Студопедия — Екологічний стан Чорного і Азовського морів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Екологічний стан Чорного і Азовського морів






До 2000 р. стан навколишнього середовища Чорного і Азовського морів дещо покращився і має тенденцію до стабілізації. За даними моніторингу, за останні роки вміст у воді біогенних речовин знаходиться на постійному рівні, який значно нижчий ГДК для азоту амонійного, нітратів і фосфатів. Це пов'язано зі зниженням інтенсивності внесення мінеральних добрив, пестицидів на сільськогосподарські угіддя, що сприяло зменшенню ви­мивання біогенних і забруднювальних речовин із водозбірних територій головних річок. Основними забруднювальними компонентами морсько­го середовища є нафтопродукти. Постійний вміст нафтопродуктів у мор­ській воді пов'язаний з діяльністю промислових підприємств, портів, втра­тами під час бункерних операцій, виносом до моря з річковими водами та стічними водами комунальних очисних споруд.

За результатами спостережень Держінспекції охорони Чорного моря та експедиційних досліджень УкрНЦЕМ вміст нафтопродуктів у відкритих частинах поверхні Чорного моря в основному на рівні нижче ГДК (0, 05 мг/л). Район прибережних вод Великої Ялти є найчистішим, вміст нафтопродуктів у морській воді — на рівні 0, 02 мг/л. У багатьох портах України дещо підвищені концентрації нафтопродуктів. Так в Одеському, Іллічівському та Керченському портах вміст нафтопродуктів за останній період у багатьох створених точках контролю нерідко досягає 1—1, 5 ГД К. Загалом по регіонах спостерігається тенденція до стабілізації рівнів на­фтопродуктів із деяким збільшенням по Керченському порту. Найбільш небезпечною зоною щодо забруднення морських вод України нафто­продуктами протягом останніх років є Севастопольські бухти. Значні перевищення рівня ГДК по нафтопродуктах у районі бухт пов'язані зі за­брудненням морських вод об'єктами Чорноморського флоту, яке від­бувається внаслідок операцій із нафтопродуктами і нафтовими стічними водами на судах та берегових об'єктах. У бухтах Південна, Комишева, Голландія, Карантинна та Північна вміст нафтопродуктів у поверхневих шарах моря за останні роки постійно перевищує ГДК в середньому в 3-10 разів. У поверхневих шарах морських зод у портах концентрація заліза наближається до ГДК. Забруднення прибережних районів Чорного моря синтетичними поверхнево-активними речовинами (СПАР) в середньому нижче ГДК. Однак, у зоні впливу муніципальних очисних споруд спосте­рігаються дещо підвищені концентрації СПАР.

У багатьох містах комунікації комунальних колекторів перебувають у критичному стані, що призводить до частих аварійних ситуацій зі скидан­ням великої кількості неочищених стічних вод у прибережну зону. У зв'язку зі значним навантаженням на екологічну систему ці скидання призводять до різкого зниження кисневого режиму акваторії.

У зв'язку з епідеміологічним забрудненням Міністерство охорони здо­ров'я України нерідко закриває деякі пляжі в Одесі, Євпаторії, Севасто­полі. Стійкий рівень вмісту біогенних речовин на рівнях нижче ГДК в прибережних водах сприятливо впливає на стан всієї екосистеми відкритих частин моря. Як позитивний фактор слід зазначити відсутність за останні роки явища «цвітіння» морської води в прибережних водах, яке спосте­рігається лише при значних концентраціях біогенних речовин.

Розподіл завислих речовин на більшій частині акваторії Чорного моря досить рівномірний, їх концентрація в середньому перебуває в діапазоні 1—3 мг/л, але ця картина значно погіршується в пригирлових районах. Так, у пригирловій зоні Дністровського лиману концентрація завислих речовин досягає близько 20 мг/л, а у Придунайському районі їхній вміст досягає максимальних величин — 40—60 мг/л. Рівень концентрації детер­гентів у морських водах відкритих районів Чорного моря незначний і в цілому не перевищує 0, 2 ГДК. Середня концентрація фенолів на відкритих ділянках моря вище гранично допустимого рівня майже в 10 разів. Рівень забруднення морських вод кадмієм, свинцем, цинком, міддю, нікелем, хромом та ртуттю нижче відповідних ГДК.

Вміст небезпечних для живих організмів моря хлорорганічних пести­цидів і поліхлорованих буфенілів (ХОП і ПХБ) в цілому також незначний. Концентрації ХОП змінюються в різних районах від 0 до 4-5 нг/л, кон­центрації ПХБ дещо вищі та коливаються від 1 до 30 нг/л, причому макси­мум концентрацій спостерігається в районах стоку Дунаю. Слід зазначити, що згідно з діючими «Правилами охорони морських вод...» вміст хлоро­ваних вуглеводнів у морський воді забороняється.

Науковий аналіз одержаних результатів експедиційних і лабораторних досліджень вказує на те, що на більшій частині Чорного моря донні від­кладення згідно з «Класифікацією грунтів днопоглиблення за ступенем їх забруднення для Азово-Чорноморського басейну в межах України» харак­теризуються в цілому як умовно-чисті, або помірно забруднені ґрунти (класи І і II). Лише в деяких районах моря спостерігаються ділянки, де якість донних відкладень не відповідає екологічним вимогам, а рівень забруднення характеризує ці донні відкладення як дуже забруднений грунт (клас III). Це, насамперед, стосується акваторій портів, особливо Одесько­го і Севастопольського, районів скидання стічних вод та деяких ділянок Придунайської зони.

Так, найбільший рівень забруднення донних відкладень нафтопродук­тами (понад 450 мг/кг) зафіксовано біля входу до Карантинної бухти порту Севастополь і на станціях Придунайського району. Концентрації нафто­продуктів, які потрапляють у III клас Класифікації (понад 300 мг/кг), також були зафіксовані в донних відкладеннях поблизу місця скидання з Одеської СБО «Південна» та у перспективному районі демпінгу у ПЗЧМ. У цих районах, а також у місці скидання стічних вод міста Балаклава помічені підвищені концентрації ароматичних вуглеводнів і 3, 4-бензпирену, які становили 50-340 мг/кг і 17-23 мкг/кг відповідно.

Концентрація токсичних металів у донних відкладеннях Чорного моря перебуває на рівні, який не викликає занепокоєння. Лише в деяких райо­нах спостерігаються підвищення концентрації ртуті. Це стосується Одесь­кого регіону в місцях скидання стічних вод та акваторій деяких портів. Більш напружена ситуація склалася у Придунайському районі, де на 2 із 8 станцій екологічного моніторингу було зафіксовано концентрацію ртуті в донних відкладеннях понад 0, 3 мг/кг, з максимальним значенням 0, 413 мг/кг, що характеризує ці ділянки, як дуже забруднені ртуттю (клас III). Ступінь забруднення донних відкладень, навіть у районах так званих гарячих точок Чорного моря свинцем, цинком та міддю не перевищує нормативів II класу, а на більшості акваторій за рівнем вмісту цих металів у донних відкладеннях останні характеризуються як природно-чистий або умовно-чистий грунт.

Іхтіофауна Чорного та Азовського морів сформована з елементів різного походження і налічує майже 160 видів риб. Як і фауна безхребетних, іхтіо­фауна Чорного моря складається з морських видів риб, які мають серед­земноморське походження (близько 60 % видш). Крім цих видів до складу іхтіофауни входять риби прісноводного походження (понад 20 % видів) та понтокаспійські релікти (близько 16 % видів).

Внаслідок різних факторів, у тому числі й перевилову, значно змінив­ся склад іхтіофауни та, відповідно, склад добутих рибних ресурсів. Аналі­зуючи динаміку вилову риби та інших морепродуктів за 5 років, можна помітити, що загальний вилов має тенденцію до спаду. Так, максимальний вилов був у 1995 р. — 35 033 т, в 1998 р. — 34 261 т, а середньорічний вилов за 5 років — 31 221 тонна, що становить 89 % від максимального вилову. У 1998—2003 рр. були значно знижені улови осетрових, скумбрії, пеламіди, лосося, бичка, кефалі. Головне значення у промислових уловах набувають шпрот і хамса. Нині в уловах практично відсутні скумбрія, пеламіда, луфар, ставрида.

Занесені до Червоної книги України 4 види осетрових — білуга, шип, стерлядь, атлантичний осетер (усього в Чорному морі 6 видів), чорно­морський та дунайський лососі перебувають у депресивному стані. Забо­ронено для промислового використання або дозволено обмежений вилов для науково-дослідних цілей чорноморської кефалі (всі 5 видів), бара­бульки, російського осетра, севрюги, камбали-калкана, ставриди.

При поступовому зменшенні вилову цінних видів риб зростає видо­буток менш цінних, але більш вагомих як кормова база, риб. У зв'язку з катастрофічним станом червоної водорості — філофори було заборонено її добування і проведення комплексних досліджень на Чорному морі для визначення оптимальних методів добування філофори. Такі ж проблеми існують ладо молюсків, зокрема мідій. Біологічні ресурси Чорного моря взагалі не мають чіткої тенденції до поліпшення.

Подальший розвиток природно-заповідних територій на морському узбережжі України намічено за рахунок заповіданих ділянок водно-бо­лотних угідь, морських кіс, островів, гірських ділянок. Найперспективнішим для цього є узбережжя Азовського моря, на якому має бути створено національний природний парк.

Масштаби і складність проблем деградації екосистем Чорного і Азов­ського морів виходять за межі кордонів окремих берегових держав. Україна доклала значних зусиль для забезпечення ефективного міжнародного спів­робітництва по збереженню морського середовища. Основним міжнарод­ним документом, який окреслює рамки для спільних регіональних прин­ципів, є Конвенція про захист Чорного моря від забруднень. Конвенція підписана Україною в 1992 р. і ратифікована в 1994 р. Головною метою Конвенції є створення сприятливих умов для об'єднаних дій по збереженню довкілля Чорного і Азовського морів та живих організмів, враховуючи економічні, соціальні й медичні аспекти забруднення. Конвенція визначає пріоритетні заходи щодо запобігання, зниження і контролю за забруднен­ням морського середовища, спричиненим діяльністю на суші й на морі, та умови співробітництва при надзвичайних ситуаціях. Вона також визначає, що сторони будуть співробітничати в наукових дослідженнях, розробці національного законодавства з метою оцінки екологічних втрат і відпові­дальності. Протоколи про зменшення забруднень з джерел, розташованих на суші, про заборону поховань і про забруднення нафтопродуктами та іншими небезпечними речовинами є інтегральною частиною Конвенції. Декларація про захист Чорного моря (Одеса, 1993) окреслює політичні рамки для впровадження Конвенції, Вона закликає до негайних, виважених і безперервних дій на всіх рівнях, спрямованих на захист та відтворення морського середовища і забезпечення сталого розвитку Чорного моря.

Одеська Декларація стала основою для Міжнародної програми управ­ління довкіллям і захисту Чорного моря та розробки Стратегічного плану дій, який був підписаний у 1996 р.

Нині у рамках міжнародного співробітництва розробляються гармо­нізовані регіональні критерії якості довкілля, здійснюється координація національних програм зниження скидання небезпечних речовин і біогенів, впроваджується узгоджена система моніторингу морських вод. Чорно­морське економічне співробітництво (ЧЕС), яке було започатковане в 1992 р. як процес комплексної багатосторонньої співпраці, зараз стало ре­гіональною економічною організацією. Ця група має справу, головним чином, з проблемами довкілля Чорного моря.

Україна є стороною Конвенції про запобігання забрудненню морського середовища з суден (МАК.РОЬ 73/78, а з 1999 р, — МКУБ), яка визначає Чорне і Азовське моря як «спеціальний регіон». Забруднення, що надхо­дять у Чорне море зі стоку Дунаю, визначають умови стану морського довкілля. Україна бере участь у Чорноморській і Дунайській екологічних програмах і робить активний внесок у зусилля з реалізації послідовного регіонального підходу. Створена спільна Чорноморсько-Дунайська робоча група має на меті визначити необхідний ступінь зниження кількості біо­генів для поліпшення морської екосистеми.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 641. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия