Студопедия — Порушення потягів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порушення потягів






У підлітковому віці відбувається розвиток ціннісно-мотиваційної сфери особистості. Швидкий темп ста­тевого дозрівання приводить до інтенсивного статево­го потягу, який унаслідок соціальних умов не може бути реалізованим.

У багатьох підлітків відбувається перше знайомство з алкоголем та наркотичними речовинами. Наявні також потяги до бродяжництва, підпалів та інші види порушень потягів. Як ізольований розлад ці стани трапляються рідко, частіше—як симптоми інших за­хворювань. Ці порушення бувають при різноманітних психопатіях, неврозах, шизофренії; як короткочасні епізоди можуть спостерігатись і при акцентуаціях ха­рактеру.

Порушення потягів має складні психологічні та фі­зіологічні детермінанти. Спільним для всіх типів пато­логії потягів є те, що вони мають глибинну підсвідому природу. В свідомості виникає стійке, іноді непере­можне прагнення здійснити певні дії. Після їх здій­снення підліток переживає змішане почуття — задово­лення й докори совісті, якщо дія має аморальний чи протиправний характер.

З психоаналітичної точки зору порушення потягів є засобом реалізації статевого потягу. При біхевіорист-ському (поведінковому) підході звертається увага на виникнення випадкового умовно-рефлекторного зв'язку між певними діями й позитивними емоціями та за­кріпленням цього зв'язку. В концепціях дизонтогенезу порушення пов'язуються з нерівномірним розвитком сфери потягів та гальмівних механізмів. На нашу дум­ку, вірогідний збіг нерівномірного розвитку сфери по­тягів і зовнішніх стимулів, які закріплюють саме це, а не інше порушення.

Розглянемо докладніше деякі види порушення по­тягів. Втечі та бродяжництво часто трапляються в під­літковому віці і можуть бути ситуативно зумовленими та пов'язаними з патологічними потягами до бродяж­ництва.

Ситуативно зумовлені втечі поділяються на імпуль­сивні, емансипаційні та демонстративні. Імпульсивні втечі виникають як відповідь на стресову, загрозливу ситуацію. Якщо підліток побоюється покарання за якийсь проступок, він намагається уникнути його. В цих випадках підліток здійснює втечі, як правило, сам. Він залишається в межах міста, ночує на горищах та в підвалах. У подальшому цей поведінковий стерео­тип може закріплюватися й повторюватися при будь-яких труднощах. При дослідженні особистості таких підлітків наявний нестійкий і лабільний типи акцен­туації характеру. Умови виховання здебільшого надто вимогливі, за типом домінуючої гіперпротекції.

Емансипаційні втечі виникають як прагнення до різноманітності, ризику й пригод. Спонукає до втечі прагнення позбутися способу життя, що вже надоку­чив, опіки та повчань дорослих. Втечі здебільшого здійснюються в компанії з 2—3 приятелів, при цьому можливі подорожі на великі відстані або за межі міс­та, коли підлітки живуть біля річки чи в лісі в курені. Часто втечам передують інші порушення поведінки — шкільні прогули, пиятики, дружба з асоціальними під­літками. При патопсихологічному обстеженні особис­тості цих підлітків виявляється гіпертимний, гіпертим-но-нестійкий, циклоїдний тип акцентуацій.

Демонстративні втечі здійснюються з метою при­вернення чи повернення уваги матері або об'єкта закоханості, або щоб посісти привілейоване місце серед однолітків. Втечі здійснюються недалеко і нена­довго в ті місця, де підлітка напевно будуть шукати. Цей тип утеч часто закріплюється у вигляді стійкого поведінкового стереотипу. При патопсихологічному обстеженні таких підлітків спостерігається істеро'ід-ний, істеро-лабільний тип акцентуацій.

Втечі як порушення потягів виникають без будь-яких видимих причин, за нормальних сімейних взає­мовідносин. Перші втечі з дому можуть бути ще в дошкільному віці, але найбільшої інтенсивності дося­гають у підлітків. Вони несподівано ідуть з дому, можуть подорожувати по всій країні. Підлітки перед втечею відчувають занепокоєння, непереборне бажан­ня піти. До деякої межі підліток може протистояти такій потребі, але потім все одно здійснює втечу. Після зменшення потреби підлітки часто самостійно повертаються додому, обіцяють «так більше не роби­ти», але потім втечі повторюються.

При патопсихологічному обстеженні цих підлітків наявна шизоїдна чи нестійка психопатія (інколи епі-лептоїдна); часті симптоми органічного ураження ЦНС. При виявленні вираженої інертності психічних процесів, епілептощних змін особистості обов'язкова консультація психіатра — не виключено, що втечі пов'язані зі зміненими станами свідомості.

Потяг до підпалів (залежно від інтенсивності проя­вів і психологічного змісту) трапляється як при акцен-туаціях, так і при психічних захворюваннях. Психоло­гічний зміст цих дій різний. Підпали можуть бути елементом делінквентної поведінки — як намагання помститися, налякати, розважитися. Вони здійсню­ються делінквентними компаніями, нерідко в стані алкогольного сп'яніння. Спостерігаються в підлітків з нестійкою та гіпертимною акцентуацією.

Потяг до підпалів задовольняє потребу підлітка в розрядці психічної напруженості, отриманні задово­лення. Іноді задоволення досягається спогляданням будь-якого вогню; інколи позначається вибірковістю (наприклад, підпалюються тільки сидіння в електрич­ках). Здійснюються ці дії наодинці, в деяких випадках їм передує наростання психічної напруженості, дратівливість. При патопсихологічному обстеженні цих під­літків фіксуються риси епілептоїдного або шизоїдного типу з високим ризиком психопатії, інколи наявне викривлення процесів мислення. При виявленні пато­логічного потягу до підпалів необхідна консультація психіатра з метою відповідного лікування.

Патологічний потяг до крадіжок (клептоманія) рід­ко трапляється в підлітків, частіше крадіжки є елемен­том делінквентної поведінки.

Алкоголізм (потяг до вживання спиртних напоїв) як сформоване захворювання у підлітків трапляється рід­ко. Головною проблемою є раннє вживання алкоголю. Багато хто з підлітків із делінквентною поведінкою вживають алкоголь, щоб сп'яніти, але алкоголізм фор­мується не в усіх. Вибіркова чутливість до алкоголю пов'язана з генетичними та обмінними факторами, а також із певними типами особистості. Найчастіше ал­коголізм виникає у нестійких та епілептощних підліт­ків. Нестійкі підлітки починають випивати в делін-квентних компаніях, де випивка є постійною розва­гою. Поступово алкоголь перетворюється на постій­ний атрибут веселощів, відпочинку. Формується пси­хічна, а пізніше й фізична залежність. Пиятики стають регулярними, підліток занедбує навчання, працю, здій­снює правопорушення з метою «дістати на пляшку».

При патопсихологічному обстеженні таких підліт­ків спостерігається поєднання ознак органічного ура­ження ЦНС (порушення обсягу уваги, координації ру­хів, механічної пам'яті) з нестійкою чи нестійко-гіпер-тимною акцентуацією. Самооцінка у цих підлітків зде­більшого завищена. Симптоматично, що підліток не надає значення своїм пиятикам, не сприймає їх як хворобу. При вираженій епілептоїдній психопатії пер­ші вживання алкоголю переносяться важко: з напада­ми злоби, головного болю, порушеннями пам'яті (під­літок не пам'ятає окремих епізодів своїх дій у період сп'яніння). Незважаючи на це, може виникнути потяг до спиртного, потреба напитись «до відключення». Підліток одразу починає вживати міцні спиртні напої у великих дозах. Часто бувають випивки наодинці, вживання дешевих сурогатів. При патопсихологічному обстеженні наявні інертність психічних процесів, по­рушення переключення уваги.

Рекомендовані заходи залежать від структури алко­голізації: у випадку одноразового вживання алкоголю необхідно провести раціонально-роз'яснювальну бесі­ду. Якщо пиятики входять у структуру делінквентної поведінки, необхідні нагляд і контроль батьків, мілі­ції, шкільного психолога. При формуванні алкоголь­ної залежності обов'язкова консультація нарколога чи психіатра.

Одним із різновидів порушення потягів є вживання наркотичних речовин, яке досить часто починається в підлітковому віці. Так, згідно з соціологічними опиту­ваннями, серед школярів пробували наркотики 5, 5 %, учні ПТУ — 10, 2 %, учні технікумів — 13, 5 %.

У вживанні наркотичних речовин велику роль ві­діграє акцентуація характеру та мікросоціальні умови (перебування в делінквентному середовищі, прожи­вання в районах, де поширене вживання наркотичних речовин). Виникнення наркозалежності значною мі­рою зумовлене біохімічними факторами — «готовніс­тю» організму до приймання та включення в обмін речовин саме цього наркотику. Нами виявлений та­кож феномен психологічної готовності (до вживання психотропних речовин). Це питання було розглянуто в розділі 6. Дослідженням залежності частоти та типу нарковживання від акцентуацій присвячені праці В. Бітенського, О. Лічко, Б. Херсонського та ін.

Гіпертимні підлітки часто вживають «за компанію» різні наркотичні речовини, визнані в їхньому мікросе-редовищі. Привабливими для них є інгалянти (ефір, ацетон, клей) і гашиш. Галюциногени, опіати для них малопривабливі. Наркозалежність формується віднос­но пізно.

Циклоїдні підлітки в гіпертимній фазі поводяться так само, як гіпертимні, в депресивній фазі вони можуть вживати й транквілізатори, але не регулярно, а залежно від тривалості спадів настрою.

Лабільний тип акцентуацій рідко пов'язаний з потя­гом до нарковживання, але в компанії можливе приймання інгалянтів.

Сенситивний та психастенічний типи акцентуації, на думку О. Лічко, характеризуються стійкістю до нар-ковживання, але за нашими даними для підлітків цьо­го типу привабливі тільки деякі наркотики — похідні ефедрину, стимулятори.

Шизоїдні підлітки найбільше схильні до вживання гашишу; зловживання цим препаратом може провоку­вати галюцинації, загострення шизоїдних рис особис­тості.

Епілептоїдні підлітки віддають перевагу вживанню алкоголю у великих дозах. У випадках соціальне деза-даптованої поведінки трапляється вживання гашишу та опіатів. Стимулятори здебільшого відкидаються, оскільки посилюють емоційну вибуховість. В епілеп-тоїдів швидко формується алкогольна та наркотична залежність.

Істероїдні підлітки відчувають особливу схильність до стимуляторів, іноді до гашишу. Менша схильність простежується до інгалянтів і транквілізаторів. У істе-роідів часто помічається перебільшення в розповідях про свій наркотичний досвід, дозування.

Нестійкі підлітки звичайно віддають перевагу тим наркотичним речовинам, які більш поширені та які легше дістати в даному районі. Фізична залежність формується поступово.

При патопсихологічному обстеженні цих підлітків виявляються риси особистості та особливості психіч­них процесів, що були до початку нарковживання і тому є досить індивідуальними. Проте залежно від типу речовини, що вживається, можна з'ясувати й загальні закономірності. У наркоманів, які вживають опіати, на передній план виступають виражена висна-жуваність психічних процесів, недостатність концен­трації уваги. Пам'ять, мислення, інтелект не знижені. Спостерігається низький, нестійкий рівень домагань. Самооцінка, як правило, досить диференційована. При обстеженні за проективними методиками вияв­ляється високий рівень тривожності, депресії аж до думок про самогубство.

У підлітків, що вживають гашиш, працездатність не порушена. Пам'ять та увага — в межах норми, однак виявляються порушення мислення: орієнтація на слабкі ознаки, різнорівневість суджень. Емоції лабільні, емоційне сприйняття та вираження почуттів не порушені. Рівень домагань і самооцінка дещо завищені.

Для підлітків із залежністю від токсичних речовин (бензину, розчинників) характерні порушення психіч­них процесів за органічним типом: різка недостатність обсягу та концентрації уваги, порушення пам'яті, зни­ження інтелекту.

Вищеназвані особливості психічних процесів вини­кають при регулярному вживанні наркотиків, нарко­манії І—II стадії. Будь-які випадки нарковживання (навіть епізодичні) мають бути відомі районному нар­кологові та інспекції у справах неповнолітніх. Завдан­ням шкільного психолога є своєчасна психокоригуюча робота з «важкими» підлітками, мета якої — профі­лактика нарковживання.

Сексуальні перверзії— це стійкі зміни статевого потягу щодо об'єкта його направленості (діти, твари­ни, особи тієї самої статі) чи способу його задоволен­ня. В підлітковому віці може починатися формування справжніх сексуальних перверзій, але буває й ситуа­тивно зумовлена поведінка, що нагадує перверзію, яка з віком безслідно зникає.

Онанізм (мастурбація} не належить до порушень статевого потягу і є нормою для підліткового віку. Необхідність консультації зі спеціалістом (психіатром, сексопатологом) виникає тільки в тому випадку, коли підліток онанує відкрито, в присутності інших людей:

удома при матері, в класі на уроці і т. д. Найчастіше це симптом психічного захворювання, що розвиваєть­ся, — шизофренії, періодичного психозу.

Раннє статеве життя до настання достатнього фізичного розвитку може розглядатися як порушення.

При ранньому початку статевого життя слід все ж таки провести патопсихологічне обстеження з метою з'ясування його можливих хворобливих причин: ма­ніакальної фази МДП, наслідків органічного уражен­ня ЦНС і т. д. Також бажано визначитися з наявністю (чи відсутністю) негативних особистісних реакцій на факт початку статевого життя: почуття вини, депресії. У хлопчиків ранній початок статевого життя трап­ляється при гіпертимній, циклоїдній, епілептоїдній акцентуації. У дівчаток — за наявності істероїдної та гіпертимної акцентуації. У підлітків з лабільно-сенси­тивною акцентуацією початок статевого життя може бути пов'язаний із необхідністю поповнити дефіцит доброзичливого спілкування в сім'ї.

Гомосексуалізм легко виникає у підлітків, які пере­бувають у закритих навчальних закладах, за відсутнос­ті осіб протилежної статі. Зі зміною ситуації у біль­шості підлітків гомосексуалізм благополучно припи­няється. Слід зазначити, що останнім часом скарги на гомосексуальну поведінку почастішали. З одного боку, це гомосексуальна активна поведінка у делінквентних підлітків як бажання «покарати», «опустити» члена угруповання, що провинився. Такі дії пов'язані не стільки з задоволенням статевого потягу, скільки з намаганням відповідати нормам субкультури.

З іншого боку, такі дії вчиняють підлітки з недос­татньо сформованою вибірковістю статевого потягу, збудження у яких може виникати від випадкових при­чин (м'язового напруження, під час боротьби з това­ришем), а також при перегляді порнографічних філь­мів або журналів. При цьому під впливом засобів масової інформації вони можуть сприймати себе як гомосексуалістів і навіть транссексуалів. Така особли­вість притаманна підліткам з істеровдною і шизоїдною акцентуацією.

Інші порушення статевого потягу рідко трапляють­ся в підлітковому віці.

Якщо ознаки порушень статевого потягу прояв­ляються неодноразово або в інтенсивній формі (підлі­ток підглядає в роздягальні, пропонує іншим дітям онанувати разом і т. ін.), необхідна консультація під­літкового психіатра чи сексопатолога. Ці стани най­частіше пов'язані з наявністю інших захворювань — граничною розумовою відсталістю, органічним ура­женням ЦНС, початком шизофренії, тому виховні заходи та психокоригування неефективні. При одно­разовому, випадковому здійсненні якої-небудь дії ба­жано просто проігнорувати цей епізод, щоб не сприя­ти закріпленню неправильної форми поведінки.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2112. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия