Студопедия — Писемність. Освіта
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Писемність. Освіта






Писемність. Дослідники мови твердять, що вже в др. пол. 9 - на поч. 10 ст. в на­ших предків існувало письмо. Саме ним скріплювали угоди перші київські князі з візантійськими володарями. Той давній алфавіт було створено на основі грецького - та це й не дивно з огляду на давні зв’язки східних слов’ян із греками; у Візантії, з якою молода Руська держава мала найтіс­ніші відносини, державною мовою також була грецька.

Доказом існування власної оригінальної абетки в давніх українців є знахідка напису на стінах Софійського собору. Київський книжник у 11 ст. ретельно виписав на стінах тільки-но збудованого храму абетку, що від­різнялася від поширеної на ті часи кири­личної, створеної для передачі на письмі однієї з південнослов’янських мов із засто­суванням грецьких літер просвітителями Кирилом і Мефодієм та перенесеної на наші терени з прийняттям християнства. Віднайдена на стінах Софії абетка відріз­нялася від пізнішої кирилиці кількістю й написанням деяких букв. На думку дослід­ників, із застосуванням тієї абетки було на­писано чимало пам’яток, які однак були знищені як язичницькі після впровадження християнства.

Із прийняттям християнства на наших землях поширилася церковнослов’янська, або староболгарська, мова - мова право­славної церкви. Суттєво відрізняючись від народної розмовної мови, вона все ж мала з нею спільні риси, оскільки ґрунтувалася на близькій, теж слов’янській мові, і тому була зрозуміла, особливо освіченим людям - духівництву, князям та боярам. Проте перші пам’ятки, створені церковнослов’янською мовою, засвідчують істотні впливи мови живої.

Тому вчені кажуть, що в Київській Русі існувало два варіанти писемної літератур­ної мови: церковнослов'янська, якою писа­лися найважливіші богослужбові книжки, та церковнослов’янська зі значними вкрап­леннями живої мови (для пізнішого часу її називають книжною староукраїнською) - нею писали різні документи та літературні твори світського спрямування.

Обидві писемні мови істотно відріз­нялися від живої тогочасної української мови, якою користувалися в усному мов­ленні. Та так було не лише в руських землях а й скрізь у Європі, де літературною (книж­ною) мовою для багатьох народів була латина.

Поширення писемності. Найдавніші пам’ятки писемності. Наші уявлення про рівень письменності населення Київської Русі ґрунтуються не стільки на збережених книжкових пам’ят­ках (адже книги створювалися найосвіченішими людьми), скільки на випадкових на­писах на побутових речах, зброї, стінах храмів, каменях тощо.

Такі написи називають епіграфічними пам ’ятками.

Ті ж з-поміж епіграфічних пам’яток, що видряпані на поверхні, - називають графіті.

Надзвичайно цінним історичним джере­лом є графіті Софії Київської. Дуже цікавим є напис, що його вважають найдавнішим датованим руським записом.

• Зроблено його було 3 березня 1052 р. в тому-таки Софійському соборі.

• У ньому повідомляється про грім, оче­видно, блискавку, що вдарила в Софій­ський собор.

• Напис на 16 років старший за знаме­нитий напис на Тмутараканському камені 1068 р., в якому розповідається про те, як тмутараканський князь Гліб міряв взимку море по льоду від Тмутаракані (сучасна Тамань) до Корчева (Керчі).

У Києві виявлено й інші епіграфічні зна­хідки на ремісничих виробах: пряслицях, ливарних формочках, господарських посу­динах - корчагах, давній цеглі тощо. На пря­слицях найчастіше писали імена власників: «Княжо єсть», «Молодило»; на корчагах писали про вміст посудини або називали ім’я його власника.

До нашого часу від доби Київської Русі та Галицько-Волинської держави, як це не прикро усвідомлювати, збереглося дуже мало книг.

Найдавнішими з-поміж них є: Реймське Євангеліє, Остромирове Євангеліє, «Ізбор­ник Святослава» 1073 р. та «Ізборник» 1076 р., Мстиславове Євангеліє.

Цей почесний список очолює славно­звісне Реймське Євангеліє, яке у своєму посазі привезла до Франції дочка Ярослава Мудрого Анна.

• Щоправда, точна дата створення ру­копису невідома: вчені датують його 40- ми рр. 11 ст.

• Своєю назвою Реймське Євангеліє за­вдячує м. Реймсу у Франції, де воно збе­рігається нині, хоча створили його київські книжники - спеціально для княжої родини, адже призначалося воно (на це вказує не­великий розмір) для особистого користу­вання.

Найдавнішою датованою книжною па­м'яткою Русі є Остромирове Євангеліє.

• Створили цю книгу (власне, переписа­ли) в Києві в 1056-1057 рр.

• Остромирове Євангеліє - пам’ятка ви­няткової мистецької вартості: її сторінки оздоблені зображеннями євангелістів, ко­льоровими заставками й кінцівками, вели­кими ініціалами.

• Деякі рядки тексту написано золотом.

• Остромирове Євангеліє призначалося для церковного вжитку, тож має великий формат.

З-поміж найдавніших книг, що зберег­лися донині, є й такі, які призначалися для світського читання. Йдеться про «Ізбор­ники» - збірки різних творів грецьких авто­рів богословського та повчального змісту, більша частина яких розтлумачує складні місця з Біблії, це, так би мовити, своєрідні енциклопедичні довідники.

Їх збереглося два - 1073 і 1076 рр. Перший у назві береже ім’я київського кня­зя Святослава Ярославича, хоч, як зазна­чають дослідники, замовляв цю книгу його брат - князь Ізяслав.

• Та Ізяславові не судилося увічнити своє ім’я в книзі, бо його вигнали з київського столу брати.

На київському столі утвердився Свято­слав і поквапився вписати своє ім’я в тільки-но створеному рукописному шедеврі: за наказом нового київського володаря було переписано посвяту князеві, внесено ще деякі зміни. Відбувалося те року 1073.

«Ізборник Святослава» розкішно орнаментований мініатюрами, заставками, численними ініціалами.

• А от «Ізборник» 1076 р. оздоблений значно скромніше, хоча не поступається першому ретельністю переписувача.

З книжкових пам’яток 12 ст. найбільш відоме Мстиславове Євангеліє, переписане близько 1115 р.

· Книга написана на 213 аркушах.

· Її тексти прикрашено художніми застав­ками та ініціалами, розмальованими різ­ними фарбами.

· Початкові слова читань написані роз­чиненим золотом.

· На окремих аркушах вміщено зобра­ження євангелістів.

· 3 приписки до Євангелія відомо, що його переписав Олекса, а золотом писав майстер Жаден.

·
 
Мстиславове Євангеліє написане було в Києві на замовлення Мстислава Володи­мировича, сина великого князя київського Володимира Мономаха.

Освіта. Численні джерела свідчать про високий рівень розвитку освіти за часів Київської Русі та Галицько-Волинської держави. Що­правда, безпосередніх відомостей про того­часні школи або про кількість освічених ру­сичів відомо не вельми багато. Піклування про освіту від часів запровадження христи­янства перебрали держава й церква. За кня­зювання Володимира Святославича в Києві вже існувала школа для навчання дітей з найближчого оточення князя. Існувала шко­ла й при Софійському соборі. Року 1086 онука Ярослава Мудрого Янка Всеволодів­на заснувала в Київському Андріївському монастирі школу для жінок. Монастирі були центрами освіти і в Галицько-Волин­ському князівстві. Знахідки берестяних гра­мот, бронзових та кістяних писал переко­нують, що книжна наука розвивалася не ли­ше в стольному граді, а й у різних частинах галицької та волинської земель. Приміром, берестяні грамоти знайдено у Звенигороді та Бересті, бронзові писала для писання на воскових табличках - у Звенигороді, Пе­ремишлі, Галичі, Острозі.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1173. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия