Студопедия — Функціональні характеристики
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Функціональні характеристики






Критерії першого класу призначені для визначення функціональних характеристик CASE-засобу. Вони у свою чергу підрозділяються на ряд груп і підгруп.

1. Середовище функціонування:

Проектне середовище:

- підтримка процесів життєвого циклу. Визначає набір процесів ЖЦ, які підтримує CASE-засіб. Прикладами таких процесів є аналіз вимог, проектування, реалізація, тестування і оцінка, супровід, забезпечення якості, управління конфігурацією і управління проектом, причому вони залежать від прийнятої користувачем моделі ЖЦ.

- область використання. Прикладами є системи обробки транзакцій, системи реального часу, інформаційні системи і так далі.

- розмір підтримуваних додатків. Визначає обмеження на такі величини, як кількість рядків коду, рівнів вкладеності, розмір бази даних, кількість елементів даних, кількість об'єктів конфігураційного управління.

 

ПЗ/технічні засоби:

- необхідні технічні засоби. Устаткування, необхідне для функціонування CASE-засобу, включаючи тип процесора, об'єм оперативної і дискової пам'яті.

- які технічні засоби підтримуються. Елементи устаткування, які можуть використовуватися CASE-засобом, наприклад, пристрої введення/виводу.

- потрібне ПЗ. ПЗ, необхідне для функціонування CASE-засобу, включаючи операційні системи і графічні оболонки.

- яке ПЗ підтримується. Програмні продукти, які можуть використовуватися CASE-засобом.

 

Технологічне середовище:

- відповідність стандартам технологічного середовища. Такі стандарти стосуються мови, бази даних, репозиторія, комунікацій, графічного інтерфейсу користувача, документації, розробки, управління конфігурацією, безпеки, стандартів обміну інформацією і інтеграції по даним, по управлінню і по призначеному для користувача інтерфейсу.

- сумісність з іншими засобами. Здібність до взаємодії з іншими засобами, включаючи безпосередній обмін даними (прикладами таких засобів є текстові процесори, бази даних і інші CASE-засоби). Можливість перетворення репозиторія або його частини в стандартний формат для обробки іншими засобами.

- методологія, яка підтримується. Набір методів і методик, підтримуваних CASE-засобом. Прикладами є структурний або об'єктно-орієнтований аналіз і проектування.

- мови, які підтримуються. Всі мови, які використовуються CASE-засобом. Прикладами таких мов є мови програмування (Кобол, Ада, С), мови баз даних і мови запитів (DDL, SQL), графічні мови (Postscript, HPGL), мови специфікацій проектних вимог і інтерфейси операційних систем (мови управління завданнями).

 

2. Функції, орієнтовані на фази життєвого циклу:

Моделювання:

Дані критерії визначають здатність виконання функцій, необхідних для специфікації вимог до ПЗ і перетворення їх в проект:

- побудова діаграм. Можливість створення і редагування діаграм різних типів, що представляють інтерес для користувача.

- графічний аналіз. Можливість аналізу графічних об'єктів, а також зберігання і представлення проектної інформації в графічному уявленні. В більшості випадків графічні аналізатори інтегровані із засобами побудови діаграм.

- введення і редагування специфікацій вимог і проектних специфікацій. До специфікацій такого роду відносяться описи функцій, даних, інтерфейсів, структури, якості, продуктивності, технічних засобів, середовища, витрат і графіків.

- мова специфікації вимог і проектних специфікацій. Можливість імпорту, експорту і редагування специфікацій з використанням формальної мови.

- моделювання даних. Можливість вводу і редагування інформації, що описує елементи даних системи і їх відношення.

- моделювання процесів. Можливість введення і редагування інформації, що описує процеси системи і їх відношення.

- проектування архітектури ПЗ. Проектування логічної структури ПЗ - структури модулів, інтерфейсів і інш.

- імітаційне моделювання. Можливість динамічного моделювання різних аспектів функціонування системи на основі специфікацій вимог і/або проектних специфікацій, включаючи зовнішній інтерфейс і продуктивність (наприклад, час відгуку, коефіцієнт використання ресурсів і пропускну спроможність).

- прототипування. Можливість проектування і генерації попереднього варіанту всієї системи або її окремих компонент на основі специфікацій вимог і/або проектних специфікацій.

- генерація екранних форм. Можливість генерації екранних форм на основі специфікацій вимог і/або проектних специфікацій.

- можливість трасування. Можливість крізного аналізу функціонування системи від специфікації вимог до кінцевих результатів (встановлення і відстежування відповідностей і зв'язків між функціональними і іншими зовнішніми вимогами до ІС, технічними рішеннями і результатами проектування). Пряме трасування (перевірка обліку всіх вимог) і зворотне трасування (пошук проектних рішень, не пов'язаних ні з якими зовнішніми вимогами).

- синтаксичний і семантичний контроль проектних специфікацій. Контроль синтаксису діаграм і типів їх елементів, контроль декомпозиції функцій, перевірка специфікацій на повноту і несуперечність.

- інші види аналізу. Конкретні додаткові види аналізу можуть включати алгоритми, потоки даних, нормалізацію даних, використання даних, призначений для користувача інтерфейс.

- автоматизоване проектування звітів.

 

Реалізація:

Реалізація зачіпає функції, пов'язані із створенням елементів системи (програмних кодів) або модифікацією існуючої системи. Багато хто з перерахованих нижче критеріїв залежить від конкретних мов і включають наступні:

- синтаксично кероване редагування. Можливість введення і редагування початкових кодів на одному або декількох мовах з одночасним синтаксичним контролем.

- генерація коду. Можливість генерації коду на одному або декількох мовах на основі проектних специфікацій. Типи коду, що генерується, можуть включати звичайний програмний код, схему бази даних, запити, екрани/меню.

- компіляція коду.

- конвертація початкового коду. Можливість перетворення коду з однієї мови в іншу.

- аналіз надійності. Можливість кількісно оцінювати параметри надійності ПЗ, такі, як кількість помилок і т.д.

- реверсний інжиніринг. Можливість аналізу існуючих початкових кодів і формування на їх основі проектних специфікацій.

- реструктуризація початкового коду. Можливість модифікації формату і/або структури існуючого початкового коду.

- аналіз початкового коду. Прикладами такого аналізу можуть бути визначення розміру коду, обчислення показників складності, генерація перехресних посилань і перевірка на відповідність стандартам.

- відладка. Типові функції відладки - трасування програм, виділення вузьких місць і найбільш часто використовуваних фрагментів коду і т.д.

 

Тестування:

Критерії тестування наступні:

- опис тестів. Типові можливості включають генерацію тестових даних, алгоритмів тестування, необхідних результатів і т.д.

- фіксація і повторення дій оператора. Можливість фіксувати дані, що вводяться оператором за допомогою клавіатури, миші і так далі, редагувати їх і відтворювати в тестових прикладах.

- автоматичний запуск тестових прикладів.

- регресійне тестування. Можливість повторення і модифікації раніше виконаних тестів для визначення відмінностей в системі і/або середовищі.

- автоматизований аналіз результатів тестування. Типові можливості включають порівняння очікуваних і реальних результатів, порівняння файлів, статистичний аналіз результатів і ін.

- аналіз тестового покриття. Оснащеність засобами контролю початкового коду і аналіз тестового покриття. Перевіряються, зокрема, звернення до операторів, процедур і змінних.

- аналіз продуктивності. Можливість аналізу продуктивності програм. Аналізуючи параметри продуктивності можуть включати використання центрального процесора, пам’яті, звернення до певних елементів даних і/або сегментам коду, тимчасові характеристики і т.д.

- аналіз виняткових ситуацій в процесі тестування.

- динамічне моделювання середовища. Зокрема, можливість автоматично генерувати модельовані вхідні дані системи.

 

3. Загальні функції:

Приведені нижче критерії визначають функції CASE-засобів, що охоплюють всю сукупність фаз ЖЦ. Підтримка всіх цих функцій здійснюється за допомогою репозиторія.

Документування:

- редагування текстів і графіки. Можливість вводити і редагувати дані в текстовому і графічному форматі.

- редагування за допомогою форм. Можливість підтримувати форми, визначені користувачами, вводити і редагувати дані відповідно до форм.

- можливості видавничих систем.

- підтримка функцій і форматів гіпертексту.

- відповідність стандартам документування.

- автоматичне витягання даних з репозиторія і генерація документації по специфікаціях користувача.

 

Управління конфігурацією:

- контроль доступу і змін. Можливість контролю доступу на фізичному рівні до елементів даних і контролю змін. Контроль доступу включає можливості визначення прав доступу до компонентів, а також витягання елементів даних для модифікації, блокування доступу до них на час модифікації і приміщення назад в репозиторій.

- відстежування модифікацій. Фіксація і ведення журналу всіх модифікацій, внесених до системи в процесі розробки або супроводу.

- управління версіями. Ведення і контроль даних про версії системи і всіх її компонентів.

- облік стану об'єктів конфігураційного управління. Можливість отримання звітів про всі послідовні версії, вміст і стан різних об'єктів конфігураційного управління.

- генерація версій і модифікацій. Підтримка призначеного для користувача опису послідовності дій, потрібних для формування версій і модифікацій, і автоматичне виконання цих дій.

- архівація. Можливість автоматичної архівації елементів даних для подальшого використання.

Управління проектом:

- управління роботами і ресурсами. Контроль і управління процесом проектування ІС в термінах структури завдань і призначення виконавців, послідовності їх виконання, завершеності окремих етапів проекту і проекту в цілому. Можливість підтримки планових даних, фактичних даних і їх аналізу. Типові дані включають графіки (з урахуванням календаря, робочого годинника, вихідних і ін.), комп'ютерні ресурси, розподіл персоналу, бюджет і ін.

- оцінка. Можливість оцінювати витрати, графік і інші проектні параметри, що вводяться користувачами.

- управління процедурою тестування. Підтримка управління процедурами і програмою тестування, наприклад, управління розкладом планованих процедур, фіксація і запис результатів тестування, генерація звітів і т.д.

- управління якістю. Введення відповідних даних, їх аналіз і генерація звітів.

- коректуючі дії. Підтримка управління коректуючими діями, включаючи обробку повідомлень про проблемні ситуації.

 

Контрольні питання та завдання:

1) Як розміщуються елементи на SADT-діаграмі?

2) Чи являється SADT-модель специфікацією?

3) Які є методи для автоматизованої підтримки SADT?

4) Для чого використовуються в SADT-моделі глосарії, рисунки та тексти?

5) На якому рівні можна завершити декомпозицію моделі?








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 737. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия