Студопедия — Операційна підсистема діяльності та поведінки особистості: поняття і складові. Співвідношення понять «знання», «навички» та «вміння». Формування навичок і вмінь
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Операційна підсистема діяльності та поведінки особистості: поняття і складові. Співвідношення понять «знання», «навички» та «вміння». Формування навичок і вмінь






Діяльність відбувається як низка взаємопов’язаних дій відносно завершених елементів діяльності, які дають змогу виконати одну просту задачу, що входить до складу цілі діяльності. Дії у свою чергу складаються з рухів:

· вроджених (безумовно-рефлекторних);

· набутих (умовно-рефлекторних), які засвоюються та вдосконалюються впродовж життя за допомогою навчання і виховання та відповідно до умов, в яких відбувається життєдіяльність людини;

· предметних рухів, що спрямовані на предмети, на забезпечення контактів з людьми та тваринами;

· поз – рухів, пов’язаних із забезпеченням певного положення тіла у просторі;

· переміщень – рухів, які забезпечують просування тіла у просторі: ходіння, стрибки та ін.;

· виразних рухів, котрізумовлюють скорочення м’язів обличчя і тіла під час спілкування: міміка, пантоміміка;

· жестів– рухів рук;

· мовленнєвих рухів(рухів гортані та голосових зв’язок), які забезпечують мовленнєву діяльність.

В цих рухах беруть участь різноманітні групи м’язів тіла. Їх активність зумовлюється не тільки змістом задачі, а й умовами її виконання. Так, презентуючи глядачам образ схвильованої людини, актор буде контролювати свої рухи відповідним чином: наприклад, рухатися в дещо прискореному темпі, здійснювати більше переміщень від одного предмету до іншого. Кожна дія реалізується за допомогою операціональних засобів: знань, умінь і навичок.

Знання це сукупність засвоєних людиною відомостей, понять і уявлень про дійсність, які дають змогу визначити цілі діяльності, спланувати діяльність та досягти результату. До системи знань належить засвоєна людиною інформація про навколишній світ та про себе. Знання наукового змісту дають змогу передбачати певні явища, контролювати їх, керувати ними. Художні та житейські (донаукові) знання мають описовий характер. За їх допомогою люди констатують та фіксують факти дійсності. За певних умов люди виконують дії майже автоматично: ходять, пишуть, вживають їжу, говорять. У такий спосіб люди виконують багато дій. В цих випадках йдеться про наявність навичок.

Навички це засвоєні та частково автоматизовані моторні, сенсорні і розумові дії, які виконуються швидко, з легкістю, не потребують напруження свідомості і забезпечують ефективність діяльності. Навички формуються внаслідок вправ – неодноразового повторення одних і тих самих дій. Під час формування навички спостерігаються такі явища:

· змінюються прийоми (способи виконання, контролю та регулювання) виконання дій;

· змінюються прийоми сенсорного контролю за діями;

· змінюються прийоми центрального регулювання дії.

Зміни першого порядку призводять до того, щодії, які раніше виконувалися ізольовано, зливаються в єдиний акт, виконуються без перерви між окремими складовими. Так, накладаючи грим, студент виконує спочатку багато зайвих рухів: перебирає фарби, пензлі та інше обладнання, розглядає їх, розмірковує, з чого почати, виконує рухи повільно, невпевнено, робить помилки. Поступово правильність та точність рухів підвищується. З’являється суміщення рухів, прискорюється темп їх виконання.

У ході змін другого порядку зоровий контроль може замінитися м’язовим (кінестетичним). Наприклад, за допомогою вправ студент досягає такого рівня, що багато рухів, пов’язаних з накладанням гриму він не помічає – руки ніби самі роблять необхідні операції. Тому в ході діяльності він може виконувати інші дії: спілкуватися з колегою, слухати музику тощо. На цій основі виникає здібність швидко розрізняти і виокремлювати орієнтири, необхідні для контролю діяльності. Зокрема в актора розвиваються здібності розрізняти ознаки, котрі характеризують якість накладання гриму на всіх етапах гримування.

Зміни третього порядку полягають в тому, що увага, яка раніше більшою мірою була сконцентрована на способах дії, переноситься на обстановку та результати діяльності. Перехід від однієї дії до іншої відбувається без спеціального планування. Навичка починає функціонувати як автоматизований прийом виконання дії.

Формування навичок залежить від змісту досвіду людини. Вони складаються у взаємодії з іншими навичками, якими вже володіє людина. Нерідко під час виконання нової задачі вона робить спроби розв’язання за допомогою відомих прийомів. Так, на заняттях зі сценічної мови студент використовує прийоми виразного читання, якими оволодів раніше. Якщо ним отримується позитивний результат, відбувається позитивне перенесення навичок, або їх індукція. У випадку, коли попередньо сформована навичка перешкоджає виробленню нової, має місце її негативне перенесення, або інтерференція. Отже, індукція полегшує процес засвоєння навички, а інтерференція – заважає. У другому випадку процес переучування ускладнюється наявністю попередньо сформованої навички.

Все ж, незважаючи на здатність навичок до удосконалення та позитивного перенесення, вони можуть виявитися недостатніми для виконання діяльності у певних складних, незвичних ситуаціях. Для цього потрібні уміння сформовані у ході засвоєння досвіду можливості творчо застосовувати наявні знання та навички і досягати бажаного результату в будь-яких (навіть незвичних, нових) ситуаціях діяльності. Формування умінь відбувається: по-перше, шляхом проб і помилок у ході розв’язання задач; по-друге, шляхом управління психічною діяльністю особистості: ознайомлення з прийомами обробки інформації, необхідної для розв’язання задачі, з різноманітними способами виконання однієї задачі, вироблення готовності до пошуку можливостей її розв’язання.

Залежно від змісту діяльності розрізняють навички та уміння самообслуговування, виробничі, розумові, мовленнєві, художні та ін. Сформованість знань, навичок та умінь є неодмінною умовою успішної діяльності в усіх сферах життя, в тому числі в мистецькій галузі.

7. Інформаційна основа діяльності. Поняття про два інформаційні плани. Сутність понять в інформаційній підсистемі.

Для виконання діяльності людині потрібна певна інформаційна основа. Інформаційна основа діяльності (ІОД) це сукупність інформації, яка характеризує умови (об’єктивні і суб’єктивні) реалізації діяльності.

Характеристика необхідних умов відбувається відповідно до визначеної цілі та отриманого результату діяльності. Тобто формування ІОД відбувається до початку діяльності, в її процесі та після її завершення.

До початку діяльності здійснюється пошук інформації, необхідної для планування діяльності. В процесі виконання діяльності збирається інформація, необхідна для аналізу отриманих проміжкових результатів. Після завершення діяльності інформація використовується для аналізу отриманого результату та залишається в пам’яті у вигляді знань.

Основними формами ІОД вважають образ і знак.

Образ – копія певного об’єкта, створена суб’єктом у результаті його пізнання:

· чуттєвого – у вигляді відчуттів, сприймань, уявлень;

· мисленнєваго – у вигляді понять, суджень, умовиводів.

Це ідеальна форма відображення предметів і явищ матеріального світу в свідомості людини.

Знак – умовний замінник об’єкта, носій інформації.

До числа знакових систем належать:

· мова– система словесних знаків, за допомогою яких здійснюється згортання, збереження та відтворення інформації;

· символ – різновид знака, якому властиві багатозначність та змістовність (наприклад, герб, емблема);

· код – сукупність знаків та система правил, за допомогою яких інформація може бути представлена (закодована) у вигляді набору символів, придатного для передачі, обробки та збереження (запам’ятовування);

· модель– система знаків, за допомогою яких відтворюються найзагальніші та найсуттєвіші ознаки об’єкта-оригінала; інформаційні моделі є основою для обробки інформації та прийняття рішення.

У ході обробки інформації беруть участь пізнавальні процеси: відчуття, сприймання, пам’ять, мислення, уява. Участь цих процесів забезпечує оперування образами, знаками і знаковими системами. З їх допомогою виконуються розумові операції та приймається рішення про виконання дії. Центральне місце в цьому процесі належить пам’яті: миттєвій, безпосередній короткотривалій, оперативній та довготривалій.

У процесі обробки інформації беруть участь процеси мислення і уяви. У взаємодії вони забезпечують перехід інформації в знакові системи, сприяють її розумінню та прийняттю на цій основі рішення.

Кожний такий процес супроводжується розширенням індивідуального досвіду у вигляді отриманих знань, суджень, висновків. Індивідуальний досвід ще більше збагачується після виконання діяльності та отримання результату, в якому поєднуються її продукт, тобто те, що отримано людиною внаслідок дій, та психічний результат – досвід, утворений не лише знаннями, а й тими навичками і уміннями, які з’явилися чи розширилися в ході виконання певної дії.

 

Питання для самостійного вивчення:







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 965. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия