Студопедия — Організація сповіщення об'єктів економіки і населення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація сповіщення об'єктів економіки і населення






Керівники потенційно небезпечних об'єктів (підприємств) зобов'язані розміщувати в найбільш доступній формі інформацію про свої підприємства (об'єктах).

Така інформація повинна складати:

- дані про суб'єкта, який дає інформацію;

- дані про сферу діяльності організації;

- небезпечні речовини, які є на підприємстві і їх небезпечні властивості;

- природу можливого ризику при аваріях по дії на людей, тварин, рослини і на природне довкілля;

- спосіб інформування населення у разі аварій і дії людей після його отримання;

- свідоцтво про надання органам влади звіту про виконання вимог по забезпеченню безпеки; складання відповідних угод з рятувальними службами;

- дані про деталі інформації з цих питань має бути отримана на основі огляду положень законодавства про конфіденційність.

Керівники радіаційно-небезпечних підприємств, інших об'єктів підвищеної небезпеки розробляють перелік інформації, яка дається населенню, яке мешкає в зоні спостереження розташованих біля таких радіаційно небезпечних підприємств і інших об'єктів підвищеної небезпеки, у разі загрози і виникнення радіаційних аварій на об'єктах підвищеної небезпеки, пов'язаних з викидом небезпечних речовин. Переліки таких информаций затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань ЦЗ.

При оголошенні інформації про наслідки аварії на об'єктах промисловості необхідно дотримуватися комерційної таємниці, захисту сфери приватного життя людини і національної безпеки і обороноздатності країни.

Сповіщення населення про факт аварії передається в усі населені пункти, що знаходяться в межах зони можливого зараження, руйнування. Сповіщення людей за місцем проживання організовується органами місцевої влади, керівниками ЖЕК, а також за системою сповіщення штабів цивільного захисту.

Система сповіщення включає апаратуру сповіщення, апаратуру дистанційного керування і циркулярного виклику, а також інформаційну (довідкову) службу:

- апаратура сповіщення електросирени " С-40" для озвучування території населеного пункту в радіусі до 70 м;

- апаратура дистанційного керування і циркулярного виклику, - забезпечує централізоване включення електросирен, примусове дистанційне перемикання програм радіотрансляційних улов для передачі сигналів сповіщення і інформації для населення про обстановку і правила поведінки в умовах зараження, а також циркулярне оповіщений не посадовців по телефону;

- інформаційна (довідкова) служба - у міру розвитку аварії і в ході ліквідації її наслідків здійснює інформацію про правила поведінки людей в умовах зараження ОР, ОХР і ін..

• На хімічно радіаційно-небезпечних об'єктах і в прилеглих районах завчасно створюються локальні системи сповіщення персоналу об'єктів і населення, яке потрапляє в зону зараження РР, ОХР.

• Системи сповіщення включають: апаратуру сповіщення і персонал по її обслуговуванню. Сповіщення про загрозу виникнення або факт аварії здійснюють диспетчери, оператори і чергові хімічно небезпечних об'єктів. Системи сповіщення мають можливість передавати сигнали вибірково:

• для окремих структурних підрозділів (цехів, ділянок і так далі) РІВ, ХНР або для усього об'єкту;

• для населених пунктів і об'єктів, які можуть опинитися в зоні можливого хімічного зараження.

Основний спосіб сповіщення населення про виникнення надзвичайних ситуацій - це передача повідомлень по радіотрансляційній мережі через квартирні і зовнішні гучномовці, а також через місцеві радіостанції і телебачення. Для привертання уваги населення перед передачею інформації включаються сирени і інші сигнальні засоби.

Запам’ятайте! Сирени і переривчасті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільного захисту «Увага всім!».

Почувши такий сигнал, негайно включіть гучномовець, радіоприймач або телевізор і прослухайте повідомлення Управління (відділу) штабу цивільного захисту з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення (УГЗНЧС) област (міста, району або об'єкту).

На кожен випадок надзвичайної ситуації УГЗНЧС підготовлені зразкові варіанти повідомлень, які надалі, з урахуванням конкретних подій, коригується. Інформація передається впродовж 5 хвилин після подання звукових сигналів.

Повідомлення УГЗНЧС включає: місце і час виникнення надзвичайної ситуації, її розміри і масштаби; час початку і тривалість дії вражаючих чинників; територія (район, масиви, квартали, удома і так далі), які потрапляють в осередок (зону) ураження; порядок дії людей і інша інформація.

Прослухавши інформацію необхідно діяти без паніки відповідно до отриманих вказівок.

Приклад повідомлення про аварію на ХНО. «Увага! Говоре Управління (відділ, штаб ЦЗ) з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення... області(міста, району).

Громадяни! Сьогодні...(дата, місяць і час) сталася аварія на... насосній станції водопостачання з викидом в атмосферу хлору - небезпечної хімічної речовини. Хмари зараженого повітря поширюється в... (такому-то) напрямі зі швидкістю... км/год і досягає... (місць, районів, населених пунктів) через... (хв., година.). У зону хімічного зараження потрапляють... (перераховуються міста, райони, населенні пункти і так далі).

Жителям... (міст, населених пунктів, масивів) з приміщень не виходити, закрити вікна, двері, здійснити герметизацію квартир(будинків). У підвалах і нижніх поверхах не ховатися, т. до. хлор важче за повітря і заповнює низовинні місця(яри, канави, лощини) і підвальні приміщення.

Жителям... (населених пунктів, жилмассивов, кварталів і так далі) терміново покинути квартири, об'єкти господарської діяльності по планах евакуації і виходити в... райони(конкретно які).

Усім жителям надіти засіб індивідуального захисту: протигази усіх типів, дитячі протигази, камери захисні дитячі, а при їх відсутності - ватно-марлеву пов'язку або рушник, змочений водою або 2%% розчином питної соди.

Оповістіть своїх сусідів. Слухайте чергові наші повідомлення. Надалі дійте відповідно до вказівок УГЗНЧС... області (міста, району)».

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 536. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия