Студопедия — Облік розрахунків по ПДВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік розрахунків по ПДВ






9. Формування податкової накладної.

 

Зазначення першої події вручну

 

Вказати першу подію при введенні документів можна і вручну. У банківській виписці для цього використовується колонка Указ. отгр.?. Якщо в ній проставлено значення Нет (встановлено за умовчанням), то розрахунок сальдо взаєморозрахунків та визначення моменту першої події відбудеться автоматично при проведенні документа. Якщо раніше стосовно контрагента було введено відвантаження або заборгованість, то її сума автоматично потрапить до наступної колонки Сумма отгр./НДС отгр. і буде врахована при формуванні проводок.

Якщо ж поле Указ. отгр.? установити у значення Да, то при формуванні проводок не враховуватимуться раніше проведені документи, і алгоритм автоматичного визначення першої події буде відключеним.

Сумою першої події вважатиметься сума, введена вами вручну до сусідньої колонки Сумма отгр./НДС отгр.

Технологій обліку активів

У документах щодо реєстрації руху ТМЦ та послуг (Приходная накладная, Расходная накладная тощо) на закладці Дополнительно є аналогічний реквізит Указать сумму предварительной оплаты вручную. Установлення прапорця в це поле також відключає алгоритм аналізу сальдо взаєморозрахунків при проведенні документа. При цьому з'являються два нові реквізити—Сумма оплаты і НДС оплаты для заповнення вручну суми першої ЙОДІЇ.

Зазначена користувачем сума першої події фіксується в податковому обліку і при повторному проведенні документів не змінюється, тому користуватися механізмом зазначення події вручну слід обережно. Від зазначення першої події вручну можна відмовитися, повернувши відповідні поля в документах у їх стан за умовчанням. При повторному проведенні документів обороти по рахунках податкового обліку буде змінено відповідно до поточного стану розрахунків із контрагентами.

 

Залік заборгованостей

 

Закрити заборгованість за одним замовленням за рахунок наявної за іншим замовленням переплати можна провести вручну - в режимі Операции. Наявний у програмі документ Перезачет - бартер надає додатковий сервіс. Документ доступний із меню Документы —> Прочие —» Перезачет-бартер або із журналу документів.

Цей документ " перекидає" суми між різними замовленнями та рахунками щодо вибраного контрагента і не формує ніяких податкових проводок, оскільки залік заборгованості - завжди друга подія.

Заповнення документа здійснюється таким чином: у заголовку вибираємо контрагента, а В табличній частині перераховуємо рахунки та замовлення для заліку. У колонках С заказа і Со счета потрібно зазначити замовлення і рахунок для кредитової частини проводки, в колонках На заказ і На счет -для дебетової. Скільки рядків у табличній частині, стільки й буде сформовано проводок. У полі Сумма вал. указуємо суму у валюті, вибраній у наступному полі В, а в полі Сумма грн.+ автоматично буде розраховано її еквівалент у гривнях. Звичайно, якщо валюта - гривні, суми будуть рівні. Зверніть увагу на підказку в нижній частині документа: кредитові залишки за замовленнями потрібно вводити зі знаком (методом " червоне сторно").

У документі реалізовано сервісний механізм Подбор по заказам. Натискуванням на однойменну кнопку відкриєте журнал Отбор заказов по контрагенту. Натискаючи мишею по замовленнях, можна послідовно заповнити табличну частину документа - С заказа першого рядка На заказ першого рядка, С заказа другого рядка На заказ другого рядка і т.д. Закривши журнал кнопкою Закрыть, залишається тільки перевірити набрану табличну частину, відредагувати за необхідності та провести документ.

Цей же документ можна використати для взаємозаліку зустрічних вимог (взаємних заборгованостей), якщо той самий контрагент виступає і як продавець, і як покупець. У цьому випадку в колонках Со счета і На счет будуть зазначені субрахунки розрахунків із постачальниками та покупцями, наприклад 361 і 631.

 

Документ " Запись книги приобретения "

 

Для реєстрації документів, які дають право на податковий кредит щодо ПДВ, та формування книги обліку придбання передбачено документ Запись книги приобретения. " Паперовим" аналогом цього документа є запис у рядку книги обліку придбання, тому друкованої форми в нього немає. Для вибору реєстрованого документа використовується реквізит Вид документа, який може приймати одне з декількох значень: Налоговая накладная (для реєстрації отриманих податкових накладних), Расчет корректировки (при отриманні дод. 2), ГТД (для вантажної митної декларації). Чек (для чеків на суму до 20 грн.) та Прочее (дляінших випадків).

Запись книги приобретения звичайно не формує бухгалтерських проводок, крім того коли константу Проводку по НДС делать по налоговой накладной установлено у значення Да. Але і в цьому випадку проводка Дт 6415 -Кт 6442 формується, тільки якщо видом реєстрованого документа буде Налоговая накладная або Расчет корректировки.

Документ можна створити звичайним шляхом через Документы —» Налоговый учет —> Запись книги приобретения або через Журналы —> Книга приобретения —> Новый. Однак набагато зручніше використовувати механізм введення на підставі.

Запись книги приобретения можна створити на підставі документів: Возврат поставщику, Договор, Приходная накладная. Расходы на приобретение, Счет входящий та Услуги посторонних организаций. При такому формуванні документа значна частина його полів заповниться автоматично.

Розглянемо докладніше заповнення полів документа. Як завжди, номер " паперової" податкової накладної вводиться до спеціального поля Номер документа. Цей номер буде зазначено в графі 3 книги обліку придбання. До графи 2 " Дата отримання податкової накладної" буде перенесено не дату, зазначену в податковій накладній, а дату створення документа Запись книги приобретения.

Реквізит Вид НДС і група реквізитів Вид операции визначають, в яких графах друкованої форми книги обліку придбання буде відображено інформацію про господарську операцію, що реєструється.

Група реквізитів Проведение расчетов використовується для заповнення граф 26 і 27. При " введенні на підставі" ці реквізити заповнюються автоматично на підставі аналізу оплат щодо вибраного контрагента і замовлення на дату введення документа-підстави.

До групи реквізитів Суммы вноситься сума без ПДВ та сума ПДВ. Поле Сумма с НДС розраховується автоматично і редагуватися не може.

 

Податкова накладна і додатки до неї

 

Для реєстрації та формування друкованих форм податкових накладних, що виписуються підприємством покупцям, а також для формування початкових даних для книги обліку продажів, призначено документ Налоговая накладная.

Звичайно податкові накладні або формуються автоматично (при встановленні константи Автоматическое создание налоговых накладных у значення Да, або вводяться на підставі документів Банковская выписка, Договор, Ликвидация необоротных активов (при їх продажу), Оказание услуг, Приходный кассовый ордер і Расходная накладная. Зверніть увагу, що автоматично сформовані податкові накладні потрібно провести. Хоча документ і не формує бухгалтерських проводок, до книги обліку продажу потраплять лише проведені податкові накладні.

При автоматичному формуванні документа всі поля заповідаються автоматично. Таблична частина документа заповнюється з документа-підстави або документа-замовлення, який спричинив необхідність формування податкової накладної. Якщо номенклатуру товарів (робіт, послуг) у момент формування податкової |§ікладної ще не визначено, до табличної частини переносяться значення констант Авансовый платеж або Частичная отгрузка.

Податкову накладну можна створити вручну командою Документы —» Налоговый учет —> Налоговая накладная або через Журналы —> Книга продаж —> Новый документ.

Табличну частину податкової накладної можна заповнити, використовуючи кнопку Подбор. Скориставшись кнопкою Заполнить, до табличної частини можна Вид НДС розташоване в заголовку документа (на закладці Дополнительно), то в одній податковій накладній може бути зазначено номенклатуру тільки з однаковою ставкою ПДВ. Цим забезпечується дотримання вимог п. 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом № 165.

На закладці Основное, крім знайомих нам полів, є поля Форма расчетов та Условие продажи. Введений до них текст буде перенесено до відповідних граф заголовку податкової накладної.

На закладці Дополнительно є поле Возвратная тара, куди вноситься сума поворотної тари для заповнення однойменного Номенклатура з видом Услуга, на закладці Дополнительно можна встановити прапорець Считать услугу транспортной затратой. Якщо вибрати такі послуги в податковій накладній, сума послуг із табличної частини потрапить до рядка Товарно-транспортные расходы її друкованої форми.

Поле Кто выписал накладную автоматично заповнюється значенням константи Кто обычно виписывает налоговые накладные. Це поле можна змінити, вибравши ^довідника Сотрудники іншого виконавця.

Група реквізитів Суммы первого события дозволяє натисненням на кнопку Расчитать отримати суму першої події по вибраному рахунку взаєморозрахунків за документом-підставою.

Уразі безперервних або ритмічних поставок покупцю або якщо в договорі застережемо періодичність оплати, згідно з п. 19 Порядку заповнення податкової накладноїможливе її виписування один раз на місяць на підсумкову суму. Для цього в документі Договор потрібно встановити відповідний прапорець. Податкові накладні за документами, де як замовлення вибрано такий договір, автоматично формуватися не будуть. Наприкінці місяця підсумкову податкову накладну можна створити на підставі договору чи будь-якого документа, замовленням в якому виступає такий договір.

Кнопка Печать формує друковану форму податкової накладної.

Згідно з п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, у разі коли частина товару (роботи, послуги) не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в дод. 1. Виписування та формування друкованої форми цього додатка в " 1С: Бухгалтери*" оформляється однойменним документом. Документ можна створити виключно " введенням на підстав! " відповідної податкової накладної. У табличній частині в полі К-во зазначається загальна кількість ТМЦ, що підлягає поставці, а в полях: К-во отгр. - кількість частково відвантажених ТМЦ. У полі К-во ост. буде розраховано різницю між повною кількістю та частковою поставкою.

Кнопка Печать дозволяє роздрукувати документ. Сформований документ можна знайти в журналах Книга продаж і Полный журнал.

У випадку зміни кількісних чи вартісних даних податкової накладної, виписаної покупцю (повернення товару, переоцінка товару), згідно з п.п.

 

20-23 Порядку заповнення податкової накладної продавець зобов'язаний виписати і передати покупцю розрахунок коригування до податкової накладної. У" 1С: Бухгалтерії" для реєстрації цієї операції, а також для отримання друкованої форми документа використовується документ Приложение №2. Він також вводиться виключно " введенням на підставі" вихідної податкової накладної. У журналі Книга продаж потрібно знайти податкову накладну^ Що коригується, виділити її в меню Действия вибрати пункт Ввести на оснований.

Більша частина полів документа заповнюється автоматично, але таблична частина редагується вручну відповідно до змін показників. У випадку зміни кількісних показників дані вносяться до колонки " +/ - К-во", де зазначається кількість, що повертається (зі знаком " -"), або кількість, що додається (без знака). Аналогічно зміна ціни вноситься до колонки " +/-Цены Поля Изм. НДС та Изм. Суммы перераховуються автоматично. У колонці Причина можна зазначити причину змін для формованої друкованої форми. Ті рядки, що не змінюються, з табличної частини документа Приложение №2 потрібно видалити. Друкована форма документа формується натисненням на кнопку Печать. Документ при проведенні не формує бухгалтерських проводок, але до друкованої форми книги продажу потрапить лише проведений документ Приложение №2. Сформований документ можна знайти в журналах Книга продаж та Полный журнал.

 

Звіряння даних бухгалтерського та податкового обліку щодо ПДВ

 

Як видно з опису вищеперелічених податкових документів, вони, як правило, не формують бухгалтерських проводок. Тому процеси формування податкових книг щодо ПДВ і проводок по субрахунках 6415, 643 і 644 практично незалежні. Для перевірки правильності нарахування ПДВ потрібно звірити суми оборотів по субрахунку 6415 з оборотами, зареєстрованими у книзі обліку придбання та книзі обліку продажу. Кредитовий оборот за період має збігатися із сумою ПДВ звіту Книга продаж за той же період, а дебетовий оборот (без урахування перерахувань податку до бюджету) має збігатися зі звітом Книга приобретения.

Оскільки практично завжди деякі документи доводиться вводити попереднім числом, то перед перевіркою оборотів щодо ПДВ рекомендується відновити хронологію документів, тобто повторно провести їх, скориставшись командою Сервис -» Обработка документов.

Крім хронології, потрібно перевірити правильність ведення аналітики за рахунками взаєморозрахунків: усі оплати і відвантаження в межах одного ШІртового ланцюжка мають бути проведені з однаковим замовленням. Виправити замовлення можна тільки шляхом редагування та повторного проведення документа. Перевірку аналітики найкраще здійснювати за оборотно-сальдовою відомістю по субрахунку взаєморозрахунків: дебетові та кредитові обороти одного ланцюжка мають бути в одному рядку. Якщо аванси виділяються на окремих субрахунках, слід перевірити, чи не залишилися незакритими передоплати на субрахунках обліку авансів, притім на основном^ субрахунку знаходиться незакритий борг у межах однієї гілки взаєморозрахунків.

Звіряння проводок щодо ПДВ зі списком податкових накладних зручно проводити таким чином: сформували звіт за проводками з фільтром 6415 (у цьому випадку будуть роздруковані всі кредитові проводки по субрахунку 6415 із зазначенням дати, документа, що сформував проводку, та іншої інформації про цю господарську операцію) та порівняти його зі звітом Книга продаж. При правильному веденні обліку дані повинні збігатися за датами і за с^ами. Аналогічно звіт Книга приобретении звіряється зі звітом за проводками з фільтром 6415.

5. Формування документа Авансовий звіт

 

Документ авансовий звіт є багатофункціональним документом*! ^ допомогою якого можна оформити як операції по розрахунках з підзвітними особами, так і операції з оприбуткування запасів, необоротних активів, придбаних за рахунок підзвітних сум.

Документ прибуткова накладна із включеним прапорцем Через подотчетное лицо і авансовий звіт, що реєструє оприбуткування матеріальних цінностей від підзвітної особи відображають дві різні господарські операції і оформлюються в обліку різним набором проводок. У першому випадку відбувається часткове чи повне закриття взаєморозрахунків з постачальниками через списанда сум, виданих підзвітній особі, а у другому - просте списання сум з підзвітної особи.

Реквізити документа варто заповнити у наступному порядку:

^ вибором з довідника Сотрудники вказати підзвітну особу, по якій формується авансовий звіт;

^ указати валюту авансового звіту;

^ увести курс валюти стосовно гривні;

^ вибором з довідника Налоги и Отчисления визначити ставку ПДВ;

^ указати те місце зберігання, на яке будуть оприбутковані придбані матеріальні цінності.

У табличній частині документа вказується наступна інформація:

^ дата початку і кінця, що використовуються в друкованих формах звітів про відрядження;

^ бухгалтерський рахунок, на який повинні бути віднесені придбані матеріальні цінності чи витрати на відрядження;

^ аналітика обраного рахунка;

^ довідкова інформація;

Ф кількість об'єктів, що оприбутковуються;

^цінабезПДВТМЦ;

сума безПДВ; ^ сума ПДВ; ^ загальна сума ПДВ;

^ознака проведення до складу валових витрат;

^ ознака проведення чи непроведения рядка документа;

^аналітика з валових витрат.

При проведенні документ формує відповідний набір бухгалтерських проводок. Кнопка Печать служить для одержання друкованої форми авансового звіту.

 

6. Особливості конфігурації „Сільське господарство"

 

Для сільськогосподарських підприємств існує три види ПДВ, по двох існують пільги, тобто суму ПДВ підприємство не перераховує в бюджет, а використовує на власні потреби. Якщо відкрити довідник Налоги и отчисления, у папці ПДВ існує п'ять видів:

ПДВ-1 - реалізація молока, меду, великої рогатої худоби, свиней;

ПДВ-2 - реалізація продукції рослинництва, власної переробки, послуг населенню;

ПДВ-3 - реалізація цукру і покупних продуктів і матеріалів, ПДВ-0 - нульова ставка ПДВ, без ПДВ-без ПДВ.

 

Документи з реалізації, податкові накладні — вибір виду ПДВ

 

При формуванні документів з реалізації Расходная накладная, Ведомость на выдачу, Реализация животных, Ведомость на выдачу животных у поле Вид НДС необхідно правильно вибирати один з існуючих ПДВ (вищезазначених). У документах Налоговые накладные також варто не забувати про цей реквізит. По кредиту рахунка 64.1.5 побачимо підсумкові розподіли вихідного ПДВ з усіх видів. Також може виникнути ситуація, коли покупець не є платником ПДВ, тобто податкову йому немає потреби виписати, але ПДВ у будь-якому випадку необхідно виділяти. Тоді в довіднику Контрагенты у полі Вид контрагента необхідно установити Не плательщик ВДС

 

Формування книг продажу з кожного виду ПДВ

 

Звіти Книга продаж №1, Книга продаж №2, Книга продаж №3

призначені для формування даних з ПДВ-1, ПДВ-2, ПДВ-3. Це необхідно для формування трьох декларацій з прибутку. У звіти беруться дані з податкових накладних, а т^кож з документів реалізації з видом торгівлі в рахунок заробітної плати, а також у документах реалізації з видом торгівлі За наличные чи передоплата, якщо в контрагенті Вид контрагента вказано Не плательщик. Особливістю цих звітів є той факт, що тільки в Книгу продаж №3 включаються дані з ознакою без ПДВ і нульова ставка ПДВ.

 

Формування книги придбання, реестр з авансових звітів

 

Для формування книги придбання (тобто вхідного ПДВ) необхідно, щоб за обраний період були занесені всі документи Запись книги приобретения. Варто звернути особлива увага, що по Авансовым отчетам запис можна зробити однією сумою, вибравши в документі запис книги придбання у поле Вид документа - Чек (щоб не формувалася проводка). При цьому загальну суму можна одержати, скориставшись кнопкою Реестр по контрагентам, що знаходиться в журналі Авансовые отчеты.

Якщо користувач у змозі розділити вхідний ПДВ натри, тоді в документі Запись книги приобретения у реквізиті Вид НДС необхідно вибрати потрібний ПДВ. Для формування книги придбання необхідно скористатися документами Запись книги приобретения 1, Запись книги приобретения 2, Запись книги приобретения 3.

Якщо ж виникають деякі проблеми з поділом вхідного ПДВ, то цю операцію можна надати машині. При цьому необхідно скористатися звітом Запись книги приобретения НДС 1, НДС 2, НДС 3, у якому кожен запис з журналу Книга приобретения буде автоматично розділено на три частини, у пропорції вихідного ПДВ.

Формування трьох декларацій по ПДВ

У цьому релізі надані звіти для заповнення трьох декларацій ПДВ. Перша і друга декларації представлені в скороченому виді, третя - повна. Тільки в третю декларацію потрапляють дані без ПДВ і з нульовою ставкою. Вхідний ПДВ (із запису книги придбання) поділяється пропорційно на три декларації.

 

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1067. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия