Студопедия — Імунотоксичні ефекти хімічних ксенобіотиків
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Імунотоксичні ефекти хімічних ксенобіотиків






Результатом впливу хімічного агенту на організм є гостре та хронічне отруєння. При гострому отруєнні на перший план виходять ураження печінки, нирок, тканини мозку і т.д. При хронічному впливі через місяці, а то й роки розвиваються захворювання, в основі яких лежать порушення імунної системи.

 

Важкі метали. Сполуки миш´ яку, ртуті, кадмію, сурми, берилію можуть необмежено довго перебувати у воді та грунті, накопичуватися в рослинах, а потім по харчових ланцюгах потрапляти в організм людини (через продукти з риби, печінки, нирок тварин). Надмірне поступлення в організм важких металів сприяє нервово-психічним порушенням (особливо в дітей), негативно впливає на функцію нирок і печінки. Імунотоксичний вплив цих ксенобіотиків у ранньому онтогенезі приводить до змін тимусу і системи Т-лімфоцитів; на більш пізніх стадіях онтогенезу – до порушення функції В-лімфоцитів та продукції антитіл.

Механізми імунотоксичного впливу важких металів включають: 1) порушення репарації ДНК, генотоксичний ефект з мутацією генів імунокомпетентних клітин; 2) зміна молекулярної структури мембранних рецепторів, антигенів, епітопів; 3) порушення процесів міжклітинної взаємодії – пригнічення секреції інтерлейкінів, інтерферонів; 4) активація синтезу медіаторів запалення і алергії (гістамін, лейкотрієни, фактор активації тромбоцитів тощо); 5) порушення процесів клітинної біоенергетики (пошкодження мітохондрій); 6) інактивація білків системи комплементу; 7) провокація процесу перекисного окислення ліпідів і білків сполуками важких металів та білків крові (трансферину, металотіонеїну).

Свинець, кадмій і ртуть порушують проліферацію та дозрівання тимоцитів, викликають дисплазію й атрофію вилочкової залози, гіпоплазію лімфоїдних органів. Свинецьпригнічує метаболізм макрофагів. Під впливом свинцю та кадмію збільшується число CD20+- лімфоцитів на тлі нормальної кількості CD4+- лімфоцитів та NK клітин, у результаті чого активується гуморальний імунітет з підвищеним ризиком розвитку автоімунних та алергічних хвороб. Свинець та ртуть у малих дозах виявляють властивості імуномодуляторів, змінюють функцію імунної системи, сприяють формуванню імунопатологічних порушень (автоагресія, алергія). Ртуть може приводити до розвитку автоімунної патології, зокрема автоімунного гломерулонефриту; може стати причиною лімфаденопатії, утворення антиядерних антитіл, підвищеного синтезу IgЕ, зниження числа циркулюючих CD25+-лімфоцитів, пригнічення секреції фактору некрозу пухлин. Хронічна дія важких металів супроводжується: пригніченням стану неспецифічного захисту - сменшення більше, ніж у два рази, рівня лізоциму та бактерицидної активності сироватки при одночасному підвищенні активності фагоцитозу; зниженням функціональної активності моноцитів; активацією апоптозу моноцитів; підвищенням показників бласттрансформації лімфоцитів у відповідь на фітогемаглютинін та конканавалін А; пригніченням синтезу нуклеїнових кислот імунокомпетентними клітинами; зниженням синтезу IgG3 тощо. У дітей під впливом важких металів формується вторинна імунна недостатність через порушення інтерфероногенезу та фагоцитозу на тлі незначних змін у системі Т- і В-лімфоцитів.

 

Токсичні вуглецеві сполуки. Фосфорорганічні та більшість полігалогенових сполук утворюють найбільш токсичну групу засобів боротьби з сільськогосподарськими шкідниками та бур´ янами – пестициди.

Пестициди можуть потрапляти в організм через шкіру, шлунково-кишковий канал та дихальні шляхи. Тривалий їх вплив викликає глибокі зміни в периферичній крові (стійка анемія, тромбоцитопенія, токсична зернистість нейтрофілів). Зі сторони імунної системи виявляють наступні зміни: 1) порушення бактерицидних властивостей сироватки крові та шкіри; 2) зниження рівня лізоциму в слині; 3) пригнічення фагоцитарної активності нейтрофілів та моноцитів (зниження вмісту катіонних білків); 4) підвищення рівня С-реактивного білка; 5) зниження числа CD2+-, CD2+DR+-, CD19+- лімфоцитів; 6) зниження активності Т-лімфоцитів; 7) підвищення показників реакції бласттрансформації лімфоцитів (РБТЛ) на Т-мітогени.

Фосфорорганічні сполуки є важливими, але не єдиними представниками групи пестицидів. Другий клас речовин – це полігалогеновані вуглеводи, найчастіше хлорорганічної природи, які сприяють розвитку імунозалежної та онкологічної патології. Найбільш інтенсивно вони впливають на В-лімфоцити, підвищуючи рівень IgG та IgА, а особливо різко підвищується рівень IgЕ. Отже, отруєння фосфорорганічними сполуками приводить до формування алергічних, автоімунних хвороб, імунодефіцитів та інших імунозалежних захворювань.

Діоксини присутні в пестицидах у вигляді домішок. Діоксини є високотоксичними хімічними речовинами, походять з навколишнього середовища і більш відомі під назвою полютанти. Найбільшою токсичністю володіє 2, 3, 8-тетрахлорований дібензо-р-діоксин. Токсичність діоксинів зумовлена високою спорідненістю до арилгідрокарбонового рецептору. Це – лігандозалежний протеїн, який опосередковує більшість біологічних реакцій. Високі концентрації цього рецептору знайдені на тимоцитах, стромальних та епітеліальних клітинах тимусу, клітинах печінки, шкіри та на лейкоцитах. Активований діоксином рецептор взаємодіє з ДНК, активуючи її певні ділянки, які, в свою чергу, пригнічують інші гени. Одночасно з цим відбуваються наступні процеси: 1) руйнування низькомолекулярних гормонів; 2) руйнування вітамінів; 3) активація попередників мутагенів, канцерогенів, нейро- та імунотоксичних речовин; 4) утворення вільних радикалів, супероксиданіонів, пероксиду водню.

Найважливішим наслідком впливу діоксину на імуннусистему є зниження резистентності до вірусних та бактерійних збудників, а також паразитарних інвазій. Діоксин – переважно полютант із зовнішнього середовища, є відомим стимулятором реплікації вірусів у тварин, але ці механізми вивчені недостатньо. Існують повідомлення, що діоксин запускає експресію гену ВІЛ-1, що приводить до збільшення реплікації ВІЛ в хронічно інфікованих промоноцитах. Цей ефект діоксину є частково опосередкованим активацією ядерного фактору каппа В (NF-kB), котрий є фактором клітинної транскрипції й відіграє важливу роль в індукції ВІЛ-генів та генів цитокінів, які регулюють ВІЛ-реплікацію. Ядерний (транскрипційний) фактор каппа В (NF-kB) має потужну підсилюючу дію на рівні промоторних генів. Його стимулююча діяльність стосується синтезу імуноглобулінів, прозапальних цитокінів (IL-2, TNF, IFN-γ), молекул головного комплексу гістосумісності (HLA) I-го та II-го класів, адгезивних молекул, геному ВІЛ. При блокуванні ядерного фактору каппа В гальмується диференціація клітин, а також трансформація нормальних клітин у пухлинні. Сигнали, які сприяют ь активації лімфоцитів щодо презентації антигену, виділення цитокінів і т.д. – здійснюються через ядерний фактор каппа В. Діоксин стимулює продукцію TNF-α в U-1 клітинах. Це дослідження виявляє молекулярну та клітинну основу збільшення реплікації вірусу в клітинах, оброблених 2, 3, 7, 8-тетрахлородібензо-р-діоксином. У багатьох випадках при дослідженні шкідливих факторів довкілля виявляють сліди діоксину та подібних до нього речовин, які утворюються в результаті розпаду пестицидів та спалювання сміття.

Виявлені наступні механізми впливу діоксину на імунну систему: 1) зменшенння резистентності до вірусних інфекцій, що призводить до посилення реплікації вірусів; 2) імуносупресія; 3) вплив як на клітинну, так і на гуморальну ланки імунної системи; 4) розвиток алергічного патології та автоімунних реакцій.

Нітрити та нітрати

У результаті широкого застосування в сільському господарстві азотних добрив виникла проблема забруднення довкілля аміно- та нітросполуками, які присутні в грунті, воді, в рослинних і тваринних продуктах, загрожуючи здоров’ю людей. Іншими джерелами солей азотної кислоти є: продукти гниття органічних речовин, промислові і комунально-побутові відходи, використання вибухових речовин, фейєрверки.

Потрапляючи в організм людини через ШКК, солі азотної кислоти під впливом мікроорганізмів підлягають метаболізму, продуктами якого стають нітрити, нітрозоаміни і нітрозоаміди. Нітрити і нітрати викликають утворення метгемоглобіну, сприяють формуванню пухлин, негативно впливають на функцію серцево-судинної і нервової системи; впливають на ембріогенез, сприяють викидням. Смертельна доза цих хімічних речовин становить - 8-14 грам, гостре отруєння нітритами і нітратами наступає при дозі - 1- 4 грам через 1-6 год. з наступними клінічними проявами: нудота, блювота, пронос, важкість і болючість у правому підребер’ї, зниження артеріального тиску, пульс ослаблений, синусова аритмія, задишка, судоми м’язів обличчя, розвиток коми. Продукти, які містять велику кількість нітратів - салат, шпинат, петрушка, кріп, зелена цибуля, капуста, кабачки, баклажани, морква, буряк, редис, щавель. Ранні овочі, особливо зелена цибуля та редиска містять у 3-5 разів більше нітратів і нітритів, ніж ці ж пізні овочі. З метою зменшення негативного впливу нітратів і нітритів на імунну систему та організм в цілому, рекомендовано вживати вітамін С (до 0, 5 г/день), під час приготування їжі відкривати покришку каструлі; не вживати у великій кількості моркв’яний сік. На основі результатів експерименту на тваринах встановлено, що через 3-10 днів виникає жирова та білкова дистрофія, амілоїдоз, мікронекрози печінки і селезінки. У осіб, які довготривало вживали харчові продукти, забруднені нітритами і нітратами, знижується активність продукції поствакцинальних антитіл та специфічне антитілоутворення.

Результати дії нітритів, нітратів наступні: 1) зниження кількості Т-лімфоцитів (в 40% випадків); 2) зниження кількості В-лімфоцитів (в 44% випадків); 3) зниження рівня IgA (53%); IgM (42%); IgG (60%); 4) підвищення IgЕ (в 85% випадків).

Отже, поступлення в організм людини великої кількості нітритів і нітратів сприяє розвитку автоімунних, інфекційних, алергічних, онкологічних хвороб та інших імунозалежних хвороб (в першу чергу вторинних імунодефіцитів).

Сірчанокислий ангідрид, бензол, пари сірчаної кислоти, окис вуглецю - високі концентрації цих речовин у повітрі сприяють зниженню фагоцитарної активності лейкоцитів, підвищення ризику інфікування вірусами, в т.ч. вірусом грипу, які часто ускладнюються бронхітами і пневмоніями.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 994. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия