Студопедия — Оцінка стійкості елементів і сільськогосподарського об'єкту в цілому
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка стійкості елементів і сільськогосподарського об'єкту в цілому






Для стійкості функціонування с/г об'єкту начальником цивільного захисту (уповноваженою особою) штабом і головними фахівцями об'єкту проводяться спеціальні дослідження.

Загальне керівництво дослідженнями здійснює начальник цивільного захисту (керівник господарства).

Робота проводитися в чотири етапи.

Перший - підготовчий.

Другий - оцінка стійкості об'єкту.

Третій - розробка заходів по підвищенню стійкості функціонування с/г об'єкту і його елементів.

Четвертий - оформлення документації за результатами дослідження.

На першому (підготовчому) етапі дослідження розробляються необхідні документи:

- наказ начальника цивільного захисту на проведення дослідження;

- календарний план підготовки і проведення дослідження, де вказуються виконавці, терміни виконання робіт, керівники і склад груп, вирішальних специфічні завдання;

- завдання групам на проведення досліджень по конкретному кругу питань.

Таких груп може бути декілька:

1-а группа (від відділу будівництва) визначає фізичну втому елементів с/г об'єкту (мінімальний надмірний тиск, який вони витримають), а також захисних споруд і індивідуальних укриттів для персоналу обслуговуючого тваринницькі, полевочекие комплекси, машинно-тракторні парки, гідромеліоративні споруди і так далі, тобто підприємства і агрегати безперервного типу.

2-а группа (від відділу головного механіка) оцінює стійкість верстатного, технологічного і лабораторного устаткування, устаткування машинно-тракторного парку (МТП), сільськогосподарської техніки, можливість вторинних вражаючих чинників.

3-а группа (відділ головного електрика) оцінює стійкість функціонування енергооб'єктів (тваринницьких ферм, птахоферм, польових станів, МТП, населених пунктів і так далі), мереж і комунікацій, стійкість функціонування зовнішніх і внутрішніх джерел електроенергії, а також їх введень.

4-а группа (відділ по постачанню і збуту) оцінює наявність, умови зберігання і забезпечення збереження запасів і резервів матеріальних цінностей(палива, сировини, комплектуючих, продукції рослинництва і тваринництва і так далі) їх захищеність від дії вражаючих чинників; стійкість зв'язків між тваринництвом і рослинництвом і умов отримання палива, сировини, комплектуючих виробів від постачальників; можливість переходу на підвищені норми запасів сільськогосподарської промисловості; можливість постачання за рахунок дублерів і місцевих ресурсів в умовах НС; доцільність розвитку дорожньої мережі, терміни роботи без постачань необхідних матеріалів.

5-а група створюється з працівників штабу і служб цивільного захисту с/г об'єкту. Оцінюють стійкість систем управління, сповіщення і зв'язку, захисні властивості будов по послабленню дії радіації. визначає забезпеченість людей засобами індивідуального захисту і медичного захисту. Збереження і готовність цих засобів до видачі. Уточнює план цивільного захисту об'єкту.

6-а група очолювана головним інженером об'єкту, організовує і контролює роботу цих груп, організовує консультації із службами цивільного захисту території і іншими залученими до виконання дослідження працівниками і організаціями оформляє усі необхідні документи по дослідженню.

Другий етап - оцінка стійкості об'єкту.

На другому етапі дослідження вивчають район розташування с/г об'єкту (місто, рівнинна, болотиста, пересічена місцевість, лісовий масив і т.д), його планування, комунікацій. При цьому робитися аналіз уразливості його елементів, а також об'єкту в цілому в умовах НС намічаються різні заходи сільськогосподарської спрямованості, проведення яких забезпечить підвищення стійкості роботи об'єкту.

На цьому етапі проводиться аналіз:

- наслідків аварій окремих напрямів с/г виробництва;

- поширення ударної повітряної хвилі (УВВ) на території об'єкту (місця, характер вибухів, їх потужність, вибухів комунікацій, резервуарів, вибухонебезпечних речовин, ядерних зарядів і їх наслідку);

- поширення вогню при різних видах пожежі;

- надійності комунікацій і с/г комплексів;

- розсіювання речовин, що вивільнилися при надзвичайних ситуаціях;

- можливості вторинного утворення токсичних, пожежо- і вибухонебезпечних сумішей і тому подібне

При організації робіт застосовують різні методи аналізу ушкоджень і дефектів:

- метод оцінки наростання ушкоджень в системі після аварії з побудовою " дерева відмов";

- метод побудови " дерева подій" для визначення вірогідності аварії, що дозволяє коректно використати інформацію про несправності компонентів установок і інтегрувати її з даними про навколишні умови.

Оцінка стійкості здійснюється, як правило, по наступних основних напрямах:

- вірогідність виникнення НС;

- надійність захисту персоналу і населення, яке мешкає поблизу небезпечних об'єктів;

- фізична стійкість основних виробничих фондів від вражаючих чинників, у тому числі вторинних;

- надійність матеріально-технічного забезпечення виробничих зв'язків з кооперацією і постачання;

- стійкість системи управління виробництвом і цивільним захистом;

- готовність об'єкту господарювання до оновлення пошкодженого виробництва і ліквідації наслідків НС.

Вірогідність виникнення НС від внутрішніх і зовнішніх джерел впливу на життєдіяльність об'єкту економіки визначається:

- оцінкою наслідків дій вражаючих чинників і можливих втрат персоналу і населення, взаємодій на інженерно-технічний комплекс і оцінки впливу на життєдіяльність об'єкту економіки;

- визначення заходів з попередження аварій, захисту людей, інженерно-технічного комплексу і підвищення стійкості функціонування об'єкту.

Фізична стійкість об'єкту оцінюється одночасно для військового і мирного часу. Основними вражаючими чинниками можуть бути для наземних об'єктів:

- ударна хвиля;

- світлове випромінювання;

- вторинні вражаючі чинники;

- радіоактивне, хімічне і біологічне зараження.

Для деяких об'єктів необхідно враховувати дію:

- проникаючій радіації;

- електромагнітного імпульсу;

Як критерії оцінки фізичної стійкості приймають:

- при дії ударної хвилі - підвищений тиск, при якому елементи виробничого комплексу не руйнуються (ламаються) або отримують такі поразки або руйнування (слабкі або сильні) при яких можуть бути відновлення за короткий строк часу;

- при дії світлового випромінювання - максимальне значення світлових імпульсів, при яких спалахують матеріали, сировина, устаткування, будівлі, споруди;

- при дії вторинних чинників поразки - підвищений тиск, при якому руйнування і ушкодження не роблять до аварій, пожеж, вибухів, затоплень, небезпечних заражень місцевості і атмосфери, людей і виходу з ладу засобів виробництва.

Оцінка фізичної стійкості об'єкту проводитися послідовно з дією кожного вражаючого чинника, а також вторинних чинників поразки, на окремі елементи будівель, споруд, комунально-енергетичних мереж і на людей.

Ця оцінка включає:

- визначення видів вражаючих чинників, які можуть впливати на об'єкт і їх параметрів;

- дія ударної хвилі на елементи об'єкту;

- можливість виникнення пожеж;

- дія вторинних чинників поразки;

- загальні підсумки по фізичній стійкості об'єкту до дії вражаючих чинників.

При цьому розраховується ударна хвиля від ядерного вибуху, вибуху звичайних вибухонебезпечних речовин, вуглеводневих сумішей (об'ємні вибухи) сейсмічних хвиль, ураганів, смерчів.

Визначення мір руйнувань і ушкоджень елементів об'єкту при дії ударної хвилі проводитися таким чином:

- визначають основні дані і параметри ударної хвилі;

- для встановлення значень надмірного тиску оцінюють міру руйнувань елементів, які досліджуються;

- оцінюють можливості виникнення вторинних вражаючих чинників, одночасно з оцінкою дії ударної хвилі;

- по мірі руйнування слабкого елементу об'єкту визначають міру руйнування об'єкту в цілому.

Оцінка стійкості елементів ОЕ і об'єкту в цілому до дії ударної повітряної хвилі. Критерієм оцінки вважають величину надмірного тиску, який те, що прославляє впливає на елемент ОЕ. Оцінці підлягають усі елементи цеху, у тому числі комунікації: виявляють найуразливіші елементи і ділянки, від яких залежить робота усього ОЕ. задаючись різною величиною надмірного тиску, визначають стійкість конкретних елементів цеху і устаткування, а також характер їх руйнувань. Відстані, на яких вірогідна поразка елементу ОЕ, і тяжкість поразки визначаються з довідкових матеріалів ЦЗ. Усі отримані дані зводяться в таблицю (таблиця.9.2). Після аналізу результатів визначається перелік ІМТ ЦЗ, які доцільно провести на ОЕ, щоб підвищити його стійкість.

Таблиця 9.2







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 665. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия