Студопедия — Документообіг. Зберігання документів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Документообіг. Зберігання документів






Документи, які потрапляють в бухгалтерію або складаються бухгалтерами, мають свій " життєвий" цикл. Основні етапи цього циклу:

- складання і оформлення;

- прийняття бухгалтерією;

- рух по підрозділах бухгалтерії (робочих місцях бухгалтерів),
опрацювання та відображення в обліку;

- передача документів до архіву.

 

 

Рух документів від моменту їх складання на підприємстві або отримання від інших фізичних чи юридичних осіб до передачі в ар­хів називається документообігом.

Для забезпечення своєчасного рівномірного руху документів без затримок та нагромадження їх на окремих місцях наказом кері­вника підприємства затверджується графік документообігу. Для складання графіку документообігу на великих підприємствах часто запрошуються науковці з вищих навчальних або науково-дослідних закладів.

Контроль за дотриманням графіків документообігу покладений на головного бухгалтера, вимоги якого є обов'язковими для всіх відділів підприємства.

Відповідальність за своєчасне та якісне складення документів, облікових реєстрів, передачу їх у встановлений термін для відо­браження в бухгалтерському обліку, за достовірність даних, які на­ведені в документах, несуть особи, які безпосередньо склали та підписали ці документи.

Відповідальність за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій в первинних документах, збереження відпрацьованих документів, реєстрів та звітності протягом встанов­лених термінів покладена на власника (власників) чи посадову осо­бу (вповноважений орган), який здійснює керівництво підприємст­вом відповідно до законодавства та установчих документів.

Документи, що пройшли опрацювання (їх часто називають ви­користаними), бухгалтерські звіти і баланси підшивають за видами в окремі папки і передають в архів.

Архіви бувають поточні і постійні. Поточний архів організо­вується безпосередньо в бухгалтерії для збереження документів звітного року, оскільки працівники вимушені часто звертатися до цих документів для одержання різних довідок. Постійний архів розміщується у спеціально обладнаному приміщенні і призначений для зберігання не тільки бухгалтерських документів і звітності, але і справ інших підрозділів підприємства.

Документи з поточного архіву в постійний передають після за­кінчення звітного періоду. Термін зберігання документів у постій­ному архіві підприємства для кожного виду документів встановлює Головне архівне управління України. Після закінчення цього термі­ну зберігання документи знищуються (оформляються актом).

Видача первинних документів, облікових регістрів, бухгалтер­ських балансів і інших звітів з бухгалтерії та архіву підприємства працівникам інших підрозділів, фізичним і юридичним особам здійснюється лише за рішенням першої особи та головного бухгал­тера.

Вилучення оригіналів фінансово-господарських та бухгалтер­ських документів контролюючими органами може бути здійснене тільки на підставі рішення суду.

Органи державної податкової служби мають право при прове­денні перевірок вилучати у підприємств копії фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які свідчать про за­ниження об'єктів оподаткування, несплату податків і зборів, а при проведенні арешту активів платника податків на підставі рішення суду - вилучати оригінали первинних документів із складенням опису, який скріплюється підписами представника органу держав­ної податкової служби та платника податків і залишенням копій та­ких документів платнику податків. Забороняється вилучення у суб'єктів господарської діяльності документів, що не підтверджу­ють факти порушення законів України про оподаткування.

При поверненні раніше вилучених документів, вони прийма­ються під розпис відповідальною посадовою особою підприємства і підшиваються до тих же томів, з яких були вилучені.

При зникненні або знищенні документів керівник підприємст­ва письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх зникнення або знищення. Для участі в роботі комісії запрошуються як працівники підприємства, так і представники слідчих органів.

Результати роботи цієї комісії оформляються актом, який за­тверджується керівником підприємства. В десятиденний термін ко­пія акту надсилається державній податковій службі та організації, якій підпорядковане підприємство.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 640. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия