Студопедия — Від 4 січня 2005 р. № 1 ПРО ОБЛІКОВУ ПОЛІТИКУ ПІДПРИЄМСТВА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Від 4 січня 2005 р. № 1 ПРО ОБЛІКОВУ ПОЛІТИКУ ПІДПРИЄМСТВА






 

На виконання вимог Закону України " Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р. № 996-ХІ (далі -Закон № 996), Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (далі — П(С)БО), затверджених наказами Мінфіну України, інших нор­мативних актів, маючи право вибору облікової політики з метою дотримання підприємством єдиної методики відображення в бухгалтерському обліку і звітності господарських операцій та порядку оцінки об'єктів обліку, НАКАЗУЮ:

І. Встановити на підприємстві таку облікову політику:

1. Класифікацію активів та зобов'язань здійснювати виходячи з терміну один рік.

2. Для визнання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів визначення строку їх корисного використання, вибору методу нарахування амортизації в момент введення їх в експлуатацію та протягом подальшого використання створити постійно діючу інвентаризаційну комісію у складі:

_________________(вказується склад комісії).

3. Встановити такі методи обліку та принципи оцінки активів та зобов'язань підприємства:

3.1. Визнання, оцінку та облік основних засобів здійснювати відповідно до П(С)БО 7 " Основні засоби". Одиницею обліку вважати окремий об'єкт основних засобів та інших матеріальних необоротних активів. Групування основних засобів в аналітичному обліку провадити згідно з вимогами Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. №291 (далі-Інструкція№291).

3.2. В складі малоцінних необоротних активів обліковувати

_________________________________________

1 " Все про бухгалтерський облік" №8 (1041) 25 січня 2005.

 

 

об'єкти вартістю до 1000 грн. та очікуваним строком використання (експлуатації) більше одного року (або операційного циклу).

3.3. Амортизацію об'єктів основних засобів нараховувати такими методами:

— будівлі та споруди — прямолінійним методом, виходячи зі строку корисного використання 50 років;

— машини та устаткування — методом прискореного зменшення залишкової вартості виходячи зі строку корисного використання 5 років;

— інші об'єкти основних засобів — прямолінійним методом виходячи зі строку корисного використання 5 років.

3.4. Амортизацію малоцінних необоротних активів нараховувати у першому місяці їх використання у розмірі 100% їх вартості.

3.5. Визнання, оцінку та облік нематеріальних активів здійснювати згідно із П(С)БО 8 " Нематеріальні активи". Одиницею обліку вважати окремий об'єкт нематеріальних активів.

3.6. Амортизацію нематеріальних активів нараховувати прямолінійним методом. Термін корисного використання кожного об'єкта і чинники, що впливають на нього, відображати в акті, складеному інвентаризаційною комісією.

3.7. Переоцінку (дооцінку та уцінку) балансової вартості основних засобів, нематеріальних активів, інших матеріальних необоротних активів до їхньої справедливої вартості проводити раз на рік станом на 31 грудня, якщо їхня залишкова вартість відхиляється від справедливої більш ніж на 15%.Справедливу вартість зазначених активів формувати на рівні вільних ринкових цін на аналогічні активи з урахуванням рекомендацій, викладених у додатку до П(С)БО 19 " Об'єднання підприємств". Розрахунок, необхідний для переоцінки зазначених активів та відображення її результатів в обліку, складає постійно діюча інвентаризаційна комісія і затверджує голова цієї комісії.

3.8. Фінансові інвестиції відображати в обліку і звітності відповідно до П(С)БО 12 " Фінансові інвестиції" з урахуванням вимог П(С)БО 13 " Фінансові інструменти".

3.9. Визнання, оцінку та облік дебіторської заборгованості здійснювати відповідно до П(С)БО 10 " Дебіторська заборгованість". Резерв сумнівних боргів формувати один раз на рік на дату балансу, виходячи із платоспроможності окремих дебіторів.

На 2005 р. встановити такі коефіцієнти: у разі прострочення платежів до 1 місяця — 15%, від 3 до 6 місяців — 5, 7%, більше 6 місяців — 8, 1%. Коефіцієнти встановлюються щодо дебіторської заборгованості станом на 31 грудня попереднього року і протягом року не змінюються.

3.10. Товарно-матеріальні цінності визнавати, оцінювати та обліковувати згідно з вимогами П(С)БО 9 " Запаси". Одиницею запасів вважати кожне найменування цінностей.

3.11. Для обліку транспортно-заготівельних витрат відкрити субрахунки " Транспортно-заготівельні витрати" до відповідних рахунків запасів.

3.12. Предмети строком використання менше одного року, що супроводжують виробничий процес протягом звітного періоду, обліковувати на рахунку 22 " Малоцінні та швидкозношувані предмети". У момент передачі таких активів в експлуатацію списувати їх з балансу з одночасною організацією їх оперативного кількісного обліку за місцями експлуатації і відповідальних особах протягом строку фактичного використання таких предметів.

3.13. Готову продукцію та незавершене виробництво обліковувати за фактичною виробничою собівартістю.

3.14. Оцінку вибуття сировини, матеріалів, напівфабрикатів, МШП, інших виробничих запасів і готової продукції здійснювати методом ФІФО.

3.15. Спецодяг, виданий у підзвіт працівникам, обліковувати на особистих картках останніх протягом усього встановленого терміну його використання. Списання спецодягу з підзвіту до закінчення встановлених термінів його використання здійснювати тільки на підставі актів про його непридатність. Акти здавати в бухгалтерію відповідно до графіка документо-обороту.

3.16. Переоцінку запасів проводити один раз на квартал на підставі рішення постійно діючої інвентаризаційної комісії.

3.17. Визнання, оцінку та облік зобов'язань здійснювати відповідно до П(С)БО 11 " Зобов'язання".

3.18. Заробітну плату нараховувати відповідно до колективного договору:

— для виробничого персоналу — на відрядній основі;

— для апарату управління та працівників відділу збуту — за тарифними ставками (окладами).

3.19. Щомісяця нараховувати резерв для виплати відпускних,

премій та інших заохочувальних і довгострокових виплат працівникам, передбачених П(С)БО 26 " Виплати працівникам" і колективним договором підприємства.

3.20. Визнання та відображення в обліку доходів здійснювати відповідно до вимог П(С)БО 15 " Дохід".

3.21. Визнання та відображення в обліку витрат здійснювати відповідно до вимог П(С)БО 16 " Витрати".

3.22. Облік витрат підприємства вести за допомогою рахунків класу 8 " Витрати за елементам й" та класу 9 " Витрати діяльності".

3.23. Застосовувати позаказний метод обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції.

3.24. Розрахунок виробничої собівартості здійснювати для кожного об'єкта обліку витрат окремо.

3.25. У цілях визначення виробничої собівартості продукції встановити такий перелік змінних і постійних загальновиробничих витрат:

3.25.1. Змінні загальновиробничі витрати:

— основна і додаткова заробітна плата допоміжного виробничого персоналу;

— відрахування на соціальне страхування допоміжному виробничому персоналу;

— витрати на водопостачання для технологічного процесу;

— витрати, пов'язані з енергозабезпеченням технологічного процесу.

3.25.2. Постійні загальновиробничі витрати:

— заробітна плата та інші виплати апарату управління цеху;

— відрахування на соціальне страхування апарату управління цеху;

— витрати на опалення, освітлення, водопостачання та інші послуги третіх осіб на утримання виробничих приміщень;

— операційна оренда основних засобів виробничого призначення;

— амортизація основних засобів виробничого призначення;

— амортизація нематеріальних активів виробничого призначення;

— витрати на поточний ремонт та технічне обслуговування обладнання цехів.

3.26. Загальновиробничі витрати розподіляти пропорційно основній заробітній платі основного виробничого персоналу.

3.27. Оцінку залишків незавершеного виробництва здійснювати по кожному з видів готової продукції та статей калькуляції з визначенням фактичної вартості залишків сировини та матеріалів і розрахунком вартості витрат інших статей калькуляції пропорційно вартості сировини та матеріалів.

3.28. Для оцінки залишків незавершеного виробництва, визначення переліку та складу статей калькулювання виробничої собівартості готової продукції створити комісію в складі_________

3.29. Визначити таку нормальну виробничу потужність структурних підрозділів______________

(наприклад, нормальною виробничою потужністю цеху вважати обсяг діяльності, при якому сума прямих витрат на виготовлення продукції складає 125000 грн.).







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 697. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия