Студопедия — ТБ У ХВОРИХ НА ВІЛ/СНІД
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТБ У ХВОРИХ НА ВІЛ/СНІД






Швидке зростання поширеності ВІЛ-інфекції в багатьох країнах світу стає проблемою у виявленні і лікуванні ТБ. Цей процес також ускладнює боротьбу з ТБ.

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) обумовлений дією ВІЛ (вірусу імунодефіциту людини). У країнах з високою поширеністю ТБ, як правило, 30-60% дорослого населення інфіковане МБТ. Імунна система більшої частини людей при інфікуванні МБТ здатна самостійно захистити організм від розвитку ТБ. Але якщо імунітет пригнічений дією ВІЛ, тоді МБТ починають розмножуватися, і подальший розвиток ТБ не може бути зупиненим. Таким же чином люди з ВІЛ-інфекцією, навіть якщо вони ще не хворі, не здатні чинити опір новій інфекції МБТ. У зв'язку з цим можна припускати підвищену поширеність ТБ в тих країнах, де росте число ВІЛ-інфікованих.

ВІЛ-інфекція – це захворювання, що розвивається в результаті тривалого персистування вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) у лімфоцитах, макрофагах. Кількість інфікованих в світі людей подвоюється кожні 10-14 міс. ВІЛ-інфіковані – це група підвищеного ризику, у яких в 8-14% діагностують ТБ. Захворюваність у них в 74 рази перевищує цей показник серед населення України.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту, остання стадія пролонгованої вірусної інфекції, перебігає з ураженням імунної і нервової системи, являється розвитком тяжких вірусних, бактеріальних, паразитарних захворювань і злоякісних новоутворень, що призводить до летального кінця. СНІД у хворих на ТБ виявляють у 66 разів частіше, ніж серед населення.

Перші відомості про захворювання з’явилися в 1981р. В 1983р. був виділений вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Згодом були встановлені шляхи передачі: через кров та статевим шляхом. Міститься у всіх рідинах організму – спинномозкова, слина, піт, молоко.

Поширення захворювання почалось з Африки – Гаїті – США. В Західній Європі випадки захворювання з’явилися на 1 рік пізніше. Вважається, що багато хворих в США (більше чоловіки) та Центральній Африці. Заїр, Уганда та інші. – кількість хворих чоловіків та жінок однакова. На Україні найвища захворюваність СНІДом в Одесі, Миколаєві, Луганську.

Етіологія: збудник лімфотропний ретровірус. В 1983 р. лікар Чалло виділив НТLV-І і НТLV-ІІ – людський Т-лімфоцитарний вірус (стимулює Т-лімфоцти). В 1984 р. він же виділив НТLV-ІІІ (знищує Т-лімфоцити) від хворих раком. В 1986 р. – отримав назву вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

Джерела захворювання: хворі на СНІД, вірусоносії, які в ранній період інфікування практично здорові.

Групи ризику:

1) ін’єкційні наркомани;

2) хворі гемофілією;

3) реципієнти;

4) діти, батьки яких належать до груп ризику;

5) повії;

6) гомосексуалісти;

7) особи, які перебували в Африці.

Шляхи зараження:

- нестерильний інструментарій (не стерилізованих належним чином, це зазвичай поширено серед наркоманів);

- переливання крові донорів із груп ризику (у країнах, де багато людей ВІЛ-інфіковані, навіть кров, що пройшла тестування на наявність ВІЛ, може бути небезпечна, оскільки існує вірогідність того, що кров може містити ВІЛ, перш ніж антитіла будуть виявлені);

- трансплантація органів (нирка і т.д.)

- внутрішньоутробне зараження плоду або під час пологів зараження дитини від матері

- годування дитини молоком матері, хворої на СНІД

- тріщини на слизовій оболонці прямої кишки

- предмети туалету.

Між моментом ВІЧ-інфікування і розвитком СНІДу проходить відносно тривалий період, часто декілька років. Цей період коротший серед дітей у віці до 5 років і у осіб старше 40 років. Протягом цього інкубаційного періоду пацієнт може себе відчувати практично здоровим (хоча залишається інфікованим). Розвиток ТБ – часто перша ознака ВІЛ-інфікованості.

Близько 50% хворих ТБ, одночасно ВІЛ-інфіковані, не мають явних ознак ВІЛ-інфікування. Єдиним способом встановлення діагнозу є тестування на наявність ВІЛ.

Патогенез: ВІЛ вибірково уражає Т-лімфоцити – систему клітинного імунітету. ВІЛ – лімфоцитарний ретровірус ІІІ типу – діє цитостатично на Т-хелпери (СD4-лімфоцити), які відіграють важливу роль у механізмі протитуберкульозного захисту і формування специфічної гранульоми. У хворих на СНІД спостерігається дефіцит Т-хелперів, порушення співвідношення Т-хелперів і Т-супресорів до 1: 1 (при нормі 2: 1). Пригнічення клітинного імунітету сприяє реактивації ТБ змін або свіжого зараження. Пригнічення імунітету сприяє прогресуванню активного процесу, генералізації інфекції з ураженням легень, лімфатичних вузлів, кісткового мозку, ЦНС.

Патоморфологія: специфічної картини немає. Виділяють 3 типи ураження лімфатичних вузлів: 1 – фолікулярна гіперплазія; 2 – фоллікулярна гіпоплазія (інволюція); 3 – змішана форма.

Клінічні прояви. Виділяють наступні відмінності клінічних проявів ТБ серед ВІЛ-інфікованих в порівнянні з ВІЛ-неінфікованими хворими:

1. Наявність нелегеневих форм ТБ, часто у вигляді збільшених лімфатичних вузлів, що рідко спостерігається при інших формах ТБ.

2. Підвищена частота міліарного ТБ. МБТ можуть бути виділені з крові, чого ніколи не буває при звичайному ТБ.

3. Дані рентгенологічного обстеження. На ранніх стадіях ВІЛ-інфекції клініка ТБ легенів мало відрізняється від звичайної. У пізніших стадіях ВІЛ-інфекції частіше спостерігаються збільшені медіастинальні лімфатичні вузли. Розпад зустрічається рідше. Частіше, ніж зазвичай, виявляються плевральні і перикардіальні випоти. Тіні в легені можуть швидко змінюватися.

4. ТБ може розташовуватися в незвичайних ділянках організму, наприклад, у вигляді туберкульом мозку, абсцесів в стінці грудної клітки або у іншому місці.

5. У мокроті МБТ часто не виявляються, не дивлячись на значні рентгенологічні зміни в легенів.

6. Туберкуліновий тест зазвичай негативний (анергія).

7. Лихоманка і втрата маси тіла частіше спостерігаються у ВІЛ-інфікованих хворих ТБ, ніж у ВІЛ-неінфеківаних.

У хворого ТБ слід запідозрити ВІЛ-інфекцію в наступних випадках:

1. Генералізованноє збільшення лімфатичних вузлів. У пізніх стадіях ВІЛ-інфекції лімфатичні вузли можуть бути щільними і болючими, як при гострій інфекції.

2. Кандидоз: наявність грибкових, болючих, білих плям в роті.

3. Хронічна діареяпротягом більше 1 місяця.

4. Оперізувальний лишай.

5. Саркома Капоши: наявність дрібних червоних судинних плям на шкірі і особливо на небі.

6. Генералізованний дерматит зі свербінням.

7. Відчуття паління в ступнях (прояви нейропатії).

8. Постійні болючі виразки на геніталіях.

Розрізняють такі стадії розвитку ВІЛ-інфекції:

Гостра ВІЛ-інфекція антитіла до ВІЛ з’являються вже через 2-6 тижнів, іноді через 3 місяці. Розвивається стадія гострого захворювання: лихоманка, лімфаденопатія, фарингіт, збільшення печінки, селезінки, диспептичні розлади, шкірні вивипання, можуть бути менінгеальні прояви, периферичні нейропатії, енцефаліт.

Стадія безсимптомного носійства триває від 2 до 10 років, протягом всього періоду можуть передавати інфекцію статевим шляхом.

Стадія персистуючої генералізованої лімфаденопатії (ПГЛ) – збільшення лімфовузлів не менше ніж у 2 різних групах (крім пахових у дорослих) до розмірів більше 1 см (у дітей більше 0, 5 см), тривалістю 3 місяці і більше.

СНІД-асоційований симптомокомплекс встановлюється на підставі 2 клінічних симптомів і не менше 2 лабораторно-діагностичних ознак.

СНІД-кінцева стадія клінічного перебігу – на перший план виходить клініка опортуністичної інфекції або пухлини

Клініка ТБ в поєднанні зі СНІДом залежить від ступеня пригнічення імунітету. ТБ, який розвинувся на ранніх стадіях ВІЛ-інфекції, суттєво не відрізняється від клінічних проявів ТБ взагалі: характерна локалізація у верхніх частках, наявність каверн, туберкулінові проби позитивні у 50-80% хворих.

На пізніх стадіях ВІЛ-інфекції, внаслідок вираженої імунодепресії, процес перебігає атипово:

§ виражена тривала інтоксикація;

§ дифузні інфільтрати, які можуть локалізуватись в різних відділах легень;

§ збільшення внутрішньо грудних лімфатичних вузлів, генералізована лімфаденопатія;

§ переважно поза легеневі ураження: плевра, лімфатичні вузли, кістковий мозок, ЦНС, нирки;

§ збільшення печінки, селезінки;

§ негативна реакція на пробу Манту, внаслідок пригнічення клітинного імунітету, більш ніж у 60% пацієнтів;

§ відсутність МБТ у харкотинні.

Діагностика. основана на клініці опортуністичної інфекції.

Тестування на наявність ВІЛ-антитіл – єдиний надійний спосіб діагнозу.

Лабораторно:

- зниження кількості СD4-лімфоцитів – менше ніж 500 клітин/мкл крові (норма – більше 500 клітин/мкл);

- зниження коефіцієнту співвідношення СD4/СD8 менше 1, 0 (в нормі 1, 5-2, 0);

- анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія, лімфопенія;

- підвищення вмісту імуноглобулінів А та G;

- підвищення циркулюючих імунних комплексів;

- шкірна анергія на туберкулін.

Лікування ТБ у ВІЛ-інфікованих. Незважаючи на тяжкий атиповий перебіг ТБ у хворих на СНІД, своєчасні і повноцінна хіміотерапія при збереженій чутливості до туберкулостатиків дозволяє досягти ефекту в лікуванні.

Стандартізованная хіміотерапія туберкульозу. Сучасні стандартизовані схеми хіміотерапії ВІЛ-інфікованих хворих ТБ такі ж ефективні, як і ВІЛ-неінфікованих. МБТ в мокроті зникають також швидко. Рецидиви виникають не частіше. Збільшення маси тіла наступає повільніше, ніж у неінфікованих ВІЛ. При проведенні стандартизированого лікування без рифампіцину ефект нижчий, а рецидиви частіші. Частина рецидивів, можливо, обумовлена суперінфекцією через зниження імунітету ВІЛ-інфікованих. Побічні ефективід дії препаратів зустрічаються частіше серед ВІЛ-інфікованих.

Смертність від туберкульозу вище серед ВІЛ-інфікованих хворих. Частіше це пов'язано з іншими ускладненнями, що викликаються ВІЛ-інфекцією. Але деякі смертельні випадки безпосередньо пов'язані з ТБ.

Прогноз поганий, як і для всіх ВІЛ-інфікованих. Проте лікування ТБ у таких хворих зазвичай збільшує період практичного здоров'я. Крім того, воно перешкоджає розповсюдженню ТБ.

Профілактика: уникнення контактів з джерелом інфекції.

Профілактичне лікування призначається ВІЛ-інфікованим без наявності у них клінічних проявів ТБ ізоніазидом 0, 3 протягом 3 місяців, з попередньою туберкулінодіагностикою.

Вакцинація БЦЖ хворим на СНІД та ВІЛ-інфікованим протипоказана.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1182. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия