Студопедия — Мета: ознайомлення із основами ТО і ремонту кузовів легкових автомобілів, кабін і платформ вантажних автомобілів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета: ознайомлення із основами ТО і ремонту кузовів легкових автомобілів, кабін і платформ вантажних автомобілів






Кількість годин: 6.

План: 1. Вимоги до технічного стану кузовів легкових автомобілів, кабін та платформ вантажних автомобілів. Відкази та несправності вузлів і деталей кузовів, кабін та платформ, причини їх виникнення.

 

Основні вимоги, що пред’являються до технічного стану транспортних засобів викладено у Правилах дорожнього руху у розділі 31, пунктах 31.4.4.; 31.4.7; 31.5.

Пункт 31.1. Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств – виробників та іншої нормативно – технічної документації.

 

Основними причинами зміни технічного стану кузовів, кабін та платформ є знос тертьових деталей, механічні пошкодження (як самих деталей, так і їх лакофарбового покриття), хімічна та електрохімічна корозія металу та ін.

Діагностування (тобто перевірка технічного стану вузла без його розборки) кузова проводиться зовнішнім оглядом усіх його деталей. Також під час проведення технічного обслуговування перевіряється кріплення усіх деталей кузова і їх, нормальна робота.

Характерними дефектами зварних суцільнометалевих кабін і кузовів легкових автомобілів являються корозійні та механічні (подряпини, тріщини зварних з'єднань, вм'ятини, пробоїни) пошкодження, зменшення товщини металу внаслідок зносу, пошкодження різьби в місцях кріплення деталей, провисання дверей внаслідок отворів зносу петель або осей та порушення герметичності. У платформи вантажного автомобіля можуть бути поламані дошки, зношені петлі бортів, несправні запорні пристрої. Усі ці дефекти можна виявити зовнішнім оглядом. Більшість із них, своєчасно виявивши можуть усунути самі водії.

До таких дефектів і несправностей належать:

- плями на поверхні кузова;

- нефіксування опускного скла в потрібному положенні

- поломки дверей;

- поломки замків дверей та капота;

- поломка механізму регулювання спинки сидіння;

- потрапляння води в салон або багажник;

- постійне надходження в салон підігрітого повітря тощо.

 

Темні плями на поверхні кузова з'являються в разі застосування гарячої води (температурою понад 80°С), етильованого бензину та інших речовин, що спричиняють роз'їдання, для видаляння воскового покриття. Потрапляння охолодної рідини на поверхні, пофарбовані у світлий колір, призводить до появи на них рожевих плям. Світлі плями утворюються на поверхнях, пофарбованих у темний колір, унаслідок тривалого зберігання автомобіля під повітронепроникним чохлом.

У цих випадках видалити плями іноді вдається поліруванням, а в разі сильних пошкоджень треба перефарбувати кузов.

Якщо опускне скло не фіксується в потрібному положенні, то це може бути внаслідок пружинного гальма механізму склопідйомника або послаблення кріплення планки його троса. В останньому випадку несправність можна усунути регулюванням точності переміщення скла. Якщо зламалось гальмо, то треба замінити склопідйомник.

Якщо опускне скло не піднімається й не опускається, то причинами

несправності можуть бути слабий натяг троса, який слід відрегулювати, а також поломка пружинного гальма, або обрив кронштейна скла, й тоді треба замінити склопідйомник або скло з кронштейном.

Через несправність замка дверей або забруднення тертьових поверхонь його деталей двері не зачиняються. Знявши замок і промивши його в гасі або бензині, тертьові поверхні треба змастити мастилом ЦИАТИМ-221. Несправний замок підлягає заміні.

Якщо двері не відчиняються зовнішньою ручкою, то можливою причиною несправності може бути послаблення з'єднання тяги цієї ручки з важелем привода замка, й треба підтягнути гвинт кріплення тяги. Якщо при неповному відході важеля привода замка двері не відчиняються повністю повертанням внутрішньої ручки, то слід відрегулювати положення цієї ручки й тяги привода.

Двері відчиняються з великим зусиллям і погано зачиняються, якщо несправний фіксатор або не відрегульовано його положення чи положення дверей у прорізі кузова, отже, треба виконати регулювальні роботи й замінити несправні деталі.

У разі збільшення довжини троса привода замка капота або обриву його замок не відчиняється рукояткою із салону. Через обрив пружини замка, порушення його положення на кузові або зменшення довжини троса капот не замикається замком. довжину троса можна відрегулювати завдяки петльовому кріплення його на гачку; обірвати трос і поламану пружину слід замінити, а положення замка – відновити регулюванням. Капот погано відкривається й закривається також якщо вигнуто корпус замка, який треба замінити.

Спинка сидіння не повертається з похилого положення підніманням рукоятки механізму регулювання в разі обриву пружини цього механізму, яку треба замінити.

Якщо спинка не фіксується в заданому положенні, то можливі випадання пальця, що з'єднує тягу з підсилювачем, або поломка зубів фіксатора спинки. В останньому випадку треба замінити каркас сидіння.

У разі потрапляння води в салон або багажник через збільшення зазорів по периметру дверей (кришки багажника) та дефекти ущільнювачів останні треба замінити. Крім того, в салон автомобіля, які обігріваються від системи охолодження двигуна, може просочуватися охолодна рідина внаслідок негерметичності крана опалювача та неякісного паяння радіатора. Якщо несправний кран або його привод, можливе постійне надходження в салон підігрітого повітря (якщо кран не закривається) або відсутність підігрівання (якщо кран не відкривається). Несправний кран опалювача треба замінити, а привод до нього – відрегулювати.

 

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1426. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия