Студопедия — Лекция 3. Системное программное обеспечение
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекция 3. Системное программное обеспечение






376. У хворого з печінковою недостатністю з’явилася сонливість, а потім він знепритомнів. Накопичення якої речовини порушує енергозабезпечення нейронів при печінковій енцефалопатії?

A. Глюкоза

B. ГАМК

C. Метилмеркаптан

D. @Аміак

E. Прямий білірубін

377. У хворого з печінковою недостатністю з’явилася сонливість, а потім він знепритомнів. Яка речовина гальмує синаптичну передачу в мозку при печінковій енцефалопатії?

A. Глюкоза

B. @ГАМК

C. Метилмеркаптан

D. Аміак

E. Прямий білірубін

378. Хворого на цукровий діабет 1 типу доставили у клініку в коматозному стані. Об’єктивно: дихання шумне, часте, глибоке, запах ацетону з рота. Вміст глюкози в крові 15, 2 ммоль/л, кетонових тіл – 10, 6 ммоль/л. Для якого ускладнення даного захворювання характерні такі показники?

A. Печінкова кома

B. @Кетоацидотична кома

C. Лактацидемічна кома

D. Гіпоглікемічна кома

E. Гіперосмолярна кома

379. Хворому на цукровий діабет І типу ввели інсулін. Через деякий час у хворого з’явилися загальна слабкість, гостре почуття голоду, дратівливість, запаморочення, кома. Який основний механізм виникнення коми у пацієнта?

A. Зменшення глюконеогенезу.

B. @Вуглеводне голодування головного мозку.

C. Посилення кетогенезу.

D. Посилення глікогенолізу.

E. Посилення ліпогенезу.

380. У хворого на цукровий діабет розвинулась гіперглікемічна кома (рівень глюкози 54 ммоль/л). Яке патологічне явище лежить в основі порушення функцій клітин мозку в даному випадку?

A. Токсичне ураження

B. Енергодефіцит

C. Іонний дисбаланс

D. Гіпергідратація клітин мозку (набухання)

E. @Гіпогідратація клітин мозку


381. Хворий 35 років доставлений у стаціонар непритомним, дихання часте, глибоке (типу Куссмауля), АТ 90/45 мм рт. ст., з рота запах ацетону. Глюкоза крові – 18 ммоль/л, у сечі – глюкозурія, кетонурія. Яка кома виникла у даного хворого?

A. Гіпоглікемічна

B. Гіперосмолярна

C. @Кетоацидотична

D. Печінкова

E. Лактацидотична

382. Хворий 55 років доставлений у стаціонар непритомним, дихання часте, поверхневе, АТ 90/45 мм рт. ст., шкіра в'яла, суха. Лабораторно: глюкоза крові – 55 ммоль/л, Na – 150 ммоль/л, Cl – 15 ммоль/л Яка кома виникла у даного хворого?

A. Гіпоглікемічна

B. @Гіперосмолярна

C. Кетоацидотична

D. Печінкова

E. Лактацидотична

383. Хворий 68 років доставлений у стаціонар непритомним, дихання часте, глибоке, АТ 90/45 мм рт. ст., шкіра в'яла, суха. Лабораторно: глюкоза крові – 15 ммоль/л, молочна кислота крові – 12 ммоль/л. Яка кома виникла у даного хворого?

A. Гіпоглікемічна

B. Гіперосмолярна

C. Кетоацидотична

D. Печінкова

E. @Лактацидотична

384. У хворого на хронічну ниркову недостатність з’явилися анорексія, нудота, блювота, порушення ритму серця, свербіння шкіри, психічні порушення аж до коми. Який механізм розвитку уремічної коми є головним?

A. Нирковий алкалоз

B. Порушення ліпідного обміну

C. Зміни вуглеводного обміну

D. @Гіперазотемія

E. Зневоднення

385. У хворого, що раптово знепритомнів, у плазмі крові Na+ – 180 ммоль/л, осмолярність – 340 мосмоль/л, глюкоза – 5 ммоль/л. Чим, найімовірніше, зумовлене виникнення коми у хворого?

A. Вуглеводним голодуванням

B. Гіпоосмолярним станом

C. @Дегідратацією нейронів

D. Гіперглікемією

E. Набуханням нейронів


386. У хворого на хворобу Аддісона внутрішньовенна інфузія глюкози призвела до «водного отруєння» та гіпоосмолярної коми. Чим зумовлене виникнення коми у хворого?

A. Вуглеводним голодуванням

B. Алкалозом

C. Дегідратацією нейронів

D. Гіперкаліємією

E. @Набуханням нейронів

387. Хворого доставлено до медичної установи в коматозному стані. Зі слів супровідних удалося встановити, що хворий знепритомнів під час тренування на завершальному етапі марафонської дистанції. Яка кома найбільш імовірна в цього хворого?

A. Гіперглікемічна

B. Печінкова

C. Уремічна

D. @Гіпоглікемічна

E. Гіпотиреоїдна

388. Хворий сонливий, свідомість затуманена, реакція на сильні подразники загальмована. М'язові фібрилярні посмикування. Дихання типу Чейна-Стокса з аміачним запахом. При аускультації серця - шум тертя перикарда. У крові знижена кількість сечовини. Який вид коми розвинувся у хворого?

A. Кетоацидотична

B. Ниркова

C. Гіперосмолярна

D. Апоплексична

E. @Печінкова

389. У лікарню швидкої допомоги поступив чоловік із закритим переломом стегна. Постраждалий у збудженому стані. Що вимагає негайної корекції в патогенезі травматичного шоку у пацієнта?

A. Ацидоз.

B. @ Біль.

C. Інтоксикація.

D. Гіпоксія.

E. Аритмія серця.

390. Після введення анестетика в пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який механізм визначає розвиток гострої недостатності кровообігу при цьому?

A. Гіперволемія

B. @Зниження судинного опору

C. Біль

D. Активація симпато-адреналової системи

E. Зниження скоротливої функції серця


391. У патогенезі гострої недостатності кровообігу при анафілактичному шоку є розширення артеріол та підвищення проникності капілярів. Який з медіаторів зумовлює розвиток даних порушень?

A. @Гістамін

B. Гепарин

C. Тромбоксани

D. Лімфокіни

E. Комплемент

392. У хворого після введення лідокаїну розвинувся анафілактичний шок. Які медіатори анафілаксії спричинюють безпосередньо обструкцію нижніх дихальних шляхів і гостру недостатність дихання?

A. Хемотаксичні фактори

B. @Гістамін, лейкотрієни

C. Цитокіни

D. Комплемент

E. Катехоламіни

393. У хворого на інфаркт міокарда з’явилися клінічні ознаки кардіогенного шоку. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є первинним у розвитку шоку?

A. Депонування крові у венах

B. @Зниження насосної функції серця

C. Зниження діастолічного притоку крові до серця

D. Збільшення судинного тонусу

E. Зниження судинного тонусу

394. Хворий, 52 років, був доставлений в клініку з симптомами гострого панкреатиту та явищами панкреатичного шоку. Що є основним механізмом розвитку панкреатичного шоку?

A. @Надходження активованих протеаз у кров

B. Стимулювання панкреатичної секреції

C. Порушення відтоку панкреатичного соку

D. Зменшення інкреції інсуліну

E. Підвищення артеріального тиску

395. Хворий, 52 років, був доставлений в клініку з симптомами гострого панкреатиту та явищами панкреатичного шоку. Активація якої системи є причиною гіпотензії при панкреатичному шоці?

A. @Калікреїн-кінінової

B. Ренін-ангіотензинової

C. Фібринолізу

D. Антикоагулянтної

E. Глутатіонової


396. Під час легеневої кровотечі у хворого на туберкульоз пацієнт втратив 45 % загального об’єму крові. Яке ускладнення, найбільш вірогідно, може виникнути у хворого?

A. @Постгеморагічний шок

B. Анафілактичний шок

C. Больовий шок

D. Ішемія мозку

E. Інфаркт міокарду

397. Під час легеневої кровотечі у хворого на туберкульоз пацієнт втратив 45 % загального об’єму крові. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є первинним у розвитку постгеморагічного шоку?

A. Депонування крові у венах

B. Зниження насосної функції серця

C. @Гіповолемія

D. Збільшення судинного тонусу

E. Зниження судинного тонусу

398. У хворого з опіками 40 % поверхні тіла розвинувся опіковий шок. Який механізм розвитку шоку домінує на його початку?

A. @Больовий

B. Порушення білкового обміну

C. Аутоімунізація

D. Порушення мінерального обміну

E. Зневоднення

399. Потерпілого з джутом на стегні привезли через 3 години після травми в задовільному стані. Після зняття джгута стан хворого різко погіршився: з'явився різкий набряк тканини стегна, частий пульс, холодний піт, артеріальний тиск знизився до 80/60 мм рт.ст. Яке ускладнення розвинулось?

A. Анафілактичний шок

B. @Токсемічний шок

C. Кардіогенний шок

D. Геморагічний шок

E. Колапс

400. Масивне тривале розчавлювання м'яких тканин потерпілого в результаті шахтного вибуху призвело до появи у хворого олігурії, гіпоізостенурії, протеїнурії, міоглобінурії, гіперкаліємії, гіпонатріємії. Який провідний механізм порушення функції нирок у цьому випадку?

A. Больове подразнення

B. Порушення симпатичної нервової системи

C. Викид катехоламінів

D. Втрата білка

E. @Розвиток токсемії

 

Лекция 3. Системное программное обеспечение







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 698. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия