Студопедия — Будова атома
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Будова атома






Приклад 1. Що таке квантові числа? Які значення вони можуть приймати?

Рішення. Рух електрона в атомі носить імовірний характер. Біляядерний простір, у якому з найбільшою імовірністю (90–95%) може знаходитися електрон, називається атомною орбіталлю (АО). Атомна орбіталь, як будь–яка геометрична фігура, характеризується трьома параметрами (координатами), що одержали назву квантових чисел (n, l, ml). Квантові числа приймають не будь-які, а визначені, дискретні значення. Сусідні значення квантових чисел відрізняються на одиницю.

Квантові числа визначають розмір (n), форму(l) і орієнтацію (ml) атомної орбіталі в просторі. Займаючи ту, або іншу атомну орбіталь, електрон утворює електронну хмару, яка у електронів того самого атома може мати різну форму. Форми електронних хмар аналогічні АО. Їх також називають електронними або атомними орбіталями. Електронна хмара характеризується чотирма квантовими числами(n, l, ml і ms). Ці квантові числа зв’язані з фізичними властивостями електрона, число n (головне квантове число) характеризує енергетичний (квантовий) рівень електрона, число l (орбітальне) – момент кількості руху (енергетичний підрівень), число ml (магнітне) – магнітний момент, ms – спін. Спін електрона виникає за рахунок обертання його навколо власної осі. Електрони в атомі повинні відрізнятися хоча б одним квантовим числом (принцип Паули), тому на АО можуть знаходитися не більш двох електронів, що відрізняються своїми спінами (ms = ± 1/2).

Приклад 2. Складіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 16 і 22. Покажіть розподіл електронів цих атомів по квантовим (енергетичним) коміркам.

Рішення. Електронні формули відображають розподіл електронів в атомі по енергетичним рівням, підрівням (атомним орбіталям). Електронна конфігурація позначається групами символів nlx де n – головне квантове число, l – орбітальне квантове число (замість нього указують відповідне літерне позначення – s, p, d, f), x – число електронів на даному підрівні (орбіталі). При цьому варто враховувати, що електрон займає той енергетичний підрівень, на якому він має найменшу енергію – менша сума n + l (правило Клечковского). Послідовність заповнення енергетичних рівнів і підрівнів наступна:

S → 2s → 2р → 3s → 3р → 4s→ 3d → 4р → 5s → 4d → 5р → 6s→ (5d1) → 4f→ 5d → 6p→ 7s→ (6d1–2)→ 5f→ 6d→ 7p

Число електронів в атомі того або іншого елемента дорівнює його порядковому номеру в таблиці Д.И.Менделєєва, тобто для елементів № 16 (сірка) і № 22 (титан) електронні формули мають вигляд:

16 S 1s22s22p63s23p4

22 Ti 1s22s22p63s23p63d24s2

Електронна структура атома може бути зображена також у виді схем розміщення електронів у квантових (енергетичних) комірках, що є схематичним зображенням атомних орбіталей. Квантову комірку позначають у виді прямокутника, кола або лінійки, а електрони в цих комірках позначають стрільцями. У кожній квантовій комірці може бути не більш двох електронів із протилежними спінами (розходження в спінах позначають різним напрямком стрілок).

Орбіталі даного підрівня заповнюються спочатку по одному електрону з однаковими спінами, а потім по другому електрону з протилежними спінами (правило Хунда):

 

Контрольні питання.

21. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 9 і 28. Покажіть розподіл електронів цих атомів по квантових комірках. До якого електронного сімейства відноситься кожний з цих елементів?

22. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 16 і 26. Розподілите електрони цих атомів по квантових комірках. До якого електронного сімейства відноситься кожний з цих елементів?

23. Яке максимальне число електронів може знаходитись на s-, p-, d- і f- орбіталях даного енергетичного рівня? Чому? Напишіть електронну формулу атома елемента з порядковим номером 31.

24. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 25 і 34. До якого електронного сімейства відноситься кожний з цих елементів?

25. Які орбіталі атома заповнюються електронами раніш: 4s або 3d; 5s або 4p? Чому? Напишіть електронну формулу атома елемента з порядковим номером 21.

26.Напишіть електронні формули іонів Zn2+, Cl¯ і Al 3+. До якого електронного сімейства відноситься кожний з цих елементів?

27.Які орбіталі атома заповнюються електронами раніш: 4d або 5s; 6s або 5p? Чому? Напишіть електронну формулу атома елемента з порядковим номером 43.

28. Що таке ізотопи? Чим можна пояснити, що в більшості елементів періодичної системи атомні маси виражаються дробовим числом? Чи можуть атоми різних елементів мати однакову масу? Як називаються подібні атоми?

29. Чому дорівнює кількість підрівнів у рівні? По якій формулі можна визначити максимальне число електронів на підрівні? Обчислить максимальне число електронів на 3d- і 4p- підрівнях.

30. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 14 і 40. Скільки вільних d-орбіталей у атома останнього елемента?

31. У чому сутність правила Хунда? Розмістить шість електронів по атомних орбіталях 3d- підрівня. Чому дорівнює їх сумарне спінове число?

32. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 15 і 28. Чому дорівнює максимальний спін p-електронів в атомів першого і d-електронів в атомів другого елемента?

33. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 21 і 23. Скільки вільних d-орбіталей в атомах цих елементів?

34. Скільки і які значення може приймати магнітне квантове число ml при орбітальному числі l = 0; 1; 2 і 3? Які елементи в періодичній системі називають s-, p-, d- і f - елементами? Наведіть приклади.

35. Які значення можуть приймати квантові числа n, l, ml і ms, що характеризують стан електронів в атомі? Які значення вони приймають для зовнішніх електронів атома магнію?

36. Які з електронних формул, що відображують будову незбудженого атома деякого елемента невірні: а) 1s2 2s2 2p5 3s1; б) 1s2 2s2 2p6; в) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d4; г) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2; д) 1s2 2s2 2p6 3s2 3d2? Чому? Атомам яких елементів відповідають правильно складені електронні формули?

37. Напишіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 24 і 33, з огляду на те, що в першого відбувається „провал” одного з 4s-електронів на 3d-підрівень. Чому дорівнює максимальний спін d-електронів в атомі першого і p-електронів в атомі другого елемента?

38. Квантові числа для електронів зовнішнього енергетичного рівня атомів деякого елемента мають наступні значення: n = 4; l = 0; ml = 0; ms = ±1/2. Напишіть електронну формулу атома цього елемента і визначте, скільки вільних 3d-орбиталей він містить.

39. У чому полягає принцип Паули? Чи може бути на якому-небудь підрівні атома p7, або d12 електронів? Чому? Складіть електронну формулу атома елемента з порядковим номером 22 і вкажіть його валентні електрони.

40. Складіть електронні формули атомів елементів з порядковими номерами 32 і 42, з огляду на те, що в останнього відбувається „провал” одного з 5s-електронів на 4d-підрівень. До якого електронного сімейства належить кожний з цих елементів?







Дата добавления: 2014-10-22; просмотров: 2332. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия