Студопедия — Імунотерапія пухлин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Імунотерапія пухлин






Основний принцип застосування імунотерапії в онкологічних хворих – це підтримка традиційних методів лікування (хірургічного видалення пухлин, хіміотерапії та радіотерапії). Тільки в окремих випадках імунотерапія може стати першим етапом лікування.

Пухлини, в лікуванні яких можна використовувати імунотерапію:

· меланома

· рак нирки

· неходжкінська лімфома

· волосатоклітинний лейкоз

· рак прямої кишки

· рак яйників

· гліома

· саркома м’яких тканин

 

На теперішній час існують наступні форми імунотерапії пухлин:

1. Активна імунотерапіяс (специфічна та неспецифічна):

а) активна специфічна - базується на використанні цитокінів та

бактеріальних ад’ювантів;

б) активна неспецифічна - базується на використанні протипухлинних

вакцин у вигляді пухлинно-асоційованих антигенів; дендритних

клітин, навантажених пухлинно-асоційованими антигенами;

пухлинних клітин або їх гібридом з дендритними клітинами;

ізольовані ДНК пухлинних клітин.

2. Пасивна імунотерапія - використанням моноклональних антитіл (МАТ).

3. Адоптивна імунотерапія (специфічна та неспецифічна):

а) адоптивна неспецифічна імунотерапія базується на використанні

антиген-специфічних Т-цитотоксичних лімфоцитів;

в) адоптивна неспецифічна - скерована на посилення ефекторної ланки

протипухлинної відповіді за рахунок цитотоксичних клітин –

лімфокін-активованих кілерів.

Активна специфічна імунотерапія – застосування протипухлинних вакцин з метою посиленням імунологічної активності хворого, скерованої на розпізнавання й елімінацію ракових клітин через формування активного специфічного імунітету після введення імуногенних пухлинних антигенів, які повинні бути генетично «чужими». Однак, ракові клітини, які утворюються в організмі людини не завжди є генетично «чужими». Тому, невиясненим залишається питання – чи розпізнає наша імунна система пухлинно-асоційовані антигени? Це і є основним каменем спотикання при конструюванні протипухлинних вакцин. Ідеальним у цьому плані може бути такий пухлинно-асоційований антиген, який був би експресований у достатній кількості лише на пухлинних клітинах (а не на нормальних клітинах), на більшості пухлинних клітин різного походження, здатний фагоцитуватися, а після процесінгу – презентуватися в асоціації з молекулами HLA І і ІІ класів Т-лімфоцитам з наступним формуванням специфічної клітинної і гуморальної відповіді. Класифікація протипухлинних вакцин: вакцини на основі цільних клітин – аутологічні (не модифіковані та модифіковані/трансфекція) і алогенні; аутологічні білки теплового шоку; гангліозиди; синтетичні пептиди; ДНК; рекомбінантні віруси; вакцини на основі дендритних клітин з ад’ювантами.

Протипухлинні “щеплення”- в класичній формі проводяться у вигляді введення онкохворому опромінених або вбитих аутологічних або аллогенних пухлинних клітин або їх екстрактів. Для посилення протипухлинного ефекту пухлинні антигени подаються з ад’ювантами або цитокінами (IL-2, IL-3, GM-CSF). Вакцинація такими клітинами виявилась ефективною при лікуванні пухлин з чітко визначеними антигенами (наприклад, меланоми). Нажаль, на практиці виявилося, що клінічна ефективність таких вакцин малоефективна.

Найновіша генерація протипухлинних вакцин – це вакцина, яка базується на введенні до пухлинних клітин методами генної інженерії генів для цитокінів (IL-2, IL-4, IL-7, GM-CSF, TNF-α, IFN-γ), молекули В7.1, а також молекул пухлиноасоційованих вірусів. Актуальними зараз у світі є дві терапевтичні протипухлинні вакцини: Melacine (лізат 2 алогенних ліній меланоми з ад΄ ювантом DETOX) для терапії меланоми та Onco VAX (готується з власних пухлинних клітин хворого на пухлину обводової кишки, вводиться з БЦЖ)

Варіанти активної специфічної імунотерапії: 1) безпосереднє введення пухлино-асоційованих антигенів (ПАА) у вигляді пептидів/протеїнів, гангліозидів або анти-ідіотипічний імуноглобулінів у комбінації з ад’ювантами; 2) вакцинація ПАА, які презентують дендритні клітини, навантажені пептидами; 3) використання пухлинних клітин – як джерело ПАА; 4) застосування гібридів дендритних і пухлинних клітин; 5) вакцини на основі ізольованої ДНК або рекомбінантних вірусів.

Мета такої імунотерапії - виведення пухлино-асоційованих антигенів пухлинних клітин з стану толерантності та активація протипухлинної активності Т-лімфоцитів.

Активна неспецифічна імунотерапія – активація протипухлинних імунологічних механізмів хворого імунно-стимулюючими препаратами, в т.ч. цитокінами. Цього досягають введенням хворому імуностимулюючих препаратів (БЦЖ) або цитокінів: TNF, IL-2, IL-4, IL-12, інтерферонів в різних комбінаціях (IL2+IFN-α; IL2+IL4+IL12; TNF-α +IL12) і у вигляді монотерапії; комбінація цитокінів та цитостатиків.

При проведенні такої імунотерапії виявлені наступні механізми дії цитокінів:

1) прямий цитотоксичний і цитостатичний ефект на пухлинні клітини (TNF-α і IFN-α);

2) порушення живлення і васкуляризації пухлини (TNF-α і IFN-α);

3) активація антигенпрезентуючих клітин (TNF-α і IFN-α, GM-CSF, IL-4, Flt-3 ліганд);

4) підвищення імуногенності пухлинних клітин (IFN-α, GM-CSF, IL1);

5) активація Т-цитотоксичний лімфоцитів (TNF-α, IL-2, IL1, GM-CSF);

6) зниження пухлинно-асоційованої супресії за рахунок подолання анергії антиген-специфічних Т-лімфоцитів і зниження ефекту супресорної субпопуляції CD4+25+ Т-лімфоцитів (IL2).

На практиці повна чи часткова регресія пухлини при проведені монотерапії (IFN-α або IL2) виявлена в 20% випадків при метастазах пухлини в кістки та при меланомі. Кращий ефект мунотерапії (до 25% випадків повна чи часткова регресія пухлини) був отриманий при застосуванні комбінованої терапії (IFN-α +IL2 або при застосуванні лімфокінактивованих кілерних клітин з IL2) у хворих на рак нирки та меланому.

Недоліки активної неспецифічної імунотерапії: медіана виживання хворих не збільшується; така терапія дороговартісна; пухлинно-асоційовані антигени знижують активність лікувальних цитокінів; деякі цитокіни виступають у ролі росткових факторів пухлинних клітин; формування виражених побічних ефектів (гарячка, озноб, розвиток гастритів, «шокової легені», септичного шоку, гемодинамічні порушення, затримки рідини в організмі, зниження рівня гемоглобіну, числа лейкоцитів і тромбоцитів).

Адоптивна неспецифічна імунотерапія. Лікувальнийефект при проведенні цієї терапії досягається введенням хворому довенно або місцево імунокомпетентних клітин з метою посилення клітинно-опосередкованої цитотоксичності пухлинних клітин та з метою посилення синтезу цитокінів, які здатні знищувати пухлинні клітини. Існують певні варіанти цієї терапії, які базуються на введенні хворому наступних клітин:

1) TIL-лімфоцитів (лімфоцитів або лімфоцитів з моноцитами, які інфільтрують пухлину), ізольованих та культивованих з додаванням IL2;

2) ЛАК (лімфокін-активованих кілерів самих або з цитокінами (IL2 чи IFN-α);

3) моноцитів хворого.

Ефективності ЛАК-клітин підвищується в 50-100 разів при їх генерації з TIL. Значно гірший ефект отриманий при генерації ЛАК-клітин з мононуклеарами периферичної крові, причому цей метод активації відноситься до складних та довготривалих. Ефективність адоптивної неспецифічної імунотерапії становить 22-24%; найкращий ефект (до 37%) виявлений при застосуванні комбінації IL2+ЛАК у хворих на меланому, рак нирки, колоректальний рак, лімфому, рак яйників.

Адоптивна специфічна імунотерапія – застосування специфічних Т-цитотоксичних лімфоцитів (Т-ЦТЛ), які можуть розпізнавати наступні антигени: антигени вірусів, пухлин, паразитів, гельмінтів, внутрішньоклітинних інфекційних агентів та генетично змінені власні клітини. Здатність Т-ЦТЛ до розпізнавання пухлинних антигенів пов’язана з HLA І класу. Для функціонування цих клітин необхідна їх асоціативна робота з антигенпрезентуючими клітинами, які презентують мікропептиди пухлинних антигенів Т-цитотоксичним лімфоцитам, які здійснюють кілінг і цитоліз антигену. При активації Т-цитотоксичних лімфоцитів синтезуються цитокіни, які посилюють імунну протипухлинну відповідь.

Пасивна імунотерапія - базується на введенні хворому специфічних моноклональних антитіл (МАТ), скерованих проти пухлинних антигенів. Визначені наступні класи цитотоксичних МАТ: 1) некон’юговані (зв’язані з рецептором або з лігандом); 2) кон’юговані (з’язані з ізотопом, токсинами бактрійними чи рослинними, цитостатиками, IFN-α, лейкотрієном А); 3) анти-ідіотипічні МАТ; 4) антитіла з подвійною специфічністю (наприклад, до ефекторної та пухлинної клітини; токсину і пухлинної клітини).

Механізми протипухлинної дії МАТ:

1) комплемент-залежна цитотоксичність;

2) антитілозалежна клітинно-опосередкована цитотоксичність;

3) індукція апоптозу;

4) пригнічення сигнальної трансдукції;

5) активація фагоцитозу макрофагами;

6) блокада рецепторного апарату пухлинних клітин

 

Напрямки використання МКАТ:

· МАТ, кон’юговані з ізотопами – використовують Р32 і І131, які мають велику довжину хвилі й можуть руйнувати пухлинні клітини навіть у центрі пухлинної маси. Однак, ці ізотопи ушкоджують нормальні клітини і концентруються в життєво важливих органах (серце, печінка), призводячи до порушення їх функції. Планується використовувати α -проміння, яке має меншу довжину хвилі, однак більш інтенсивне. Такі МАТ більш ефективні при гемобластозах, менш ефективні – при солідних пухлинах.

· МАТ, кон’юговані з токсинами: ядом кобри чи мураміловим дипептидом, бактерійними токсинами (ендотоксином стафілококу, синьогнійної палички, дифтерійної палички), рослинними токсинами (рицин, салонін, гелонін), протипухлинними препаратами (даунорубіцин, адріоміцин, метотрексат, хлорамбуцил, мітоміцин С тощо); ці МАТ апробовані, в основному, на тваринах в експерименті; клінічні випробування проведені на незначній кількості хворих; рекомендують використовувати у хворих на гострий лейкоз та дрібноклітинний рак легень; недоліки: важкість розриву кон’югованих МАТ з протипухлинними препаратами на кінцевому етапі (при їх контакті з пухлинною клітиною), а також утворення антитіл до цих МАТ.

· Анти-ідіотипічні МАТ - Ав2 вакцина, ефект якої реалізується при використанні МАТ, які містять чужий (мишинний) білок, на який в організмі хворого утворюються анти-ідіотипічні антитіла (АТ-до Ig/АТ), які запускають механізми цитотоксичності щодо пухлинних клітин.

 

Проблеми щодо використання МАТ:

1) біохімічна і біологічна нестабільність МАТ (особливо некон’югованих), яка вимагає особливих умов зберігання й транспортування;

2) складна фармакокінетика МАТ (наявність звивистих і вузьких судин, які живлять пухлину та велика молекулярна маса і величина МАТ);

3) висока імуногенність мишинних і щурячих МАТ, що призводить утворення нейтралізуючих антитіл до МАТ у 75% хворих;

4) формування гетерогенності пухлинних і специфічних антитіл (швидка зміна антигенної структури пухлинних антигенів).

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1565. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия