Студопедия — ГРУПИ КОНТИНГЕНТІВ ДИСПАНСЕРНОГО ОБЛІКУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ГРУПИ КОНТИНГЕНТІВ ДИСПАНСЕРНОГО ОБЛІКУ






В основу групування контингентів ДО покладено лікувально-епідеміологічний принцип, який дозволяє сформувати групи спостереження, своєчасно проводити обстеження, лікувальні, реабілітаційні та профілактичні заходи, проведення хворих по групам обліку та зняття їх з ДО.

Контингенти диспансерного обліку складають категорії 1-4 - групи активного ТБ, які підлягають обов’язковому лікуванню та категорію 5 (Кат5), яку формують із осіб, пов’язаних з факторами ризику захворювання на ТБ та його рецидиву. Із них серед осіб категорії 5 формують п’ять груп ризику.

Категорія 1 – включає хворих на вперше діагностований ТБ легенів з бактеріовиділенням, а також хворих на вперше діагностований ТБ (1-й тип ТБ процесу) з поширеними та тяжкими формами легеневого чи позалегеневого ТБ з бактеріовиділенням чи без бактеріовиділення. До поширених форм ТБ відносять такі ТБ процеси, що займають 2 і більше сегменти легені. До тяжких форм ТБ (за відсутності бактеріовиділення) відносять процеси з вираженою ТБ інтоксикацією, фебрильною температурою тіла, деструкціями в легенях, а також хворих на ТБ менінгіт, дисеміновані (міліарні) форми ТБ, ТБ перикардит, перитоніт, плеврит (з тяжким перебігом), ТБ хребта з неврологічними ускладненнями, ТБ органів травлення, сечових і статевих органів

Контрольні обстеження проводять в інтенсивну фазу лікування 1 раз в міс і в підтримуючу фазу лікування 1 раз в 2 міс. При взятті на облік чи поступленні в стаціонар проводять оглядову, бокову рентгенографію та томографію уражених ділянок легень, повторюють кожні 2 міс до загоєння каверн та при виписці із стаціонару. За показаннями проводять комп’ютерну томографію легень. Після загоєння каверн рентгенологічне обстеження проводять 1 раз в 3-4 місяці.

Лабораторне обстеження хворого при взятті на облік включає загальний аналіз крові і сечі, біохімічний аналіз крові. При госпіталізації хворого додатково визначають групу крові та резус-фактор, цукор в крові та сечі, проводять аналіз крові на Hbs-Ag, СНІД, реакцію Васермана. В період проведення хіміотерапії аналіз крові, сечі, біохімічний аналіз крові на білірубін, амінотрансферази проводять щомісячно.

Аналіз мокроти (змиву з бронхів) на МБТ при взятті на облік проводять 3-разово бактеріоскопічно і 3-разово культуральрим методом з обов’язковим визначенням чутливості МБТ до ПТП. В подальшому аналогічний аналіз мокроти на МБТ проводять 2-разово кожного місяця до припинення виділення МБТ та загоєння каверн в легенях. Припинення виділення МБТ підтверджують не менше ніж 2 рази послідовними негативними бактеріоскопічними і культуральними аналізами протягом 2-3 місяців.

Туберкулінову пробу Манту з 2 ТО проводять при взятті на облік.

Строк спостереження по 1 категорії – до вилікування або завершення основного курсу лікування, або виключення з 1 категорії внаслідок неефективного лікування, смерті, вибуття в інший диспансер. Граничний строк спостереження 2 роки.

Критерії ефективності лікування: клінічне виліковування, завершення основного курсу лікування, припинення бактеріовиділення.

Категорія 2 – включає будь-які випадки легеневого і позалегеневого ТБ, що реєструють для повторного лікування (хворих лікували раніше більше 1 місяця), зокрема рецидив (з бактеріовиділенням та без бактеріовиділення), лікування після перерви, лікування після невдачі, лікування ефективне, завершене; повернення хвороби через 1, 2, 5, 10, 20 років і т.п.

Контрольні обстеження проводять 1 раз на місяць в інтенсивну фазу і 1 раз в 2 місяці в підтримуючу фазу лікування. Обсяг рентгенологічного, лабораторного, бактеріологічного обстеження та туберкулінодіагностику, а також строки спостереження та лікувальні заходи проводять в об’ємі хворих категорії 1.

Критерії ефективності лікування та строки спостереження ті, що в категорії 1.

Категорія 3 – включає хворих на вперше діагностований обмежений (менше 2 сегментів) ТБ легень без бактеріовиділення та хворих на вперше діагностований позалегеневий ТБ, яких не включили до І категорії. До цієї категорії відносять дітей з ТБ інтоксикацією, ТБ внутрішньогрудних лімфатичних вузлів або первинним ТБ комплексом та у фазі кальцинації у разі збереженої активності процесу.

Контрольні обстеження проводять 1 раз в місяць в інтенсивну фазу і 1 раз в 2 місяці в підтримуючу фазу лікування в об’ємі аналогічному категорії 1. Критерії ефективності лікування: вилікування, завершення основного курсу протитуберкульозної терапії.

Критерії ефективності лікування та строки спостереження ті, що в категорії 1.

Категорія 4 – включає хворих на хронічний туберкульоз різної локалізації незалежно від бактеріовиділення.

Строки обстеження: в період загострення лабораторні аналізи проводять як хворим 1 категорії, в період ремісії аналізи крові і сечі роблять 1 раз в 3-6 місяці; рентгенограми, томограми при локальних формах ТБ в інтенсивну фазу лікування 1 раз в 2 місяці, в підтримуючу фазу 1 раз в 3 місяці і в фазу ремісії 1 раз в 6 місяців; аналіз мокроти на МБТ при взятті на облік проводять 3-разово методом бактеріоскопії і 3-разово культуральним методом з визначенням чутливості МБТ до ПТП, потім кожен місяць 2-разове аналогічне дослідження мокроти до припинення виділення МБТ, потім протягом 3 місяців кожен місяць 2-разове обстеження. В період ремісії аналіз мокроти на МБТ проводять кожні 3-6 місяців методом бактеріоскопії, при необхідності культуральним.

Термін спостереження без обмеження. Лікувальні заходи проводять за індивідуальним режимом.

Категорія 5 Група 5.1 – особи із залишковими змінами після вилікування ТБ різної локалізації.

Контрольні обстеження проводять в перший рік спостереження 1 раз в 6 міс: рентгенографія ОГК, лабораторні дослідження і аналіз мокроти на МБТ, туберкулінові проби дорослим проводять за показанням, дітям 1 раз на рік. За умов зниження опірності організму проводять протирецидивне лікування. Дітям при протирецидивному лікуванні аналіз крові і сечі проводять щомісяця. В наступні роки обстеження проводиться не менше 1 разу на рік.

Термін ДО осіб з малими залишковими змінами 3 роки, з великими – 10 років, осіб з туберкульомами розмірами більше 4 см, поширеним цирозом легень – довічно, а дітей та підлітків з ЗЗТБ - до 18-річного віку.

Група 5.2 – особи, які мають контакти з хворими на ТБ, що виділяють МБТ, а також з хворими на ТБ тваринами. Для дітей та підлітків також з хворими на активний ТБ.

Контрольні обстеження: рентгенографічне – 1 раз в 6 місяців дорослих і неінфікованих дітей, інфікованих дітей – 2 рази на рік (до 3 років 1 раз на рік), аналіз крові і сечі дорослим 1 раз в 6 міс, дітям 1 раз в 3-6 місяців, при хіміопрофілактиці – щомісячно; аналіз мокроти на МБТ дорослим при підозрі на захворювання на ТБ, дітям неінфікованим – 1 раз в 6 міс методом мікроскопії мазка; туберкулінові проби - 1 раз на рік..

Термін спостереження осіб цієї групи проводять весь період контактів і ще 1 рік після їх припинення.

Проводять заходи оздоровлення епідемічного осередку ТБ інфекції, хіміопрофілактику і ревакцинацію БЦЖ неінфікованих дітей.

Група 5.3. - дорослі з туберкульозними змінами невизначеної (сумнівної) активності.

Рентгенологічне (рентгенографія, томографія) обстеження, аналіз мокроти на МБТ проводять при взятті на облік, далі 1 раз в 2 міс, аналізи крові і сечі - 1 раз в міс, туберкулінові проби - при взятті на облік. При встановлені активності проводять лікування за Кат.3. При неактивних змінах проводять хіміопрофілактику 2 ПТП на протязі 3 міс і переводять в групу 5.1.

Термін спостереження 3 місяці (до визначення активності).

Група 5.4. – діти та підлітки, що інфіковані ТБ та з груп ризику (віраж туберкулінових проб, гіперергічна реакція на туберкулін, збільшення папули на 6 мм в пробі Манту за рік, хронічні соматичні захворювання). В цю групу відносять дітей, що не були щеплені вакциною БЦЖ на 3 день народження або мають ускладнення після вакцинації БЦЖ.

Термін спостереження 1 рік. При збереженні гіперергічної реактивності на туберкулін та наявності хронічних ХНЗЛ термін спостереження 2 роки.

Контрольна рентгенографія, томографія, аналіз мокроти на МБТ (бактеріоскопія) проводять при взятті і знятті з обліку. Аналіз крові і сечі проводять 1 раз в 6 міс, під час хіміопрофілактики – 1 раз в місяць. При взятті на облік проводять одноразовий курс хіміопрофілактики протягом 3 міс 2 ПТП. При збереженні гіперергічної реактивності курс хіміопрофілактики продовжують ще на 3 міс.

Діти, що не були щеплені в період новонародження підлягають обстеженню не менше 1 разу в 3 міс, до проведення вакцинації. Їх оздоровлення проводять в санаторних садиках-яслях, школах-інтернатах. Термін спостереження до проведення вакцинації.

Діти з післявакцинними ускладненнями підлягають обстеженню не менше 1 разу в 3 міс. Хіміопрофілактику їм проводять диференційовано. Термін спостереження 1 рік.

Група 5.5. – діти і підлітки, у яких потрібно уточнити етіологію чутливості до туберкуліну (після вакцинна чи інфекційна) або провести диференціальну діагностику змін в легенях та інших органах, а також у разі наявності ТБ змін в органах дихання невизначеної активності.

Обстеження за показаннями.

Лікування проводять 2-4 міс з повним обстеженням для вирішення питання етіології чи активності процесу.

Термін спостереження до 6 міс.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2083. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия