Студопедия — Microsoft
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Microsoft






Флагманська СКБД від Microsoft – SQL Server. Цей продукт оптимізований для роботи в Windows і добре показав себе в порівняльному тестуванні на тлі продукції конкурентів. Установка Microsoft SQL Server найчастіше обходиться дешевше, ніж СКБД конкурентів. Інтенсивна програма підготовки й сертифікації персоналу сприяє росту числа професіоналів, здатних брати участь у розробці й експлуатації Microsoft SQL Server.

Microsoft SQL Server – промислова система, що відповідає вимогам, пропонованим до серверів класу.NET. Існує, однак, ряд інших систем від Microsoft, здатних працювати з SQL.

9.2 СКБД для настільних систем

Для придбання прикладної частини немає потреби купувати сервер даних. Існує ряд програм для настільних систем, здатних приймати й обробляти SQL-оператори. Ці системи можуть працювати навіть на комп’ютерах laptop.

СКБД для настільних систем випускаються також компанією Microsoft. Перша з них -Access. Це проста й потужна програма, не призначена, однак, для систем, що обслуговують одночасно велику кількість користувачів. Access має графічний інтерфейс із функцією перетаскування, яка застосовується для перекладу операторів у синтаксис SQL, і виведенням на екран обох форм операторів. Зверніть увагу, що Access може діяти одночасно як зовнішній інтерфейс, надаючи об’єкти форм і звітів, і як прикладна частина з об’єктами таблиць і запитів.

Ще раз зверніть увагу, що Access сполучає в собі зовнішній інтерфейс із прикладною частиною. Деякі з його функцій, наприклад, форми й звіти відносяться до зовнішнього інтерфейсу, інших – обробка запитів і таблиць, – до прикладної частини. У випадку використання Access як єдиної СКБД, цей поділ несуттєвий, але можливе роздільне використання обох складових у з’єднанні із СКБД від інших розробників. Приміром, зовнішній інтерфейс Access може з’єднуватися зі сховищами даних IBM DB2. Або навпаки: Web-сторінка може підключитися до таблиць і запитів Access, що діє в цьому випадку як прикладна частина. В умовах з’єднання різних СКБД SQL стає мовою спілкування.

В Access є ряд місць, де можна використати SQL-оператори замість безпосереднього звертання до таблиць і запитів; ми їх розглянемо далі.

Ще одна система, пропонована Microsoft – MSDE (Microsoft Data Engine – Процесор даних Microsoft). Це, власне кажучи, процесор даних, позбавлений інших функцій СКБД (включаючи аналізатор запитів) і можливості нарощування потужності по обслуговуванню великої кількості користувачів. MSDE можна використати для керування даними й для виконання SQL-операторів над цими даними, але в ньому відсутні засобу моніторингу характеристик, реплікації, безпеки й інші функції, звичних для SQL-сервера. MSDE входить у видання Microsoft Office.

10 Установка з’єднання

Після установки зовнішнього інтерфейсу й прикладної частини потрібно створити між ними з’єднання, скориставшись для цього певного роду програмою. З’єднання визначає сховище даних, з яким має бути працювати, спосіб передачі SQL-операторів і результатів, а також набір параметрів, що регулюють перші дві умови. Приміром, в Delphi можна вказати роботу із СКБД Access; буде потрібно установка з’єднання для передачі в Access SQL-операторів; потрібно вказати спосіб дозволу конфліктів доступу в багатокористувацькій системі, а також вибрати оптимізацію по швидкості зчитування даних або по гнучкості. Після того, як параметри обміну даними будуть встановлені, буде потрібно засіб передачі SQL-операторів СКБД.

Якщо зовнішній інтерфейс і прикладна частина подібні двом телефонним апаратам, то аналогом з’єднання є телефонні лінії й комутатор. Ми починаємо телефонну розмову з набору номера для установки з’єднання й чекаємо, поки комутатор з’єднає потрібні абоненти. Після установки з’єднання ми спілкуємося зі співрозмовником на іншому кінці. При цьому українська мова служить засобом спілкування в точності так само, як SQL-оператори служать засобом обміну даними між зовнішнім інтерфейсом і прикладною частиною.

Дамо огляд чотирьох методів установки з’єднання. Після цього ми розглянемо приклади написання операторів створення з’єднання (з усіма тонкощами й небезпеками).

Більш ранній і менш досконалий вид з’єднання – ODBC (Open DataBase Connectivity –Відкрите з’єднання з базою даних) з’явилося результатом співробітництва майже всієї галузі на початку 90-х. З’єднання не оптимізувалось під який-небудь конкретний тип СКБД; проте в 90-і роки цей метод одержав широке поширення. З’єднання ODBC не кращим чином працюють із нереляційними даними й вимагають окремого драйвера для кожного типу сховища даних.

Наступним хронологічно було з’єднання OLEDB, що представляло собою багато інтерфейсів COM (Component Object Model – модель компонентних об’єктів), здатних взаємодіяти з більшістю сховищ даних.

i СOM-об’єкти – це пакети коду, що володіють стандартним інтерфейсом для взаємодії з іншими екземплярами коду. Щоб позбавити тисячі програмістів від написання дублюючих одна одну процедур, що дають однаковий результат, завдання була вирішена один раз, а рішення – укладені в СOM-об’єкт і можуть бути використані кожним, хто цей об’єкт придбає, COM-об’єкт – це власне кажучи міні-програма, якою може скористатися будь-який програміст.

СOM-технологія використовує програмний інтерфейс (API), оптимізований для взаємодії із програмами, написаними на C++. OLEDB установлює прямі з’єднання зі сховищами даних через провайдерів, але може це робити через більше ранні ODBC, а також використати ODBC-драйвери.

i ODBC встановлює з’єднання за допомогою драйверів, OLEDB – за допомогою провайдерів. Драйвери й провайдери являють собою програми, що сполучають, утримуючі інструкції про те, як працювати зі сховищами даних певних типів.

Сьогодні Microsoft пропонує об’єкти ADO (Active Data Objects – Об’єкти даних Active), що представляють собою COM-об’єкти для взаємодії з даними. У деякому змісті ADO інкапсулює OLEDB в об’єктну модель. Завдяки цьому програмістові немає потреби писати довгі й складні процедури доступу до даних – для установки з’єднання досить ініціалізувати один або кілька об’єктів ADO й установити їхні властивості. Об’єкт ADO відправить по цьому з’єднанню SQL-оператор й одержить Отриманий результат.

Ще один популярний метод установки з’єднання між зовнішнім інтерфейсом і прикладною частиною пов’язаний з використанням об’єктів JDBC (Java DataBase Connectivity -З’єднання з базою даних на основі Java). Подібно ADO, в них інкапсульовані багато класів й інтерфейсів, а також процедури, написані на Java і призначені для відправлення SQL-операторів із зовнішнього інтерфейсу на прикладну частину. JDBC дозволяє розроблювачеві створювати з’єднання тільки в API, повністю написаному на Java. JDBC не тільки забезпечує можливість доступу до прикладної частини за допомогою SQL-операторів, але також дозволяє писати на Java аплети для будь-якого зовнішнього інтерфейсу.

Існує багато інших методів з’єднання. Ряд постачальників СКБД пропонують спеціалізовані з’єднання, призначені для конкретних зовнішніх інтерфейсів і СКБД.

У цьому розділі ми розглянули ряд різноманітних методів з’єднання, здатних задовольнити широкий спектр вимог. У деяких ситуаціях необхідне програмування спеціального з’єднання. Це трудомісткий підхід, однак він забезпечує більше ефективне з’єднання, вільне від надлишкових функцій.

11 Типова конфігурація використання SQL

В реальному житті SQL застосовується в різних типових схемах – конфігураціях – від звичайного настільного комп‘ютера до складної системи з декількома серверами. Але в кожній конфігурації зазначені SQL-запрощик, прикладна частина й з’єднання. У багатьох випадках (але не завжди) у якості запрощика використається зовнішній інтерфейс. Розглянемо варіант наявності між користувачем і СКБД декількох серверів. У такому варіанті один із серверів повинен бути SQL-запрощиком.

У чому відмінність SQL-запрощика від зовнішнього інтерфейсу? Зовнішній інтерфейс забезпечує взаємодію людини із системою, SQL-запрощик просто генерує SQL-запити. При цьому він, як правило, одержує інструкції (які записи зчитати з бази даних, які дані записати) від зовнішнього інтерфейсу.

Прикладна частина – це в більшості випадків СКБД.

Більшість конфігурацій мають такі елементи:

ü інтерфейс користувача;

ü діловий регламент (можливо, здатний генерувати SQL-оператори);

ü сховище даних;

ü фізичне з’єднання;

ü логічне з’єднання.

Однак зазначені функції розподілені по машинах і вузлам мережі різним чином. Дуже потрібно вміти представити в уяві весь шлях, що проходить інформація від користувача до сховища даних і назад. Перший крок в усуненні будь-якої несправності – визначення місця, у якому вона виникла.

Як уже було сказано, Access містить об’єкти, що виконують функції частин зовнішнього інтерфейсу (форми й звіти), а також об’єкти-таблиці, що грають роль прикладної частини. У деякому змісті об’єкти запитів Access діють на зразок SQL-операторів, будучи єдиним засобом взаємодії між об’єктами зовнішнього інтерфейсу й прикладної частини. До того ж до об’єктів запитів будь-яка властивість об’єкта Access, здатна приймати SQL-оператор як своє значення, є SQL-запрощиком, як й VBA-код Access, у якому виконується SQL-оператор. На відміну від інших систем Access здатний установлювати внутрішні з’єднання між формою й таблицею без зовнішніх об’єктів на зразок ADO або OLEDB.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 510. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия