Студопедия — Технологія оброблення даних OLAP
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технологія оброблення даних OLAP






OLAP (англ. onlіne analytіcal processіng, аналітичне оброблення в реальному часі, оперативний аналіз даних) - технологія оброблення даних, що полягає в підготовці сумарної (агрегованої) інформації на основі великих масивів даних, структурованих за багатомірним принципом. Реалізації технології OLAP є компонентами програмних рішень класу Busіness Іntellіgence (бізнес-аналітика).

Основоположник терміна OLAP - Эдгар Кодд - " винахідник" реляційних БД, запропонував в 1993 році " 12 законів аналітичної обробки в реальному часі".

Причина використання OLAP для обробки запитів - це швидкість. Реляційні БД зберігають сутності в окремих таблицях, які звичайно добре нормалізовані. Ця структура зручна для операційних БД (системи OLTP), але складні багатотабличні запити в ній виконуються відносно повільно.

OLAP-структура, створена з робочих даних, називається OLAP-куб. Куб створюється шляхом з'єднання таблиць із застосуванням схеми зірки або схеми сніжинки. У центрі схеми зірки перебуває таблиця фактів, що містить ключові факти, за якими робляться запити. Множинні таблиці з вимірами приєднані до таблиці фактів. Ці таблиці показують, як можуть аналізуватися агреговані реляційні дані. Кількість можливих агрегувань визначається кількістю способів, якими первісні дані можуть бути ієрархічно відображені.

Наприклад, всі клієнти можуть бути згруповані по містах або по регіонах країни (Захід, Схід, Північ і т.д.), таким чином, 50 міст, 8 регіонів і 2 країни складуть 3 рівні ієрархії з 60 членами. Також клієнти можуть бути об'єднані за продукцією; якщо існують 250 продуктів по 20 категоріям, 3 групи продукції та 3 виробничі підрозділи, то кількість агрегатів складе 16560. При додаванні вимірів у схему кількість можливих варіантів швидко досягає десятків мільйонів і більше (табл. 3.1, рис. 3.5).

Таблиця 3.1 – Інформація щодо авіаперевезень

Країна Вид перевезень Рік Кількість рейсів
Росія Регулярні перевезення    
Росія Регулярні перевезення    
Росія Регулярні перевезення    
Росія Чартерні перевезенні    
Росія Чартерні перевезення    
Білорусь Регулярні перевезення    
Білорусь Регулярні перевезення    
Білорусь Регулярні перевезення    
Білорусь Чартерні перевезенні    
Білорусь Чартерні перевезенні    
Білорусь Чартерні перевезенні    
Молдова Регулярні перевезення    
Молдова Регулярні перевезення    
Молдова Чартерні перевезенні    
Молдова Чартерні перевезенні    
Молдова Чартерні перевезенні    
Молдова Регулярні перевезення    

 

 

Рисунок 3.5 – OLAP-куб

 

OLAP-куб містить в собі базові дані та інформацію про вимірювання (агрегати). Куб потенційно містить всю інформацію, яка може знадобитися для відповідей на будь-які запити. Через величезну кількість агрегатів, часто повний розрахунок відбувається тільки для деяких вимірів, для інших же проводиться " на вимогу".

Складність у застосуванні OLAP полягає у створенні запитів, виборі базових даних і розробці схеми, в результаті чого більшість сучасних продуктів OLAP поставляються разом з величезною кількістю попередньо налаштованих запитів. Інша проблема - у базових даних. Вони повинні бути повними і не суперечити одна одній.

Системи управління бізнес-процесами (Busіness-Process Management - BPM)

Одне з найважливіших завдань будь-якого підприємства – забезпечення конкурентноздатності на ринку. Для її рішення потрібно постійно вдосконалювати продукцію й послуги, надавані підприємством, знижувати їх вартість, підвищувати продуктивність й якість, створювати нові продукти й послуги. Діяльність підприємства й заходи щодо вдосконалювання повинні бути підтримані відповідною інформаційною системою управління підприємством. Процесна модель підприємства складається з безлічі бізнес-процесів, учасниками яких є структурні підрозділи й посадові особи ієрархічної організаційної структури підприємства.

Під бізнес-процесом розуміють сукупність різних видів діяльності, які разом узяті створюють результат, що має цінність для споживача, клієнта або замовника. Практика показала, що доцільно виділяти наступні чотири види бізнес-процесів:

- основні бізнес-процеси, на базі яких здійснюється виконання функцій поточної діяльності підприємства з виробництва продукції або надання послуг;

- бізнес-процеси, що забезпечують;

- бізнес-процеси розвитку підприємства;

- бізнес-процеси управління діяльністю підприємства.

Бізнес-процеси реалізують бізнес-функції підприємства. Під бізнес-функцією розуміють вид діяльності підприємства.

Системи управління бізнес-процесами (Busіness-Process Management - BPM) - системи, які дозволяють моделювати бізнес-процеси і відстежувати параметри їх виконання в режимі реального часу із застосуванням керуючих впливів і коректуванням логіки процедур.

Відповідно до ідеології BPM, бізнес-процес моделюється як послідовність операцій, що приводить до одержання певного результату для бізнесу. Виконання цієї послідовності відповідно до заданої моделі та бізнес-правил автоматизується за допомогою відповідної технологічної платформи. Система управління бізнес-процесами поєднує засоби моделювання й перетворення моделі у виконавчий процес з функціями інтеграції різних корпоративних додатків і користувальницьких завдань, що забезпечують виконання окремих кроків процесу. Крім того, BPM надає можливості моніторингу виконання процесу й порівняння результатів із заданими показниками його ефективності, на основі чого компанія може ухвалювати рішення щодо необхідних поліпшень процесу. Реалізуються проекти побудови BPM-систем на базі таких рішень, як Lombardі Teamworks, Software AG webMethods, Metastorm, TІBCO іProcess, ІBM FіleNet, Oracle BPM Suіte, ІBM BPM Suіte, Іntalіo BPMS й ін.

Workflow-системи

Частиною концепції управління бізнес-процесами BPM (Busіness Process Management) є технологія workflow.

Під терміном workflow розуміють управління потоком робіт, а через нього – бізнес-процесами. За термінологією, запровадженою міжнародною організацією Workflow Management Coalition (WfMC), Workflow – це повна або часткова автоматизація бізнес-процесу, при якій документи, інформація або завдання передаються для виконання необхідних дій від одного учасника іншому у відповідності з набором процедурних правил.

Workflow-система – це система, що забезпечує створення, реалізацію та управління потоком робіт за допомогою програмного забезпечення, яке здатне інтерпретувати опис процесу, взаємодіяти з учасниками потоку робіт і, при необхідності, викликати відповідні додатки.

Переваги впровадження workflow:

1. За рахунок посилення контролю над продуктивністю виконання завдань, пов'язаних з обробкою інформації, скорочуються витрати й строки виробничих циклів. Автоматизація маси ручних операцій майже подвоює продуктивність персоналу. Той же склад працюючих виконує у два-три рази більший обсяг робіт.

2. За рахунок різкого підвищення якості процесів, що дозволяє значно скоротити або навіть повністю виключити з бізнесу-процесу помилки, зумовлені людським фактором, на 25-30% зростає ефективність роботи співробітників. Простий список завдань дозволяє співробітникам сконцентруватися на своїх безпосередніх обов'язках. За допомогою системи workflow можна формалізувати організаційну діяльність і покласти функції керування спільною роботою співробітників на прикладне рішення, що веде до більше ефективного використання робочого часу.

3. За рахунок поліпшення якості обслуговування клієнтів, підвищення його оперативності, вдається підвищити рівень задоволеності клієнтів на багато відсотків.

4. За рахунок підвищення рівня конфіденційності й контроль доступу, можливості відстеження інформації про стан запиту й спрощення доступу до представників компанії, workflow забезпечує високий ступінь гнучкості в роботі, швидкість виконання робіт і комфортність.

5. За рахунок забезпечення нових можливостей повною мірою реалізується методологія процесного керування. Дані про виконання завдань і про хід процесів можуть бути основою для оптимізації організаційної структури підприємства, виявлення " вузьких" місць і прихованих ресурсів.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1086. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия