Студопедия — Клініка. В залежності від характеру враження плеврити ділять на сухі (фібринозні) та випотні (ексудативні)
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Клініка. В залежності від характеру враження плеврити ділять на сухі (фібринозні) та випотні (ексудативні)






При фібринозному плевриті на обмежених ділянках плеври виникають помірні запальні зміни, переважно продуктивного характеру, фібринозні нашарування.Сухий плеврит починається поступово, з’являється незначне погіршання стану хворого, субфебрильна температура тіла. Основними клінічними симптомами є біль у боці, сухий кашель. Біль локалізується відповідно до місця ураження. При верхівкових плевритах він іррадіює за ходом плечового сплетіння. При міжчасткових плевритах знаходять стійку больову точку між лопатками. При діафрагмальних і нижніх костальних плевритах біль буває подібним до того, який виникає при хворобах жовчних шляхів або нирок, при лівобічному костальному плевриті нагадує стенокардію. При нахилі тулуба в здоровий бік біль посилюється, тому що збільшується тертя між листками плеври. Іноді, намагаючись полегшити біль, хворі дихають неглибоко і часто.

При об’єктивному обстеженні спостерігають деяке відставання ураженої половини грудної клітки, при перкусії легеневий звук, обмежену рухливість нижнього легеневого краю. Аускультативно – шум тертя плеври. Рентгенологічно зміни не визначаються, окрім затримки рухливості діафрагми на ураженому боці. Лікують сухий плеврит як ТБ легень.

Ексудативніплеврити бувають серозні, серозно-фібринозні, геморагічні, гнійні, рідко - хільозні. Геморагічний і хільозний ексудати менш характерні для плевриту туб. етіології. Частіше геморагічний ексудат спостерігається при раковому плевриті. Хільозні плеврити (ексудати) частіше бувають при захворюванні крові і лімфогранульоматозі. Ексудат буває вільним або осумкованим, а за локалізацією - костальним, косто-діафрагмальним, діафрагмальним, міжчастковим, медіастинальним.

У перебігу ексудативних плевритів виділяють три стадії:

1) наростання клінічних проявів і накопичення ексудату;

2) стабілізації;

3) резорбції випоту й зникнення клінічних проявів.

Ексудативний плевритпротікає важче, ніж сухий. Початок гострий з вираженими симптомами інтоксикації. В плевральній порожнині накопичується ексудат. Він надавлює на легені і зміщує середостіння в здорову сторону. В нормі в плевральній порожнині є невелика кількість серозної рідини, яка випотіває із лімфатичних та кровоносних судин вісцеральної плеври. На парієнтальній плеврі є „люки”, які всмоктують рідину. При плевриті „люки” закупорюються фібрином і процес всмоктування плевральної рідини порушується.

Хворі скаржаться на високу температуру тіла до 390С, профузні поти, головний біль, слабкість, зниження апетиту, схуднення, підвищену дратівливість. Дуже рано з’являються локальні симптоми. Спочатку спостерігається біль колючого характеру у боці або під лопаткою, потім він зникає, змінюється відчуттям тяжкості в боку у зв’язку з накопиченням випоту. Біль в боці може бути дуже гострим, колючим, посилюватися під час глибокого вдиху, чхання, сміху, різких рухів, голосної розмови. Біль змушує хворих обмежувати амплітуду дихальних рухів, іноді інстинктивно здавлювати хворий бік рукою, туго бинтувати. З тієї ж причини хворі намагаються лежати на хворому боці (при подразненні парієнтальної, а не вісцеральної плеври). Сухий кашель – постійний симптом, виникає досить рано, посилюється вночі, коли пацієнт лежить на хворому боці.

Задишка наростає паралельно накопиченню випоту в плевральній порожнині і стає провідним, часто єдиним симптомом, що приводить хворого до лікаря. Задишка постійна, навіть у повному спокої; помітне її посилення при розмові, хвилюванні, незначних фізичних навантаженнях.

При огляді виявляють розширені і згладжені міжреберні проміжки, відставання в диханні хворого боку. Перкуторно визначається інтенсивне притуплення перкуторного звуку. Вгорі тупість йде по кривій лінії Елліса-Дамуазо-Соколова. Між хребтом і ексудатом - трикутник з більш ясним перкуторним звуком і тимпанічним відтінком (трикутник Горланда), на здоровій стороні паравертебрально - трикутник з притупленим звуком (трикутник Грокко-Раухфуса). Спостерігається також обмеження рухливості легеневого краю аж до нерухомості (при випотах не менше 500 мл).

Аускультативно - ослаблене чи відсутнє дихання над ексудатом, по мірі розсмоктування його може з’явитися шум тертя плеври.

Можна виділити особливості клінічних проявів деяких локалізацій плевритів. При верхівкових плевритах трапляється тріада Горнера (енофтальм, звуження зіниці та очної щілини, при ураженні плечового сплетення – ознаки плекситу. При парамедіастинальному плевриті й злипливому медіастиніті можливе утягування до спаєчного процесу гілочок блукаючого нерва з розвитком серцебиття, порушення моторної й секреторної функції шлунка і навіть виникнення виразки шлунка. При наддіафрагмальному плевриті можливий симптомокомплекс, який «симулює» клініку «гострого живота».

Діагностика. Зміни в гемограмі при ТБ плевриті самостійного значення не мають. Найхарактернішими є: прискорення ШОЕ – до 40-60 мм/год у гострій фазі, нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом ліворуч (> 12х109/л).

Плевральна пункція проводиться не тільки з діагностичною, а й з лікувальною метою.

Техніка плевральної пункції. Пунктують товстою довгою голкою (не менше 10 см) за допомогою 10-20 грамового шприца. Слід звернути увагу на дотримання необхідних умов герметичності при пункції, тому що негативний тиск у плевральній порожнині повітря легко засмоктується в голку. Повітря не тільки утруднює розсмоктування ексудату, а й сприяє утворенню між плевральних спайок. Голку і шприц з’єднують перехідником із краником або тонкою гумовою трубкою, перекриваючи таким чином надходження повітря і забезпечуючи герметичність при пункції.

Пункція проводиться в сидячому або лежачому (тяжкохворі) положенні. Місце проколу вибирають за максимальною тупістю і відсутністю дихання або за рентген екраном. Найчастіше це точка в VІІ та ІХ міжреберних проміжках, між задньою аксилярною і лопатковою лініями. Кінець голки слід направити трохи догори, щоб голка йшла над куполом діафрагми, а не проколювала його, йдучи в черевну порожнину. Це особливо важливо при незначному випоті в синусі. У лежачому положенні хворого пунктують в аксилярній ділянці, в VІІІ міжреберному проміжку, по верхньому краю нижче розташованого ребра, щоб не зашкодити судинно-нервовому пучку, який проходить нижнім краєм ребра.

Під час пункції слід дотримуватися всіх правил асептики: використовувати одноразовий інструментарій, руки лікаря і бік хворого перед процедурою миються, протираються 70о спиртом та змазуються йодом. Рука хворого з ураженого боку відводиться на потилицю, тулуб злегка нахилений назад. Точку пункції намічають йодом. Шприц тримають у правій руці, двома пальцями лівої руки (великим і вказівним) фіксують шкіру в наміченій точці проколу. Місцева анестезія шкіри і підшкірної клітковини та пункція проводиться досить швидко, але обережно: слід уникати травми легені, про що свідчить кров у шприці – у цьому випадку голку обережно видаляють. Відтягуванням поршня шприца на себе лікар набирає потрібну йому для дослідження кількість рідини.

Ускладнення плевральної пункції. Швидке видалення рідини може призвести до набряку легень або навіть смерті; в ослаблених хворих можливий розвиток непритомного стану, плеврального шоку; інколи трапляється розрив міжреберних судин та виникнення повітряної емболії; проникнення газу в плевральну порожнину (розвиток пневмоплевриту); травмування голкою легені, печінки, діафрагми.

Лабораторне дослідження плевральної рідини є важливим для діагностики етіології плевриту. Найчастішим варіантом ТБ плевриту є ексудативний серозний. За клітинним складом він може бути: лімфоцитарним (переважають лімфоцити), еозинофільним (еозинофілів > 15-20%), нейтрофільним (нейтрофілів > 20%). При великій кількості нейтрофілів ексудат стає серозно-гнійним. Холестериновий ексудат – жовтий, густий, з великою кількістю розчиненого холестерину або у вигляді кристалів; він розвивається, якщо випіт дуже довго міститься в плевральній порожнині.

Наявність МБТ у плевральній рідині визначають методами флотації і посіву, але негативний результат не дає права виключити ТБ етіологію плевриту.

Реакція Манту звичайно позитивна або гіперергічна.

Рентгенологічне дослідження. При найпоширенішому, костодіафрагмальному плевриті, рідина спочатку накопичується над діафрагмою, повторюючи її форму, потім починає виливатися в паракостальний простір, що відображається на рентгенограмі у вигляді затемнення реберно-діафрагмального синуса.

При випотах помірної величини виявляються затемнення синусів у вигляді трикутної бічної тіні з основою, що зливається з куполом діафрагми, та зниження прозорості нижньозовнішнього відділу легеневого поля з косою лінією Елліса-Дамуазо – верхня межа випоту – йде від хребта догори, досягаючи вищої своєї точки біля внутрішнього краю лопатки, потім трохи опускається донизу. Масивний ексудат може зайняти всю плевральну порожнину і змістити серце та трахею у протилежний бік.

Поява у плевральній порожнині повітря при випадковому надходженні його під час пункції змінює внутрішньо плевральний тиск, і ексудат розміщується під дією сили земного тяжіння горизонтально. Ексудат у між часткових щілинах виявляється на бокових рентгенограмах у вигляді лінзоподібних затемнень, які за своєю топографією відповідають розміщенню між часткових щілин.

Гранична місткість плевральної порожнини складає 3-4 л. Розрахунок звичайно такий: 0, 5 л (якщо рідина міститься тільки в синусі) + 0, 5 л на кожне ребро. При заповненні всього зовнішнього реберно-діафрагмального синуса в ньому не менше 1-1, 5 л рідини.

Плевроскопія – огляд легеневої та пристінкової плеври зо допомогою торакоскопу. Використовують для з’ясування етіології плеврального випоту (ТБ чи злоякісний). Пункційна біопсія встановлює природу ТБ випоту.

Диференціальна діагностика. Біль при фібринозному плевриті необхідно відрізняти від міжреберної невралгії, оскільки при обох захворюваннях немає змін на рентгенограмі. Проте невралгії характерні больові точки за ходом міжреберних нервів, а також посилення болю при нахилянні тулуба в уражений бік. При плевриті ж біль посилюється при нахилах в здоровий бік. Субфебрильна температура тіла, виражені реакції на туберкулін властиві фібринозному плевритові ТБ етіології.

Транссудат або ексудат може утворюватися при інфаркті легень, саркоїдозі, пухлинах легень або інших органів.

Транссудативні випоти бувають при застійній серцевій недостатності, цирозі печінки, нефротичному синдромі, мікседемі.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1206. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия