Студопедия — На уроках фізичної культури
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

На уроках фізичної культури






Розкриваючи цю тему необхідно насамперед дати характеристику методів і засобів виховання швидкісних якостей в учнів. Висвітлити питання виховання швидкості простої реакції, швидкості складової реакції та швидкості рухів. Показати шляхи подолання швидкісного «бар’єру», використовуючи різноманітні методичні прийоми, а також роль силової і технічної підготовки в зв’язку з вихованням швидкості.

Головне місце в роботі займе питання розвитку швидкісних якостей учнів в процесі проходження програмованого матеріалу на уроках фізкультури. Тут необхідно характеризувати засоби і ті методи, що широко можуть бути використані на уроках фізкультури. Вказати на необхідність випереджаючого розвитку фізичних якостей. Коротко зупинитися на значенні самостійної роботи, самоконтролю і ролі експрес-тестів. Роботу бажано ілюструвати і провести дослідження з метою виявлення ефективності того чи іншого методу у вихованні швидкісних якостей.

 

6. Методика виховання сили в учнів на уроках
фізичної культури.

Успішне оволодіння програмованим матеріалом в значній мірі залежить від рівня розвитку фізичних якостей учнів. В зв’язку з цим вчителю необхідно систематично працювати над розвитком фізичних якостей. Як необхідно здійснювати розвиток сили в умовах уроку фізичної культури – головна думка роботи. Треба показати позитивні і негативні сторони основних методів і прийомів, які застосовуються для виховання сили:

– повторне піднімання неграничної ваги до вираженої втоми (до відказу) – метод повторних зусиль;

– піднімання граничного вантажу – метод максимальних зусиль;

– повторне піднімання неграничної ваги з максимальною швидкістю;

– метод ізометричних напружень.

Дати характеристику засобів виховання сили в умовах шкільного уроку.

Описуючи методику виховання сили, необхідно показати місце вправ що використовуються для виховання сили в системі занять та в кожному окремому занятті. Підкреслити значення використання спрямованих умов в так звані критичні періоди. Роботу необхідно ілюструвати.

 

7. Методика виховання гнучкості в учнів на уроках фізичної культури

Описуючи методику виховання гнучкості, слід зупинитись на вправах, що використовуються для розтягування – це активні – однофазні і пружні, махові і фіксовані, з вантажем і без вантажу, статичні і пасивні. Дати характеристику засобів виховання гнучкості в умовах шкільного уроку. Необхідно показати місце вправ, що використовуються для виховання гнучкості в системі занять та в кожному окремому занятті. Підкреслити значення правильн6ого дихання при виконанні та необхідність використання спрямованих умов в так звані критичні періоди. Роботу необхідно ілюструвати.

 

8. Методика виховання витривалості в учнів на уроках фізичної культури

Розкриваючи особливості виховання витривалості в умовах шкільного уроку фізкультури, слід звернути увагу на методику підвищення аеробних і анаеробних можливостей організму учнів. Дати характеристику засобів і методів, які використовуються для розвитку витривалості. Важливе місце в роботі займе питання використання методу колового тренування в розвитку витривалості учнів.

Вказати на необхідність використання сенситивного періоду, коли найбільш сприятливі умови для розвитку витривалості. Значення самоконтролю, експрес–тестів, самостійної роботи в справі виховання витривалості в учнів.

Роботу бажано ілюструвати прикладами з досвіду передових вчителів фізкультури.

 

9. Особливості застосування ігрового та змагального методів
на уроках фізичної культури

У вступі необхідно показати місце названих методів у загальній системі методів та їх використання на практиці (привести схему класифікації методів). Далі слід описати спільні риси і відмінності між іграми і ігровим методом, змаганням і змагальним методом. Потім показати питому вагу названих методів на кожному етапі навчання та в заняттях з різним віковим та статевим контингентом учнів.

Окремо слід зупинитися на питаннях елементарних способів заохочення учнів в процесі ігор і змагань на уроках фізкультури і в позаурочний час.

При виконанні даної роботи обов’язковим є самостійний педагогічний експеримент в школі, де працює студент або під час педпрактики.

 

10. Педагогічні умови досягнення оптимальної цілісності уроку фізичної культури.

В першу чергу необхідно визначити загальну та моторну щільність і показати, що дає їх порівняння, а також залежність навантаження від щільності і стан справ в практиці проведення уроку. Далі слід показати, чому ми говоримо про досягнення оптимальної щільності і що ми розуміємо під цим (на прикладі різних типів уроків).

Характеризуючи умови досягнення оптимальної щільності необхідно кожну з них ілюструвати прикладами з досвіду роботи, спостережень і обов’язково малюнками та схемами, порівнюючи можливості дії і вибір ефективніших.

При цьому треба говорити про сучасні методи роботи з фізичного виховання в школі і піддавати критиці застарілі, неефективні. Робота повинна бути ілюстрована розрахунками і аналізом щільності різних уроків.

11. Методика формування знань учнів 8-9 класів у процесі вивчення фізичної культури

По перше необхідно визначити значення та завдання формування знань з фізичної культури школярів різних вікових груп. Проаналізувати навчальну програму з фізичної культури та визначити обсяг і спрямованість знаньєвого компоненту при засвоєнні різних варіативних модулів. Розкрити особливості формування знань на уроках фізичної культури школярів молодших, середніх та старших класів. Роботу треба проілюструвати схемами, таблицями.

 

12. Здоров’язбережувальний потенціал сучасного уроку фізичної культури

У вступі необхідно показати сучасний стан проблеми здоров’я школярів і роль уроку фізичної культури в його збереженні. Одним з важливих питань висвітлення цієї теми є визначення оптимального фізичного навантаження. Проблема фізичного навантаження на уроках фізичної культури є особливо актуальною в зв’язку із індивідуалізацією процеса фізичного виховання, роботою над вихованням фізичних якостей і тут слід показати, що вчитель зобов’язаний враховувати не тільки фізичне, але й психічне навантаження (складність вправ, емоції).

Далі слід визначити здоров’язбережувальний потенціал і показати, що вчитель прагне до педагогічно оправданого підвищення фізичного навантаження у контексті фізичного розвитку школярів.

На кінець слід розкрити шляхи визначення і прийоми регулювання навантаження, показавши необхідність навчати дітей контролювати вплив фізичних вправ на їх організм та стан здоров’я. Роботу необхідно ілюструвати.

13. Методичні основи домашніх завдань з фізичної культури для учнів 5-7 класів.

Вирішення завдань фізичного виховання учнів різного віку, що ставляться удосконаленою програмою і особливо впровадження фізичної культури в повсякденне життя дітей неможливо без їх серйозної самостійної роботи. Ці питання повинні знайти своє відображення у вступі. Далі слід показати види домашніх завдань, способи стимулювання їх виконання, методи перевірки. Але при цьому слід характеризувати не епізодичні завдання, що мають місце в практиці роботи школи, а систему завдань. Для прикладу необхідно привести завдання на рік для одного з класів разом з графіком навчальної роботи.

Робота мусить носити експериментальний характер і бути добре ілюстрована.

 

14. Організація некласифікаційних спортивних змагань
в школі.

Однією з найважливіших і найефективніших форм фізичного виховання учнів є змагання, так як вирішують абсолютну більшість завдань фізичного виховання. При цьому ряд завдань можна вирішити переважно змаганнями. Це і повинно лягти в основу вступу до роботи. Далі потрібно зупинитись на характеристиці завдань, які стоять перед змаганнями у школі. Після цього необхідно описати види змагань, дати характеристику всіх некласифікаційних змагань, привівши примірну програму кожного з них. Окремо необхідно зупинитись на підготовчій роботі, що передує змаганням та особливостям проведення шкільної спартакіади. Додатками до роботи буде календар спортивно-масових заходів та положення про шкільну спартакіаду. Робота мусить бути широко ілюстрована.

 

15. Методика проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Гимнастика»

В роботі слід вказати на значення проведення гімнастики для школярів. Проаналізувати розділ «Гімнастики» в шкільній програмі для учнів різних вікових груп та визначити методичні особливості проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Гимнастика» для учнів різних вікових груп.

 

 

16. Спільна робота батьків і школи
з фізичного виховання дітей.

Уроки фізичної культури не можуть покрити всю потребу в рухах, яка необхідна дітям. Одною із форм, яка в стані виконати руховий дефіцит, є самостійні заняття фізичними вправами. Набір цих вправ, методика їх використання набуваються на уроках.

Багато залежить від системи домашніх завдань і контролю за їх виконанням зі сторони батьків. Показати діяльність вчителя фізичної культури в плані потягу батьків до процесу фізичного виховання. Привести приклади по практиці залучення батьків як тренерів на громадських засадах. Шефська допомога батьків. Вивчити і описати передовий досвід, який є в школах країни. Провести анкетування учнів своєї школи для вияснення відношення батьків до фізичного виховання учнів.

 

17. Формування мотивації до занять фізичними вправами в учнів основної школи

Відомо, що мотивація – міцний важіль у процесі навчання. Так як питання фізичного виховання учнів вирішується не тільки на уроках, але в значній мірі іншими формами занять, досить важливо вивчити мотиви, її вікову динаміку. Це дозволить правильно планувати і знаходити потрібні форми для різних категорій учнів.

За допомогою бесід, простеньких анкет слід вияснити бажання або небажання займатися фізичними вправами. В роботі слід дати визначення мотивації з позиції сучасної психології і дидактики.

Опитування і анкетування тренерів ДЮСШ також може дати цікавий матеріал по темі.

18.

19. Особливості організації і методики проведення уроків фізичної культури в 1 – 4 класах
загальноосвітньої школи.

Розкриваючи цю тему, необхідно вказати на спеціальну підготовку вчителя фізичної культури до роботи з учнями 1- 4 класів.

Вікові особливості дітей потребують специфічного підбору засобів і методів. Немаловажну роль відіграють і питання організації класу. Особливу увагу слід звернути на освітянську спрямованість і емоційне забарвлення уроків в 1- 4 класах. В роботі слід використати матеріали періодичних видань, методичні рекомендації й узагальнення досвіду ведучих спеціалістів країни, школи.

Зв’язок між уроками фізичної культури і позакласними формами занять фізичними вправами.

 

20. Особливості організації і методики проведення уроків фізичної культури в 5 – 7 класах
загальноосвітньої школи.

Розкриваючи цю тему, необхідно вказати на спеціальну підготовку вчителя фізичної культури до роботи з учнями 5- 7 класів.

Вікові особливості дітей потребують специфічного підбору засобів і методів. Немаловажну роль відіграють і питання організації класу. Особливу увагу слід звернути на освітянську спрямованість і емоційне забарвлення уроків в 5 - 7 класах. В роботі слід використати матеріали періодичних видань, методичні рекомендації й узагальнення досвіду ведучих спеціалістів країни, школи.

Зв’язок між уроками фізичної культури і позакласними формами занять фізичними вправами.


21. Особливості організації і методики проведення уроків фізичної культури в 8 - 9 класах
загальноосвітньої школи.

Розкриваючи цю тему, необхідно вказати на спеціальну підготовку вчителя фізичної культури до роботи з учнями 8- 9 класів.

Вікові особливості дітей потребують специфічного підбору засобів і методів. Немаловажну роль відіграють і питання організації класу. Особливу увагу слід звернути на освітянську спрямованість і емоційне забарвлення уроків в 8 - 9 класах. В роботі слід використати матеріали періодичних видань, методичні рекомендації й узагальнення досвіду ведучих спеціалістів країни, школи.

Зв’язок між уроками фізичної культури і позакласними формами занять фізичними вправами.

 

22. Особливості організації і методики проведення уроків фізичної культури в10 – 11 класах
загальноосвітньої школи.

Розкриваючи цю тему, необхідно вказати на спеціальну підготовку вчителя фізичної культури до роботи з учнями 10- 11 класів.

Вікові особливості дітей потребують специфічного підбору засобів і методів. Немаловажну роль відіграють і питання організації класу. Особливу увагу слід звернути на освітянську спрямованість і емоційне забарвлення уроків у 10 - 11 класах. В роботі слід використати матеріали періодичних видань, методичні рекомендації й узагальнення досвіду ведучих спеціалістів країни, школи.

Зв’язок між уроками фізичної культури і позакласними формами занять фізичними вправами.

 

23. Методика проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Футбол»

В роботі слід вказати на значення проведення футболу для школярів. Проаналізувати розділ «Футбол» в шкільній програмі для учнів різних вікових груп та визначити методичні особливості проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Футбол» для учнів різних вікових груп.

 

24. Методика проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Легка атлетика»

В роботі слід вказати на значення проведення футболу для школярів. Проаналізувати розділ «Легка атлетика» в шкільній програмі для учнів різних вікових груп та визначити методичні особливості проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Легка атлетика» для учнів різних вікових груп.

 

25. Методика проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Волейбол»

В роботі слід вказати на значення проведення футболу для школярів. Проаналізувати розділ «Волейбол» в шкільній програмі для учнів різних вікових груп та визначити методичні особливості проведення уроку фізичної культури за варіативним модулем «Волейбол» для учнів різних вікових груп.

26.

27. Спільна робота ДЮСШ і загальноосвітньої школи
з фізичного виховання учнів.

В роботі слід вказати на зростаючу роль юнацького спорту і ДЮСШ як резерву великого спорту, спільну роботу загальноосвітньої і спортивної школи з фізичного виховання дітей. Розкрити поняття обдарованості, дати сучасну уяву про модельні характеристики спортсменів високого класу. Відмітити роль середовища і спадковості в питаннях прогнозування різних параметрів майбутнього спортсмена.

Вказати на морально-етичні, психологічні, економічні і соціальні аспекти, проблеми відбору. В роботі, крім літературних джерел, слід використати досвід ведучих тренерів країни, міста, села, описавши найбільш цікаві методи і критерії відбору.

 

 

28. Моральне виховання учнів на уроках
фізичної культури.

Розкриття цієї теми передбачає перш за все з’ясування взаємозв’язку фізичного виховання з моральним. Необхідно висвітлити завдання, зміст, засоби і методи морального виховання в процесі навчання на уроках фізичної культури. Поряд з цим в роботі треба вказати на роль вчителя фізичної культури і учнівського колективу у вихованні моральних якостей учнів, уміння створювати виховні ситуації в процесі занять фізичною культурою. Показати виховні можливості занять фізичною культурою і спортом, шляхи їх використання в роботі вчителя. Розповісти про значення самовиховання в процесі занять фізичними вправами. Важливе місце в роботі приділити питанню вміння управляти виховним процесом, значенню передового вітчизняного досвіду в справі морального виховання на уроках фізкультури. Роботу бажано ілюструвати прикладами з практики навчально-виховної роботи на уроках фізичної культури в школі, особистих досліджень.

 

29. Особливості фізичного виховання
в дошкільних закладах.

В цій темі треба розкрити з позиції значення та завдань фізичного виховання для формування бази фізичної підготовки дошкільників.

В світі особливостей розвитку рухів дати характеристику змісту фізичного виховання, для цього треба проаналізувати програми фізичного виховання в дошкільних закладах. На завершальному етапі дати методику проведення занять різних форм, згідно з віковими особливостями. У висновках відзначити важливість фізичного виховання дошкільнят для послідовного фізичного виховання в школі.

 

30. Методика організації занять в спеціальних
медичних групах.

Проаналізувати сучасний стан здоров’я учнів та актуалізувати необхідність систематичного проведення занять у спецмедгрупах. На підставі цього визначити завдання, форми організації занять та методику їх проведення за напрямками найбільш характерних захворювань, як функціональних так і соціальних, у учнів різного шкільного віку. Підібрати комплекси до них з методичними вказівками до виконання.

 

31. Аналіз сучасної шкільної програми
з фізичної культури.

В цій темі необхідно дати аналіз завдань, які стоять перед сучасною системою виховання та освіти школярів України. На підставі цього обґрунтувати завдання фізичного виховання школярів різного шкільного віку. Для вирішення цих завдань проаналізувати структуру та зміст сучасної шкільної програми і відмітити її позитивні та негативні риси. Розкрити основні положення концепції 12-річного навчання та визначити напрям розвитку фізичного виховання згідно цього документу.

 

32. Виховання особистості учнів на уроках
фізичної культури.

Цю тему розкрити згідно передових напрямків освіти школярів, які мають виховний характер. Відзначити роль гармонійного розвитку фізичних та духовних якостей на уроках фізичної культури, розкрити взаємозв’язок фізичного виховання з розумовим, естетичним, трудовим, патріотичним вихованням. Дати конкретну методику виховання особистості молодшого, середнього та старшого шкільного віку засобами фізичної культури. Для цього розкрити виховні функції фізичних вправ з гімнастики, легкої атлетики, спортивних ігор. Акцентувати увагу на значенні занять та особистісних якостей вчителя в визначенні напрямків виховної роботи на уроках фізичної культури.

 

33. Методика проведення оздоровчої аеробіки на уроках фізичної культури.

Ця тема має значення у напрямках підвищення моторної та педагогічної щільності уроку фізичної культури. Для цього дати опис та основні підходи використання оздоровчої аеробіки на уроках фізичної культури, керуючись як методичною літературою, так і досвідом роботи вчителів фізичного виховання. Також треба подивитись на цю проблему в руслі інноваційних технологій, використання “степ-платформ” та ін. Бажано проілюструвати цю роботу малюнками та схемами.

 

34. Формування знань в процесі фізичного виховання на уроках фізкультури.

Ця тема дуже важлива в русі самоосвіти та саморозвитку школярів. Для забезпечення цього напрямку на уроках фізичної культури потрібні спеціальні знання. Ці знання треба висвітлити, дати їх перелік для конкретного класу таким чином, щоб вони склали фундамент для самостійних занять учнів різного шкільного віку. Дуже важливе значення в аспекті розкриття цієї теми має виховання мотивації та інтересу для свого фізичного вдосконалення.

 

35. Естетичне виховання молодших школярів на уроках фізичної куль тури.

Висвітлюючи цю тему, необхідно з’ясувати взаємозв’язок фізичного виховання з естетичним. Розкрити завдання, зміст, а також підбір засобів і методів для здійснення естетичного виховання в процесі навчання на уроках фізичної культури. Центральне місце в роботі повинно зайняти питання – естетичне виховання в процесі занять фізичними вправами. Слід відмітити в роботі, що естетичний смак в учнів формує не тільки красота рухів, форма тіла, правильна осанка, що досягається систематичними заняттями вправами, а і зовнішній вигляд учнів (їх чистота, охайність, форма одягу), дотримання чистоти на місці занять (спортмайданчик, спортзал та ін.), правильне розміщення приладів, проведення уроків фізкультури на природі, використання музикального супроводження під час виконання вправ і ін.

Значне місце в роботі необхідно виділити особистості вчителя (його зовнішній вигляд, голос, постава й ін.) як впливовий фактор естетичного виховання учнів).

Від красоти рухів – до красоти взаємних відносин у колективі, побуті – основна думка роботи.

В роботі бажано описати передовий досвід вчителів фізкультури, що мають успіхи в справі естетичного виховання учнів.

 

36. Теоретичні і методичні основи оцінювання та обліку
у фізичній культурі.

Показати значення цього розділу роботи вчителя. Дати теоретичні основи оцінки (види, методи, критерії). Показати сучасні вимоги до 12-бальної системи оцінювання. Її функції, значення та сутність обліку. Які документи у вчителя повинні бути. В чому особливості оцінювання учнів різного шкільного віку.

 

37. Теоретичні основи планування навчального процесу
з фізичного виховання.

Значення, документи, вимоги до цих документів, технологія складання планів на рік, півріччя, конспекту. Додати документи планування для конкретного шкільного віку.

 

38. Методика організації та проведення фізкультурно-оздоровчих заходів протягом навчального дня в школі.

Розкрити значення цих заходів для школярів різного шкільного віку. Дати характеристику різним формам фізкультурно-оздоровчої роботи. Які методичні прийоми проведення? Примірні комплекси в залежності від віку. Взаємозв’язок з розумовим вихованням та підвищенням працездатності учнів.

 

39. Методика організації і проведення позакласної роботи
з фізичної культури.

В роботі визначити основні завдання, дати характеристику формам організації, розподілити ці форми згідно фізкультурно-оздоровчого, спортивного та масового характеру, а також дати класифікацію цим формам в залежності від віку учнів. Друга частина роботи повинна включити конкретні методичні вказівки та примірні комплекси й документи, які регламентують цю діяльність.

 

40. Позашкільна робота з фізичної культури та спорту.

Завдання цієї роботи у світлі її значення для фізичного вдосконалення школярів з одного боку, та зростання спортивної майстерності з другого. У зв’язку з цим аспектами цієї роботи можуть бути питання організації фізкультурної діяльності у заміському таборі, а другий аспект – це діяльність ДЮСШ за різними напрямками. Вказати зміст, засоби та планування двох аспектів цієї курсової роботи, як у таборах відпочинку так і в ДЮСШ.

 

 

41. Виховання відчуття ритму у молодших школярів на уроках фізичної культури.

Показати значення ритму в різних аспектах життєдіяльності школяра (біологічні ритми, ритми захворювань, природні ритми, трудові ритми, соціальні ритми). У зв’язку з цим скласти завдання ритмічного розвитку школярів різного віку та провести паралель з впливом цього розвитку на духовний стан людини та його уміння і навички розрахувати свої зусилля у просторі та часі згідно поставленої рухової мети. У цьому аспекті бажано роздивитись та дати конкретні рекомендації щодо взаємозв’язків через ритм фізичного виховання з естетичним, вплив ритму на психічні та фізіологічні процеси та дати вказівки по використанню музики, спеціальних музично-ритмічних вправ та вправ на розвиток почуття простору, часу в конкретному педагогічному процесі для школярів обумовленої вікової групи.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1591. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия