Студопедия — Тиристорний блок керування СГ-76М
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тиристорний блок керування СГ-76М






Недоліком всіх релейних схем керування стрілками є швидке зношування контактів пускових реле в робочому колі керування електродвигуном. Використання для комутації струму електродвигуна тиристорів дозволяє позбутися цього недоліку. На рис. 8.3 наведена схема тиристорного блока СГ-76М, призначеного для керування стрілочними електроприводами типу СПГБ-4М.

До складу тиристорного блока керування СГ-76М входять:

- нейтральне керуюче реле НУС типу НПМ3-0, 2/220;

- поляризоване керуюче реле ПУС типу ПМПУ-150/150;

- нейтральне допоміжне реле НВС типу КДР1;

- тиристорні комутатори Е2(+) і Е2(-), які здійснюють безконтактну комутацію для вмикання та вимикання електродвигуна під час переведення стрілки;

- реле автоматичного повернення стрілки АВ типу АНМ2-380;

- контрольні реле положення стрілки ПК і МК типу НМ1-7000;

- реле технічної діагностики ТД типу ПМПУ-150/150.

Кожен тиристорний комутатор має два тиристори: VS – пусковий і З VS – замикаючий, керування якими здійснюється контактами реле НВС і ПК(МК). Для керування стрілочним електроприводом типу СПГБ-4М використовується дев’ять проводів: три робочих кола 11-12, 13-14 й 15-16, по яких виконується вмикання обмоток збудження електродвигуна ОВП й ОВМ; чотири контрольних кола 27-17 й 28-18 для вмикання контрольних реле ПК і МК; два кола для живлення датчиків безконтактного автоперемикача. Якщо на стрілці використовується пневматичне очищення від снігу, то необхідно ще три кола для керування електромагнітами ПЭПК і МЭПК. Провідники в робочому колі вмикання двигуна дублюються, що підвищує надійність переведення стрілки у випадку обриву одного з них.

На рис. 8.3 наведена схема керування для плюсового положення стрілки. Розглянемо принцип роботи блока СГ-76М на прикладі переведення стрілки в мінусове положення.


Рис. 8.3. Схема керування стрілочним електроприводом типу СПГБ-4М


Стрілку можна перевести в мінусове положення вручну поворотом стрілочної рукоятки або автоматично у разі вмикання сортувальних реле (1С або 3С). У результаті цього одержують живлення реле НВС і НУС (по верхній обмотці 4-2). У колі вмикання даних реле перевіряються такі умови: вільність стрілочної ділянки (реле 31СП), відсутність замикання стрілки в маршруті (реле 31З), відсутність на ділянці вагона з довгою базою (фотоелектричний пристрій 31ФК), справність тиристорних комутаторів Е2(+) і Е2(-) (реле ТД).

Через фронтовий контакт НУС вмикається реле ПУС (по верхній обмотці 1-3), що призводить до перемикання поляризованих контактів реле в положення, показане на схемі пунктирною лінією. Це приводить до розриву кола живлення реле НВС і НУС, але за рахунок уповільнення на відпускання вони будуть утримувати якір у притягнутому стані. Першим відпускає якір реле НВС, і поки реле НУС залишається ввімкненим на керуючий електрод тиристора VS комутатора Е2(-) надходить позитивний потенціал по колу: РП (119-120)–ПУС–НУС–ПУС– R 3– VD 1.1–НВС–НВС–МК– VD 2.2. Діод VD 1.2 виключає подачу цього потенціалу на катод тиристора VS. Тиристор VS відкривається, що приводить до вмикання електродвигуна по колу: РП (119-120) –ПУС–НУС–ПУС–тиристор VS –обмотка збудження ОВМ–НУС–обмотка реле НУС (1-3)–ТД–РМ (121-122). Із цього моменту до закінчення переведення стрілки реле НУС утримує якір у притягнутому стані струмом, що протікає по струмовій обмотці 1-3. Одночасно із цим відбувається заряд конденсатора С2 через резистори R 4 й R 5.

По закінченні переведення й одержанні за контролю положення стрілки вмикається реле МК, що своїм контактом знімає з керуючого електрода тиристора VS позитивний потенціал і подає його на керуючий електрод замикаючого тиристора 3 VS. Він відкривається й розряджає конденсатор С2 назустріч струму відкритого тиристора VS, що приводить до закриття останнього, вимиканню двигуна й реле НУС. Тиристор 3 VS також закривається, оскільки через нього проходить струм, заданий резистором R 6 і недостатній для втримання його у відкритому стані. Діоди VD 1.1, VD 2.1 й VD 2.2 виключають подачу негативного потенціалу з конденсатора С 1 на керуючі електроди в момент відкриття тиристора 3 VS і закриття VS, що може призвести до пошкодження останнього.

Якщо переведення стрілки затягується на час, більший ніж 1, 8 с, то вимикається реле АВ і відбувається автоматичне повернення стрілки із середнього в початкове положення. Через контакти реле АВ спрацьовує реле НВС, а реле НУС уже перебуває під струмом по робочому колу вмикання двигуна. До початку перемикання якоря ПУС реле НВС встигне подати позитивний потенціал з конденсатора С 2 на керуючий електрод тиристора 3 VS схеми Е2(-) по такому колу: + С 2– R 2– VD 1.2–фронтовий контакт НВС– VD 2.1–керуючий вивід тиристора 3 VS –катод тиристора 3 VSR 6– C 2. Це приводить до відкриття тиристора 3 VS і до закриття тиристора VS. Робоче коло електродвигуна розривається, і перемикання контактів ПУС відбувається вже, коли електродвигун вимкнений.

Реле ПУС вмикається по колу нижньої обмотки 4-2, що приводить до перемикання його поляризованих контактів у положення, показане на схемі суцільною лінією. У результаті цього реле НВС відпускає якір і подає позитивний потенціал на керуючий електрод тиристора VS схеми Е2(+) по такому колу: РП (117-118)–ПУС–НУС–ПУС– R 3– VD 1.1–НВС–ПК– VD 2.2. Тиристор VS відкриється, і це приводить до вмикання двигуна й поверненню стрілки у початкове положення. Після вмикання реле ПК відбудеться відкриття тиристора 3 VS, закриття тиристора VS, вимикання двигуна й закриття тиристора 3 VS.

Коли виникає несправність в схемі тиристорних комутаторів, блок керування переходить у безпечний режим, за якого виключається можливість переведення стрілки. У випадку пробою тиристорів VS й 3 VS, обриву тиристора 3 VS або резисторів R 4… R 6, а також короткого замикання або обриві конденсатора С 1 реле НУС не зможе вимкнутися й розірвати коло живлення електродвигуна, тому що воно буде втримувати якір у притягнутому стані по струмовій обмотці. При цьому через термоелементи МТ або ПТ буде протікати струм по колу: ГПСТ–НУС–ПУС–ПК (МК)–ПТ (МТ) – М. Через 20…25 секунд у результаті нагрівання замикаються фронтові контакти термоелементів ПТ (МТ) і вмикається поляризоване реле ТД по нижній обмотці 1-3. У результаті цього поляризовані контакти реле ТД перемикаються в положення, що показано на схемі пунктирною лінією. Це призводить до відключення робочого кола електродвигуна від негативного полюса живлення РМ за допомогою контактів реле ТД 141-142 й 112-11 і вимикання реле НУС й електродвигуна. Крім цього, контакти 121-122 реле ТД розірвуть коло вмикання реле НУС, НВС і ПУС, що не дозволить переведення стрілки до усунення несправності.

Поляризований контакт 131-133 реле ТД підключає лампу МЛ або ПЛ до кола живлення ГСХМ, у результаті чого та загорається миготливим світлом, повідомляючи диспетчеру про несправності схеми керування стрілкою. Для повернення якоря ТД у початкове положення треба нажати кнопку «В», яку встановлюють для групи стрілок. У результаті цього реле ТД вмикається по верхній обмотці 4-2 і повертає свої поляризовані контакти у початковий стан, показаний на схемі суцільною лінією.

8.2. Порядок виконання роботи

1. Вивчити роботу схеми керування стрілочним електроприводом типу СПГ-3 з блоком СГ-66.

2. Скласти алгоритм роботи схеми керування стрілочним електроприводом типу СПГ-3 з блоком СГ-66, коли стрілка переводиться в мінусове й плюсове положення.

3. Простежити роботу схеми керування стрілочним електроприводом типу СПГ-3 з блоком СГ-66 у разі втрати контролю положення стрілки на час більше двох секунд.

4. Вивчити пристрій і принцип роботи безконтактного автоперемикача стрілочного електропривода типу СПГБ-4М.

5. Вивчити роботу схеми тиристорного блока керування СГ-76М стрілочним електроприводом типу СПГБ-4М.

6. Скласти алгоритм роботи схеми тиристорного блока керування СГ-76М під час переведення стрілки в мінусове й плюсове положення.

7. Простежити роботу схеми керування з блоком СГ-76М у випадку пробою одного з тиристорів.

8. Простежити роботу схеми керування з блоком СГ-76М у випадку обриву конденсатора С1 у тиристорному комутаторі.

9. Відповісти на контрольні запитання та завдання.

8.3. Зміст звіту

1. Назва й мета роботи.

2. Схема керування стрілочним електроприводом типу СПГ-3 з блоком СГ-66.

3. Алгоритм роботи схеми керування стрілочним електроприводом типу СПГ-3 з блоком СГ-66 під час переведення стрілки в мінусове положення.

4. Схема тиристорного блоку керування СГ-76М гірковим стрілочним приводом типу СПГБ-4М.

5. Алгоритм роботи схеми керування з блоком СГ-76М гірковим стрілочним приводом під час переведення стрілки в плюсове положення.

6. Відповідь на контрольне запитання.

8.4. Контрольні запитання та завдання

1. Основні особливості гіркових стрілочних електроприводів типу СПГ-3 і СПГБ-4М.

2. Особливості релейної схеми керування стрілочним електроприводом СПГ-3 з блоком СГ-66.

3. Робота схеми керування стрілочним приводом СПГ-3 з блоком СГ-66 під час переведення стрілки в плюсове положення.

4. Робота схеми керування стрілочним приводом СПГ-3 з блоком СГ-66 під час переведення стрілки в мінусове положення.

5. Призначення реле АВ.

6. Робота схеми керування стрілочним електроприводом СПГ-3 з блоком СГ-66 у випадку втрати контролю стрілки на час більше двох секунд.

7. Чому автоматичне повернення стрілки не працює у випадку заняття відчепом стрілочної ділянки?

8. Як гарантується виконання тільки однієї команди на повернення стрілки?

9. Як забезпечується надійне енергопостачання сортувальних гірок?

10. Як забезпечується надійна робота схеми керування у разі випадкового порушення кола живлення реле АВ?

11. Основні особливості схеми керування гірковим стрілочним електроприводом типу СПГБ-4М.

12. Робота датчиків безконтактного автоперемикача, під час переведення стрілки в плюсове й мінусове положення.

13. Робота датчиків безконтактного автоперемикача у разі взрізу стрілки.

14. Робота схеми керування стрілочним приводом СПГБ-4М під час переведення стрілки в плюсове положення.

15. Робота схеми керування стрілочним приводом СПГБ-4М під час переведення стрілки в мінусове положення.

16. Призначення реле ТД.

17. Що відбудеться у разі пробою тиристора VS або 3 VS у схемі тиристорного комутатора?

18. Вольт-амперна характеристика тиристора, а також умови його відкриття й закриття.

19. Причини закриття тиристора 3 VS після розряду конденсатора С 1?







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1370. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия