Студопедия — Запити й вивчення SQL в Access
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Запити й вивчення SQL в Access






Далі ми розглянемо тестування прикладних частин.

Найбільш очевидне застосування SQL в Access – складання запитів. У багатьох аспектах SQL-оператор – синонім запиту Access; і той і інший представляють опис результату, який потрібно отримати від СКРБД. Опис створюється на основі англійської мови і мови розробки бази даних, в нашому випадку – російської. Результат же повертається у формі таблиці запиту. Одна із чудових можливостей СКБД Access – перетворення сіткового подання у форму SQL-запиту й назад. Розглянемо основний приклад, до якого ми будемо звертатися протягом теми – вибірку імен і прізвищ всіх співробітників.

Прийшов час зайнятися тестуванням SQL-операторів, але ми ще не розглянули їхнього складання. Тому візьмемо для тестування наступний нескладний оператор:

SELECT Имя, Фамилия FROM Сотрудники

Цей оператор призначений для бази даних Борей; він повертає список всіх співробітників, число яких дорівнює дев’яти; перша – Марія Бєлова.

Ми будемо звертатися до наведеного вище тестовому оператора протягом цієї теми декілька разів.

СПРОБУЙТЕ – Вправа з SQL у вікні запитів

Розглянемо використання вікна запитів Access для перетворення запиту у форму оператора SQL і назад. Це можна зробити одним із двох способів: щигликом на одній із кнопок Вид з лівого краю стандартної панелі інструментів; або виконанням команди меню View:

 

1 Запустіть Access і відкрийте базу даних Борей.mdb (пункт меню Справка/Примеры баз данных.../Учебная база данных „Борей”). Переглянете список запитів:

 

 

2 Відкрийте у вікні бланку запиту запит з ім’ям (Список имеющихся товаров) і гляньте на результат – таблицю з полями Код товара і Марка. У таблиці представлені тільки продукти, поставка яких триває, хоча в результаті ця умова не відображається:

 

 

3 Перейдіть в режим конструктора, виконавши команду меню Вид/Конструктор, і подивіться на структуру таблиці. Як бачимо, у нас є одна таблиця даних Список товаров, з якої на таблицю запиту перенесені три стовпці. Два з них показані, третій – ПоставкиПрекращены, – прихований. Чому? Бо поле третього стовпця використовується як критерій запиту:

 

4 Перейдіть до SQL-режиму, виконавши команду меню Вид/Режим SQL, і подивіться, яким чином таблиця перетворилася в SQL-оператор. Ми поки не приступили до вивчення синтаксису SQL-операторів, але зміст їх зрозумілий кожному, хто володіє основами англійської мови:

5 Поверніться знову в режим конструктора і в бланку запиту створіть поле КодТипа:

6 Перейдіть в SQL View і переконайтесь в появі нового поля наприкінці першого рядка:

7 Прогляньте результат зміненого запиту і закрийте вікно запитів, не зберігаючи змін.

 

8 Створіть новий запит, в режимі конструктора встановіть в бланку запиту поля Имя й Фамилия для таблиці Сотрудники, прогляньте його в режимі SQL і запустіть його на виконання:

9 Зауважимо, що не всі SQL-оператори можна створити у бланку запитів в режимі конструктора. У вікні бази даних виділіть запит Клиенты и поставщики по городам і спробуйте його відкрити у Конструкторі. Не вийде! Це запит типу UNION, тому в Access він може бути представлений тільки у формі SQL.

Як це працює – експеримент із SQL в Access Queries

Тут можна обійтися без довгих пояснень – Access сам виконає всю роботу. На майбутнє Потрібно пам‘ятати, що Access легко виконує «переклад» запиту з бланку запиту в SQL і назад. Студенти знаходять дуже зручним перевіряти складені SQL-запити, переводячи їх у бланк запиту, перш ніж копіювати через буфер обміну в робочий зовнішній інтерфейс.

Треба, однак, мати на увазі, що в деяких ситуаціях такий підхід може приводити до несподіваних результатів. Одна з таких ситуацій – неможливість перекладу SQL-оператора (наприклад, UNION) у бланк запиту; інша – включення в SQL-оператор неіснуючого поля. В останньому випадку Access прийме нове поле за параметр і потребує ввести значення.

3 Аналізатор запитів

Під терміном зовнішній інтерфейс маємо на увазі інтерфейс, видимий для користувача. Однак при розробці виникає потреба в засобі, що дозволяє посилати SQL-оператори як зі звичайного зовнішнього інтерфейсу, але який би забезпечував більше гнучкості й потребував мінімуму настроювань. Зовнішній вигляд цього інтерфейсу не має особливого значення – він повинен забезпечувати лише перевірку SQL-операторів. Крім того, було б непогано, якби він надавав інформацію про швидкість й ефективність виконання складних операторів. Більшість СКБД мають такий засіб. Має його і SQL Server. Це Query Analyser (Аналізатор запитів).

i Перш ніж скористатися аналізатором запитів, переконайтесь, що SQL Server запущено.

Якщо запустити аналізатор запитів (Пуск/Програми/Microsoft SQL Server/Query Analyser), відкриється діалогове вікно, у якому потрібно вказати, до якого сервера він повинен підключитися. Ми залишаємо зробити це операційній системі.

 

 

Вікно аналізатора запитів – звичайне вікно Windows з меню й панеллю інструментів. Зверніть увагу на список, розташований на панелі інструментів. За замовчуванням у ньому виділений рядок master. Наші SQL-оператори будуть призначені для Борей, тому виділяємо в списку цю базу даних.

Тепер можна протестувати оператор. Наберіть на клавіатурі або вставте через буфер обміну наступне:

SELECT Имя, Фамилия FROM Сотрудники

Тепер запустіть оператор натисканням F5 або щигликом на кнопці із зеленим трикутником. Вікно розділиться на дві панелі (верхню й нижню); в останню будуть виведені результати виконання SQL-оператора. Розміри стовпців у таблиці результату можна регулювати, перетаскуючи границі їхніх заголовків. Передбачено можливість виділення частини результату й копіювання її в інший додаток.


Розповсюджені помилки при роботі з аналізатором запитів

P Запуск SQL-оператора для бази даних, для якої він не призначений.

P Отримання результату в нерозбірливому виді через вибір текстового подання замість табличного.

P Багаторазовий набір тих самих операторів замість збереження їх і вставки через буфер обміну.

P Помилки при наборі імен таблиць або стовпців.

На закінчення кілька порад:

P Для збереження SQL-оператора виконаєте команду меню File/Save As (Файл/Зберегти як).

P Для багаторазового швидкого виправлення помилки (наприклад, в імені стовпця) або заміни одного оператора іншим, скористайтеся командою меню Edit/Replace (Виправлення/Замінити).

P Можна вводити одночасно декілька операторів, розділивши їх крапкою з комою.

P Текст оператора можна розміщувати в будь-якому порядку, вставляючи в будь-якому місці символи табуляції або зміни рядка (символ каретки). SQL ігнорує пробіли.

P Поруч із кнопкою запуску (із зеленою стрілкою) розташовується прапорець, щиглик на якому призводить до перевірки SQL-оператора без його запуску. Таку перевірку зручно застосовувати при налагодженні операторів. Інакше ця операція запускається сполученням клавіш Ctrl+F5.

P Для переходу на певний рядок, натисніть Ctrl+G й уведіть номер цього рядка.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 913. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия