Студопедия — Пробовідбір та пробопідготовка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пробовідбір та пробопідготовка






Дуже важливими є питання пов’язані з двома операціями: пробовідбором та пробопідготовкою.

Умови відбору проби повинні задовольняти вимогам її представництва.Як правило, проба – це тільки деяка частина досліджуваного об’єкта, яка використовується в подальшому для вимірювання (наприклад, для аналізу складу). Під представництвом проби розуміється відповідність середнього результату вимірювання істинному значенню властивості, що досліджується, всього об’єкта дослідження. Представництво проби повинно визначатися тим ступенем достовірності, з якою робиться висновок про властивість об’єкта у цілому, на основі вивчення частини системи, наприклад, досліджуваного об’єму, аліквоти або аналітичної наважки. Представництвопроби визначається в основному трьома факторами – відносними розмірами проби, як частини системи, ступенем неоднорідності досліджуваної властивості системи та відтворюваністю методу дослідження.

 

Операції пробопідготовки

Селективність багатьох хімічних реакцій, а також сильний вплив побічних реакцій вимагають попереднього виконання часто дуже трудомістких операцій – розчинення, фільтрування, переводу з однієї аніонної форми в іншу. Не менш важливими є і фізико-механічні операції, наприклад дроблення і здрібнення. Крім того велике значення мають попередні операції пробопідготовки: розчинення, концентрування, фільтрування, дистиляція, екстракція та ін.

Фільтрування

Фільтрування – операція механічного розділення твердих та рідких компонентів будь-якої суміші. Сутність фільтрування полягає в тому, що рідину з частинками твердої речовини, що знаходяться в ній, пропускають через пористу перетинку; пори або отвори в перетинці настільки малі, що через них частинки твердого тіла не проходять, а рідина проходить легко. Ця перетинка, яка затримує тверді тіла, називається фільтром. Матеріали для фільтрування, що використовуються у лабораторній практиці, поділяють на два класи: 1) сипкі та 2) пористі. Крім того, матеріали для фільтрування розділяють на 1) неорганічні та 2) органічні. Найбільше розповсюдження у лабораторіях знайшли: фільтрувальний папір, целюлозна маса, азбест, волокнисті матеріали (тканини), змішані фільтри, пресоване скло, фарфор та ін. Вибір матеріалу для фільтрування залежить як від вимог до чистоти, так і від його властивостей. Для фільтрування неможливо використовувати такі матеріали, на які рідина, що фільтрується, може виявляти будь-яку дію.

Фільтрування можна проводити різними способами. Вибір способів фільтрування залежить від характеру рідин та властивостей осадів, що фільтрують. Найбільш простий і найбільш часто використаний спосіб – фільтрування при атмосферному тиску. Для фільтрування за цим способом не треба складних пристроїв. Важливим фактором, що впливає на швидкість фільтрування, являється тиск, під яким рідина проходить крізь фільтр. Чим тиск вище, тим швидше фільтрується рідина. Тому дуже часто фільтрують під вакуумом або під тиском. Крім того, у тих випадках, коли рідина або розчини мають велику в’язкість, фільтрування їх проводять при нагріванні. Фільтрування при нагріванні можна проводити як при нормальному тиску, так і під вакуумом та при підвищеному тиску. Фільтрування речовин, що мають низьку температуру плавлення, а також деяких розчинів у звичайних умовах не завжди можливе. В подібних випадках використовують фільтрування при охолодженні. Для відокремлення твердих завислих частинок від рідини можна використовувати відцентровану силу, тобто центрифугу. Перевагами центрифугованого фільтрування є висока швидкість, можливість швидкого промивання осаду, віджимання осаду від рідини майже досуха.

Дистиляція (перегонка)

Перегонка – дуже зручний спосіб виділення та очистки речовин. Розділення суміші рідин перегонкою можливо тоді, коли пара, що утворюється при перегонці, має інший склад у порівнянні з рідиною. Здійснюється шляхом часткового випаровування рідини і наступною конденсацією пари. При нагріванні рідини підвищується її температура та тиск насиченої пари. Підвищення температури та тиску відбувається до того часу, поки тиск пари не буде дорівнювати зовнішньому (атмосферному) тиску. При цьому температура досягає деякого певного значення (температури кипіння) і рідина закипає. Якщо рідину нагрівати до кипіння та відводити пару, що утворюється, то при охолодженні її на стінках почнеться утворення крапель рідини. Цими властивостями рідини – кипіти з утворенням пари – і здатністю її при охолодженні конденсуватися користуються для очищення рідин, використовуючи процес дистиляції або перегонки. В результаті дистиляції відігнана фракція (дистилят) збагачується відносно більш леткими (низкокиплячими) компонентами, а невідігнана рідина (кубовий залишок) – відносно менш леткими (висококиплячими).

Розрізняють три способи перегонки рідини: під звичайним тиском, під зменшеним тиском і перегонка з водяною парою.

У тих випадках, коли нагрівання не супроводжується розкладом речовини або коли рідина, яку переганяють, має не дуже високу температуру кипіння, для виділення або очистки користуються перегонкою під звичайним тиском.

Фракційною, або дробною, перегонкою називають такий спосіб ведення її, коли з суміші рідин з різними температурами кипіння виділяються деякі окремі компоненти. Дробну перегонку ведуть обов’язково з використанням дефлегматора. Замість дефлегматора краще користуватися колонками повної конденсації, які дають можливість більш тонкого розділення рідин за температурами кипіння.

Вакуум-перегонку (перегонка під зменшеним тиском) використовують у тих випадках, коли рідина за нормальних умов має дуже високу температуру кипіння або коли вона при нагріванні до високої температури піддаються розкладу або зміні. Розрізняють два основних методи перегонки під зменшеним тиском: а) перегонка при помірному вакуумі; б) перегонка у високому вакуумі. Зменшення температури кипіння рідини і, отже, перегонки, яка досягається зменшенням тиску, сприяє збереженню хімічної індивідуальності речовини, яку переганяють.

Перегонка з водяною парою є ефективним методом виділення або очистки сполук, які нерозчинні або важко розчинні у воді. Перегонка з водяною парою має перевагу перед звичайною перегонкою у тому, що вона може бути вибірковою, так як одні нерозчинні речовини переганяються з парою, а інші не переганяються.

Екстрагування

Для очистки речовин від домішок, а також для розділення сумішей речовин використовується вилучення, або екстрагування. Цей спосіб ґрунтується на різній розчинності речовин у розчиннику, який підходить, або в двох розчинниках, що не змішуються. Екстракцією називають метод вилучення розчинниками з суміші будь-яких речовин того чи іншого компонента. В основі цього методу лежить закон розподілу речовини між двома рідинами, які не змішуються (якщо екстрагують речовину з розчину у якій-небудь рідині) та різна розчинність окремих речовин в даному розчиннику (якщо речовину виділяють з суміші з іншими речовинами).

Більшість речовин (як рідких, так і твердих) розчиняються в декількох розчинниках. Якщо дана речовина розчинена у якому-небудь розчиннику і до цього розчину додати інший розчинник, який не змішується з першим, то частина речовини перейде в цей розчинник, утворюючи два шари рідин, що не змішуються, в яких буде міститься дана речовина. При цьому розподіл речовини між двома розчинниками буде цілком певним для кожного окремого випадку. Якщо є суміш двох або декількох речовин і необхідно виділити одну з них, то майже завжди можна підібрати такий розчинник, який розчиняє тільки необхідну речовину і майже не розчиняє інші.

Одним з найважливіших розчинників є вода, в якій розчиняється велика кількість різних неорганічних та органічних речовин. Дуже часто для екстракції використовують органічні розчинники, за допомогою яких можна відокремлювати не тільки органічні речовини, але і неорганічні.

У залежності від того, в якому вигляді знаходиться речовина, яку екстрагують, прийоми екстракції і конструкція приладів, що використовуються, дещо змінюється.

Процес екстрагування можна поділити на види: екстрагування твердих речовин (система “тверда речовина – рідина”) та екстрагування рідин (система “рідина – рідина”).

У залежності від характеру твердої речовини, яку виділяють, використовують або холодний розчинник (холодне екстрагування), або гарячий розчинник (гаряче екстрагування). При холодному екстрагуванні як розчинник дуже часто використовують воду, інколи використовують водні розчини кислот, лугів або різних солей. Звичайно водну екстракцію проводять у скляному або фарфоровому стакані. У випадку екстрагування органічними розчинниками використовують апарат Сокслета. Гаряче екстрагування водою або водними розчинами проводять в “перколяторах”. Гаряче екстрагування органічними розчинниками звичайно використовується для виділення важкорозчинних речовин та речовин, які перед розчиненням сильно набухають. Проводять його теж в апараті Сокслета.

Екстрагування рідин у простішому випадку проводять у ділильній лійці при струшуванні. Для екстрагування з водних розчинів звичайно використовують: діетиловий етер, петролейний етер, бензен, бензин та ін. При екстрагуванні з розчинів можна використовувати прилади аналогічні апарату Сокслета.

Екстрагування рідини рідиною може бути автоматизовано, якщо цю операцію проводити у безперервному потоці. Для цієї мети використовують екстрактори спеціальних конструкцій.

Випарювання та упарювання

У хімічних лабораторіях при роботі з різними розчинами, як водними, так і неводними, нерідко виникає необхідність у випарюванні.

Випарювання – це операція вилучення розчинника шляхом випаровування з метою або підвищення концентрації розчину, або виділення речовини, яка міститься в ньому. Швидкість випаровування рідини залежить від ряду факторів, з яких найважливішими є температура, тиск та площа поверхні випаровування. Як правило, швидкість випаровування прямо пропорційна поверхні випаровування. Крім того, на процес випарювання впливає товщина шару рідини. У тому випадку, коли розчинена речовина розкладається при нагріванні, розчинник відганяють під вакуумом або використовують плівкове випаровування. Швидкість випаровування залежить також від перемішування розчину та його циркуляції. Випарювання можна проводити на відкритому повітрі при звичайному тиску або у закритих апаратах з повною рекуперацією чи уловлюванням розчинника, який випаровується.

Інколи необхідно шляхом упарювання розчину підвищити його концентрацію. Для полегшення роботи можна заздалегідь розрахувати, до якого об’єму треба упарити рідину.

Прожарювання

Прожарюванням називають операцію нагрівання твердих речовин до високої температури (вище 400° С) з метою: а) виділення летких домішок; б) досягнення постійної маси; в) проведення реакцій, що протікають при високих температурах; г) озолення після попереднього спалювання органічних речовин. Нагрівання до високої температури проводять в печах (муфельних або тигельних), використовуючи різноманітні тиглі. Прожарювання можна проводити і на газових пальниках. В цьому випадку дуже зручна рознімна піч, в деяких випадках можна використовувати сковороду.

Хроматографічні методи розділення

Принцип та класифікація хроматографічних методів описані нижче (підрозділ 3.5. Фізико-хімічні методи аналізу).

Хроматографічні методи широко використовують у кількісному аналізі для розділення та концентрування окремих компонентів складних сумішей неорганічних та органічних сполук. Виділені компоненти визначають звичайними хімічними, фізичними та фізико-хімічними методами аналізу.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2422. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия