Студопедия — Етапи виконання роботи. 1. Студенти детально ознайомлюються із загальною інформацією про стан та особливості виробничо-фінансової діяльності ЗАТ «Автонавантажувач» на сучасному етапі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Етапи виконання роботи. 1. Студенти детально ознайомлюються із загальною інформацією про стан та особливості виробничо-фінансової діяльності ЗАТ «Автонавантажувач» на сучасному етапі






1. Студенти детально ознайомлюються із загальною інформацією про стан та особливості виробничо-фінансової діяльності ЗАТ «Автонавантажувач» на сучасному етапі розвитку та формують вихідні дані у відповідності до власного варіанту.

2. Із урахуванням даних про умови співпраці досліджуваного підприємства із головними контрагентами (табл.5.1), а також інформації щодо вартості автонавантажувачів на внутрішньому ринку здійснюється формування виробничої програми підприємства на квітень, травень та червень 20__ року.

3. Розробляються кошториси цехових, загальновиробничих та позавиробничих витрат та відповідні плани-графіки платежів за ними, на основі яких формується бюджет доходів та витрат АТ «Автонавантажувач» та помісячно розраховується показник рентабельності реалізації продукції.

4. На основі розроблення планів-графіків надходжень платежів за відвантажену продукцію та планів-графіків виплат грошових коштів за компонентами цехових, загальновиробничих та позавиробничих витрат, формується бюджет руху грошових коштів у розрізі трьох бюджетних місяців та відслідковується момент настання потреби в оборотних засобах.

5. На основі планового бюджету руху грошових коштів (див. табл. 2.6) студенти здійснюють формування висновків про платоспроможність підприємства кожного місяця горизонту бюджетного планування, виявляють загрозу виникнення касових розривів та неефективного використання наявних фінансових ресурсів, тобто визначають очікувані на підприємстві проблеми у сфері управління грошовими потоками. При цьому основним завданням студентів є формування переліку заходів, що сприятимуть запобіганню виникненню виявлених на основі бюджету руху грошових потоків проблем. Зокрема, до таких заходів можуть відноситись: перегляд умов співпраці зі споживачами на предмет отримання авансової чи вчасної оплати за продукцію; перегляд умов співпраці з постачальниками та обслуговуючими підприємствами на предмет відтермінування платежів за придбану продукцію; залучення кредитних ресурсів (при цьому необхідно враховувати сплату процентів за кредитом); розміщення тимчасово вільних коштів у фінансові чи реальні активи; надання грошової позики іншим підприємствам під проценти тощо.

 

Контрольні запитання

1) Розкрийте особливості формування виробничої програми підприємства.

2) Дайте визначення поняття «рентабельність реалізації продукції» та вкажіть, які статті бюджету доходів та витрат містять інформацію, необхідну для його розрахунку

3) Перелічіть кошториси основні кошториси, які необхідно розробити для подальшого формування бюджету доходів та витрат.

4) Перелічіть основні джерела інформації для формування бюджету руху грошових коштів та вкажіть призначення цього бюджету в оцінювання фінансового становища підприємства – об’єкта дослідження.

5) Розшифруйте поняття «касовий розрив» та наведіть відомі Вам методи його усунення, зокрема в умовах активної діяльності на зовнішніх ринках збуту.

Рекомендована література

1. Кузьмін О.Є. Теорія і практика бюджетування зовнішньоекономі-

чної діяльності підприємства: навч. посібник / О.Є. Кузьмін, О.Г.Мельник. - Львів: Видавництво «Растр-7», 2010. – 320 с.
Лабораторна робота №6

«ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ

ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ

ОПЕРАЦІЙ ПІДПРИЄМСТВА»

Мета роботи: вивчення основних аспектів проведення комплексного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства в рамках ЗЕД на підставі здійснення діагностики його фінансово стану за коефіцієнтним методом.

Технічні засоби: програмне забезпечення MS Excel, форми для заповнення, калькулятор, мережа Інтернет.

Ключові терміни

Фінансовий стан підприємства — це економічна категорія, що визначає реальну та потенційну фінансову спроможність підприємства забезпечувати фінансування поточної діяльності, певний рівень саморозвитку підприємства, та погашення зобов'язань перед суб’єктами господарювання.

Діагностика фінансового стану підприємства – це здатність розпізнавати стан підприємства шляхом використання певних параметрів з метою виявлення, встановлення причин порушень з можливістю прогнозування показників фінансового стану підприємства на будь-якому відрізку часу або в динаміці.

Трендовий аналіз - збір та обробка показників звітності різних періодів та співставлення кожної позиції звітності з ланкою попередніх періодів з метою визначення основної тенденції динаміки показника - тренда. Окремим випадком трендового аналізу є горизонтальний (часовий чи динамічний), який забезпечує співставлення кожної позиції звітності з минулим періодом.

Горизонтальний аналіз звітності підприємства - дозволяє визначити абсолютні і відносні зміни різних статей звітності у порівнянні з попереднім роком, півріччям чи кварталом.

 

6.1. Зміст роботи

1) Вивчення фінансової звітності об’єкта дослідження.

2) Аналізування якісних змін майнового стану об’єкта дослідження (розрахунок показників майнового стану).

3) Аналізування рівня ліквідності підприємства.

4) Виявлення рівня фінансової незалежності досліджуваного об’єкта.

5) Розрахунок показників ділової активності.

6) Виявлення рівня прибутковості діяльності підприємства.

7) Визначення рівня ефективності здійснюваної підприємством зовнішньоекономічної діяльності.

8) Формування узагальнюючих висновків щодо результатів діагностики поточного фінансового стану підприємства та перспектив його діяльності, зокрема в сфері зовнішньоекономічної діяльності.

6.2. Вхідні дані для виконання роботи

В сучасних умовах практично весь великий капітал світу є акціонерним. В Україні акціонерна форма господарювання почала формуватися відносно нещодавно, з моменту проголошення незалежності. Поштовхом для цього стало: а) необхідність мобілізації і концентрації індивідуальних капіталів для розбудови економіки й створення власного виробничого потенціалу; б) необхідність створення умов для тісного поєднання безпосереднього виробника з засобами виробництва шляхом перетворення його на співвласника підприємства; в) роздержавлення й приватизація власності, яка має за мету створити багатоукладну економіку й ефективного власника. На сьогоднішній день акціонерні товариства в Україні забезпечують близько 75% виробництва ВВП, адже є основою формування ключових галузей національної економіки. На сьогодні налічується близько 30 тисяч цих корпоративних утворень в нашій державі.

Не винятком є і Львівська область, де, за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, на початок 2011 року налічувалось більш як 580 акціонерних товариств, публічних та приватних. Сферами їх функціонування стали ключові галузі промисловості нашої області в розрізі машинобудування та приладобудування (АТ «Автонавантажувач», АТ «Завод «Сільмаш», АТ «Львівський мотозавод», АТ «Львівський РЕМА», АТ «ЛАЗ-Інструмент» та ін.), хімічної та фармацевтичної, деревообробної та целюлозно-паперової промисловостей (АТ «Львівська фармацевтична фабрика», Українсько-російське спільне підприємство «ЛАКМА» у формі акціонерного товариства закритого типу, АТ «Львівкартонпласт», АТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», АТ «Бібльос» тощо), легкої (АТ «Львівська фірма «Юність», АТ «СЕНСУС», АТ «Львівське взуттєве виробничо-торгівельне підприємство «Прогрес», АТ «Бавовнянопрядильна фабрика» тощо) та харчової промисловості (АТ «Галка», АТ «Львівська кондитерська фірма «Світоч», АТ «ЕНЗИМ», АТ «Золочівський сирзавод», АТ «Львівський холодокомбінат», АТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» та інші), а також сфери фінансових, торгівельних, туристичних, проектно-консультаційних, інформаційно-видавничих, охоронних та інших видів послуг (АТ «Видавничий дім «Високий Замок», АТ «Компанія з управління активами «Росан-Капітал», АТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер», АТ «ГалЕКСПО», АТ «Діамант» та інші).

Результати фінансово-господарської діяльності усіх акціонерних товариств, як і інших суб’єктів господарювання України, відображена у формі ключових звітів, які періодично формуються на підприємстві. Особливістю звітності акціонерних товариств є її гласність, тобто відкритість для аналізу громадськості. Баланс, Звіт про фінансові результати діяльності, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, а також основна інформація про усі акціонерні товариства нашої держави та Львівської області зокрема містяться на офіційному сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку – www.smida.gov.ua.

Таким чином, пропонується детально вивчити та провести діагностику фінансового стану акціонерних товариств – представників різних галузей промисловості та сфер діяльності Львівської області (табл. 6.1)

 

6.3. Етапи виконання роботи:

1. Студенти відповідно до індивідуального варіанту відслідковують звітність (Форми №1 та 2) обраного підприємства за 3 останні доступні роки та детально ознайомлюються із особливостями його діяльності. Уся необхідна інформації міститься на інтернет-сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку – www.smida.gov.ua та на власних інтернет-ресурсах підприємств.

2. Проводиться розрахунок ключових показників майнового стану та формуються попередні висновки про достатність та ефективність використання капіталу підприємства. Перелік показників, які слід розрахувати, наведено у табл. 6.2.


Таблиця 6.1.

Вхідні дані для виконання роботи [2]

Варіант Назва підприємства Форма акціонерного капіталу Перелік видів діяльності
  Львівський мотозавод АТ виробництво велосипедів
  Меблевий комбінат «Стрий» АТ виробництво стільців та сидінь
  ГАЛКА АТ виробництво кави, здавання в оренду нерухомості
  Львівська фірма «Юність» АТ текстильна промисловість та пошиття одягу
  Львівський міський молочний завод АТ виробництво молочних продуктів
  ЕНЗИМ АТ виробництво дріжджів, оптова торгівля продуктами харчування
  Самбірський приладобудівний завод «ОМЕГА» АТ виробництво (без ремонту) електророзподільної та контрольної апаратури
  Фабрика паперово-білових виробів «Бібльос» АТ виробництво паперового канцелярського приладдя
  Золочівський сирзавод АТ виробництво молочних продуктів
  Львівська фармацевтична фабрика АТ виробництво фармацевтичних препаратів
  Сокальський тепличний комбінат АТ овочівництво, декоративне садівництво та вирощування продукції розсадників
  Львівський лікеро-горілчаний завод АТ виробництво дистильованих алкогольних напоїв
  Видавничий дім «Високий Замок» АТ видання газет
  Львівський завод радіоелектронної медичної апаратури АТ виробництво медичного, хірургічного та ортопедичного устаткування
  Туристично-готельний комплекс «Дністер» АТ готельно-ресторанна діяльність
  Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» АТ виробництво мінеральних вод та прохолодних напоїв
  Львівська кондитерська фірма «Світоч» АТ виробництво какао, шоколаду, кондитерських виробів
  Радехівський цукровий завод АТ виробництво цукру
  ЛАЗ-інструмент АТ виробництво (без ремонту) металорізальних верстатів
  СЕНСУС АТ виробництво верхнього одягу
  Енергоресурс АТ виробництво неметалевих теплоізоляційних виробів
  Компанія з управління активами «Росан-Капітал» АТ фінансова посередницька діяльність
  Львівська пивоварня АТ виробництво пива
  Львівський завод «Автонавантажувач» АТ виробництво (без ремонту) підіймального і такелажного устаткування
  Львівський хлібокомбінат АТ виробництво хліба та хлібобулочних виробів
  Завод «Львівсільмаш» АТ виробництво (без ремонту) машин для рослинництва
  Львівський обласний виробничий рибний комбінат АТ промислове виробництво риби
  Золочівський радіозавод АТ виробництво контрольно-вимірювальної апаратури
  Львівський холодокомбінат АТ виробництво морозива
  Виробничо-наукова компанія «Розточчя» АТ роздрібна торгівля новими і уживаними автомобілями

Таблиця 6.2

Показники майнового стану підприємства

Перелік показників Розрахункові формули Нормативно-критеріальні значення
Коефіцієнт зносу основних засобів Знос основних засобів у звітному періоді / Первісна вартість основних засобів на поч. звітного періоду Зменшення
Коефіцієнт оновлення основних засобів Введення основних засобів у звітному періоді / Первісна вартість основних засобів на кін. звітного періоду Збільшення
Коефіцієнт вибуття основних засобів Списання та вибуття основних засобів у звітному періоді / Первісна вартість основних засобів на поч. звітного періоду Повинен бути меншим, ніж коефіцієнт оновлення основних засобів
Індекс постійного активу Основні засоби та інші необоротні активи / Власний капітал Збільшення
Коефіцієнт реальної вартості майна (Основні засоби + Виробничі запаси + Незавершене виробництво + Малоцінні та швидкозношувальні предмети) / Вартість активів підприємства Відрізняються залежно від профілю підприємства

 

3. Проводиться розрахунок ключових показників ліквідності (табл. 6.3), що відображають платоспроможність підприємства, та формуються попередні висновки про здатність підприємства швидко мобілізувати свої кошти для погашення зобов’язань.

Таблиця 6.3

Перелік показників Розрахункові формули Нормативно-критеріальні значення
Коефіцієнт загальної ліквідності (коефіцієнт покриття поточний) Оборотні активи / Поточні зобов’язання [1, 0 - 2, 0]
Коефіцієнт швидкої ліквідності (Грошові кошти та їх еквіваленти + Дебіторська заборгованість + Поточні фінансові інвестиції) / Поточні зобов’язання [0, 8 – 1, 5]
Коефіцієнт абсолютної ліквідності (миттєвої платоспроможності) (Грошові кошти та їх еквіваленти + Поточні фінансові інвестиції) / Поточні зобов’язання [0, 2 - 0, 35]
Чистий оборотний капітал (гр. од.) (Оборотні активи – Поточні зобов’язання) > 0 (збільшення)

Показники ліквідності діяльності підприємства

 

4. Проводиться розрахунок ключових показників фінансової незалежності (табл. 6.4) та формуються попередні висновки про рівень залежності досліджуваного акціонерного товариства від зовнішніх джерел фінансування (дебіторів та кредиторів).

Таблиця 6.4

Показники, що характеризують рівень фінансової незалежності підприємства

Перелік показників Розрахункові формули Нормативно-критеріальні значення
Коефіцієнт автономії Власний капітал / Валюта балансу [0, 5-0, 8)
Коефіцієнт фінансового левериджу Власний капітал / (Довгострокові + Поточні зобов’язання) [1, 0 - 2, 0)
Коефіцієнт маневреності власного капіталу (Оборотні активи – Поточні зобов’язання) / Власний капітал > 0, збільшення, ≥ галузевого показника
Коефіцієнт фінансування (Забезпечення наступних витрат та платежів + Довгострокові зобов’язання + Поточні зобов’язання + Доходи майбутніх періодів) / Власний капітал < 1
Коефіцієнт забезпечення власними оборотними засобами (Оборотні активи – Поточні зобов’язання) / Поточні зобов’язання > 0, 1
Коефіцієнт цільовості довгострокових вкладень (Власний капітал + Довгострокові зобов’язання) / Необоротні активи »1

5. Здійснюється оцінювання стану ділової активності (табл. 6.5) та формуються проміжні висновки про рівень ефективності використання ресурсів підприємства на базі розрахунку показників оборотності майна підприємства.

Таблиця 6.5

Показники ділової активності підприємства

Перелік показників Розрахункові формули Нормативно-критеріальні значення
Коефіцієнт оборотності активів Чиста виручка від реалізації продукції / (Активи на поч. звітного періоду + Активи на кін. звітного періоду) / 2 Збільшення
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості Чиста виручка від реалізації / (Кредиторська заборгованість на поч. звітного періоду + Кредиторська заборгованість на кін. звітного періоду) / 2 Збільшення
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості Чиста виручка від реалізації / (Дебіторська заборгованість на поч. звітного періоду + Дебіторська заборгованість на кін. звітного періоду) / 2 Збільшення
Середній термін погашення кредиторської заборгованості (дні) 365 днів / Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості Зменшення
Середній термін погашення дебіторської заборгованості (дні) 365 днів / Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості Зменшення
Коефіцієнт оборотності виробничих запасів Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) / (Виробничі запаси на поч. звітного періоду + Виробничі запаси на кін. звітного періоду) / 2 Збільшення
Середній термін обороту виробничих запасів (дні) 365 днів / Коефіцієнт оборотності виробничих запасів Зменшення
Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) Чиста виручка від реалізації продукції / (Первісна вартість основних засобів на поч. звітного періоду + Первісна вартість основних засобів на кін. звітного періоду) / 2 Збільшення (орієнтація на галузевий показник)
Коефіцієнт оборотності власного капіталу Чиста виручка від реалізації продукції / (Власний капітал на поч. звітного періоду + Власний капітал на кін. звітного періоду) / 2 Збільшення

6. Розраховуються показники рентабельності (табл. 6.6) та формуються висновки про рівень ефективності діяльності підприємства на основі виявлення достатності одержуваного прибутку для покриття вартості основних ресурсів.

Таблиця 6.6

Показники рентабельності (прибутковості) діяльності підприємства

Перелік показників Розрахункові формули Нормативно-критеріальні значення
Коефіцієнт рентабельності капіталу (активів) Чистий прибуток / (Активи на поч. звітного періоду + Активи на кін. звітного періоду) / 2 > 0, збільшення, ≥ галузевого показника
Коефіцієнт рентабельності власного капіталу Чистий прибуток / (Власний капітал на поч. звітного періоду + Власний капітал на кін. звітного періоду) / 2 > 0, збільшення, ≥ галузевого показника
Коефіцієнт рентабельності реалізації продукції Прибуток від операційної діяльності / Чиста виручка від реалізації продукції > 0, збільшення, ≥ галузевого показника
Коефіцієнт рентабельності виробництва продукції Прибуток від операційної діяльності / Повна собівартість продукції підприємства > 0, збільшення, ≥ галузевого показника

 

7. Аналізування зовнішньоекономічної діяльності підприємства в умовах розрахунку ключових показників ефективності експортно-імпортних операцій (табл. 6.7).

Таблиця 6.7

Показники ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Перелік показників Розрахункові формули Нормативно-критеріальні значення
Прямий ефект від здійснення експортної діяльності Чиста виручка від реалізації на експорт – Собівартість продукції, призначеної на експорт Збільшення
Порівняльний ефект від здійснення експортної діяльності Прибуток, отриманий від експортної діяльності – Прибуток, отриманий від реалізації аналогічного обсягу продукції на внутрішньому ринку Збільшення
Рівень ефективності експорту Прибуток від експортної діяльності / Собівартість продукції, призначеної на експорт Збільшення
Порівняльний ефект від здійснення імпортної діяльності Вартість придбаних товарів на внутрішньому ринку – Вартість придбаних товарів в аналогічному обсязі на іноземних ринках Збільшення
Рівень ефективності імпорту (Вартість придбаних товарів на внутрішньому ринку – Вартість придбаних товарів в аналогічному обсязі на іноземних ринках) / Вартість придбаних товарів в аналогічному обсязі на іноземних ринках Збільшення

8. Формування узагальнюючих висновків про результати діагностики майнового стану акціонерного товариства – об’єкта дослідження та наведення переліку рекомендацій щодо можливих шляхів його покращення у короткостроковому періоді діяльності та на перспективу (табл. 6.8).

Таблиця 6.8

Форма для узагальнення результатів розрахунку груп показників діяльності аналізованого підприємства

Показники Розрахунковіформули Аналізовані періоди, роки Нормативно-критеріальні значення
     
           
           

Контрольні запитання

1) Сформулюйте визначення поняття «фінансовий стан підприємства» та вкажіть його основні різновиди.

2) Розкрийте сутність та роль діагностики майнового стану в сучасних умовах функціонування вітчизняних підприємств.

3) Назвіть первинні та вторинні джерела інформації, які містять дані, необхідні для проведення діагностики фінансового стану вітчизняного підприємства.

4) Перелічіть етапи процесу діагностики майнового стану підприємства та коротко охарактеризуйте кожен з них.

5) Назвіть основні показники, що характеризують фінансову стійкість підприємства та наведіть методи їх розрахунку.

6) Вкажіть ключові показники, що характеризують майновий стан підприємства та охарактеризуйте методики їх обчислення.

7) Сформулюйте призначення показників ділової активності та способи їх розрахунку.

8) Вкажіть, що розуміють під поняттям «рентабельність» та назвіть, які основні її види аналізуються в процесі здійснення діагностики фінансового стану підприємства.

9) Які показники доцільно розраховувати в процесі аналізу ефективності зовнішньоекономічної діяльності як складового елементу діагностики фінансового стану підприємства?

10) Наведіть вичерпний перелік можливих заходів для покращення майнового стану вітчизняного акціонерного товариства в умовах фінансової економічної кризи.

Рекомендована література

1. Гриб С.В. Фінанси підприємств в таблицях та схемах: [навчальний посібник] / С.В. Гриб. – Львів: «Магнолія 2006», 2007. – 224 с.

2. Дацко А.О. Сутність та оцінка фінансового стану підприємства / А.О. Дацко // Держава та регіони. Серія «Економіка та підприємництво». – 2006. - №1. – С. 307-312.

3. Котенок Г.М. Діагностика фінансового стану підприємства / Г.М. Котенок // Научно-технический сборник. Коммунальное хозяйство городов. – 2009. - №85. – с.239-247.

4. Основи бюджетування зовнішньоекономічної діяльності організацій:

навч. посібник / Кузьмін О.Є., Мельник О.Г., Ноджак Л.С. [та ін.]. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 216 с.

5. Мельник О.Г. Системи діагностики діяльності машинобудівних підприємств: полікритеріальна концепція та інструментарій: [монографія] / О.Г. Мельник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 344 с.

6. Мельник О.Г. Формування системи бюджетування та збалансованої системи індикаторів діяльності підприємства: теоретичні засади та методичні положення (на прикладі машинобудування): [монографія] / О.Г. Мельник. – Львів: Видавництво ДП «Видавничий дім «Укрпол», 2008. – 240 с.

 


Лабораторна робота №7

«ДІАГНОСТИКА ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Мета роботи: вивчення практичних аспектів проведення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства в рамках ЗЕД на підставі здійснення діагностики ефективності використання його основних фондів за допомогою спеціального комплексу індикаторів.

Технічні засоби: програмне забезпечення MS Excel, форми для заповнення, калькулятор.

Ключові терміни

Основні фонди – це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінні й споживчій формі, а їхня вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на вартість платних послуг) частинами в міру спрацювання.

Первісна вартість основних фондів – це фактична їхня варітьсь на момент введення в дію чи придбання.

Фондовіддача – це показник, що відображає обсяг виробництва (реалізації продукції, виконання послуг) на 1 грн. середньорічної вартості основних фондів. Цей показник має очевидну економічну інтерпретацію, показуючи, скільки гривень виручки від реалізації припадає на 1 грн. вкладів в основні фонди. Фондовіддачу також можна розраховувати за прибутком підприємства – тоді цей показник буде відображати фінансову віддачу фондів.

Амортизаційна ємність – це показник, що відображає обсяг амортизаційних відрахувань на 1 грн. готової продукції. За інших рівних умов, зростання фондовіддачі призводить до зниження цього показника, а отже сприяє підвищенню частки прибутку в ціні товару.

Фондомісткість – показник, що характеризує потребу в основних фондах на 1 грн. виготовленої продукції. Фондоємність є оберненим показником до фондовіддачі та використовується для планування та визначення додаткової потреби чи економії.

Фондоозброєність – показник ефективності використання основних фондів, що розраховується як відношення середньої вартості основних виробничих фондів до чисельності працюючих. Причому цей показник може визначатись як в розрахунку на загальну чисельність персоналу, так і в розрахунку на чисельність працівників виробництва. Порівняння темпів рості цих показників дає можливість судити про вплив змін в чисельній структурі персоналу на забезпеченість фондами при їх незмінній кількості.

 

7.1. Зміст роботи

1) Ознайомлення із виробничо-фінансовою діяльністю підприємства та особливостями формування та використання основних фондів у ньому.

2) Розрахунок основних абсолютних та відносних показників ефективності використання основних фондів, а саме:

2.1) Первісна вартість обладнання.

2.2) Квартальні амортизаційні відрахування.

2.3) Фондовіддача.

2.4) Фондомісткість.

2.5) Фондоозброєність.

2.6) Коефіцієнт екстенсивного використання обладнання.

2.7) Календарний час роботи устаткування.

2.8) Номінальний час роботи устаткування.

2.9) Фактичний час роботи обладнання.

2.10) Коефіцієнт інтенсивного завантаження обладнання.

3) Розрахунок інтегрального показника використання виробничої потужності та формування комплексного висновку за результатами діагностики використання основних фондів підприємства.

 

7.2. Вихідні дані для виконання роботи

ТзОВ «Фортуна» імпортує німецьке обладнання, початкова вартість якого на умовах EXW становить (90 +1, 5*N) тис.грн., при цьому витрати на транспортування, навантаження, розвантаження до кордону України становлять (11 + 0, 1*N) % від вартості обладнання, мито – (6 – 0, 03*N) %. Вартість транспортування від МКУ до заводу, витрати на встановлення та запуск обладнання становлять 8% від початкової вартості. Очікується, що з його допомогою на підприємстві протягом року буде виготовлено готової продукції на суму (75 + N) тис. грн. (хоча максимально можливо виготовити (82 + N) тис. грн.), при цьому безпосередньо з обладнанням буде працювати (153 – N) осіб промислово-виробничого персоналу. Необхідно врахувати, що підприємство працює в одну зміну по 8 робочих годин, субота та неділя є вихідними, простої через різні причини (відсутність електроенергії, поломки) становлять 1% від календарного часу роботи устаткування.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1021. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия