Студопедия — Віртуальна зайнятість
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Віртуальна зайнятість






Розвиток Інтернет вплинув на структуру і функціонування ринку праці. В усьому світі електронна торгівля послужила потужним імпульсом до створення нових робочих місць. Так, наприклад, у США з 1993 р. у рамках індустрії високих технологій було створено більш мільйона нових робочих місць. Україна має висококваліфіковану робочу силу технічного профілю. В міру розвитку мережі та її інфраструктур, українська робоча сила швидко й ефективно адаптується з урахуванням необхідних змін у здійсненні бізнесу.

Завдяки електронній торгівлі істотно збільшився обсяг зайнятості за двома спеціальностями: технічні програмісти і сервіс-провайдери. В галузі програмування Україна цілком конкурентоспроможна на світовому ринку, і їй варто активно розвивати наявний потенціал. Розширення ділових можливостей, створене в результаті безперешкодного розвитку електронної торгівлі, дозволить таким спеціалістам залишитися на батьківщині, одержувати більш високу заробітну плату, витрачати зароблені кошти, а також вкладати їх у розвиток економіки країни, а не експортувати свої таланти і доходи за кордон. Служба з роботи з клієнтами, створювана електронною торгівлею, є ще однією сферою широкомасштабного надання нових робочих місць. Необхідність існування подібних служб також може стати стимулом для створення цілої сфери таких послуг. Фінансовані приватними особами й урядом програми розвитку цих послуг забезпечать як ринок кваліфікованих технічних фахівців, так і орієнтований на клієнта ринок праці.

Але для того, щоб мільйони людей могли випробувати всі інформаційні, комунікаційні можливості мережі Інтернет, скористатися можливістю заявити про себе, свою фірму, прорекламувати багатомільйонній аудиторії свій товар, для всього цього в мережу мають прийти люди, що не тільки створять всю інфраструктуру Інтернет, але й будуть підтримувати і розвивати її відповідно до вимог часу. В майбутньому 90% будь-якого бізнесу так чи інакше буде пов’язано з Мережею - чи то Інтернет-телефонія, чи інформаційний консалтинг, чи співробітництво в галузі біотехнологій. Тому Мережа постійно потребує нових кваліфікованих кадрів. Інтернет вже сьогодні створює робочі місця, а зі збільшенням кількості користувачів Мережі потреба в працівниках також зросте.

Розглянемо сфери віртуальної зайнятості, які надає Інтернет.

Провайдинг - надання можливості користування Мережею приватним особам і організаціям. Цей рід діяльності потребує високої кваліфікації всіх учасників проекту в галузі установки й адміністрування комп’ютерних мереж; глибоких знань у загальних питаннях комунікацій і передачі інформації; наявності налагоджених зв’язків з державними і великими приватними підприємствами, відповідальними за інформаційний обмін; значних матеріальних вкладень (середня сучасна станція для обслуговування 1000 клієнтів обійдеться приблизно в 100 000 доларів США, не враховуючи щомісячних витрат на утримання), при цьому без агресивної реклами важко розраховувати на швидкий приплив клієнтів. Крім того, вже сьогодні цей ринок перенасичений. І ще одна важлива деталь: провайдинг потребує надзвичайно уважного ставлення до клієнта, що викликає необхідність 24 години на добу бути готовим вирішувати поточні проблеми, але в результаті, незважаючи на великі капіталовкладення, з огляду на швидке збільшення кількості користувачів, це, як і раніше, один із найбільш доходних видів діяльності.

Створення і підтримка web-сторінок (web-дизайн, web-mastering). Проектування і створення документів для розміщення їх у мережі Інтернет є заняттям прибутковим у тому випадку, якщо є гарний замовник, який не шкодує коштів для того, щоб зміцнити свій бізнес або підтримати власний бренд. При цьому необхідно бути одночасно графіком, знавцем мов HTML і Java, вільно орієнтуватися в нових технологіях VRML, Flash. Однак сьогодні цей ринок також поділений між великими фірмами і дизайн-студіями, тому зайняти своє місце в цій сфері може тільки професіонал, здатний довести свою перевагу над іншими більш досвідченими працівниками. Для цього доведеться досить тривалий час погоджуватися на рутинну і низькооплачувану роботу, можливо, у фірмі, що вже відома потенційним замовникам. Бажано також освоїти таку нову сферу знань, як «таргетинг» (targeting), тобто науку про подання інформації у вигляді, найбільш доступному для уявного користувача.

Реклама. Цей рід комерційної діяльності в мережі знаходиться на стику між професією рекламного агента, діяльністю Web-майстра і журналістикою. Для того щоб залучити рекламодавців на сторінку, потрібно, насамперед, зробити її доступною і цікавою, і, як наслідок, часто відвідуваною. Суто рекламні проекти рідко виявляються вдалими, якщо їх намагаються реалізувати на голому місці. Необхідно шукати (або реалізувати самостійно) «некомерційні» сторінки, що викликають постійний інтерес у мережевого співтовариства. З огляду на той факт, що 90% інформації в Інтернет є безплатною, можна зрозуміти, що все це з надлишком оплачує реклама. Постійний кругообіг реклами в Інтернет, її аналіз має «контролювати» рекламний агент. У цій галузі також ефективно працюють журналісти (написання рекламних статей, слоганів, медіапланів, концепцій рекламної компанії і т.д.), адміністратори (розміщення реклами в Інтернет - досить специфічний процес, людині без підготовки з ним не впоратися).

Віртуальні служби (магазини, знайомства, туризм, страхування і т.д.) Усі названі і ще не названі види діяльності зводяться до дуже простої формули: бажання продавати через Інтернет. З огляду на потенційний ринок підсилити свій бізнес створенням свого сайта і просуванням своєї інформації в Мережі дуже перспективно. Потрібно пам’ятати, що навколо вже існують реальні магазини і контори, для яких входженая в ринок віртуальних послуг - лише питання додаткового штату, бухгалтерії й устаткування (ім’я в них вже є). Щоправда бізнес, який процвітає, найчастіше виявляється надзвичайно інертними.

Розробка програм для Інтернет. Сьогодні на ринку Інтернет-послуг дуже поширений цей вид діяльності, програмісти знаходять замовників і реалізують свої можливості в Мережі досить успішно. Такий процес називається freelance, тобто віддалена робота. Знаходячись у себе в країні, програміст може успішно співпрацювати з замовником з іншої частини світу. При цьому виграють усі: програміст, одержуючи замовлення й оплату, і замовник, не наймаючи в штат додаткового співробітника, не сплачуючи гроші за оренду, покупку дорогого устаткування і програмного забезпечення, одержує повноцінний продукт, створення якого в підсумку обходиться йому набагато дешевше, ніж якби він найняв місцевого фахівця. Так, багато українських і російських програмістів працюють на ринку створення американського ПЗ, де, як відомо, існує недостача ІТ-фахівців такого рівня.

Продаж програм через Інтернет. Незважаючи на те, що в країнах СНД дуже поширене піратство, тобто злам і продаж ПЗ за низькими цінами, багато користувачів (насамперед великі фірми і підприємства) вже зрозуміли необхідність придбання легального програмного забезпечення. Це постійно розширює попит на нього, у тому числі й в Інтернет. Так, більшість Інтернет-магазинів уже давно ввели розділ «Програмне забезпечення», а деякі магазини спеціалізуються винятково на продажу ПЗ.

Інтернет-кафе. В Інтернет-кафе за помірну плату можна відправити електронну пошту, поспілкуватися (аудіо та відео) з рідними та партнерами і просто добре відпочити. За умов и гарного з’єднання з Інтернет, вхідного місця розташування та грамотно складеного і реалізованого бізнес-плану цей бізнес окупає себе.

Інформаційний консалтинг. Завжди є люди, що мають потребу в тій чи іншій інформації. На будь-який товар є покупець і продавець, і якщо інформаційному консультанту пощастить звести їх разом, то він може розраховувати на певні комісійні від договору. Крім цього, можна відстежувати й аналізувати комерційну інформацію, зміни в законодавстві, що сьогодні дуже актуально, і багато фірм та підприємств готові платити за такі послуги.

Мережеві кадрові агентства (сайти з працевлаштування). Сьогодні існує безліч кадрових агентств і сайтів по працевлаштуванню, що дозволяють роботодавцю знайти підходящого співробітника навідь за найжорсткіших вимог. Знайти роботу в Україні дозволяють такі відомі сайти, як rabota.com.ua, vacansii.com.ua, job.avanport.com і багато інших. У базі цих сайтів знаходяться тисячі вакансій і резюме, як правило, кількість резюме значно переважає, іноді навіть з такого великого переліку неможливо вибрали потрібного співробітника.

Спектр вакансій досить широкий. Роботодавці висувають до фахівців різні вимоги. У цілому, якщо говорити про ситуацію на ринку праці в Мережі, можна констатувати той факт, що попит на кваліфікованих фахівців постійно росте і є реальна можливість знайти необхідного працівника або роботу відносно швидко і без великих матеріальних витрат. Прогнози про розвиток цього сегмента тільки позитивні, а отже, можна чекати і постійного збільшення кількості робочих місць і подальшого росту зарплатних пропозицій.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1078. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия