприємства є бухгал-­
терська проводка Дт 80 Кт 20, то з використанням яких рахунків
ведеться облік витрат на підприємстві:

а) тільки 8-го класу;

б) тільки 9-го класу;

в) 8 і 9 класів разом;

г) по наведеній інформації неможливо дати відповідь.

5.11. Коли закриваються рахунки 7, 8, 9 класів:

а) щомісячно;

б) щоквартально;

в) щорічно;

г) як вказано в обліковій політиці.

Вправи

В-5.1. Зробити бухгалтерські проводки, відобразити по рахун­ках бухгалтерського обліку наступну ситуацію: який отриманий ре­зультат від реалізації товарів підприємством гуртової торгівлі, як­що залишок по рахунку 28 " Товари" був 200000 грн. Весь товар ре­алізований за 280000 грн.

В-5.2, Зробити бухгалтерські проводки, відобразити по рахун­ках бухгалтерського обліку наступну ситуацію: який отриманий ре­зультат від реалізації готової продукції, якщо залишок по рахунку 26 " Готова продукція" був 180000 грн. 50% цієї продукції реалізо­вано за 150000 грн.

В-5.3. Визначити фінансовий результат з відображенням в об­ліку (бухгалтерські проводки з розноскою по рахунках) фінансово­го результату, якщо:

• залишок на початок місяця по рахунку 23 " Виробництво" -
20000 грн., дебетовий оборот за місяць - 280000 грн., залишок на
кінець місяця - 10000 грн.;

• по всіх інших рахунках залишку на початок місяця не було;

• вся готова продукція реалізована за 350000 грн.

В-5.4. Розв'язати вправу 5.3 при умові, що вся готова продукція була реалізована за 250000 грн.

В-5.5. Скласти баланс по підприємству гуртової торгівлі на 31.01.Ox p., якщо його баланс на 01.01.Охр. був такий, (тис. грн.):

 

Актив На 1.01 Пасив На 01.01
II. Оборотні активи - товари 200, 0 І. Власний капітал - статутний капітал 200, 0
Усього за розділом II 200, 0 Усього за розділом І 200, 0
Баланс 200, 0 Баланс 200, 0

За січень відбулися наступні господарські операції, (грн.):

• реалізований весь товар за 280000 грн.;

• нарахована заробітна плата;

а) адміністрації - 6000 грн.;

б) продавцям - 8000 грн.;

•нараховано органам соціального страхування - 7000 грн.;

•отриманий рахунок до сплати за оренду складських примі­щень - 5000 грн.

При розвязанні задачі використовувати для обліку затрат раху­нки тільки 8-го класу.

В-5.6. Розв'язати вправу 5.5 з використанням рахунків для об­ліку витрат тільки 9-го класу.

В-5.7. Розв'язати вправу 5.5 з використанням рахунків для об­ліку витрат 8-го і 9-го класів разом.

В-5.8. Скласти баланс по підприємству на 31.03.0x p., якщо йо­го баланс на 01.03.0х р. був такий, (тис. грн.):

Актив На 1.03 Пасив На 1.03
І. Необоротні активи - основні засоби 50, 0 І. Власний капітал - статутний капітал 60, 0
    - прибуток 20, 0
Усього за розділом І 50, 0 Усього за розділом І 80, 0
II. Оборотні активи   IV. Поточні зо-  
- виробничі запаси 20, 0 бов'язання  
- незавершене 12, 0 - короткострокові 15, 0
виробництво   кредити банків  
- готова продукція 8, 0 - поточні зо-  
- грошові кошти 10, 0 бов'язання за роз­рахунками з оплати праці 5, 0
Усього за розділом II 50, 0 Усього за розділом IV 20, 0
Баланс 100, 0 Баланс 100, 0

За березень відбулися наступні господарські операції, (грн.): 1) Отримані гроші в банку на видачу заробітної плати - 5000

2)Видана заробітна плата - 5000

3)Відпущено на технологічні потреби матеріали - 15000

4) Нарахована заробітна плата:

-робітникам основного виробництва- 10000

- адміністрації підприємства - 6000

5)Нараховано органам соціального страхування - 8000

6) Нарахована амортизація основного технічного обладнання -2000

7)Відпущена з виробництва готова продукція (суму визначити). Залишок незавершеного виробництва - 9000

8)Вся готова продукція відвантажена покупцю за ціною реалі­зації-60000

При обліку витрат використовувати рахунки тільки 8-го класу.

В-5.9. Розв'язати вправу 5.8 з використанням для обліку витрат рахунків тільки 9-го класу.

В-5.10. Розв'язати вправу 5.8 з використанням для обліку ви­трат рахунків 8-го і 9-го класів разом.

 

 

 

РОЗДІЛ 6

__________________________







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1648. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия