Студопедия — Категорія В– усе населення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Категорія В– усе населення






Природний радіаційний фон – випромінювання, що створюються космічними джерелами та теригенними (властивими Землі) радіонуклідами. Зменшення опромінення цими джерелами завжди є недоцільним.

Радіонуклід – радіоактивні атоми з даним масовим числом і атомним номером. Радіонукліди одного й того ж хімічного елемента називаються його радіоактивними ізотопами.

Поглинута доза - кількість енергії іонізуючого випромінювання, поглиненої опромінюваним тілом (тканинами організму) і розраховане на одиницю маси цієї речовини. Одиниця поглиненої дози в Міжнародній системі одиниць (СІ) - грей (Гр). 1 Гр = 1Дж/кг

Для оцінки поглиненої дози використовують також позасистемна одиницю - рад. Рад - утворене від англійського " radiation absorbet doze". Це таке випромінювання, при якому кожен кілограм маси речовини (скажімо, людського тіла) поглинає 0.01 Дж енергії.

1 рад = 0.01Дж/кг 1гр = 100 рад

Для оцінки радіаційної обстановки на місцевості, в робочому або жилому приміщеннях, зумовленої впливом рентгенівського або гамма-випромінювання, використовують експозиційну дозу опромінення. В системі СІ одиниця експозиційної дози - кулон на кілограм (1Кл/кг).

На практиці частіше використовують позасистемну одиницю - рентген (Р).

1 рентген - доза рентгенівських (або гамма) променів, при якій в 1 см3 повітря при нормальних умовах (t = 00С і тиск 760 мм рт. ст.) Утворюється 2.08 мільярдів пар іонів (х109) пар іонів. Потужність експозиційної дози вимірюють зазвичай в рентгенах у годину (Р / год).

1Р = 1000 мР = 1 000 000 мкР (мР - мілірентген, мкР - мікрорентген).

Поглинутій дозі 1 рад відповідає експозиційна доза, приблизно рівна 1 рентгену:

1 рад = 1 Р (більш точно 1 рад = 0.88 Р).

При опроміненні живих організмів виникають різні біологічні ефекти, різниця між якими при одній і тій же поглиненій дозі пояснюється різними видами опромінення. Прийнято порівнювати біологічні ефекти, викликані будь-якими іонізуючими випромінюваннями, з ефектом від рентгенівського і гамма випромінювання, тобто вводиться поняття про еквівалентну дозу. В системі СІ одиниця еквівалентної дози - зіверт (Зв). 1 Зв = 1 Дж / кг

Існує також позасистемна одиниця еквівалентної дози іонізуючих випромінювань - бер (біологічний еквівалент рентгена). 1 бер - доза будь-якого випромінювання, яка має таку ж біологічну дію, як рентгенівське або гамма-випромінювання в 1 рентген.

1 бер = 1Р 1Зв = 100бер = 100 рад.

Ступінь зараженості місцевості і різних об'єктів характеризується кількістю радіоактивних речовин, що випадають на одиницю площі по-поверхні, і вимірюється в кюрі. Кюрі - це така кількість радіоактивних речовин, у якому відбувається 37000000000 розпадів атомів в 1 секунду. В системі Сі за одиницю активності прийнято бекерель (Бк) – кількість створеної радіоактивної речовини, в якому відбувається 1 розпад за 1 секунду. 1 Кu = 3.7х1010 Бк

Захист людей від променевих уражень на зараженій території складається в тому, щоб випромінювання не перевищувало допустимих доз. Допустимою сумарною дозою опромінення протягом 4 діб у воєнний час вважається 50 Р. У мирний час для населення в разі аварії на АЕС з викидом радіоактивних речовин встановлена доза опромінення 10 Р.

Таблиця

Одиниці вимірювання іонізуючих випромінювань і радіоактивності

До типових радіаційно небезпечних об’єктів відносяться:

– атомні станції;

– підприємства з видобування та переробки уранових руд;

– підприємства з виготовлення ядерного палива;

– підприємства з переробки відпрацьованого ядерного палива і захоронення радіоактивних відходів. Головними місцями накопичення радіоактивних відходів є атомні станції, на яких здійснюється їх первинна пере робка та тимчасове зберігання. На АЕС не існує повного циклу первинної переробки відходів відповідно до вимог норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, що призводить до нераціонального використання сховищ та збільшує ризик радіаційних аварій. У 30-кілометровій зоні Чорнобильської АЕС у тимчасових, не пристосованих для зберігання сховищах зберігається велика кількість радіоактивних відходів, серед яких є відходи ядерної енергетики.

Головним джерелом небезпеки у 30-кілометровій зоні Чорнобильської АЕС залишається об’єкт “Укриття”, в якому зосереджено небезпечні радіоактивні речовини та ядерні матеріали, радіоактивність яких становить близько 20 млн Кюрі;

– науково-дослідні та проектні організації, які мають дослідні реактори;

– ядерні енергетичні установки на морських та космічних судах і апаратах;

– стаціонарні військові об’єкти для зберігання ядерних боєприпасів і ракетні старти, а також транспорт, що перевозить радіоактивні матеріали;

– джерела іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ) у багатьох сферах господарства і наукової діяльності. На сьогодні в Україні існує близько 8 тисяч підприємств та організацій, які використовують понад 100 тисяч ДІВ. До радіаційно-небезпечних об’єктів відносяться також підприємства, які використовують у невеликих кількостях радіоактивні речовини та вироби на їх основі, в тому числі прилади, апарати і установки, що не становлять ядерної небезпеки.

Крім техногенних (штучних) джерел радіоактивності існують і джерела радіоактивності природного походження. За геологічними та геохімічними природними особливостями Україна належить до держав з високим рівнем опромінення радоном. Середньозважена індивідуальна ефективна доза опроміненнянаселення радоном-222 дорівнює 3, 8 мЗв/рік.

Середня сумарна індивідуальна ефективна доза опромінення населення від джерел радіоактивності природного походження (насамперед, 222Rn і 220Rn у приміщеннях та вміст 238U і 226Ra у питній воді з джерел підземного водопостачання) становить 4, 86 мЗв/рік.

За обсягами виробництва електричної енергії АЕС України займають восьме місце у світі після США, Франції, Японії, Росії, Республіки Корея, Великобританії та Німеччини. Атомна енергетика України виробляє 45–50% електроенергії від її загального обсягу. Вона включає 4 атомні станції з 15-ма реакторами. Нині альтернативи атомній енергетиці не існує, тому найближчим часом слід очікувати збільшення потужностей атомних електростанцій.

Близько 250 з відомих у даний час 2000 ядер елементів є стабільними. Решта відчувають радіоактивний розпад, в результаті якого виникає іонізуюча радіація і вихідне ядро атома перетворюється на ядро іншого елемента, яке може бути в свою чергу стабільним або радіоактивним, тобто здатне випробувати подальший розпад. Крім того, що утворилося в результаті радіоактивного розпаду ядро може перебувати у збудженому стані, яке знімається шляхом випромінювання гамма-квантів. Нестабільні радіоактивні ядра називають радіонуклідами. Періоди напіврозпаду деяких радіонуклідів природного (природного) або штучного походження наведені в таблиці. Напіврозпад - це такий проміжок часу, протягом якого радіоактивність зменшується наполовину і продовжує дробитися через кожні 8 днів у тому ж процентному співвідношенні до нескінченності.

Таблиця

Природний радіонуклід Період напіврозпаду Штучний радіонуклід Період напіврозпаду
Вуглець-14 5730 років Стронцій-90 28 років
Калій-40 1, 2 мільярда років Йод-131 8 днів
Радон-222 3, 8 дня Цезій-134 2 роки
Радій-226 1600 років Цезій-137 29, 7 років
Уран-235 800 мільйонів років Плутоній-239 24000 років
Уран-238 4, 5 мільярда років    

Іонізуючі випромінювання, проникаючи в клітини живого організму, виробляють іонізацію і збудження атомів і молекул. При цьому енергія випромінювання повністю або частково (залежно від виду випромінювання та його енергії) передається атомам і молекулам. В результаті хімічні зв'язки в клітинах організму можуть бути зруйновані і структура клітин може змінитися. При цьому порушується функціонування клітин і навіть цілих органів, що призводить до виникнення захворювань.

Слід розрізняти безпосередні (гострі) і довготривалі наслідки опромінення. Крім гострих, видимих наслідків опромінення, як, наприклад, пошкодження шкіри, слизових оболонок і т.д., можуть провокуватися довготривалі наслідки у формі онкологічних захворювань і генетичних змін.

Променева хвороба - захворювання, що виникає в результаті одержання підвищеної дози радіації, включаючи опромінення рентгенівськими променями, гамма-променями, нейтронами й іншими видами ядерного випромінювання у вигляді опадів чи вибуху атомної бомби. Подібне випромінювання іонізує атоми тіла, виникає слабкість, нудота й інші симптоми. Клітини тіла можуть постраждати навіть при невеликих дозах, що приводить до лейкемії. Може викликати порушення в генах, що, у свою чергу, веде до народження хворих дітей чи дітей з генними мутаціями.

Променева хвороба 1-го (легкого) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 100…200Р. Прихований період може тривати 2-3 тижні, після чого з'являється нездужання, загальна слабкість, почуття важкості в голові, стиснення в грудях, підвищення пітливості, періодичне підвищення температури. У крові зменшується вміст лейкоцитів.

Променева хвороба 2-го (середнього) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 200…400Р. Прихований період триває близько 1 тижня. Проявляється у вигляді важкого нездужання, розладу нервової системи, головних болях, запамороченнях, часто буває блювота й понос, підвищується температура, кількість лейкоцитів (особливо лімфоцитів) зменшується в 2 рази. Лікування триває 1, 5-2 місяці. Смертність - до 20% випадків.

Променева хвороба 3-го (важкого) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 400…600Р. Прихований період - до декількох годин. Відзначають ті ж ознаки, тільки у важчій формі. Крім того, можлива втрата свідомості, крововиливи на слизуваті оболонки і як наслідок - запальні процеси. Без лікування в 20…70% випадків наступає смерть від інфекційних ускладнень або кровотеч.

Променева хвороба 4-го (украй важкого) ступеня виникає при дозі більше 600 Р, що без лікування звичайно закінчується смертю впродовж 2-х тижнів.

Згіздно з Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97) встановлено ліміти доз та допустимі рівні. Числові значення лімітів доз встановлюються на рівнях, що виключають можливість виникнення детерміністичних ефектів опромінення і, одночасно, гарантують настільки низьку імовірність виникнення стохастичних ефектів опромінення, що вона є прийнятною як для окремих осіб, так і для суспільства в цілому.

Для осіб категорій А і Б ліміти доз встановлюються в термінах індивідуальної річної ефективної та еквівалентних доз зовнішнього опромінення (ліміти річної ефективної та еквівалентної доз). Обмеження опромінення осіб категорії В (населення) здійснюється введенням лімітів річної ефективної та еквівалентної доз для критичних груп осіб категорії В. Останнє означає, що значення річної дози опромінення осіб, які входять в критичну групу, не повинно перевищувати ліміту дози, встановленого для категорії В.

З лімітом дози порівнюється сума ефективних доз опромінення від усіх індустріальних джерел випромінювання. До цієї суми не включають:

- дозу, яку одержують при медичному обстеженні або лікуванні;

- дозу опромінення від природних джерел випромінювання;

- дозу, що пов'язана з аварійним опроміненням населення;

- дозу опромінення від техногенно-підсилених джерел природного походження.

Додатково до ліміту річної ефективної дози встановлюються ліміти річної еквівалентної дози зовнішнього опромінення окремих органів і тканин: кришталика ока; шкіри; кистей та стіп.

Ліміти дози опромінення (мЗв.рік в ступені -1)

  Категорія осіб, які зазнають опромінювання
А а) б) Б а) В а)
ЛД Е (ліміт ефективної дози) 20 в)    
Ліміти еквівалентної дози зовнішнього опромінення:      
- ЛДlens (для кришталика ока)      
- ЛДskin (для шкіри)      
- ЛДextrim (для кистей та стіп)     -

Примітки:

а) - розподіл дози опромінення протягом календарного року не регламентується;

б) - для жінок дітородного віку (до 45 років), та для вагітних жінок діють обмеження;

в) - в середньому за будь-які послідовні 5 років, але не більше 50 мЗв за окремий рік (ЛДmax).

Дії у випадку загрози виникнення радіаційної небезпеки:

При оголошенні небезпечного стану не панікуйте, слухайте повідомлення.

Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.

Дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації.

Зменшіть проникнення радіаційних речовин в квартиру (будинок): щільно закрийте вікна та двері, щілини заклейте.

Підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду. Підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук).

Перед виходом з приміщення від'єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ та воду.

Дії у випадку раптового виникнення радіаційної небезпеки:

З одержанням повідомлення про радіаційну небезпеку негайно укрийтеся в будинку. Стіни дерев'яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного - у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону у 40 - 100 разів.

Уникайте паніки. Слухайте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій.

Зменшіть можливість проникнення радіаційних речовин в приміщення.

Проведіть йодну профілактику. Йодистий калій вживати після їжі разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 0, 040 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим - по 0, 125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років - по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока(консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим - по 3-5 крапель на стакан молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб.

Уточніть місце початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарної обробки та інші необхідні вам речі у герметичну валізу.

По можливості негайно залишіть зону радіоактивного забруднення.

Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов'язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидка), гумові чоботи.

З прибуттям на нове місця перебування, проведіть дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно (зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрясти його; повісити одяг на перекладину, віником або щіткою змести з нього радіоактивний пил та вимити водою; обробити відкриті ділянки шкіри водою або розчином (типу ІПП-8), який буде виданий кожному. Для обробки шкіри можна використовувати марлю чи просто рушники.

Дізнайтеся у місцевих органів державної влади адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Запам'ятайте!

Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях, консервацію і не зазнали радіоактивного забруднення; не вживайте овочі, які росли на забрудненому грунті; не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах.

Не пийте воду із відкритих джерел та із мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте.

Уникайте тривалого перебування на забрудненій території.

У приміщеннях, щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням миючих засобів.

У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості, обов'язково використовуйте засоби захисту: для захисту органів дихання - протигазом, респіратором, ватно-марлевою чи протипиловою пов'язкою, зволоженою марлевою пов'язкою, хустинкою або будь-якою частиною одягу; для захисту шкіри - спеціальним захисним одягом типу ОЗК, плащем з капюшоном, накидкою, комбінезоном, гумовим взуттям і рукавицями.

Питання для самоконтролю:

1. Які види іонізуючих випромінювань Ви знаєте?

2. В яких одиницях вимірюється вимірюється експозиційна доза на території України?

3. При яких дозах опромінення виникає 1-4 ступінь променевої хвороби?

4. Назвіть у порядку виконання Ваші дії у разі раптового виникнення радіаційної небезпеки?

5. Як правильно користуватись протигазом?

Питання для самопідготовки:

1.Джерела радіації та одиниці її вимірювання.

2. Класифікація радіаційних аварій за характером дії і масштабами.

3. Фази аварій та фактори радіаційного впливу на людину.

4. Механізм дії іонізуючих випромінювань на тканини організму.

5. Ознаки радіаційного ураження. Гостре опромінення. Хронічне опромінення.

6. Нормування радіаційної безпеки. Рівні втручання у разі радіаційної аварії. Вимоги до розвитку і розміщення об’єктів атомної енергетики.

7. Чорнобильська катастрофа: події, факти, цифри. Категорії зон радіоактивно забруднених територій внаслідок аварії на ЧАЕС.

8. Режими захисту населення. Захист приміщень від проникнення радіоактивних речовин.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2943. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия