Студопедия — Корозія металів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Корозія металів






Корозіяце процес руйнування металів, що протікає самодовільно, в результаті хімічної або електрохімічної взаємодії їх з навколишнім середовищем.

При електрохімічній корозії на поверхні металу одночасно протікають два процеси: анодний – окислювання металу: Me0 – ne = Men+ і катодний – відновлення іонів водню: 2H+ + 2e = H20 або молекул кисню, розчиненого у воді: O2 + 2Н2O + 4е= 4OН.

Іони або молекули, що відновлюються на катоді, називаються деполяризаторами. При атмосферній корозії – корозії у вологому повітрі при кімнатній температурі – деполяризатором є оксиген.

Приклад 1. Як відбувається корозія цинку, що знаходиться в контакті з кадмієм у нейтральному і кислому розчинах.. Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів. Який склад продуктів корозії?

Рішення. Цинк має більш негативний електродний потенціал (–0, 763В), ніж кадмій (–0, 403В), тому він є анодом, а кадмій – катодом.

Анодний процес: Zn0 – 2e = Zn2+

Катодний процес: 2H+ + 2e = H20 (у кислому середовищі) і

O2 + 2Н2O + 4е= 4OН (у нейтральному середовищі).

Оскільки іони Zn2+ з гідроксильною групою утворюють нерозчинний гідроксид, то продуктом корозії буде Zn(OH)2.

Контрольні питання

281. Як відбувається атмосферна корозія лудженого й оцинкованого заліза при порушенні покриття? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів.

282. Мідь не витісняєводеньз розведених кислот. Чому? Однак якщо до пластинки з міді, зануреної в кислоту, доторкнутися цинковою, то на міді починається бурхливе виділення водню. Дайте цьому пояснення, склавши електронні рівняння анодного і катодного процесів. Напишіть рівняння хімічної реакції, що протікає.

283. Як відбувається атмосферна корозія лудженого заліза і лудженого міді при порушенні покриття? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів.

284. Якщо пластинку з чистого цинку опустити в розведену кислоту, то виділення водню, незабаром майже припиняється. Однак при дотику до цинку мідною паличкою на останній починається бурхливе виділення водню. Дайте цьому пояснення, склавши електронні рівняння анодного і катодного процесів. Напишіть рівняння хімічної реакції, що протікає.

285. У чому сутність протекторного захисту металів від корозії? Наведіть приклад протекторного захисту заліза в електроліті, що містить розчинений оксиген. Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів.

286. Залізний виріб покрили нікелем. Яке це покриття анодне, або катодне? Чому? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів корозії цього виробу при порушенні покриття у вологому повітрі й у хлороводневій (соляній) кислоті. Які продукти корозії утворяться в першому і в другому випадках?

287. Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів з кисневою і водневою деполяризацією при корозії пари магній – нікель. Які продукти корозії утворяться в першому і в другому випадках?

288. В розчин хлоридної (соляної) кислоти помістили цинкову пластинку і цинкову пластинку, частково покриту міддю. В якому випадку процес корозії цинку відбувається інтенсивніше? Відповідь мотивуйте, склавши електронні рівняння відповідних процесів.

289. Чому хімічно чистий залізо є більш стійким проти корозії, чим технічний залізо? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що відбуваються при корозії технічного заліза у вологому повітрі й у кислому середовищі.

290. Яке покриття металу називається анодним, а яке катодним? Назвіть кілька металів, що можуть служити для анодного і катодного покриття заліза. Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що відбуваються при корозії заліза, покритого міддю, у вологому повітрі й у кислому середовищі.

291. Виріб з заліза покрили кадмієм. Яке це покриття анодне, або катодне. Чому? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів корозії цього виробу при порушенні покриття у вологому повітрі й у соляній кислоті. Які продукти корозії утворяться в першому і у другому випадках?

292. Виріб з заліза покрили свінцем. Яке це покриття анодне, або катодне? Чому? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів корозії цього виробу при порушенні покриття у вологому повітрі й у соляній кислоті. Які продукти корозії утворяться в першому і в другому випадках?

293. Дві пластинки з заліза, частково покриті одна оловом, інша міддю, знаходяться у вологому повітрі. На який з цих пластинок швидше утвориться іржа? Чому? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів корозії цих пластинок. Який склад продуктів корозії заліза?

294. Який метал краще вибрати для протекторного захисту від корозії оболонки кабелю яка виконана зі свинцю: цинк, магній або хром? Чому? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів атмосферної корозії. Який склад продуктів корозії?

295. Якщо опустити в розведену сульфатну кислоту пластинку з чистого заліза, то виділення на ній водню йде повільно і згодом майже припиняється. Однак, якщо цинковою паличкою доторкнутися до залізної пластинки, то на останній починається бурхливе виділення водню. Чому? Який метал при цьому розчиняється? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів.

296. Пластинки з цинку та заліза опустили в розчин сульфату міді. Складіть електронні й іонно-молекулярні рівняння реакцій, що відбуваються на кожній з цих пластинок. Які процеси будуть проходити на пластинках, якщо їх зовнішні кінці з’єднати провідником?

297. Як впливає рН середовища на швидкість корозії заліза і цинку? Чому? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів атмосферної корозії цих металів.

298. В розчин електроліту, що містить розчинений оксиген, опустили цинкову пластинку і цинкову пластинку, частково покриту міддю. В якому випадку процес корозії цинку проходить інтенсивніше? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів.

299. Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів з кисневою і водневою деполяризацією при корозії пари алюміній – залізо. Які продукти корозії утворюються в першому і в другому випадках?

300. Як протікає атмосферна корозія заліза, покритого шаром нікелю, якщо покриття порушене? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів. Який склад продуктів корозії?

 







Дата добавления: 2014-10-22; просмотров: 6221. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия