Студопедия — ТБ при виконанні робіт по ТО і ПР кузовів, кабін та платформ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТБ при виконанні робіт по ТО і ПР кузовів, кабін та платформ






 

Автомобілі, що направляються на пости ТО, діагностики або ремонта, повинні бути помитими, відчищеними від бруду, і снігу, тому, що робота на брудному автомобілі може призвести до травм (зривання ключів, забруднення очей та ін). Крім того, затруднюється огляд агрегатів, вузлів та механізмів автомобіля, що погіршує якість виконуємих робіт.

При встановленні автомобіля на пост ТО чи ремонту на рульове колесо вивішується табличка “Двигун не пускати – працюють люди”, при підйомі автомобіля за допомогою підйомника на механізм керування підйомником вивішується табличка “Не включати - працюють люди”. Автомобіль слід загальмувати стоянковою гальмівною системою, включити першу передачу, виключити запалення (подачу палива), під колеса підставити не менш двох упорів.

Технологічні процеси в зонах технічного обслуговування, діагностування і поточного ремонту автомобілів повинні передбачати повну безпеку виконання усіх виробничих процесів.

На видних місцях повинні бути вивішені інструкції і правила по техніці безпеки, таблички з попереджувальними написами. Усі робітники повинні бути ознайомлені з правилами безпечної роботи і суворо їх дотримуватися.

При зніманні коліс автомобіля необхідно ставити під автомобіль підставки, заборонено ставити під автомобіль нестійки предмети.

Для стікання рідини підлога в приміщенні повинна мати нахил 2 – 3 °.

Не дозволяється палити, користуватися відкритим вогнем, паяльними лампами. В ремонтній зоні і приміщеннях, де використовуються легкозаймисті і горючі речовини (бензин, розчинники, лаки, фарби та ін), а також в приміщеннях, з легкозаймистими матеріалами (обойні та деревообробні) заборонено мити деталі бензином і керосином, зберігати легкозаймисті і горючі речовини в кількості, що перевищує змінну потребу, встановлювати в ремонтній зоні автомобілі, з яких підтікає паливо.

Забороняється зберігати в загальних складах і кладових фарби, лаки, кислоти, карбід кальцію, загромаджувати виходи з приміщень матеріалами та іншими предметами.

Усі робітники повинні працювати у захисному спецодягу та засобах індивідуального захисту.

При виконанні слюсарно – зварювальних робіт, в процесі яких можуть відлітати окалина, осколки та іскри, слід користуватися захисними окулярами.

При виконанні робіт з підвищеною запиленістю повітря, слід користуватися засобами захисту органів дихання –респіраторами і протигазами.

Перед початком роботи з ручним електроінструментом слід пересвідчитись в тому, що він справний і є захисне заземлення.

Залишаючи робоче місце, навіть ненадовго, слід вимкнути електроінструмент.

У разі виявлення будь – якої несправності електроінструменту, заземлювального пристрою або штепсельної розетки треба негайно припинити роботу.

У приміщеннях з підвищеною і особливою небезпекою, в тісноті, в незручному положенні працюючого застосовуються переносні світильники місцевого освітлення напругою 12В.

Виробничі зони і ділянки, в яких робітники, виконують технічне обслуговування і ремонт, повинні відповідати ряду вимог виробничої санітарії і гігієни: освітлення, вентиляція, відповідними умовами праці (підйомниками, оглядовими канавами та ін.). Також на підприємстві необхідна наявність санітарно - побутових приміщень - гардеробних, душових, умивальних, столових та ін.

 

 

Завдання: Розглянути основні дефекти і несправності кузовів, кабін та платформ, їх ознаки і причини виникнення. Законспектувати основні операції ТО і ПР цих вузлів автомобілів. Ознайомитися з основними правилами ТБ при проведенні цих робіт.

 

Рекомендуємо література: [ 1] стор. 327 – 334; [ 2] стор.237 – 244.

 

Питання для самоконтролю:

 

1. Назвіть характерні несправності рам, кузовів і кабін та платформ автомобілів.

2. Які характерні ознаки цих несправностей і причини їх виникнення?

3. Назвати основні роботи по ТО кузовів, кабін та платформ.

4. Яка технологія підготовки до фарбування і сушіння автомобіля?

5. Охарактеризувати технологію і обладнання для антикорозійної обробки кузова.

6. Назвати основні правила ТБ при виконанні робіт при ТО і ПР кузовів, кабін та платформ.

 

Тема 3.12. ТО та ПР механізмів керування.

 

Мета: Ознайомлення із відказами та несправностями механізмів керування, їх ознаками та причинами виникнення. Ознайомитися із операціями ТО механізмів керування та їх періодичністю.

 

Кількість годин: 14

 

План: 1. Вплив технічного стану механізмів керування на безпеку руху. Відкази та несправності рульового керування, їх ознаки та причини виникнення.

 

Виходячи із призначення механізмів керування, зрозуміло, що саме вони мають найбільший вплив на безпеку руху. Несправності в рульовому керуванні і гальмівних системах призводять до дорожніх пригод і травмування людей.

Технічний стан рульового керування і гальмівних систем ретельно перевіряється при проходженні ТО і діагностики.

Основними ознаками несправностей рульового керування є:

Люфт рульового колеса перевищує нормативний кут – для старих моделей автомобілів 15 – 25°, для більш нових моделей 10 – 15°.

Причини:

- послаблення кріплення рульового колеса на шліцах рульового вала;

- послаблення кріплення рульової колонки;

- послаблення кріплення картера рульового механізму;

- люфт у карданних шарнірах або шліцевих з'єднаннях – у автомобілях із складними рульовими валами;

- люфт з'єднувальної (безпечної) муфти – у автомобілів типу ГАЗ – 3102, при зносі отворів у центральній гумовій шайбі, при послабленні кріплення з'єднувальних фланців та ін;

- люфт у зачепленні робочої пари “черв'як – ролик”;

- люфт у конічних підшипниках черв'яка;

- послаблення кріплення сошки – на конічних шліцах вала сошки;

- люфт у рульових шарнірах;

- люфт маятникового важеля – у легкових автомобілях із незалежною підвіскою;

- люфт у шкворневих з'єднаннях поворотних цапф коліс;

- люфт у конічних підшипниках поворотних цапф коліс.

 

Вище вказані люфти рульового керування виникають в основному внаслідок зносу деталей або при невірному регулюванні різноманітних спряжень.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1373. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия