Студопедия — Система мотивації у стратегічному управлінні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Система мотивації у стратегічному управлінні






 

Особливе місце в системі соціально-психологічного забезпе­чення стратегічного управління займає мотивація, формування стратегічної поведінки та соціально-психологічний клімат.

Соціально-психологічний клімат – це сумарний ефект від взаємодії багатьох факторів, що впливають на персонал організації. Він проявляється в трудовій мотивації, спілкуванні працівників, їх міжособистісних і групових зв'язках. Нормальна атмосфера цих відносин дає можливість кожному співробітнику почувати себе частиною колективу, забезпечує його інтерес до роботи і необхідний психологічний настрій, спонукає до справедливої оцінки досягнень і невдач як власних, так і колег, організації в цілому.

Стратегічна поведінка – така поведінки юридичної або фізичної особи, яку вона обирає для себе як реакцію на вплив зовнішніх і внутрішніх фак­торів середовища; вона є проявом стратегічного мислення та зна­ходить вираження у механізмах розробки та реалізації стратегій [47].

Стратегічну поведінку можна й потрібно свідомо формувати на основі певних стимулів, які, впливаючи на певний суб'єкт ззовні, спрямовують його діяльність на досягнен­ня певних цілей, створюють поведінкові норми, нормативи та межі діяльності.

Мотивація у стратегічному управлінні сприяє формуванню поведінки індивіда, групи або організації загалом. В її основі лежить так звана концепція навчання поведінки. Навчання поведінки — це досить усталений у часі процес зміни поведінки людини на основі досвіду, що відо­бражає дії людини та реакцію оточення на ці дії.

Навчання страте­гічної поведінки включає: “навчання зверху донизу”, участь у прийнятті стратегічних рішень, участь у реалізації стратегічних планів, проектів, програм, участь у нарадах, де обговорюються всі проблеми організації з позицій стратегічної перспективи тощо.

Мотивація як соціально-економічний процесорі­єнтується на поєднання змістовних і процесуальних теорій моти­вації з акцентом на біхевіористичні погляди Д. Мак-Клеланда, Ф. Герцберга, В. Врума, Дж. С. Адамса.

Зі змістовних теорій мо­тивації запозичуються такі орієнтири, як “потреба у визнанні”, “потреба в самореалізації” (А. Маслоу), що дає змогу пов'язати індивідуальні та організа­ційні потреби.

Сутність ієрархії потреб Маслоу зводиться до вивчення потреб людини. Її прихильники, у тому числі і Абрахам Маслоу, вважали, що предметом психології є поведінка, а не свідомість людини. В основі ж поведінки лежать потреби людини, які можна розділити на п'ять груп:

фізіологічні потреби ( необхідні для виживання людини: їжа, вода, відпочинок);

потреби в безпеці (захист від фізичних і інших небезпек з боку навколишнього світу і впевненість у тому, що фізіологічні потреби будуть задовольнятися й у майбутньому);

соціальні потреби (необхідність у соціальному оточенні, підтримка);

потреби в повазі, у визнанні й прагненні до особистих досягнень; потреби самовираження ( потреби у власному рості й у реалізації своїх потенційних можливостей).

Зміст такої ієрархічної побудови полягає в тому, що в поведінці людини більш визначальним є задоволення потреб спочатку низьких рівнів, а потім, у міру задоволення цих потреб, стають стимулюючим фактором і потреби більш високих рівнів.

Обов'язок керівника полягає в тому, щоб ретельно спостерігати за своїми підлеглими, вчасно з'ясовувати, які активні потреби рухають кожним з них, і приймати рішення з їх реалізації з метою підвищення ефективності роботи працівників.

З розвитком економічних відносин і удосконаленням управління значна роль у теорії мотивації приділяється потребам більш високих рівнів. Представником цієї теорії є Девід Мак-Клеланд. Відповідно до його твердження структура потреб вищого рівня зводиться до трьох факторів: прагнення до успіху, до влади, до визнання. Успіх розцінюється не як похвала або визнання з боку колег, а як особисті досягнення в результаті активної діяльності, як готовність брати участь у прийнятті складних рішень і нести за них персональну відповідаль-ність. Прагнення до влади повинно не тільки виражати честолюбство, але й показувати вміння людини успішно працювати на різних рівнях управління в організаціях, а прагнення до визнання – його здатність бути неформальним лідером, мати власну думку і вміти переконувати оточення у його правильності.

Теорія мотивації Фредеріка Герцберга з'явилася у зв'язку зі зростаючою необхідністю з'ясувати вплив матеріальних і нематеріальних факторів на мотивацію людини. Фредерік Герцберг створив двофакторну модель, що показує задоволеність працею.

Перша група факторів (гігієнічні фактори) пов'язана із самовира-женням особистості, її внутрішніми потребами, а також з навколишнім середовищем, у якому здійснюється сама праця. Друга група факторів (мотиватори) мотивації пов'язана з характером і сутністю самої праці. Керівник повинен пам'ятати про необхідність узагальнення змістовної частини праці.

Узагальнюючи результати досліджень, Ф. Герцберг зробив наступні висновки: відсутність гігієнічних факторів веде до незадоволеності працею; у звичайних умовах наявність гігієнічних факторів сприймається як природна і не здійснює мотиваційного впливу; максимальний мотиваційний вплив досягається за допомогою мотиваторів за наявністю факторів гігієни. Керівники повинні диференційовано і обережно підходити до використання стимулів, і, коли потреби нижчого рівня задоволені, не робити ставку на задоволеність працею та перебування на підприємстві.

Згідно з теорією очікувань В. Врума не тільки потреба є необхідною умовою мотивації людини для досягнення мети, але й обраний тип поведінки. Поведінка співробітників визначається поведінкою:

керівника, що за певних умов стимулює роботу співробітника;

співробітника, який упевнений, що за певних умов йому буде видана винагорода;

співробітника і керівника, які припускаються, що при деякому поліпшенні якості роботи йому буде видана певна винагорода;

співробітника, який зіставляє розмір винагороди із сумою, що необхідна йому для задоволення певної потреби.

Сказане означає, що в теорії очікувань підкреслюється необхідність у перевазі підвищення якості праці і впевненості в тому, що це буде відзначено керівником. Можна зробити висновок, що працівник повинен мати такі потреби, які можуть бути в значній мірі задоволені в результаті передбачуваних винагород. А керівник повинен давати такі заохочення, що можуть задовольнити очікувану потребу працівника.

Відповідно до теорії справедливості Дж. С. Адамса ефектив-ність мотивації оцінюється працівником не за певною групою факторів, а системно з урахуванням оцінки винагород, виданих іншим працівникам, що працюють в аналогічному системному середовищі. Співробітник оцінює свій розмір заохочення в порівнянні з заохоченнями інших співробітників. При цьому він враховує умови в яких працюють він і інші співробітники. Дана теорія має найбільшу цінність для керівників, що хочуть зрозуміти мотивацію своїх підлеглих.

Таким чином, людина здійснює певні дії відповідно до тиску на неї сукупності внутрішніх і зовнішніх сил. Сукупність цих сил, що називається мотивацією, викликає в людей далеко не однакову реакцію. Тому неможливо однозначно описати процес мотивації. Але на основі емпіричних досліджень було розроблено декілька концепцій, що описують фактори, які впливають на мотивацію і зміст процесу мотивації. Ці концепції є основою соціально-психологічного забезпечення стратегічного управління.

 

Контрольні запитання

1. Організаційна культура як об'єкт впливу СПЗ стратегічного управління.

2. Вимоги до керівника-стратега та заходи щодо формування його якостей.

3. Управління змінами в організації. Основні фактори, що сприяють проведенню змін. Фактори протидії.

4. Стратегічний організаційний розвиток.

5. Соціально-психологічний клімат як елемент СПЗ.

6. Стратегічна поведінка як елемент СПЗ.

7. Мотивація праці у стратегічному управлінні.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 927. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия