Студопедия — Особливості та тенденції виникнення НС природного та техногенного характеру 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості та тенденції виникнення НС природного та техногенного характеру 2 страница






Вищою формою відображення на рівні тваринного царства є сприйняття, яке дозволяє охопити об'єкт в його цілісності і повноті.

Психіка (як результат взаємодії мозку із зовнішнім світом) і психічна діяльність дозволили тваринам не тільки пристосовуватися до навколишнього середовища, але і до певної міри проявляти внутрішню активність по відношенню до неї і навіть змінювати середовище (хоча б своєю присутністю, споживанням того що дає природа і т.п.). Виникнення психіки у тварин означає появу нематеріальних процесів. Як показали дослідження І. П. Павлова і його послідовників в основі психічної діяльності лежать безумовні і умовні рефлекси головного мозку. Ланцюг безумовних рефлексів є біологічною передумовою формування інстинктів. Наявність у тваринних відчуттів, сприйняття, «вражень», «переживань» (перша сигнальна система), наявність елементарного (конкретного, «предметного») мислення є основа виникнення людської свідомості.

 

Поняття свідомості.

Свідомість – вища форма відображення дійсного миру, властива тільки людині. Вона пов’язана з членороз­дільною мовою, логічними узагальненнями, абстрактними поняттями. «Ядром» свідомості, способом його існування є знання. Свідомість належить суб'єкту, людині, а не навколишньому світу. Але змістом свідомості, змістом думки чо­ловіка є цей світ, ті або інші сторони, зв'язки, закони. Разом з тим свідомість – це не дзеркальне відображення дійсності; воно допускає деякі «відступи» від дійсності, деяка невідповідність «образу» «оригіналу». Свідомості людини властиві такі сторони, як самосвідомість, самоаналіз, самоконтроль. А вони формуються лише тоді коли людина виділяє себе з навколишнього середовища.

Самосвідомість – найважливіша відмінність психіки людини від психіки самих розвинутих представників тваринного світу.

Самосвідомість орієнтована на осмислення людиною своїх дій, відчуттів, думок, мотивів поведінки, інтересів, свого положення в суспільстві. Якщо свідомість є знання про другом, то самосвідомість – знання людини про самому себе це свого роду духовного «світла, що знаходить і себе і інше» (Гегель).

Завдяки самосвідомості людина усвідомлює себе як індивідуальну реальність, окрему від природи і інших лю­дей. Він стає існуючим не тільки для інших, але і для себе. Самосвідомість пов'язана із здатністю поглянути на себе із сторони. Самосвідомість дає людині можливість відноситися до актів власної свідомості критично, тобто відділяти все своє внутрішнє від всього що приходить ззовні, аналізувати його і зіставляти (порівнювати) із зовнішнім, - тобто усвідомлювати акт власної свідомості. Не можна відмовити тваринам в тому, що вони щось «знають», тобто володіють елементарною інформацією про навколишні події. Але тварини не знають, а людина знає про своє знання: він знає і те, що він знає, і те, що знає він, і те, що імен­но він знає. І ще. Самосвідомість не є монолог свідомості з самим собою. Це швидше діалог особи з своїм досвідом.

Самосвідомість – невід’ємна сторона, аспект, грань свідомості суспільної розвинутої людини. Воно утворює як би другу сторону леза бритви – розум, повернений всередину духовного світу людини. У свідомості і самосвідомості один носій - людина у них один орган - людський мозок.

 

12.2. Філософські ідеї про сутність свідомості.

 

Прихильники об'єктивного ідеалізму розглядають свідомість, дух, ідею як єдино вірна реальність, ак­тивної настільки, що вона здатна виступати творцем (деміургом) дійсності.

Суб'єктивно-ідеалістичне розуміння єства свідомості, наприклад, в махізмі, виражалося в ототожненні ма­терії з свідомістю: є тільки свідомість, а матерія – це «комплекс відчуттів». Послідовники цього навчання відстоюють ідеї так званого нейтрального монізму. Так, Б. Рассел свого часу писав, що як свідомість, так і матерія утворена з ней­трального матеріалу. Таким матеріалом він рахував відчуття.

Досить поширені і переконання дуалістів, які визнавали існування двох рівноправних і незалежних субстанцій – матеріальної та духовної.

Метафізичний матеріалізм завжди виступав проти ідеалізму і релігії. Вони вважали, що мислення людини має змогу виконувати лише функцію пасивного віддзеркалення реального миру.

Труднощі в розумінні психіки, того, як з матерії не відчуває виникла матерія відчуває, приводили вче­них до різного тлумачення цього питання.

Так, наприклад, Дж. Бруно вважав, що вся матерія одушевлена, володіє психічними властивостями. Це філософське вчення про загальну одушевлену матерії отримало назву гілозоїзм.

Вульгарний матеріалізм про свідомість.

Деякі представники філософії і природознавства (До. Фогт, Л. Бюхнер, Я. Молешотт і ін.) прагнули назвати думку матеріальної.

Вони вважали, що свідомість є різновид речовини зводили свідомість до його матеріального суб­страту - фізіологічним нервовим процесам, що протікають в мозку людини. Ось, наприклад, витяг з міркувань Фог­та: «Всі здібності, відомі під назвою душевної діяльності суть тільки відправлення мозкової речовини або, ви­ражаючись дещо грубіше, думка знаходиться майже в такому ж відношенні до головного мозку, як жовч до печінки». Вульгарні матеріалісти не розуміли і соціальної обумовленості природи свідомості ігнорували той факт, що созна­ние є функція мозку не людини взагалі, а людини як соціальної істоти, що сформувалася в певній системі людських відносин. Людина стає свідомою істотою з розвинутою свідомістю лише в ході суспільного розвитку. Мозок, позбавлений соціального середовища, не здатний виконувати розумову і взагалі свідомо-психічну діяльність. Психічні здібності і властивості людини складаються в процесі його життя в суспільстві і визначаються конкретними соціальними умовами. Людина стає свідомою істотою, істотою з розвинутою свідомістю лише в ході суспільного розвитку.

 

12.3. Проблема походження свідомості. Суспільно-історична сутність свідомості.

 

Особливість філософського аналізу свідомості полягає в розкритті його єства, найважливіших ознак, здібностей і функцій. Всі ці проблеми досить часто ставляться в залежність від історичного аналізу свідомості а останній передбачає визнання того, що свідомість колись виникає і зазнає певні зміни протягом розвитку суспільства. Потрібно також підкреслити такий принциповий момент що свідомість людини могла виникнути тільки на рівні суспільства, а здатність людини мислити – лише при вступу його у взаємозв'язок з іншими людьми, з виникненням суспільних відносин і оволодінням миром культури.

Сучасна філософія (і наука) не може дати остаточної і безумовної відповіді на питання про походження свідомості, проте на сучасному етапі існує ряд авторитетних концепцій з приводу його походження що намагаються дати більш менш чітку відповідь на дане питання. Це:

1. Релігійна концепція. Свідомості (душити) – дар Божий. Створюючи людину, Бог «вдунув в нього душу», наділивши так би мовити частинкою божественної сутності.

2. Дуалістична концепція. Робить акцент на моментах радикальної відмінності свідомості і матерії, незводимості їх один до одного. Звідси робиться висновок про вічне існування двох рівноправних субстанцій - свідомості і матерії тісно переплетених один з одним.

3. Концепція єдиного інформаційного поля. Робить акцент на те, що всі процеси в світі супроводжуються обміном інформацією. Людська свідомість – один з (можливо якнайкращий) проявів інформаційних процесів. Відповідно до цієї концепції людський мозок можна уподібнити складному радіоприймачу: його деталі необхідні для прийому радіохвиль, але не мають нічого спільний з їх змістом. Соціальне середовище і соціальна діяльність виконують функції «настройки» мозку на необхідні параметри дій, тому зовні їх свідомість не виникає.

4. Еволюційна концепція. Має декілька варіантів:

а) один з варіантів затверджує, що «сім'я життя» розсіяно по всьому Всесвіту. За наявності сприятливих умов воно дає результат: розквіт різних форм життя і її свідомих проявів;

б) дарвіновська теорія – затверджує, що в результаті боротьби за існування і пристосування до умов навколишнього середовища відбувається удосконалення живих організмів, з'являється психіка і людська свідомість.

5. Трудова концепція. У відповідність з нею, свідомість людини виникла в результаті трудової діяльності. Цілеспрямоване виробництво знарядь праці поклало початок виникненню свідомості у людини.

6. Субстанціальна концепція. Розглядає свідомість людини як конкретний (на рівні людини) прояв Абсолютного духу (Бога), що лежить в основі всесвіту. Завдяки пізнавальній діяльності окремих людей. Абсолютний дух пізнає сам себе. Жодна з вищеназваних концепцій не розкриває всіх проблем, пов'язаних з походженням і сутнісними рисами людської свідомості.

Проте, кожна з них акцентує увагу на окремих його рисах. Тому при дослідженні проблеми свідомості ми зобов'язані враховувати позитивні моменти кожної з цих концепцій.

В даному питанні хотілося б також розглянути зв'язок свідомості з мовою.

Свідомість і мова.

Формування свідомості людини неможливе без мови. Мова така ж давня, як і свідомість. Людська мова відірвалася разом з свідомістю від своєї ситуативності. Звичайно, тварини теж уміють повідомити один одному необхідні дані. Так шимпанзе здатні вимовляти 32 звуки. Складна система сигналізації існує у дельфінів і бджіл. Але сигна­лізація тварин не несе в собі абстрактного значення. Спілкування тварин завжди пов'язано з певною ситуацією. А мова людини як ми вже говорили, відірвана від ситуації. Зміст мови людини носить ідеальний характер.

Єство мови виявляється в його двоєдиній функції: служити засобом спілкування і знаряддям мислення.

Мова – це діяльність, сам процес спілкування, обмін думками, відчуттями, побажаннями, целеполаганням і т.п.

Мова – це система змістовних, значущих форм. Людина може виражати свої думки найрізноманітнішими засобами: музичними звуками, фарбами, кресленнями, формулами, геометричними фігурами і т.д. і т.п. Думки і відчуття виражаються в діях, вчинках людини, в тому, що і як людина робить. Близькість мислення і мови, їх тісна

спорідненість призводить до того, що свій адекватний вираз думка одержує саме в мові. «Хто ясно думає той ясно і говорить», свідчить народна мудрість. Що значить сприйняти і зрозуміти виказану думку? Сама по собі думка нематеріальна: її не можна ні побачити, ні почути, ні відчувати, ні спробувати на смак. Думку неможливо сприйняти органами чуття. Вираз «люди обмінюються думками за допомогою мови» не слід розуміти буквально.

Слово - велика сила. По образному виразу Р. Гейне, подібно тому, як пущена стріла, розлучившися з тятивою виходить з-під влади стрільця, так і слово, злетівши з вуст, вже не належить тому, що сказав його.

Свідомість не тільки виявляється, але і формується за допомогою мови. Їх не можна відділити один від одного. Мова і свідомість утворюють суперечливу єдність. Мова впливає на свідомість: його форми, що історично склалися, специфічні для кожного народу.

Мова впливає на свідомість і в тому відношенні, що він додає думці деяку примусовість, здійснює свого роду «тиранство» над думкою, направляє її рух по каналах мовних форм, як би вганяє думки в загальні рамки.

Людина одержує інформацію не тільки за допомогою звичайної мови, але і за допомогою найрізноманітніших подій зовнішнього світу. Дим багаття, - це і багаття, і певний знак...

Знак – це матеріальний предмет, процес, дія, який виконує в спілкуванні роль представника чогось іншого і що використовуються для придбання, зберігання, перетворення і переда­чі інформації. Знакові системи виникли і розвиваються як матеріальна форма, в якій здійснюється свідомість, мислення реалізуються інформаційні процеси в суспільстві і техніки.

 

12.4. Свідомість і мозок.

 

Серед численних таємниць природи, над розгадкою яких працює сучасна наука, мабуть, одним з найскладніших є головний мозок – як найтонший нервовий апарат є щонайвищою формою організованої матерії у відомій нам частині вселеної.

Загальне уявлення про зв'язок свідомості і мозку.

Припускаючи, що саме мозок складає матеріальну основу психічних явищ, учені завжди прагнули зрозуміти, як він влаштований і функціонує.

Вже давньогрецький лікар і анатом Алкмеон висунув положення про головний мозок як орган життя і діяльності душі. Гіппократ говорив, що люди повинні знати, що з мозку, і лише з мозку, виникають наші задоволення, радощі, сміх і жарти, так само як і наші жалі, біль, печаль і сльози. За допомогою мозку ми думаємо, бачимо, чуємо, відрізняємо потворне від красивого, погане від доброго...

Існування психіки неможливе зовні матерії функціонуючого мозку. Від рівня структурної організації мозку залежить і рівень його здатності до відображення. Одні й ті ж зовнішні дії на мозок риби відображаються у вигляді «рибячої психіки» на мозок змії – «зміїної», в мавпячому мозку мир відображається досконалішим чином. Свідомість людини формується у зв’язку з розвитком його мозку. Природжене недорозвинення мозку супроводжується недоумством, слабкістю вольової сфери, повільністю і т. п. Коли в глибокій старості мозок сильно «дряхліє», нерідко наступає старечий маразм. Буйство підкірки може виявлятися у вигляді істеричних нападів, супроводжуючись плачем, криками, судомами, іноді німотою і навіть сліпотою.

 

Структура мозку і свідомість.

Вчення про мозок пройшло тривалу історію. Виділяються дві основні тенденції:

1) концепція строгої локалізації психічних явищ;

2) точка зору, згідно якої мозок функціонує як єдине ціле.

 

Аргументи в захист першої концепції наступні.

Було знайдене, що руйнування лобової звивини лівої півкулі веде до поразки мови. При поразці лівої скроневої області мозку людина перестає чути і сприймати чужу мову. Поразка заднелобних відділів лівої півкулі веде до втрати здатності говорити. Був встановлений зв'язок зору з потиличними частками півкуль, а слуху – з скроневими.

Ця лінія досліджень продовжується дотепер. Наприклад, Хосе Дельгадо імплантував в мозок тваринам металеві нитки товщиною з волосся і пропускав через них електричний струм. В своїх дослідах Дельгадо оволодів майстерністю управління емоціями тварини.

Досліди показали, що в мозку існують ділянки, роздратування яких викликає у тварин задоволення («центр задоволення»), неприємності («центр неприємностей») «пункт люті» і т.п. На основі цих дослідів деякі спробували зробити висновки, що далеко йдуть, ніби з часом за допомогою кнопок можна буде, як маріонеткою, управляти найскладнішими формами поведінки тварин і навіть людини.

 

Класичне вчення про локалізацію піддалося різкій критиці прихильниками другої точки зору. Завдяки успіхам тонкої анатомії головного мозку, фізіології, психології, неврології, нейрохірургії вдалося показати, що мозок - це, перш за все найскладніша система, діюча як диференційоване ціле. Будь-яка складна психічна функція є складно організованою і саморегульованою системою.

Розумові процеси здійснюються на вищих поверхах мозку - в його корі. Ця сіра речовина, яка тонким шаром звивини облягає великі півкулі мозку, заходивши у всі поглиблення і борозни. Кора головного мозку складається з величезного числа (до 15 млрд.) нервових кліток - нейронів. Нейрони утворюють ажурну сітку з незліченною безліччю зв'язків, що проходять по нервових волокнах і нервових закінченнях органів чуття.

Дослідження радянських учених показали, що в структурі мозку можна виділити декілька блоків.

Перший блок складається з групи апаратів, розташованих в глибині мозку і мають пряме відношення до обміну речовин і до регуляції «внутрішнього господарства» організму. Це утворення підбугорної області, деякі ядра «зіряного горба» ділянки найстародавніших відділів мозкової кори. Вони утворюють єдину систему, яка регулює хімічний обмін в організмі, є джерелом потягів і потреб людини і служить як би «енергетичним блоком» людського мозку. Підкірковий апарат відповідальний за інстинктивні потяги і емоційні стани.

До складу другого блоку входять нервові прилади, сконцентровані в задніх відділах великих півкуль – в потиличній, скроневій і тім'яній області, на різній глибині. Вони служать для отримання, переробки і зберігання інформації що доходить до людини із зовнішнього (а частково і з внутрішньої) середовища.

Окремі ділянки кори головного мозку, що входять в другий блок, строго диференційовані: потиличні сприймають і переробляють зорову, скроневі – слухову, тім'яні – шкірну інформацію.

На межах, де ділянки зливаються, кора головного мозку несе найскладнішу функцію, об'єднуючу роботу всіх цих «каналів».

Особливі функції властиві третьому блоку: програмування і регулювання рухів і дій, їх звірення з початковими намірами і оцінка результатів. Цей блок розташований в передніх розділах мозку і, перш за все, в лобових до­лях. Збереження його необхідне для правильної організації поведінки людини, що здійснює відомі наміри.

Таким чином, задня кора переробляє інформацію, а передня виробляє інструкцію. Легко помітити, що складна психічна діяльність психіки вимагає спільної роботи всіх блоків. Тому при частковому руйнуванні одно­го з ділянок мозку створюється можливість компенсувати дефект за рахунок інших ділянок, що збереглися.

Таким чином, кора мозку є функціонально і структурно диференційоване ціле. Потрібно відзначити, що цілісна діяльність мозку залишається дотепер «чорним ящиком». Що туди поступає і що звідти виходить, нам відомо а ось що ж там відбувається, залишається багато в чому таємною.

 

Кібернетика та свідомість.

Знання механізму мислення, а також самого «апарату» мислення (людського мозку) має в наші дні особливе на­уково-технічне значення. Воно надає людині можливість моделювати певні розумові процеси в кібернетичних системах. Кібернетика – в перекладі з грецької означає мистецтво управління. Вперше це слово ввів в оборот Платон. Пізніше воно зустрічається у фізика Ампера; в 1834 р. він запропонував називати кібернетикою науку про управління людським суспільством. Проте «батьком кібернетики» вважають американського математика Н. Вінера.

Н. Вінер в 1948 р. сформулював основні ідеї і принципи цієї науки. У наш час кібернетикою називають науку про загальні закони отримання, зберігання, передачі і перетворення інформації в складних управляючих системах. Одна з найважливіших задач кібернетики – створення систем, які моделюють процеси мислення.

При вивченні питання про співвідношення свідомості і кібернетики необхідно пам'ятати, що людський мозок – це вищий продукт розвитку матерії, а свідомість людини носить активний і творчий характер.

Мозок – система принципово іншого рівня складності в порівнянні з будь-якими технічними системами.

Понятійне мислення – це завжди усвідомлена частина психічної діяльності людини, так би мовити, видима частина айсберга. Діяльність мозку є інформаційно-регулятивним процесом, що протікає на різних рівнях: фізіологічне і психічне; усвідомлене і неусвідомлене; інтуїтивне і дискурсивне (розсудливе).

Діяльність навіть однієї нервової клітки неможливо відтворити за допомогою технічних засобів, бо процеси в клітці носять вірогідний характер.

Мабуть, слід погодитися з Н. Вінером, пишучому свого часу: «Віддайте ж людині – людське, а вичислільльної машині – машинне. В цьому і повинна, мабуть полягати розумна лінія поведінки при організації поєднаних дій людей і машин».

 

12.5. Структура і функції свідомості.

 

Свідомість, як внутрішній світ людини, має досить складну структуру. В ХХ ст. структуру свідомості вивчали такі філософські школи, як феноменологія, психоаналіз, екзистенціалізм, структуралізм, герменевтика і ін. Потрібно відзначити, що складність фіксації структурних одиниць свідомості полягає в необхідності розмежування їх функціональних і результативних якостей, які в дійсному процесі свідомого життя людини перебувають в нерозривній єдності.

Потрібно також відзначити, що свідомість людини не тотожно поняттю «психіка». Поняття «психіка» - більш широке; воно включає як свідоме, так і несвідоме і підсвідоме.

Значна частина людських реакцій, дій і т.п. відбувається на інстинктивному, автоматичному рівні, не є предметом усвідомлення. Це - «несвідоме» («воно» - по Фрейду).

Свідомість людини контролює несвідомі інстинкти, направляє їх і перетворить в соціально прийнятні форми. Вищий рівень свідомості - самосвідомість.

Прийнято вважати, що структуру свідомості складають наступні елементи: 1. Мислення; 2. Емоції і відчуття; 3. Воля; 4. Знання; 5. Пам'ять.

Кажучи про структуру свідомості, ми повинні усвідомлювати певну умовність і відносність яких-небудь її внутрішніх підрозділів, оскільки в реальності свідомість предстає завжди як цілісне явище. Ядром свідомості разом із знанням є мислення. Мислення – це здатність людської свідомості встановлювати зв’язки і відносини між предметами, процесами і явищами об'єктивної реальності.

Всі складові елементи свідомості наочно наповнені. Формою представлення наочного змісту дійсності в свідомості людини є знання. Без знань свідомість не існує.

Емоції – внутрішні стани людини, що відображають відношення особи до предметів, процесів і явищ оточуючої її об'єктивної реальності.

Воля – здатність людини мобілізувати і сконцентрувати всі духовні і фізичні сили на виконання мети, що не має безпосереднього біологічного значення.

Функції свідомості:

1. Інформаційно-пізнавальна. Забезпечує людину певною інформацією об оточуюче його дійсності.

2. Творча. Створення нових ідей на основі перетворення отриманої про навколишній світ інформації за допомогою мислення, інтуїції, уяви.

3. Оцінна. Визначення ступеня значущості для особи тих або інших предметів, процесів або явищ об'єктивної реальності.

4.Цілеполагаюча. Визначення мети діяльності.

5.Смислотворча. Формування значення життя, тих життєвих орієнтирів, ринципів, яким потрібно слідувати протягом життя.

6. Організаційно-вольова. Зосередження духовних і фізичних сил у напрямі досягнення мети.

7. Контрольно-регулятивна. Здійснення самоконтролю.

8. Самовиховна. Свідоме прагнення організувати життя людини відповідно до його вищих духовних цінностей.

 

Основні поняття: відображення та його форми; психіка і свідомість; мозок і його діяльність; праця і мова; самосвідомість; ідеальне.

 

Питання і вправи.

1 рівень.

1. Що таке відображення? Назвіть рівні відображення в неживій і живій матерії.

2. Назвіть умови формування свідомості.

3. Як розуміється свідомість в:

а) метафізичному матеріалізмі;

б) об'єктивному ідеалізмі;

в) суб'єктивному ідеалізмі.

 

2 рівень.

1. Чи можна зрозуміти природу людської свідомості, вивчаючи тільки людський мозок?

2. Чи може машина «мислити»? В чому відмінність її роботи від діяльності людського мозку?

3. Чи вірний вислів Ешбі: «Розумної слід рахувати систему, здатну виконати відповідний відбір. Ця здатність і є критерій розумності».

4. Назвіть основну причину якісної відмінності свідомості людей від психіки тварин.

5. Чи впливає психіка на тіло, на фізичний стан людини?

 

3 рівень.

1. Свідомість, говоримо ми, ідеальна, вторинна по відношенню до матерії. Чи означає це, що свідомість не робить впливу на матеріальний світ?

2. Чи впливають ідеальні образи нашої свідомості на практичну діяльність людини?

3. Яку роль у формуванні людської свідомості грає мова? Чи можлива людська свідомість (як суспільний продукт) без мови?

4. Чи можлива свідомість у сліпоглухонімих людей?

5. Порівняйте дві наступні думки. Визначте, до яких філософських напрямів (матеріалізму, ідеалізму) можна їх віднести:

а) наші відчуття – це клавіші рояля, на які «натискує» природа;

б) свідомість людини не тільки відображає об'єктивний світ, але і творить його.

 

Література.

 

1. Введение в философию. В 2 ч. Ч. 1. М., 1989. Гл. 1.

2. Радугин А. А. Философия. М., 2001.

3. Спиркин А. Г. Основы философии. – Гл. IV.

4. Философия: учебник для высших учебных заведений. – Ростов н/Д.: «Феникс», 1997.

5. Філософія: Навчальний посібник. – Київ: “Каравела”; Львів: “Новий світ-2000”, 2001

 

Тема 13. Пізнання.

13.1. Поняття пізнання і його види.

13.2. Рівні і форми пізнання.

13.3. Проблема істини.

13.4. Форми і методи наукового пізнання.

 

13.1. Поняття пізнання і його види.

 

Проблеми пізнання досліджує розділ філософії, що називається «гносеологія». Першим питанням гносеології є визначення природи пізнання: що є пізнанням, що спонукає людину до пізнавальної діяльності, чи приречена людина на пізнання.

В самому загальному значенні ми можемо представити пізнання, як процес взаємодії свідомості людини і оточуючої його дійсності, в результаті якої в свідомості з'являються образи, інтелектуальні моделі і конструкції цієї дійсності. Проте потрібно звернути увагу на те, що реально здійснює процес пізнання не свідомість саме по собі, а людина зі всіма своїми життєвими проблемами, можливостями, бажаннями і пристрастями.

Початковими поняттями гносеології є поняття суб'єкт і об'єкт. Суб’єкт – це людина, яка здійснює процес пізнання. Об’єкт – це те, на що направлений процес пізнання, те, що пізнається. Об'єктом може бути як оточуюча людину дійсність, так і сама людина (в цьому випадку процес пізнання знаходить форму самопізнання). Суб'єкт і об'єкт – тісно пов'язані між собою і взаємообумовлюють один одного. Не може існувати об'єкту без суб'єкта, і навпаки.

Сучасна гносеологія вважає, що поняття «пізнання» має принаймні 3 основні смисловінавантаження:

1. Це процес отримання знань, створення образів, моделей, теорій об'єктивної реальності (інформаційний аспект пізнання);

2. Це прагнення оволодіти всіма таємницями об'єктивної реальності (вольовий аспект пізнання);

3. Це прагнення досягти найважливішого для людини стану досконалості (смисловий аспект пізнання).

 

В питанні про можливості людського пізнання існує ряд позицій:

1. Гностицизм – визнання принципової можливості пізнаваності миру;

2. Агностицизм – визнання принципової неможливості пізнаваності миру;

3. Скептицизм – сумнів як в можливості пізнаваності миру, так і в неможливості цього.

 

В суспільному і індивідуальному розвитку пізнання виділяють також 2 його основні стадії:

1. Стихійна. На цій стадії пізнавальний процес здійснюється стихійно, достатнім чином не усвідомлюється суб'єктом, що пізнає.

2. Активно-діяльна. На цій стадії пізнання є усвідомленим, свідомо організованим і спеціально направленим на отримання нового знання.

 

Види пізнання:

1. Життєво-досвідчене пізнання – безпосереднє, прямо вписане в процеси повсякденної людської життєдіяльності.

2. Художнє – передає не наочні характеристики дійсності, а людське відношення до неї. За своїм змістом воно умовне, тобто дає простір проявам уяви, фантазії, суб'єктивним схильностям кожної окремої людини.

3. Наукове – є спеціалізованим, спеціально організованим, прагне досягти максимального ступеня достовірності знання.

4. Релігійно-містичне – пізнання істин, що містяться в Священних текстах.

5. Екстрасенсивне – отримання знань з надприродних джерел. Причому природа останнього виду пізнання для науки поки що не ясна.

Пізнання тісно пов'язано з практикою. Тільки в процесі останньої можна з'ясувати істинність або помилковість наших уявлень про навколишню дійсність.

 

13.2. Рівні і форми пізнання.

 

Процес пізнання здійснюється як перехід від уловлювання зовнішніх, лежачих на поверхні властивостей, і відносин, що фіксуються в явищі, до збагнення внутрішніх, відносно стійких зв'язків, що виражають загальне і дають зрозуміння сутності. Перше ми одержуємо на рівні чуттєвого пізнання, друге – на рівні раціонального пізнання.

Чуттєве пізнання і його форми. Чуттєве пізнання – є пізнання, що здійснюється за допомогою органів чуття. Чуттєве пізнання здійснюється в трьох основних формах: відчуття, сприйняття, уявлення.

Відчуття – це найпростіші плотські образи, віддзеркалення в свідомості окремих якостей, властивостей, сторін матеріальних предметів і явищ (кольору, запаху, звуку, м'якості і т. д.). Вони народжуються в результаті безпосередньої дії на наші органи чуття зовнішнього світу.

На основі відчуттів виникає складніша і більш висока форма чуттєвого пізнання – сприйняття. Вона включає вже сукупність властивостей і дає цілісний образ предмету, причому важливо уловити, що властивості не просто підсумовуються, а як би накладаються один на одного, збагатили в єдності. Будь-який чуттєвий образ є не просто деякою сукупністю гамми кольорів, але несе певний настрій, відчуття і навіть характер. Від нього може «виходити» тепло або холод, радість або смуток. В формуванні сприйняття беруть участь не тільки відчуття, але і пам'ять, мислення, минулий досвід.

Відчуття і сприйняття виникають в результаті безпосередньої (прямого) дії предметів і явищ зовнішнього світу на органи чуття. Але коли ці дії припиняються, свідомість людини не «спустошується» воно здатне берегти чуттєві образи в пам’яті і знов їх відтворювати. Така здібність дає третю форму чуттєвого відображення – уявлення. Ця здатність людської свідомості дуже важлива; вона забезпечує спадкоємність індивідуального пізнання. Відчуття, сприйняття, уявлення є суб'єктивними чинами об'єктивного світу. Вони об'єктивні за змістом (оскільки відображають предмети і явища зовнішнього світу, існуючі зовні нас і незалежно від наших органів чуття) і суб'єктивні формою (тобто це всього лише думки про світ, його чуттєві образи). Ці чуттєві образи барвисті і багатоманітні, оскільки мир відображається в них безпосереднім чином. Але це різноманіття залежить від людини від степеню індивідуальної розвинутої його органів чуття, від особливостей нервової системи, мозку. В цьому плані кожна людина бачить мир «по-своєму». Але ця особливість пізнання не дає право вдаватися до іншої крайності – представляти відчуття сприйняття і уявлення не як образи зовнішнього світу, а лише як символи, знаки, ієрогліфи, як робив це німецький фізіолог і філософ XIX ст. Гельмгольц.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 771. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия