Студопедия — Дефекти рами і способи їх усунення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дефекти рами і способи їх усунення






Великий вплив на взаємне розташування агрегатів трансмісії, переднього і заднього мостів, а також кузова надає геометрична форма рами. В процесі експлуатації можуть слабшати з'єднання елементів рами, виникати деформації і тріщини. Заклепки, що ослабіли, знаходять по звуку, що деренчить, при простукуванні. Деформації і тріщини рами встановлюють візуально, а також шляхом вимірювання відстані між кронштейнами передніх і задніх ресор шаблонами або оптичним методом на стенді.

До основних дефектів рами відносяться:

втомлювальні тріщини в зоні кріплення кронштейнів, ослаблення заклепувальних з'єднань, обрив заклепок, знос отворів під заклепки, тріщини в подовжніх балках, поперечних брусах і розкосах, викривлення, вигини і скручування.

 

Раму для профілактики періодично оглядають, перевіряють кріплення поперечин і кронштейнів, щільність заклепкових з'єднань; у разі потреби фарбують.

Згідно з технічними умовами не допускаються до експлуатації автомобілі, в яких є тріщини або поломки хоча б одного листа ресори, неприлягання і розходження листів, пошкодження кронштейнів, гумових втулок і подушок, ослаблення затяжки пальців і стопорних болтів, хомутиків і драбинок, а та­кож витік рідини з амортизаторів та ослаблення їхніх кріплень.

Відмови ресорних підвісок автомобілів виникають головним чином в ре­зультаті поломок листів ресор внаслідок утомленості. Діагностування стану ресор має визначати ступінь такого пошкодження листів. Для цього можна використовувати методи і засоби ультразвукового контролю, які дають змогу визначати місцезнаходження і розміри тріщин у листах від утоми.

Ультразвуковий контроль здійснюють перед ТО-2. Автомобіль при цьо­му повинен бути порожнім і добре вимитим. Щоб створити добрий доступ до ресори, автомобіль ставлять на оглядову канаву. Бічні поверхні ресорних листів з боку рами автомобіля очищають і наносять на них шар високов'язкого мастильного матеріалу (технічного вазеліну, солідолу та ін.). Шукальну го­ловку дефектоскопа переміщують уздовж листів, притискуючи до них, і спо­стерігають за екраном приладу. Виявивши сигнали про дефект, визначають їхні границі (поява і зникнення) за допомогою масштабної сітки екрана. Настройка чутливості приладу повинна зберігатися при цьому сталою. Про­тяжність зони «видимості» сигналу, створеного тріщиною від утомленості, відповідає ЇЇ довжині і пошкодженій площі перерізу Sпошк ресорного листа.

При ТО підвіски перевіряють також взаєм­не положення мостів за допомогою спе­ціальних стендів (малюнок 3.11.1). Час діагносту­вання дорівнює ЗО...З5 с. Щоб забезпечити нормальне кочення колеса автомобіля на до­розі, треба точно додержуватися заданої гео­метрії елементів ходової частини автомобі-1 ля. У даному разі під терміном «геометрія» У розуміють геометрію не форми, а взаємного положення механізмів і агрегатів. Взаємне положення елементів ходової частини істотно впливає на енергетику руху автомобіля, стабілізацію його на дорозі, спра­цьовування шин, витрату палива тощо.

 

 

 

Малюнок 3.11.1. Стенд для перевірки взаємного положення мостів легкових автомобілів:

1 – рама; 2 – напрямні; 3 – фасонні ролики; 4 – блок живлення; 5 – важіль; 6 – потенціометр; 7 – призма; 8 – гумові подушки; 9 – фіксатор.

 

Для діагностування горизонтального перекосу мостів автомобілів можна використовувати орієнтовну лінію, яку наносять білою фарбою на проїзній частині з боку водія (3.11.2.). Лінію 1 розміщують уздовж довжини кана­ви. Відстань а/2 від осі симетрії канави до лінії вибирають залежно від моделі ав­томобіля. Товщина орієнтовної лінії має дорівнювати піврізниці (в - а)/2 відста­ней між зовнішніми кромками протекто­ра задніх і передніх коліс. Якщо пара­лельність мостів автомобіля не порушена, то переднє колесо котитиметься зовніш­ньою кромкою протектора по внутрішній кромці лінії, а зовнішня кромка протек­тора заднього колеса - по зовнішній кромці лінії.

 

 

Малюнок 3.11.2. Виявлення перекосу мостів автомобіля.

 

Для діагностування автомобілів із різною шириною колії наносять кілька різноколірних ліній. Загальну товщину цих вузьких ліній для переднього колеса зазначають у сантиметрах.

Телескопічні амортизатори не потребують спеціального регулювання або складного догляду. Обслуговування їх полягає в діагностуванні герметичності кріплення на автомобілі, перевірці ефективності дії і працездатності. Розби­рати амортизатор треба тільки в разі крайньої потреби (при втраті праце­здатності). Герметичність амортизаторів діагностують візуально по слідах підтікання рідини. Ефективність дії амортизаторів перевіряють на динаміч­ному стенді, який імітує нерівності дороги (мал. 3.11.3).

 

Малюнок 3.11.3. Стенд для перевірки амортизаторів: 1 — важіль; 2, 8 — електродвигуни; 3 — самопис; 4 — регулювальний гвинт; 5 — пружина; 6 — діаграмні диски; 7 — маховик; 9 — пристрій для перетворення обертального руху вала на коливальний; 10 — рама; 11 -платформа для в'їзду автомобіля

 

Діагностування здійснюють так. У діаграмні диски 6 вкладають спеці­альні бланки. Перемикач ставлять у положення «Увімкнено» і, натискуючи на кнопки, встановлюють колію автомобіля, який перевіряють. На заїзні плат­форми опор автомобіль заїжджає передніми колесами і стає на ручне гальмо. Двигун вимикають. Діагностування починають із будь-якої опори. Для цьо­го записують час, натискують на кнопку вмикання двигуна стенда і маховиком гвинта коректують положення голки самописа по середній лінії діаграмного блока. Через 10 -12 сек після увімкнення двигуна, його вимикають і автоматично включається реле часу початку запису діаграми. Самопис коливається разом із платформою і запису сує діаграму коливань автомобіля із боку кожного колеса.

 

 

Технологічний процес ремонту рам включає їх знежирення і очищення в лужних ваннах, повне або часткове (залежно від технічного стану) розбирання (розклепування) на деталі, контроль, заміну або відновлення деталей, збірку (клепку) і забарвлення. Рами дозволяється ремонтувати без повного їх розбирання при ослабленні не більш одну заклепку в кожному сполученні (кронштейни і поперечні бруси з подовжніми балками), а також при місцевих невеликих вигинах полиць. У решті випадків для ремонту рами повністю розбирають.

Заклепки видаляють в два прийоми: спочатку видаляють головку заклепки, потім останню вибивають бородком. Головки заклепок невеликого діаметру зрубають зубилом, великого діаметру - висвердлюють.

Деформовані деталі правлять під пресом без нагріву. У місцях, де шток преса упирається в балку, для оберігання полиць від м'яття вставляють облямовування з клиновими розпірками.

Тріщини в основному металі або в зварних швах заварюють або замінюють частину деталі. У першому випадку кінці тріщин щоб уникнути їх розповсюдження засвердлюют свердлом діаметром 6-8 мм, відступивши від кінців тріщин на 5-10 мм у напрямі їх розповсюдження, обробляють кромки з однієї або обох сторін під кутом 60°, зачищають прилеглі місця і заварюють одно- або двостороннім швом залежно від оброблення.

За технологією НІІАТ ділянки з втомними тріщинами вирізують, на їх місце встановлюють додаткову ремонтну деталь, вирізану з вибракованної рами, і приварюють її встик. Після зварки видаляють шлак і зачищають шов. При обстукуванні молотком завареного місця звук при ударі по шву не повинен відрізнятися від звуку при ударі по основному металу. Зварний шов і поверхня по обидві сторони відйого на відстані 3-4 мм зміцнюють наклепом, виконуваним пневматичним молотком.

Зношені отвори під заклепки заварюють, потім розсвердлюють і зміцнюють кромки шляхом роздачі завареного отвору під розмір робочого креслення (або розсвердлюють, зенкують і розгортають під ремонтний розмір).

Збирання рами здійснюють спочатку за допомогою технологічних болтів. При збірці звертають особливу увагу на густину прилягання поверхонь швелерів і кронштейнів. Потім обробляють одним з описаних вище способів по черзі кожен отвір, знімаючи тільки по одному технологічному болту. Після обробки отвору в нього вставляють технологічний болт і загортають гайку повністю.

Клепку починають після обробки всіх отворів. Послідовно виймають по одному технологічному болту, вставляють заклепку і розклепують. Для клепки рам застосовують стаціонарні і переносні клепаючі установки. Застосування гідравлічного інструменту замість пневматичного дозволяє понизити шум, трудомісткість і підвищити якість клепки.

Збірку подовжніх рам з поперечними брусами для отримання необхідної точності ведуть на підставках, використовуючи спеціальні кондуктори. Для перевірки перекосу застосовують спеціальні контрольні лінійки. Їх виготовляють з труби, насаджуючи на неї призми або два вимірювальні штифти - нерухомий і рухомий, який стопориться гвинтом при фіксації вимірювання. Лінійку встановлюють по діагоналі між крайніми отворами у верхніх полицях швелерів. Ці відстані повинні бути рівні між собою. Якщо ест* перекіс, його усувають, наприклад, ударом кувалди по торцях подовжніх балок, і всі гайки на технологічних болтах затягують повністю. При цьому поверхні подовжніх балок і бічних кронштейнів повинні прилягати до поверхні поперечних брусів.

Заклепувальне з'єднання вважається добре виконаним, якщо правильно поставлені всі заклепки, добре оформлені заклепувальні головки і відсутні зарубки і забоїни в деталях з'єднання. Якість поставлених заклепок перевіряють обстукуванням, оглядом і перевіркою розмірів головок шаблонами.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 3288. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия