Студопедия — Прості укриття – щілини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прості укриття – щілини






Найбільш доступними простими укриттями є щілини - відкриті і особливо перекриті.

Щілини, як відомо, грали велику роль в минулих війнах, із застосуванням звичайних засобів поразки. Не знижується, а, навпаки, підвищується їх значення і у війнах із застосуванням зброї масового ураження.

Якщо, приміром, люди сховаються навіть в простих, відкритих щілинах, то вірогідність їх поразки ударною хвилею, світловим випромінюванням і проникаючою радіацією ядерного вибуху зменшиться в 1, 5-2 рази в порівнянні з розташуванням на відкритій місцевості; можливість опромінення людей в результаті радіоактивного зараження місцевості зменшиться в 2-3 рази, а після дезактивації заражених щілин - в 20 разів і більше. Якщо ж щілини перекрити, то захист від світлового випромінювання буде повний, від ударної хвилі збільшиться в 2, 5-3 рази, а від проникаючої радіації і радіоактивного випромінювання при товщині грунтового обсипання поверх перекриття 60-70 см - в 200-300 разів. Перекриття щілини оберігатиме, крім того, від безпосереднього попадання на одяг і шкіру людей радіоактивних, отруйних речовин і бактерійних засобів, а також від поразки уламками будівель, що руйнуються.

Потрібно, проте, пам'ятати, що щілини, навіть перекриті, не забезпечують захисту від отруйних речовин і бактерійних засобів. При користування ними у випадках хімічного і бактеріологічного зараження слід застосовувати засоби індивідуального захисту: в перекритих щілинах - зазвичай засоби захисту органів дихання, у відкритих щілинах, крім того, -и засоби захисту шкіри.

Необхідно також твердо утямити, що щілини, як і можливі умови для розміщення в ній людей і найбільшу стійкість її при ядерному вибуху.

Довжина щілини визначається кількістю укриваних в ній людей. При розташуванні укриваних сидячи довжина щілини визначається з розрахунку 0, 5-0, 6 м на одну людину. У ряді випадків в щілинах можуть передбачатися місця для лежання з розрахунку 1, 5-1, 8 пог. м на людину. У щілині на 10 чоловік, наприклад, можна рекомендувати 7 місць для сидіння і 3 місця для лежання. Така щілина матиме довжину 8-10 м. Нормальна місткість щілини - від 10 до 15 чоловік, найбільша - 50 чоловік.

В цілях послаблення вражаючої дії ударної хвиля на тих, що переховуються щілину роблять зигзагоподібною або ламаною довжина прямої ділянки має бути не більша 15м.

Місце будівництва щілини треба вибирати переважно на ділянках без твердих грунтів і покриттів. У містах краще всього будувати щілини в скверах, на бульварах і у великих дворах, в сільській місцевості - в садах, на городах, пустирях, а також на інших вільних сухих і добре провітрюваних ділянках. Не можна будувати щілини поблизу вибухонебезпечних цехів і складів, резервуарів з сильнодіючими отруйними речовинами, біля електричних ліній високої напруги, магістральних газо- і теплопроводів і водопроводів. При виборі місця для щілини треба враховувати, крім того, вплив рельєфу і опадів на характер можливого радіоактивного зараження місцевості; майданчик для неї слід вибирати на не затоплюваній грунтовими, паводковими і зливовими водами ділянці, в місці із стійким грунтом (що виключає зсуви).

Відстань між сусідніми щілинами має бути не менше 10 м.

Будівництво щілини слід розпочинати з розбиття і трасування її позначення плану щілини на вибраному місці. На межах майданчика і в місцях зламів її забивають кілки; між кілками натягують шнури трасувань, уздовж яких лопатами відривають канавки.

Планування щілини має бути зроблене з таким розрахунком, щоб поверхневі води вільно стікали в сторони, не потрапляючи в щілину. Якщо щілину розташовують на схилі, то вище її слід відривати канаву для відведення вод.

Потім з майданчика знімають дерен, якщо він є. Дерен складають в стороні від щілини, щоб пізніше використати його для закріплення брустверів або обсипання перекриття щілини.

Відкриття щілини необхідно починати не по усій ширині її, а дещо відступивши всередину від ліній трасування (приблизно на 20 см). У міру поглиблення в землю поступово розширюють щілину до потрібних розмірів, по верху-две ліній трасувань. Одночасно ведеться обробка (вирівнювання) стін щілини. У твердих грунтах стіни роблять крутіше, в слабких - положе.

При відрита щілині грунт викидають а обидві її сторони, на відстань не ближче 50 см від кромок щілини. Це дасть можливість в подальшому укласти елементи перекриття щілини на твердий, стійкий грунт.

У однієї із стін щілини на глибині 130-140 см роблять сидіння шириною приблизно 35 см Сидіння бажано обшити дошками (плівкою). По дну щілини відривають водовідвідну канавку з ухилом у бік входу в щілину, а перед входом - прямо для збору води (водозбірний колодязь). У стінах щілини відривають ніші (поглиблення) для зберігання запасів продуктів харчування і води.

У нестійких (слабких, сипких) грунтах стіни щілини слід обладнати одягом крутизни. Для цього можна використати дошки, плівку, жердини, хмиз (у вигляді фашин) і інші наявні на місці матеріали. В цілях закріплення матеріалу, використовуваного для одягу крутизни, встановлюють стойки і розпірки між ними; відстань між стойками 2-2, 5 м. У стійких грунтах одяг крутизни щілини не обов'язковий.

Пол в щілині бажано робити дощатим, проте можна обмежитися і земляним.

У щілині на 10-20 чоловік, як правило, влаштовують один вхід; у щілині більшої місткості необхідно влаштовувати два входи, з обох боків її. Входи слід розташовувати з боку, протилежною до центру міста або іншого об'єкту, по якому можливий удар супротивника із застосуванням ядерної зброї. Входи в щілину доцільно робити завдовжки 2-2, 5 м ступінчастими (5-6 сходинок розмірами приблизно 30-40 см кожна), під прямим кутом до прилеглих ділянок щілини.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 637. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия