Студопедия — Особливості та тенденції виникнення НС природного та техногенного характеру 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості та тенденції виникнення НС природного та техногенного характеру 5 страница






Марксизм – визнає самоценность і самоцельность людського життя. Людина, живучи серед інших людей, повинна як можна повніше реалізувати свої здібності, знайти вдячність, вдячність цих людей, залишити пам'ять про себе. Людина безсмертна лише в пам'яті людей, а також – в генах своїх нащадків.

У людей часто також виникає питання – чи є життя людини в цілому щасливою?

Всі філософські напрями із цього приводу підрозділяються на песимістів і оптимістів.

Песимісти – це ті філософські напрями, які вважають, що людське життя – це постійне страждання; щастя немає і не може бути. Представники песимізму – А. Шопенгауер, Еклезіаст, буддизм.

Дуже характерний для даного напряму вислів Будди: 1. Життя – це страждання; 2. Джерело страждання – наші бажання; 3. Аби перемогти страждання, потрібно перемогти наші бажання.

А. Шопенгауер – «щастя – відсутність страждання, коротка мить в житті людини».

Оптимісти – це ті філософи, які вважають, що життя людини може бути щасливим, якщо звільнитися від заздрості (Б. Рассел).

Тема 16. Основі філософського аналізу суспільства.

16.1. Суспільство: єство і специфіка пізнання.

16.2. Поняття суспільного виробництва.

16.3. Соціальна структура суспільства.

16.4. Політична система суспільства.

16.5. Духовне життя суспільства.

 

16.1. Суспільство: єство і специфіка пізнання.

 

Суспільство, в широкому сенсі, – це що відокремилася від при­роды частина матеріального світу, що є формою життєдіяльності людей, що історично розвивається. У вузькому сенсі – це певний етап людської історії. Як один з елементів об'єктивної дійсності, суспільство под­чиняется всім загальним закономірностям її розвитку.

Основні сфери суспільного життя:

1) матеріальна (виробництво і вжиток, НТП і НТР);

2) соціально-політична (національні, групові, державні і ін. відношення);

3) духовні (ідеї, погляди, їх трансформація – засоби масової інформації, їх перетворення на індивідуальний духовний світ людини);

4) культурно-побутова (виробництво культурних цінностей, освіта, виховання, побутові проблеми – організація відпочинку, вільного часу).

Суспільство розуміється як продукт цілеспрямованої і розумно організованої спільної діяльності великих груп людей, об'єднаних спільними інтересами і договором. Виходячи з характеру закономірностей, об'єднуючих людей в суспільний організм, виділяють три основні підходи до розуміння суспільства. Це:

1. Натуралістичний підхід – полягає в тому, що людське суспільство розглядається як природне продовження закономірності природи, світу тварин і зрештою – космосу. З цих позицій тип суспільного пристрою і хід історії визначаються ритмами сонячної активності і космічних випромінювань, географічним і природно-кліматичним середовищем, генетичними і статевими особливостями.

2. Ідеалістичний підхід – єство об'єднуючих людей зв'язків бачить в комплексі певних ідей, вірувань, міфів.

3. Матеріалістичний підхід – зв'язує людей в «соціальний організм» продуктивними силами і виробничими стосунками.

Всі можливі способи пояснення суспільства мають загальне: системну організацію і закономірності розвитку.

Кажучи про соціальне пізнання, слід мати зважаючи на два його аспекти: 1) будь-яке пізнання в кожній зі своїх форм завжди соціально, оскільки воно є суспільний продукт і визначається культурно-історичними причинами; 2) це один з видів наукового пізнання, що має своїм предметом соціальні (суспільні) явища і процеси – суспільство в цілому або його окремі сторони – економіку, політику, духовну сферу і тому подібне

Специфіка соціального (гуманітарного) пізнання виявляється в таких основних моментах:

1) Його предмет – не реальні речі з їх властивостями, а стосунки людей, де тісно переплітається матеріальне і ідеальне, об'єктивне і суб'єктивне, свідоме і стихійне, і тому подібне;

2) Воно пов'язане з наочними (оцінка явищ з точки зору добра і зла, справедливого і немає і тому подібне) і «суб'єктивними» (установки, погляди, норми, цілі і тому подібне) цінностями;

3) Неможливість використання матеріальних засобів досліджень – все замінює абстракція;

 

16.2. Поняття суспільного виробництва.

 

Про­ізводство матеріальних благ, праця сприяли (з точки зору діалектичного матеріалізму) виділенню людини з тваринного царства, досягненню ним успіхів в опануванні сил природи.

Праця – це цілеспрямована діяльність людей, в процесі якої вони перетворять і пристосовують предмети природи для задоволення своїх потреб.

Людська праця відрізняється від тваринної инстин­ктивной діяльності тим, що він є доцільним, целенаправ­ленным зусиллям на такі зміни в природі, які забезпечують оп­ределенные потреби людини.

У широкому розумінні слова праця – це спосіб життєдіяльності виробників, це безперечна умова суще­ствования людей, вічна природна необхідність. Як суспільство не може існувати без вжитку, так воно не може не виробляти.

Суспільне виробництво має складну розгалужену структуру. Воно включає:

а) Матеріальне виробництво – основа суспільного розвитку; включає сільське господарство і промисловість;

б) Духовне виробництво – виробництво продукції, що задовольняє духовні потреби людини (ідеї, вистави, ідеали, наукові знання);

в) Виробництво потреб;

г) Виробництво людини.

Виробництво і відтворення носіїв життя, тобто людини – це не просто природний, біологічний процес. Під цим мається на увазі, головним чином, виховання людини, залучення його до традицій, що існують в суспільстві, нормам поведінки і так далі

 

Для задоволення своїх потреб люди взаємодіють, преж­де всього, з природою. Саме тут формується суспільне производ­ство, історично виступаюче передумовою життєдіяльності чело­века. Всіх буд життєдіяльності людей залежать, кінець кінцем, від способу, яким люди виробляють матеріальні блага.

Спосіб виробництва є єдність продуктивних сил і про­изводственных стосунків.

 

Засоби виробництва, що створюються суспільством, разом з людьми, знаннями, що володіють, і навиками до праці, методами і формами органи­зации виробництва в сукупності складають продуктивні сили суспільства.

У свою чергу, засоби виробництва є єдністю предметів праці і засобів праці.

Предмети праці – це то, на що направлена діяльність людини, то, що добувається працею з природи.

Засоби праці – є єдністю знарядь праці і умов праці.

Знаряддя праці – це все те, що людина використовує в процесі взаи­модействия між собою і природою, що служить йому для передачі своїх дій на предмет праці для полегшення і прискорення цих дій (інструменти, верстати, машини, наукоємкі технології, мікропроцесорна техніка, біотехнологія, ядерна техніка).

Умови праці – це виробничі приміщення, дороги, канали, склади, джерела енергії і ін.

 

Другою стороною способу виробництва є виробничі стосунки – взаємні зв'язки і стосунки людей в процесі виробництва. Вони є стосунками людей по приводу віщою, а саме:

1) Відношення з приводу знарядь, предметів і засобів праці, тобто от­ношения власності (головна сторона производствен­ных стосунків, що визначає);

2) Стосунки розподілу, обміну і вжитку.

 

Характер стосунків визначається об'єктивними умовами, які склалися в суспільстві. Вирішальну роль тут грає рівень і характер розвитку продуктивних сил, які вимагають не будь-який, а определен­ной, тобто відповідною їм, форм виробничих стосунків.

Сукупність виробничих стосунків, відповідних оп­ределенному характеру і рівню розвитку продуктивних сил обще­ства складає його економічну структуру, базис суспільства.

Оскільки базис як сукупність виробничих стосунків матеріальний, первинний по відношенню до ідеологічних стосунків, він грає визначальну роль в суспільстві:

а) забезпечує функціонування і розвиток продуктивних сил;

б) на основі певної форми соб­ственности формує соціальну структуру, забезпечує обмін, рас­пределение і вжиток матеріальних благ;

в) як конкретне проявле­ние суспільного буття породжує форми суспільної свідомості і визначає їх вміст;

г) визначає надбудову даного суспільства.

 

Надбудова – це сукупність ідей, теорій, поглядів (политичес­ких, правових, етичних і ін.), відповідних ним стосунків (по­литических, правових, етичних і ін.), система організацій і установ (державних, політичних, суспільних і ін.), закреп­ляющих ці стосунки.

Надбудова створюється людьми, соціальними групами, класами відповідно до їх цілей, прагненнями, тобто ідеальним віддзеркаленням їх інтересів і потреб, які зароджуються і оформляються в бази­се. Протиріччя в надбудові відображають об'єктивно існуючі про­тиворечия в базисі.

Базис і надбудова знаходяться в діалектичній взаємодії. Ба­зіс визначає надбудову (закон визначальної ролі базису по отноше­нию до надбудови). Надбудова відповідає певному базису, вони обслуговують один одного.

Надбудова змінюється відповідно до зміни базису. В той же час надбудова має відносну самостійність. Це проявля­ется в тому, що: по-перше, різні елементи надбудови відображають економічний базис неоднаково. Базис безпосередньо впливає на політичну і правову надбудову, а в моральних, естетичних, філософських, релігійних ідеях і стосунках базис відбивається опос­редованно; по-друге, окремі елементи надбудови в своєму розвитку можуть випереджати базис і відставати від нього; по-третє, існує преем­ственность між елементами старої і нової надбудови (в області мо­рали, мистецтва, філософії, релігії); по-четверте, має місце воздей­ствие елементів надбудови один на одного.

 

16.3. Соціальна структура суспільства.

 

Соціальна структура – це структура суспільства в цілому, система зв'язків між всіма його основ­ными елементами; це єдність економічною, соціальною, политичес­кой і духовною структур.

 

У сучасній соціальній філософії виділяють малі, середні і великі соціальні групи.

Малі соціальні групи – об'єднують до декількох десятків чоловік. Це сім'я, первинні виробничі об'єднання (бригади), сусідські спільності, дружні (товариські) компанії, шкільні класи і тому подібне Специфічна ознака цих груп – безпосередній контакт їх членів. Існують формальні і неформальні малі групи. Перші створюються відповідно із заздалегідь сформованими (як правило, офіційно зафіксованими) цілями, інструкціями або статусами. Другі формуються на основі особистих симпатій, кохання, дружньої тяги і тому подібне

Середні соціальні групи – цим терміном позначають жителів одного села або міста, працівників одного заводу, викладачів або студентів одного закладу. Ці групи мають також різні основи об'єднання. Наприклад, склад односельців створюється, як правило, стихійно. Виробничі об'єднання створюються для досягнення певної мети і так далі Рівень консолідації в цих групах також неоднаковий.

Великі соціальні групи – класи, етнічні спільності (нація, народність, плем'я), вікові групи (молодь, пенсіонери), статеві об'єднання (чоловіки, жінки) – об'єднують до декількох десятків і сотень мільйонів чоловік. Безпосередньо контакту між ними немає. Їх об'єднує фундаментальний інтерес, що формується на основі з'ясування людьми об'єктивних обставин свого буття. Певні представники цих груп можуть і не усвідомлювати своїх корінних інтересів. Вони входять в ці групи спонтанно. З розвитком самосвідомості спонтанність поступається місцем організованим (економічним, політичним, соціальним) об'єднанням.

Виділяють наступні великі соціальні групи:

1. Каста – це замкнута ендогамна група людей, які зв'язані між собою спадковою професією, традиційними заняттями і обмежені в спілкуванні з іншими групами. Кордони між кастами встановлюються не лише державою, але і церквою. Кастове ділення особливе чітко виявилося на Сході (привілейовані касти жре­цов в Давньому Єгипті і Ірані, самураї в Японії).

2. Стан – спільність людей, чиє економічне і правове положе­ние визначається законодавством. В порівнянні з кастою як особливою формою станової організації суспільства, в якій принцип спадкоємства незмінний, в стані принцип дотримується не настільки строго. Право перебування в тому або іншому стані могло бути придбане або полу­чено від державної влади.

3. Класи, за визначенням В.І, Леніна, це великі групи людей, що розрізняються по їх місцю в історично певній системі обще­ственного виробництва, ролі в громадській організації праці, а, отже, по способах здобуття і розмірах тієї долі суспільного багатства, яку вони мають в своєму розпорядженні. Класи, це такі групи людей, з яких одна може привласнювати працю інший, дякуй відмінності їм ме­ста в певному устрої суспільного господарства. Класи діляться на основних і неосновних.

 

Разом з класами в сучасній філософії вживається термін «страта», обумовлений ширшим, ніж класовий аналіз, підходом до соціальної структури і її динаміки. Різниця між верствами населення (стратами) – у розмірі прибутку, стилі і способі життя, різниці рівня культури, освіти, житла, одягу і ін.

Між стратами в суспільстві існує постійна взаємодія. Люди мають можливість переміщатися з однієї страты в іншу. Цей процес називається соціальною мобільністю. Розрізняють горизонтальну (наприклад, зміна місця проживання, зміна спеціальності) і вертикальну (переміщення в ін. страты) мобільність.

 

До стійких соціально-етнічних форм спільності людей, що історично склалися, відносяться рід, плем'я, народність, нація, кото­рые тісно пов'язані із способом матеріального виробництва. Рід, плем'я, народність характерні для первіснообщинного, рабовласницького устрою і феодалізму, нації виникають з розвитком капіталізму.

Род — спільність людей, відмінними рисами якої є: кровноспоріднене об'єднання людей, зв'язаних колективною працею і спільним захистом власних інтересів; спільність мови, тради­ций, вдач, релігійних вірувань, побуту; родове ім'я.

Об'єднання декількох пологів складало плем'я. Загальні риси пле­мени: спільність території, походження і кровноспоріднених свя­зей: економічна спільність і взаємодопомога членів даного племені; загальні традиції, вдачі, релігійні вірування, побут; наявність социаль­ной диференціації і майнової нерівності (родова знать, вож­ди, жерці, воєначальники), власне ім'я.

Народність – це соціальна спільність, для якої характерні об­щность території, мови, наявність економічних зв'язків, спільність эле­ментов культури, побуту, обрядів, традицій і вдач, загальна самоназвание.

Зміцненню народності сприяло становлення держави. З розвитком капіталістичних стосунків посилювалися економічні і культурні зв'язки, виникав національний ринок, ліквідовувалася хозяй­ственная роздробленість. Народності перетворювалися на нації.

Нація – це така соціальна спільність, для якої характерні спільність мови, території, економічного життя, психологічного складу людей, специфічні особливості культури, побуту, способу життя, національна самосвідомість.

Виникнення націй породило національне питання. Нацио­нальний питання в широкому сенсі включає: визначення єства на­ции, з'ясування виникнення і розвитку націй, пошук доріг ликвида­ции гніту, встановлення рівності між націями. Національне питання у вузькому сенсі – сукупність політичних, економічних, тер­риториальных, правових, ідеологічних і культурних стосунків меж­ду націями, національними групами.

Різні форми етнічних або этносоциальных общностей (пле­мя, народність, нація і ін.) позначається незрідка поняттям «народом». Тут поняття «народ» вживається у вузькому этносоциальном сенсі і його сле­дует відрізняти від вживання даного поняття в широкому сенсі, коли їм позначається все населення якої-небудь країни (український, російський, американський, німецький народ), а також такого ж поняття, обозначаю­щего соціальну спільність, яка включає на різних етапах історії ті групи і шари, які по своєму об'єктивному положенню здатні вирішувати завдання поступального розвитку суспільства.

 

16.4. Політична система суспільства.

 

Політичну систему можна визначити як сукупність поли­тических стосунків, правових і політичних норм, інститутів, ідей, пов'язаних з формуванням, здійсненням влади і управлінням го­сударством.

Структуру політичної системи суспільства складають:

1. Політичні стосунки. Це стосунки між індивідами, социальны­ми і етнічними групами, націями, державами, державою і граж­данами, громадянами і їх організаціями відносно влади, вироблення і здійснення політики.

2. Політі­чеськая організація суспільства. Вона яка включає: а) держава з його уч­реждениями, правовими організаціями, судом, прокуратурою; б) политичес­кие партії; у) суспільно-політичні організації і рухи; г) трудо­вые колективи зі своїми органами самоврядності.

3. Політічес­коє свідомість, віддзеркалення політичного життя, що являє собою, в ідеях, поглядах, виставах, соціально-політичних відчуттях людини, соціальної групи, нації, народу.

4. Політична культура, ха­рактеризующая якісне полягання політичних стосунків і дея­тельности в суспільстві.

5. Засоби масової інформації, промовці як засоби духовного спілкування великих мас людей, духовно-політичного спілкування держави і суспільства, людини і держави, держави з іншими політичними института­ми, іншими державами і міжнародними організаціями.

Основні функції політичної системи суспільства: а) визначення цілей і завдань суспільства; б) мобілізація ресурсів; у) владно-політична інтеграція суспільства; г) регулювання режиму соціально-політичної діяльності; д) легітимізація, під якою розуміється досягнення необходи­мой рівня відповідності реальному політичному життю офіційним політичним і правовим нормам.

Виконуючи свої функції, політична система забезпечує целос­тное керівний вплив на суспільство як єдиний організм, эффектив­но керований політичною владою.

Держава – основне знаряддя влади, носій суверенітету, тобто необмеженій верховній, неділимій політичній владі.

Поняття «держава» виникло близько трьох тисячоліть тому.

а) Пла­тон представляв ідеальну державу як ієрархію трьох станів: пра­вителей – мудреців, воїнів і чиновників, селян і ремісників.

б) Соціаліст-утопіст Т. Мор вважав, що держава – це змова багатих проти бідних.

в) Г. Гегель бачив в державі образ і діяльність розуму, життя Бога в світі.

г) Згідно теологічним теоріям древнього Сходу, християнської церкви, середньовічних монархій і ісламської релігії про­исхождение держави пояснюється Божою волею.

д) Патріархальна те­ория (Арістотель і ін.) доводить, що держава походить від се­мьи, а влада монарха – продовження влади батька в сім'ї.

е) Договірна теорія (Гоббс, Руссо) обгрунтовує його виникнення угодою (до­говором) між людьми.

ж) Психологічна теорія (Петражіцкий, Фрей­зер, Тард) пояснює державу особливими властивостями психіки людини, в частно­сти потребами людей в підпорядкуванні.

з) Теорія ненасильства (Гумпловіч, Дюрінг) відстоює виникнення держави актом насильства, завоева­нием землевласників кочівниками.

и) Згідно марксизму, держава виникає разом з діленням об­щества на класи, соціальні групи. Організація, яка виникла з родоплеменных форм, стає державою, коли її вміст і функція зводиться до захисту економічних, політичних і идеологичес­ких інтересів групи, що володіє основними засобами виробництва. В результаті держава як надбудова над економічним базисом об­щества визначається характером виробничих стосунків, перш за все стосунками власності на засоби виробництва.

Кажучи про властивості, які виділяють державу серед інших орга­низаций і об'єднань в суспільстві, роблять його основою всієї политичес­кой системи, слід виділити наступні:

1. Суверенітет держави. Лише держава выступа­ет як універсальна, всеосяжна організація, распростра­няет свої дії на всю територію країни і всіх громадян, «офици­ально представляючи суспільство» усередині і за межами країни. Лише госу­дарство має право видавати закони, здійснювати правосуддя;

2. Держава втілює прилюдну владу і подчи­няет собі всі прояви інших суспільних властей;

3. Держава за допомогою права регулює суспільні стосунки і своїм впливом надає їм загальнообов'язковому змісту;

4. Завдяки наявності спеціального професійного апарату держава виконує основний об'єм управління справами суспільства і розпоряджається його людськими, матеріальними і природними ресурсами.

Внутрішніми функціями держави є хозяйственно-орга­низационная, управлінська, соціальна, національно-інтеграційна, демографічна, освітня, культурно-виховна, экологи­ческая, правоохоронна. До основних зовнішніх функцій відноситься дипломатична (встановлення широких економічних, політичних, культурних і інших зв'язків з іншими державами) і оборонна.

Як основний конституйований суб'єкт держава виражає об­щественный (прилюдний) характер людської діяльності. Чим бо­лее розвинене держава, тим більше воно відокремлене від суспільства, яке в Новий час набуває якості «цивільного» на противагу «обще­ству політичному», тобто власне державі.

 

Одним з головних інститутів політичної системи є поли­тические партії.

Поняття «партія» латинського походження. Воно обо­значает частина більшої спільності або цілісності. Партія – це організація, що ставить своєю за мету прихід до влади з метою здійснення інтересів певних соціальних груп.

Характерним для всіх політичних партій є те, що вони яв­ляют собою об'єднання людей, зв'язаних загальними інтересами, стремле­нием досягти реалізації своїх ідей. Звідси витікають і основні фун­кции політичних партій:

а) виявлення, формування і обгрунтування інтересів великих об­щественных груп, визначення цілей і завдань, принципів, засобів їх досягнення;

б) формування громадської думки, вплив на нього з ланцюгом привертання на свій бік якомога більше прибічників;

в) боротьба за державну владу на всіх рівнях, за возмож­ность впливи на неї;

г) участь у всіх формах державної влади, в розробці і здійсненні внутрішнього і зовнішнього політичного курсу;

д) політичне виховання частини або всього суспільства;

е) підготовка і висунення кадрів для державного, партий­ного, профспілкового апаратів.

 

Партії здійснюють визначальний вплив на прийняття органами державної влади і управління політичних рішень, які потім можуть перетворюватися на відповідні нормативні акти і при­обретать силу закону.

Необхідними елементами політичної системи суспільства высту­пают політична свідомість і політична культура. Будучи соот­ветствующими різновидами суспільної свідомості і культури, які мають власний предмет і механізм формування, вони ха­рактеризуют духовну здатність людини до спеціалізованої по­литической діяльності.

 

16.5. Духовне життя суспільства.

 

Духовне життя суспільства – це широке поняття, кото­рое включає багатогранні процеси, явища, пов'язані з духов­ной сферою життєдіяльності людей, сукупність ідей, поглядів, відчуттів, представлень людей, процес їх виробництва, поширення, перетворення суспільних, індивідуальних ідей на внутрішній світ людини.

Духовне життя суспільства охоплює світ ідеального (сукупність ідей, гіпотез, теорій) разом з його носіями – соціальними субъекта­ми – індивідами, соціальними групами, народами, етносами. В зв'язку з цим доцільно говорити про особисте духовне життя людини, його індивідуальний духовний світ, духовне життя того або іншого соци­ального суб'єкта. Основу духовного життя складає духовний світ чело­века – його духовні цінності, світоглядні орієнтації. В той же час духовний світ окремої людини неможливий поза духовним життям суспільства. Тому духовне життя – це завжди діалектична єдність індивідуального і суспільного, яке функціонує як индиви­дуально-общественное.

Будучи найважливішій складовій суспільного виробництва, ду­ховное виробництво з'являється як формування духовних потребнос­тей людей, виробництво суспільної свідомості.

Суспільна свідомість – це сукупність ідеальних фурм (поня­тий, думок, поглядів, відчуттів, ідей, вистав, теорій), які охоплюють і відображують суспільне буття, вироблених человече­ством в процесі освоєння природи і суспільної історії. Воно не толь­ко відображує світ, але і творить його, здійснюючи ту, що випереджає, прогно­стическую функцію відносно суспільного буття.

У структурі суспільної свідомості зазвичай виділяють наступні рівні:

1. Буденна свідомість. Воно виникає в процесі повсякденної практики людей стихійно, як емпіричне віддзеркалення зовнішньої сторони действи­тельности.

2. Теоретична свідомість – є віддзеркалення существен­ных зв'язків дійсності і закономірностей. Воно знаходить своє вы­ражение в науці і інших формах свідомості.

3. Суспільна психологія – рівень суспільної свідомості, що включає настрою, думки, відчуття, ціннісні орієнтації, фор­мирующиеся в процесі повсякденного практичного життя людей. Тут домінуючим є не само по собі знання про дійсність, а відношення до цього знання, оцінка дійсності.

Буденні созна­ние і суспільна психологія знаходяться на одному рівні общественно­го свідомості, взаємодіють один з одним, взаимопроникают друг в дру­га. Суспільна психологія з її емоційною забарвленістю грає важливу роль в суспільних рухах, спонукавши до різного роду діям. Тому державним діячам, політичним партіям, політикам поважно вивчати настрої людей, прогнозувати їх реакцію на ті або інші події.

4. Ідеологія. Будучи тісно пов'язаною з суспільною психологією, ідеологія от­носится до вищого рівня суспільної свідомості, будучи систематизованим, теоретично обгрунтованим духовним вираженням соціальній реальності, корінних інтересів соціальних груп. Вона яв­ляется особливим типом свідомості – практичної свідомості.

Слід розрізняти ідеологію прогресивну і консервативну, ре­акционную, наукову, відносно достеменну і ненаукову, ілюзорну. Характер ідеології залежить від того, чиїм соціальним інтересам вона дол­жна відповідати, як співвідноситься з потребами суспільного розвитку.

Головний засіб ідеології – пропаганда. Її прийоми:

а) правило спрощення. Певні ідеї формулюються у вигляді гасел, легко доступних масі народу;

б) правило перебільшення і спотворення. Будь-яка інформація подається лише у вигідному ідеології світлі (декілька спотворюється);

в) правило оркестровки. Виступу від імені певних груп населення, всього народу;

г) правило переливання. Постійне повторення певної інформації, доповнення її все новими фактами, аргументами.

 

Форми суспільної свідомості є різними спо­собы духовного освоєння дійсності. Якого-небудь одного призна­ка, по якому можна було б відокремити їх один від одного не існує. Дослідники, що займаються вивченням форм суспільної свідомості, виділяють чотири основні принципи, які в сукупності могли б служити шуканим критерієм.

1. Форми суспільної свідомості відрізняються по предмету віддзеркалення. Політична свідомість відображає відношення меж­ду класами, націями, державами, відношення до проблеми влади. У релігійній свідомості реальна залежність людини від земних сил при­нимает форму залежності від сил неземних, надприродних. Разлі­чать же науку і філософію по предмету віддзеркалення, як вже говорилося, важко.

2. Форми суспільної свідомості відрізняються по фор­мам віддзеркалення. Наука відображає дійсність у формі понять, ги­потез, теорій, моделей, мистецтво – у формі художніх образів, релігія – у формі догматів, в моралі початковими є етичні відчуття, норми, цінності, ідеали.

3. Форми суспільного со­знания відрізняються по особливостях свого розвитку. У науці осуще­ствляется прогрес пізнання і в цьому полягає її рух вперед. У мистецтві також є прогрес пізнання, бо для розуміння його розвитку важливі естетичні критерії (прекрасне і потворне), які в науці істотної ролі не грають.

4. Форми суспільної свідомості розрізняються по виконуваних ними соціальним функціям.

Наука має пізнавальну і практичну функції, мистецтво – по­знавательную і ідеологічну (виховну). Моральна свідомість є основою формування етичної особи, чинником внут­ренней реалізації людської поведінки, стосунки людини до дру­гим людей.

 

По соціальних функціях всі форми суспільної свідомості мож­но розділити на дві великі групи:

1) Ті, які пов'язані з регулиро­ванием людських відносин і виступають як форми освоєння соци­альной дійсності – політична свідомість, правосвідомість, мо­раль;

2) Форми духовного і духовно-практичного освоєння всій ок­ружающей людини дійсності – наука, мистецтво, філософія. Проміжне місце займає релігія, яка з'являється і як форма світогляду і як регулювальник людських відносин.

Форми суспільної свідомості знаходяться у взаємодії один з одним. Для кожного історичного типа суспільної свідомості харак­терен і особливий тип взаємодії його форм. У середньовіччі доминиро­вала релігія, в капіталістичному суспільстві на перший план виступає політична, правова свідомість і наука.

 

 

Тема 17. Культура і цивілізація.

17.1. Поняття культури.

17.2. Суспільний прогрес, його критерії й межі.

17.3. Індивід, індивідуальність, особистість.

17.4. Єдність та різноманіття світової історії.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 610. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия