Студопедия — Вимоги до розкриття інформації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вимоги до розкриття інформації






В одержанні актуальної та достовірної інформації про товариство зацікавлені не лише акціонери, але й потенційні інвестори, оскільки зміст цієї інформації може вплинути на їх інвестиційні рішення щодо цього товариства. Тому, крім обов'язкового оприлюднення певних відомостей у випадках, передбачених чинним законодавством, акціонерне товариство поширює певний обсяг інформації за власної ініціативи, а деяку інформацію надає на запит заінтересованим особам. Обсяг інформації про товариство, яку воно поширює за власної ініціативи, визначається самим товариством. Це слід віднести до повноважень загальних зборів акціонерів та зафіксувати у статуті або окремому внутрішньому положенні товариства.

Найкраща практика корпоративного управління передбачає своєчасне та повне розкриття акціонерним товариством як регулярної, так і особливої інформації, включаючи інформацію про фінансовий стан, результати діяльності, значні угоди, реорганізацію, власників та управління.

Регулярна та особлива інформація, яку слід розкривати акціонерному товариству - це суттєва інформація, тобто інформація, відсутність або викривлення якої може вплинути на прийняття рішень щодо інвестування. Прийнятою у світі є точка зору, що загальних кількісних стандартів суттєвості, які були б сформульовані з урахуванням усіх обставин, що можуть виникнути у господарській діяльності підприємств, не може існувати. Використання узагальнених критеріїв не завжди дає кращий результат ніж індивідуальне судження емітента у кожній конкретній ситуації. Враховуючи це, рекомендується розкривати будь-яку інформацію, яка з точки зору емітента може вплинути на прийняття інвестиційних рішень.

Розкриття інформації на регулярній основі є шляхом до створення позитивного іміджу підприємства та довіри до нього інвесторів.Інформація, що підлягає розкриттю на регулярній основі, включає, не обмежуючись ними, такі відомості:

1) Фінансова звітність. У складі вибіркової фінансової інформації про емітента, що підлягає публікації у друкованих органах, рекомендується розкривати такі показники:

- чистий доход;

- прибуток (збиток) від операційної діяльності;

- прибуток (збиток) від звичайної діяльності;

- чистий прибуток (збиток);

- прибуток (збиток) від звичайної діяльності, що припадає на акцію;

- активи;

- власний капітал;

- скоригована середньорічна кількість простих акцій;

- дивіденди, нараховані на одну просту акцію;

- скоригований чистий прибуток на одну акцію.

2) Опис бізнесу. Значення цієї частини регулярної інформації полягає саме в тому, що керівництво підприємства дає тлумачення цифр, подій, тенденцій, висловлює свою точку зору стосовно розвитку підприємства. При цьому керівництво повинно об’єктивно відображати реальність, не звертаючи забагато уваги на приємні новини та не приховуючи несприятливі. У складі опису бізнесу та аналізу керівництвом фінансово-господарської діяльності підприємства, зокрема, рекомендується надавати таку інформацію:

- про джерела та розмір грошових потоків емітента, ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень, що впливають на спроможність дочірніх підприємств переводити грошові кошти емітенту;

- про кожну значну угоду (або декілька взаємопов’язаних угод), яка повинна бути виконана протягом 6 місяців після закінчення звітного періоду;

- про загальну суму позовів, що були пред’явлені до емітента, та загальну суму позовів, що були пред’явлені емітентом, рішення за якими винесені після дати річного звіту (дати балансу) або ще не винесені на дату затвердження звіту, а також про окремі позови, які є суттєвими (наприклад, сума позову становить 10 та більше відсотків вартості активів підприємства);

- про наявність в акціонерного товариства податкових пільг та державних замовлень як протягом звітного періоду, так і на майбутнє.

3) Стратегія та перспективи розвитку. Крім опису планів діяльності та заходів, які підприємство буде здійснювати для їх досягнення, доцільно надавати інформацію про діяльність підприємства в сфері охорони навколишнього середовища, у соціальній сфері тощо. Інвестори повинні мати можливість оцінити стосунки підприємства з суспільством, в якому воно функціонує. Керівництво повинно продемонструвати своє розуміння потенціалу підприємства та стратегію реалізації цього потенціалу з метою створення добробуту акціонерам.

4) Власники великих пакетів акцій, особи, що здійснюють або можуть здійснювати контроль над акціонерним товариством, та розподіл голосів. До цієї інформації можуть належати такі відомості:

- про осіб, що є власниками більше 10 відсотків акцій з правом голосу;

- про осіб, що здійснюють контроль над підприємством через володіння прямо або опосередковано, одноосібно або разом зі своїми афілійованими (пов'язаними) особами більш ніж 25 відсотками голосів у вищому органі підприємства;

- про надання статутом товариства права голосу власникам привілейованих акцій;

- про випущені акціонерним товариством цінні папери, які згідно з умовами випуску можуть бути конвертовані в акції з правом голосу.

5) Посадові особи емітента та їх винагорода. Розкривається інформація, яка дозволяє інвесторам оцінити кваліфікацію та досвід посадових осіб емітента, а також політику їх винагороди та вплив схем підвищення матеріальної зацікавленості (зокрема, таких як придбання акцій) на результативність управління підприємством. Рекомендується розкривати дані про суму винагороди членів ради товариства, членів виконавчого органу, вказувати найбільш високо оплачуваних посадових осіб поіменно або всіх посадових осіб як групи - із зазначенням кількості осіб в групі. При цьому емітенти повинні бути гнучкими при визначенні переліку посадових осіб, відомості про яких слід надати на індивідуальній основі з метою забезпечення розкриття інформації про працівників, які визначають політику компанії.

6) Прогнозовані суттєві фактори ризику. До суттєвих ризиків, які підлягають прогнозуванню, відносяться такі: ризики, пов’язані з конкретною галуззю діяльності емітента та географічним регіоном; залежність від певних видів сировини; ризики на фінансовому ринку, включаючи ризики, пов’язані з процентними ставками та обмінним курсом валют; ризики, пов’язані з відповідальністю товариства за стан екологічного середовища. Доцільно надавати інформацію про те, чи використовує підприємство системи моніторингу ризиків.

7) Інформація, пов’язана з кадровою політикою. Доцільно розкривати інформацію про кадрову політику емітента - взаємовідносини керівництва та працівників, програми підвищення кваліфікації та заохочення працівників (у тому числі пенсійну програму) для того, щоб продемонструвати здатність підприємства залучати та утримувати висококваліфікованих і талановитих фахівців.

8) Структура та політика управління. Схвалюється розкриття емітентами інформації про практичне застосування загальноприйнятних принципів корпоративного управління (про структуру та політику управління, розподіл повноважень між органами управління тощо).

9) Відносини з покупцями, постачальниками, кредиторами, органами влади тощо. Схвалюється розкриття акціонерним товариством відносин з покупцями, постачальниками, кредиторами, органами влади та іншими зацікавленими особами, які мають вплив на його діяльність та забезпечують стабільність фінансового стану та виробничого процесу товариства.

10) Цінні папери емітента. У складі інформації про цінні папери емітента, зокрема, рекомендується надавати детальну інформацію про історію обігу цінних паперів на організованому ринку, а саме:

- організовані ринки, де здійснюється обіг цінних паперів;

- організовані ринки (організатори торгівлі), з якими укладено договір про підтримання лістингу;

- загальний обсяг укладених угод за три останні роки у розрізі кожного організатора торгівлі (із зазначенням загальної кількості цінних паперів та їх вартості);

- кількість укладених угод щомісяця протягом останнього року;

- найкращі ціни укладених угод місяця протягом останнього року;

- найкращі котирування купівлі/продажу місяця протягом останнього року;

- загальну капіталізацію на кінець кожного місяця протягом останнього року.

У разі, якщо цінні папери не торгуються на організованих ринках, це зазначається окремо як ознака недостатності ліквідності.

11. Інформація про операції підприємства з викупленими власними акціями. Ця інформація включає відомості про прийняття уповноваженим органом товариства рішення про придбання в акціонерів не менше 10 відсотків власних акцій із зазначенням кількості акцій, що планується придбати, та їх частки у статутному фонді, мети придбання (перепродаж, розповсюдження серед працівників або анулювання), строку, порядку та ціни придбання, а також про наступні фактичні дії товариства з придбаними акціями.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 923. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия