Студопедия — Засоби захисту органів дихання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Засоби захисту органів дихання






Найбільш грошовими коштами захисту органів дихання людей є протигази. Вони призначаються для захисту від попадання в органи дихання, на очі і обличчя радіоактивних, отруйних речовин, бактерійних засобів.

За способом контактування людини із зовнішнім середовищем ЗІЗ діляться на:

- що фільтрують;

- що ізолюють.

За призначенням ЗІЗ підрозділяються на:

- засоби захисту органів дихання (протигази, що фільтрують і ізолюючі);

- дитячі захисні камери (КЗД- 4);

- респіратори;

- прості засоби (проти запорошені тканинні маски ПТМ і ватно-марлеві пов'язки ВПМ).

Протигази, що фільтрують, підрозділяються на:

1. Цивільні протигази, які включають:

- протигази для дорослих ГП-4У, ГП- 5, ГП-5М, ГП- 7, ГП-7В;

- протигази для дітей(протигаз дитячий ПДФ-Ш (шкільний), що фільтрує, протигаз дитячий, що фільтрує дитячий ПДФ-Д, комплект захисту дитячий КЗД;

- промислові протигази.

2. Військові протигази МО- 4, ПМГ- 1, ПМГ- 2 (протигаз малогабаритний). Їх дія грунтована на принципі очищення зараженого повітря у внутрішніх шарах фильтрующе-поглощающей коробки, що складаються з шихти протигаза і протвоаэрозольного фільтру. Захист органів дихання людини від окислу вуглецю (чадного газу), не затримуваною шихтою протигаза, забезпечує гопкалитовым патроном.

До складу комплекту цивільного протигаза ГП-4У, що фільтрує, ГП- 5, ГП- 7 входять:

1. Фільтруюче-поглотительная коробка;

2. Сполучна трубка (тільки у протигаза ГП-4У);

3. Лицьова частина М- 49, ШМ-62У, МПГ;

4. Протигазова сумка;

5. Зовнішні манжети утеплювачів;

6. Коробка з плівками, що запітнівають.

1. Фільтруюче-поглинаюча коробка протигаза служить для очищення вдихуваного людиною повітря, від отруйних, радіоактивних речовин і бактерійних засобів.

Усередині фильтрующе-поглощающей коробки розташований протиаерозольний фільтр (затримує усі аерозолі) і вугільна шихта (затримує пари і гази ОР).

Залежно від складу шкідливих речовин промислових протигазів поза коробкою спеціалізовані за призначенням і можуть містити в собі один або декілька спеціальних поглинув їй або поглинач і аерозольний фільтр. За зовнішнім виглядом коробки різного призначення відрізняються забарвленням і буквеними позначеннями:

Марка коробки Розпізнавальне забарвлення Шкідливі речовини, від яких захищає коробка
А коричнева Пари бензину, гасу, ацетону, хлорорганічні хлор хімікати.
В жовта Гази і пари(сірчистий газ, хлор, сірководень, синільна кислота, хлористий водень, фосген).
Г чорна і жовта по вертикалі Пари ртуті, отрутохімікати.
Е чорна Миш'яковий і фосфористий водень.
КД сіра Аміак, сірководень і їх суміші.
М червона Пари метану, Бутан етану, етилену.
СО біла Оксид вуглецю.

 

При користуванні протигазом марки Г необхідно вести облік часу роботи кожної коробки. Після закінчення 100 годин коробки вважається відпрацьованою і повинна замінюватися новою.

Відробіток марок, що фільтрують, М і СО визначається по збільшенню маси.

При збільшенні маси коробок М на 35 г і коробку на 50г в порівнянні з первинної(на корпусі ця маса вказана) коробки вважаються відпрацьованими і замінюються новими.

3. Лицьова частина протигаза призначена для проведення очищеного у фильтрующе-поглотительной коробці повітря в органи дихання, а також для захисту особи і очей від попадання РР, ОР (ОХР), БС.

Лицьова частина ШМ-62М є шоломом-маскою виготовлену на основі гуми з натурального або синтетичного каучуку. У шолом-маску вмонтований: очковий вузол, клапанна коробка.

Клапанна коробка має один вдихувальний і два видихальні клапани і служить для розподілу потоків повітря.

Протигаз ГП-5М відрізняється від протигаза ГП-5М шлем-маской (ШМ-62У) в якій є переговорне облаштування мембранного типу, і вирізи для вух.

Лицьова частина МГП протигаза ГП- 7 є маскою об'ємного типу з наголівником у вигляді гумової пластини з п'ятьма лямками для регулювання.

Протигаз ГП-7В відрізняється від ГП- 7 тим, що додатково під переговорним пристроєм є пристосування для прийому води, що є гумовою трубкою з мундштуком і ніпелем. Воно може з'єднуватися за допомогою спеціальної кришки до фляги.

4. Сумка для протигаза призначена для зберігання і носіння протигаза. Для зручності перенесення протигаза до сумки пришиті плечові лямки (тасьма) довжину якої можна регулювати за допомогою пересувної пряжки, і поясна тасьма (шнур).

5. Манжети утеплювачів використовуються тільки взимку при температурі нижче - 100С. Манжета надівається на обойму окулярів із зовнішнього боку. Простір між стеклами манжет і окулярів оберігає окуляри шлем-маски від замерзання.

6. Плівок, що не запітнівають, виготовляють з целюлози і мають одностороннє желатинове покриття. Вони встановлюються з внутрішньої сторони стекол протигаза желатиновим покриттям і очам і фіксуються притискними кільцями. Желатин рівномірно вбирає конденсовану вологу, тим самим зберігається прозорість плівки.

Дитячий протигаз ПДФ-Ш, що фільтрує, призначений для дітей шкільного віку від 7 до 17 років, а протигаз ПДФ-Д для дітей у віці від 1, 5 до 7 років. Протигази ПДФ-Ш і ПДФ-Д комплектируются фильтро-поглащающими коробками ГП- 5 і лицьовими частинами МД- 3 або ШМ-62У.

Камера захисту дитяча (КЗД- 4) призначена для захисту дітей у віці 1, 5 від ОВ, РВ і БС в інтервалі температури від 300С. У комплект входять:

- камера захисту дитяча КЗД;

- накидка для захисту від атмосферних опадів;

- картонна коробка;

- поліетиленовий мішок для зберігання камери.

Основним вузлом камери є оболонка, яка є мішком з прогумової тканини. Оболонка монтується на розбірному металевому каркасі, який разом з піддоном утворює кроватку-розкладушку. У оболонку камери вмонтовані два елементів, що дифузно-сорбували, через яких повітря зовні. Очищаючись, проникає всередину камери. Для спостереженням за дитиною в оболонці камери є два оглядові вікна, а для відходу - рукавиці і прогумової тканини.

Дитина поміщається в камеру через спеціальний отвір, який герметизується. Переноситься камера за допомогою плечової тасьми. Безперервний термін перебування дитини в камері до 6 годин. Підготовлена до використання камера важить близько 4 кг.

Протигаз буде грошовим коштом захисту, якщо він виправлений і його лицьова частина подібна за розміром. Правильно підібрана шолом-маска (маска) повинна щільно прилягати до особи, не викликаючи больових відчуттів. Для підбору необхідного розміру шлем-маски треба виміряти голову по замкнутій лінії, що проходить через верхівку, щоки і підборіддя. Виміри округляються до 0, 5 см.

При величині виміру до 63 см беруть нульове зростання:

- від 63, 5 до 65, 5 см - перший;

- від 66 до 68 см - другий;

- від 68, 5 до 70, 5 см (для ШМ-66МУ від 68, 5 і більше) - третій;

- від 71 см і більше - четверте зростання шлемо маски.

Підбір маски М- 49 здійснюється по результату виміру висоти особи, тобто відстані між точкою найбільшого поглиблення перенісся і самою нижньою точкою підборіддя на середній осі особи. При величині виміру:

- від 99 до 109 мм беруть перше зростання;

- від 109 до 119 мм другої;

- від 119 і вище - третє зростання маски.

Для підбору маски будь-якого дитячого протигаза вимірюють висоту особи, а потім по таблиці № 1 визначають необхідне зростання маски.

Таблиця № 1

Підбір маски МД- 3 дитячих протигазів

Найменування вимірів Рост маски
       
Висота обличчя, мм до 72 72 - 87 88 - 95 96 - 103

 

При підборі шлем-маски для протигазів ПДФ-Ш виміру роблять так само, як при підборі шлем-маски для дорослих протигазів. Промислові протигази комплектуються лицьовими частинами від цивільних дорослих протигазів.

Отримавши протигаз необхідно оглянути і перевірити на справність усі його частини, потім правильно зібрати і перевірити протигаз на герметичність. Перевірений і справний протигаз в зібраному виді укладається в сумку.

Щоб переконається в справності протигаза його періодично оглядають. Після огляду протигаз перевіряють на герметичність. Для цього необхідно надіти маску і закрити отвір дна коробки долонею і зробити глибокий вдих. При правильно зібраному і справному протигазі повітря під маску не піде. Протигаз носять укладеним в сумку на лівому боці, клапаном від себе, плечова лямка сумки - через праве плече.

Верх сумки має бути на рівні талії, клапан застебнутий. Протигаз може бути в трьох положеннях: " похідному", " напоготів" і " бойовому".

Ізолюючі протигази ІП- 5, ІП-46М, КІП- 7, ІП є спеціальними засобами захисту органів дихання, око і шкіри обличчя від будь-яких домішок, що знаходяться в повітрі, незалежно від їх властивостей і конструкцій. Вони використовуються також в тих випадках, коли неможливе застосування протигазів, що фільтрують, наприклад, за наявності в повітрі дуже високих концентрацій ОР або будь-якій шкідливій домішці, кисню менше 16 %, а також при роботі під водою на невеликій глибині. За принципом забезпечення киснем ізолюючі протигази діляться на дві групи. Перша - з хімічно пов'язаними (ІП- 4, ІП- 5, ІП-46М).

Друга із стислим киснем (КІП-8).

Необхідне для дихання повітря в протигазі збагачується киснем, що міститься в регенеративному патроні, спорядженою спеціальною речовиною (над перекисом натрію Nа4 О4). Він складається з:

- лицьовій частині;

- регенеративного патрона;

- пускового брикета;

- дихального мішка;

- брикетів додаткового подання кисню;

- каркаса;

- сумки.

Виходячи з принципу захисної дії, грунтованої на повній ізоляції органів дихання від довкілля, час перебування в ізолюючому протигазі залежить не від фізико-хімічних властивостей ОР. РР, БС, від їх концентрацій і так далі, а від запасу і характеру виконуваної роботи. Ізолюючі протигази зазвичай використовуються формуваннями ЦЗ при введенні СТАВК в осередок ураження, в умовах, коли в повітрі є токсичні речовини, що погано затримуються протигазами, що фільтрують, а також при браку кисню в навколишній атмосфері або при проведенні робіт під водою.

При концентрації в повітрі не більше 10-15 ГДК широко використовуються протигазо РПГ-67, РУ-60М и РУ-60МУ.

Протигазові респіратори складаються з гумової підлозі маски, фильтрующе-поглощающих патронів, пластмасових манжет з клапаном вдиху, клапаном виходу із запобіжним екраном, трикотажного обтюратора, а також наголівника для кріплення респіратора на голові.

Патрони респіраторів, що фільтрують, випускаються марок А, В, КД і Г, які спеціалізовані за призначенням залежно від фізико-хімічних і токсичних властивостей СДЯВ. Патрони розрізняються між собою по складу поглиначів, а на вигляд - маркіровкою, нанесеною в центрі перфорованої сітки патрона. Призначення патронів приведене в таблиці 2, а їх характеристика в таблиці 3.

 

Таблиця 2

Маркіровка патрона, що фільтрує СДОР, від яких захищає патрон
РПГ-67-А Органічні пари(бензину, гасу, ацетону, бензолу і його гомологів, спиртів, ефірів і інших, окрім низько киплячих і погано таких, що сортуються органічних речовин), пари хлор- і фосфороорганічних отрутохімікатів
РУ-60М-А или РУ-60МУ-А Те ж і аерозолі
РПГ-67-В Кислі гази(сірчистий ангідрид, сірководень і інші), пари хлор- і фосфороорганічних отрутохімікатів
РУ-60М-В или РУ-60МУ-В Те ж і аерозолі
РПГ-67-КД Аміак і сірководень
РУ-60М-КД или РУ-60МУ-КД Те ж і аерозолі
РПГ-67-Г Пари ртуті
РУ-60М-Г или РУ-60МУ-Г Те ж і аерозолі

Примітки: 1. респіратор РУ-60МУ рекомендується використати при підвищених концентраціях пилу в повітрі. У нього передбачена заміна протиаерозольного фільтру.

2. Респіратори мазкі Г і запасні до нього патрони мазкі Г необхідно зберігати в місцях, що не допускають зволоження.

 

Респіратори протигазові РПГ- 67, РУ-690М і РУ-60МУ забороняється застосовувати для захисту органів дихання від високо токсичних речовин типу синільної кислоти, миш'яковистого і фосфористого водню, тетраетилсвинця і інших, а також від речовин, які в паро- і газоподібному стані можуть проникати в організм через шкірні покриви. Для захисту від пари ртуті респіратори повинні застосовуватися без трикотажного обтюратора.

Таблиця 3

Характеристика респіраторів

Параметр РПГ-67 РУ-60М
Опір вдиху, Па(мм вод. ст.), не більше 58, 8 (6) 78, 4 (8)
Коефіцієнт проникності масляного туману, %, не більше -  
Час захисної дії: для марки А по Бензолу(С0 = 10 мг/л), хв. не менше    
Для марки В по сірчистому ангідриду(С0 = 2 мг/л), мін, не менше    
Для марки КД по аміаку(С0 = 2 мг/л), мін, не менше    
Для марки Г по парах ртуті(С0 = 0, 01 мг/л), ч, не менше    
Маса, г, не більше    






Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1165. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия