Студопедия — Розрахункові задачи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розрахункові задачи






1. У ланках трофічного ланцюга біоценозу моря зміна концентрації радіонукліду 137Cs відбувається при переході від однієї ланки до іншої наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8, 4 рази, «консуменги 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 6, 2 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 2, 8 рази. Розрахувати, якою буде концентрація 137Cs у кінцевій ланці ланцюга, якщо в початковій вона становила 0, 08 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

2. 2. У ланцюгах трофічного ланцюга біоценозу луки зміна концентрації радіонукліда 90Sr відбувається при переході від однієї ланки до іншої наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 7, 2 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 5, 8 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 3, 2 рази. Розрахуйте, яка буде концентрація 90Sr у початковій ланці ланцюга, якщо в кінцевому вона становила 62 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

3. У ланках трофічного ланцюга біоценозу лісу зміна концентрації радіонукліда 137Cs відбувається при переході від однієї ланки до іншої наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8, 1 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 6, 3 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 4, 1 рази. Розрахувати, яка буде концентрація 137Cs у початковій ланці ланцюга, якщо в кінцевому вона становила 84 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

4. У ланках трофічного ланцюга біоценозу степу зміна концентрацій радіонукліда 90Sr відбувається при переході від однієї ланки до іншої наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 9, 1 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 6, 4 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 4, 8 рази. Розрахувати, якою буде концентрація 90Sr у кінцевій ланці ланцюга, якщо в початковому вона становила 0, 07 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

5. У ланках трофічного ланцюга біоценозу прісної водойми зміни концентрація радіонукліда Cs-137 відбувається при переході від однієї ланки до іншому наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8 разів, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 5 разів, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 6, 8 разів. Розрахувати, якою буде концентрація Cs-137 в кінцевій ланці ланцюга, якщо в початковій вона становила 0, 04 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

6. У ланках трофічного ланцюга біоценозу лісу зміни концентрації радіонукліда Sr-90 відбувається при переході від однієї ланки до іншої наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 10 разів, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2 -го порядку» в 6, 8 разів, «консументи 2-го порядку» → «консументи третього порядку» → в 1, 8 разів. Розрахувати, якою буде концентрація Sr-90 в початковій ланці ланцюга, якщо в кінцевому вона становила 75 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

7. У ланках трофічного ланцюга біоценозу луки зміни концентрації радіонукліда Cs-137 відбувається при переході від однієї ланки ланцюга до іншого наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 11 разів, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 4, 8 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 1, 5 рази. Розрахувати, якою буде концентрація Cs-137 в початковій ланці ланцюга, якщо в кінцевому вона становила 58 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

8. У ланках трофічного ланцюга біоценозу моря зміни концентрації радіонукліду Sr-90 відбувається при переході від однієї ланки до іншому наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 9, 8 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-у порядку» в 5, 6 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 2, 4 рази. Розрахувати, якою буде концентрація Sr-90 в кінцевій ланці ланцюга, якщо в початковому вона становила 0, 07 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

9. У ланках трофічного ланцюга біоценозу степу зміна концентрації радіонукліда U-238 відбувається при переході від однієї ланки до іншому наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8, 5 рази, «консументи 3-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 4, 8 разів, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 2, 9 рази. Розрахувати, якою буде концентрація U-238 в початковій ланці ланцюга, якщо в кінцевій становила 72 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

10. У ланках трофічного ланцюга біоценозу прісного водойми зміна концентрації Ra-226 відбувається при переході від однієї ланки ланцюга до іншого наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 7, 2 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 4, 8 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 1, 8 рази. Розрахувати, якою буде концентрація Ra-226 в початковій ланці ланцюга, якщо в кінцевій вона становила 68, 2 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

11. У ланках трофічного ланцюга біоценозу болота зміна концентрації Тh-234 відбувається при переході від однієї ланки до іншої наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8, 2 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 5, 2 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи порядку» в 1, 9 рази. Розрахувати, якою буде концентрація Th-234 в кінцевій ланці ланцюга, якщо на початку вона становила 0, 028 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

12. У ланках трофічного ланцюга біоценозу ріки зміна концентрації.U-238 відбувається при переході від однієї ланки ланцюга до іншого наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8 разів, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 5, 1 разу, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 2, 2 рази. Розрахувати, якою буде концентрація U-238 в почав ланці ланцюга, якщо в кінцевому вона становила 54, 9 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

13. У ланках трофічного ланцюга біоценозу пустелі зміна концентрації Ra-226 відбувається при переході від одного до іншого наступним чином: «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 8, 8 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 5, 4 рази, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку» в 2, 1 рази. Розрахувати, якою буде концентрація Ra-226 в кінцевому, ланці трофічного ланцюга, якщо в початковому вона становила 24, 9 г па кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

14. У ланках трофічного ланцюга біоценозу тундри зміна концентрації радіонукліда Sr-90 відбувається при переході «продуценти» → «консументи 1-го порядку» в 10, 1 рази, «консументи 1-го порядку» → «консументи 2-го порядку» в 7, 1 разів, «консументи 2-го порядку» → «консументи 3-го порядку 2, 8 рази. Розрахувати, якою буде концентрація Sr-90 в почав, ланці ланцюга, якщо в кінцевому вона складає 62, 8 г на кг біомаси. Скласти схему трофічного ланцюга.

15. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення плутонію-239 (у днях).

16. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення урану-233 (у днях).

17. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення * радію-226 (у днях).

18. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення барію-137 (у днях).

19. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення радону-222 (у днях).

20. Визначити величину ефективного періоду нолувиведенія калію-40 (у днях).

21. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення кальція-45 (у днях).

22. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення стронцію-90 (у днях).

23. Визначити величину ефективного періоду напіввиведення йоду-131 (в днях).

24. Визначити величину ефективного періоду напіввидення цезію-137 (у днях).

25. Обчислити величину ефективного напіввиведення тритію (у днях).

26. Обчислити величину ефективного напіввиведення вуглецю-14.

27. Обчислити величину ефективного напіввиведення фосфору-32.

 

 

Контрольні запитання

1. Яка особливість переходу органічних речовин від одного ланки трофічного ланцюга до іншого.

2. Які речовини називають ксенобіотиками?

3. Які з радіонуклідів можна віднести до ксенобіотиків?

4. Яка особливість проходження по ланках трофічного ланцюга радіонуклідів?

5. Чому при проходженні радіонуклідів в екологічній піраміді від її заснування до вершини концентрація зростає?

6. Яким чином висловлюють концентрацію радіонуклідів у ланках трофічного ланцюга?

7. Яке значення має розрахунок концентрації радіонуклідів у ланках трофічного ланцюга і де вони застосовуються на практиці?

8. Яким чином пов'язані між собою поняття «число ядер радіонукліда, які розпалися в одиницю часу» та «загальне число ядер»?

9. Яку залежність від часу має швидкість радіоактивного розпаду радіонукліда?

10. Як визначають величину активності радіонукліда?

11. Які органи людського організму найбільш чутливі до стронцію-90?

12. Як визначають величину активності радіонукліда?

13. Які органи людського організму найбільш схильні до впливу стронцію-90?

14. Як пояснити той факт, що стронцій-90 має великий біологічний період напіввиведення?

15. Що таке «стронцієвих одиниця» і що вона означає?

16. Назвіть головні шляхи надходження радіонуклідів (стронцій-90) в організм людини? Зобразіть трофічний ланцюг.

17. Що таке біологічний період напіввидення?

18. Що таке ефективний період напіввиведення?

 

 

Рекомендована література до практичного заняття № 4

[1; 9; 12; 13; 17; 23; 26; 27]

 

Рекомендована література

1. Александров Ю. А. Основы радиационной экологии: Учебное пособие / Ю. А. Александров. – Йошкар-Ола: Марийский государственный университет, 2007. – 268 с.

2. Безопасность жизнедеятельности / Крикунов Г.Н., Беликов А.С., Залунин В.Ф., Довгаль В.Ф. – Ч. 3. – Днепропетровск: УК ОИМА – Пресс, 1995. – 196 с.

3. Безопасность жизнедеятельности. Ч. 1. – М.: ВАСОТ, 1992. – 136 с.

4. Безопасность жизнедеятельности: Учебное пособие / Под. ред. О.Н. Русака. – 1996. – 231 с.

5. Безпека життєдіяльності / Бедрія Я.І., Джиги рей В.С., Кидисюк А.І. та ін. Навчальний посібник. – Львів.: Афіша, 1999. – 275 с.

6. Безпека життєдіяльності у повсякденних умовах виробництв, побуту та у надзвичайних ситуаціях / Захарченко М.В., Орлов В.М., Голубєв А.К., Тітенко В.Ф. – Київ, 1996. – 160 с.

7. Безпека людини у життєвому середовищі / Голінько В.І., Шибка В.М., Мірошник Г.О., Безчастний О.В. – Дніпропетровськ: НГА України, 1988. – 172 с.

8. Белоус В. В. Темперамент и деятельность: Учебное пособие. - Пятигорск, 1990.

9. Вопросы радиоэкологии / Под ред. В. И. Баранова. – М.: Атомиздат, 1968. –329 с.

10. Гилева О. Б., Бочарова Т.В. Влияние социальных условий на структуру темперамента // Вопросы психологии. - 2000 -- № 4 - с. 73 - 75.

11. Гільбух Ю. З. Темперамент і пізнавальні здібності школяра: Діагностика, педагогіка. К., 1992.

12. Гродзинский, Д. М. Радиобиология растений: Учебное пособие / М. Д. Гродзинский. – Киев: Наукова думка, 1989. – 380 с.

13. Гродзинський, Д. М. Радіобіологія: Підручник. – 2-ге вид. / Д. М. Гродзинський. – К.: Либідь, 2001. – 448 с.

14. Желібо Є. П., Заверуха Η.Μ., За­цар­ний В.В. Безпека життє­ді­яльно­сті. – К.: “Каравела”, – Львів: “Новий Світ - 2000”, 2001. – 320 с.

15. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Зацарний В. В. Безпека життєдіяльності. – Київ, 2004. – 326 с.

16. Козлов А. Г. Цікава фізіологія в дослідах. – К.: “Парламентське видавництво”, 2003. – 59 с.

17. Криволуцкий, Д. А. Действие ионизирующей радиации на биогеоценоз: Учебное пособие / Д. А. Криволуцкий, Ф.А. Тихомиров. – М.: Наука, 1988. – 239 с.

18. Крикунов Г.Н., Беликов А.С., Залунин В.Ф. Безопасность жизнедеятельности. Ч. 1.2. – Днепропетровск: Пороги, 1992. – 412 с.

19. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини. – Львів.: Львівський банківський коледж, 1998. – 192 с.

20. Ложкин Г. В., Повякель Н.И. Практическая психология конфликта: Учеб. пособие. – 2-е изд., стереотип. – К.: МАУП, 2002. – 256 с.

21. Михалевич Р. Ф. Анатомія та фізіологія. – К.: Здоров'я, 2001. – 173 с.

22. Миценко І. М. Забезпечення життєдіяльності. – Львів, 1996. – 160 с.

23. Моссэ И. Б. Радиация и наследственность: Генетические аспекты противорадиационной защиты: Научное издание / Ирма Борисовна Моссэ. – Минск: Университетское, 1990. – 208 с.

24. Небылицын В. Д. Проблемы психологии индивидуальности. М., 2000.

25. Огринський П. І., Єнкало В. М., Дембіцький С. І. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. – Львів: Афіша, 1997. – 275 с.

26. Основи радіаційної медицини: Навчальний посібник / О. П. Овчаренко, А. П. Лазар, Р. П. Матюшко. – Одеса: Одеський державний медичний університет, 2002. – 208 с. – (Б-ка студента-медика).

27. Пивоваров Ю. П. Радиационная экология: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / Ю. П. Пивоваров, В. П. Михалев. – М.: Академия, 2004. – 440 с.

28. Пістун І. П. Безпека життєдіяльності. – Львів, 1996. – 180 с.

29. Пістун І. П., Кіт Ю.В. Безпека життєдіяльності (Психофізичні аспекти). Практичні заняття. – Львів: “Афіша”, 2000. – 239 с.

30. Пістун І. П., Кіт Ю. В., Березовецький А. П. Практикум з безпеки життєдіяльності. – Суми: Університетська книга, 2000. – 232 с.

31. Посібник для практичних занять з фізіології / Салевич В.І та ін. – К.: Здоров'я, 2003. – с. 514.

32. Русак О. Н., Малаян К. Р., Занько Н. Г. Безопасность жизнедеятельности: Учебное пособие. 5-е изд., стер. / Под ред. О.Н. Русака. – СПб.: Лань, 2002. – 448 с.

33. Савин В. Н. Действие ионизирующего излучения на целостный растительный организм: Учеб. пособие / В.Н. Савин. – М.: Энергоиздат, 1981. – 120 с.

34. Сарапульцев Б. И. Генетические основы радиорезистентности и эволюция: Монография / Б.И. Сарапульцев, С.А. Гераськин. – М.: Энергоатомиздат, 1993. – 209 с.

35. Стреляу Я. Роль темперамента в психическом развитии. - М., 1982.

36. Теплов Б. М. Психология и психофизиология индивидуальных различий. Избранные психологические труды. М., 1998.

37. Юрин В. М. Ксенофитофизиология: Учеб. пособие для студ. биол. ф-тов / В. М. Юрин, А. П. Кудряшов. − Минск: БГУ, 1999. – 88 с.

38. Ярмоненко С. П. Радиобиология человека и животных: Учеб. для биол. спец. вузов. – изд. 3-е, перераб и доп. / С. П. Ярмоненко. – М.: Высшая школа. 1988. – 424 с.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 937. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия