Студопедия — Завдання 111-157 є тестами відкритого типу, використовуються для виявлення знань термінів, понять, категорій; у цих тестах слід вписати пропущене слово або словосполучення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання 111-157 є тестами відкритого типу, використовуються для виявлення знань термінів, понять, категорій; у цих тестах слід вписати пропущене слово або словосполучення






 

111. Вставте пропущене слово:

…………………….прообраз, початкова форма, зразок, модель культурно-значимої дії, відносин, процесу, що передається від покоління до покоління на несвідомому рівні.

112. Вставте пропущене слово:

…………………….історично перша світоглядна форма відображення дійсності, в якій художнє, моральне, пізнавальне та практично-перетворююче освоєння світу дані в синкретичній єдності.

113. Вставте пропущене слово:

…………………….злитість, нерозчленованість, яка характеризує первинний нерозвинутий стан чогось, наприклад, первісного мистецтва.

114. Вставте пропущене слово:

…………………основний засіб спілкування, виразу і фіксації смислу і знання.

 

115. Вставте пропущене слово:

………………………. змагання, боротьба, спорт, суперництво, що пронизували усі сфери життя давніх греків: військову, спортивну, культурну, політичну, судову.

 

116. Вставте пропущене слово:

………………………місто-держава, що складалася із самого міста і прилеглої до нього терито­рії, особлива форма соціально-економічної і політичної організації суспільст­ва, типова для Давньої Греції.

 

117. Вставте пропущене слово:

……………………… у Давній Греції естетичний ідеал гармонії духовного і фізичного в людині.

 

118. Вставте пропущене слово:

……………………………. поняття давньогрецької естетики, яке характеризує естетичний вплив твору мистецтва на людину; включає полегшення після великого напруження почуттів і їх облагородження.

 

119. Вставте пропущене слово:

…………………….у давніх греків та римлян назва чужоземців; переносно – жорстокі, грубі люди, руйнівники культурних цінностей.

120. Вставте пропущене слово:

……………………вища урядова особа в деяких державах Стародавньої Греції; алегорично – творець.

121. Вставте пропущене слово:

……………………етичний принцип, за яким основою моральності є прагнення людини до щастя: особистого – індивідуалістичний…………………, суспільного – соціальний …………………...

122. Вставте пропущене слово:

……………………поняття давньогрецької естетики, яке характеризує естетичний вплив твору мистецтва на людину; включає полегшення після великого напруження почуттів і облагородження цих почуттів.

123. Вставте пропущене слово:

…………………….модель буття, яка виступає образом впорядкованості світу.

124. Вставте пропущене слово:

……………………жанр ораторського і поетичного мистецтва, що виник у Стародавній Греції; пізніше набув іронічного значення за надмірне вихваляння.

125. Вставте пропущене слово:

…………………….у містах Стародавнього Риму площа, на якій відбувалися народні збори, влаштовувалися торги і здійснювався суд.

126. Вставте пропущене слово:

На відміну від міфу і релігії, в античному суспільстві виникає інший вид світогляду, який базувався на позиціях розуму та інтелекту –..………………...

 

127. Вставте пропущене слово:

………………….спеціально розроблена в грецьких містах процедура відправлення у вигнання осіб, небезпечних своїм впливом.

128. Вставте пропущене слово:

……………………мистецтво красномовства і (ширше) наука про художню прозу взагалі. Виникла в Стародавній Греції в V ст. до н.е.; у Стародавньому Римі – з І ст. до н.е. Антична ………………. орієнтована головним чином на судові й парадні промови.

129. Вставте пропущене слово:

В цілому характер західноєвропейської середньовічної культури визначався двома основними факто­рами: пануючим положенням ……………, а також жорсткою регламентацією життя індивіда у відповідності із його місцем в соціальній ієрархії.

130. Вставте пропущене слово:

Основними субкультурами західноєвропейського середньовічного суспільства були церковно-спіритуалістична, міська, селянська та ………………….

131. Вставте пропущене слово:

…………………………….теологічне розуміння причин суспільних подій як прояву волі Бога, а їх сенсу – як наперед визначеного наміру Бога (провидіння).

132. Вставте пропущене слово:

…………………………….настінний живопис, картина; написана фарбами по свіжій вогкій штукатурці.

 

133. Вставте пропущене слово:

………………… ………………споруди, пов’язані з релігією, з богослужінням, з церквою.

134. Вставте пропущене слово:

…………………речовий, графічний чи звуковий умовний знак, чи умовна дія, що означає якесь явище, поняття, ідею.

135. Вставте пропущене слово:

…………………стиль, що виник у середині ХІІ ст.; основні риси: органічний зв'язок образотворчого мистецтва з архітектурою, складність і ритмічне багатство композиції, натхненність і піднесеність образу.

136. Вставте пропущене слово:

…………………в ХІІ-ХІV ст. мандрівні актори країн Західної Європи, що виконували антиклерикальні пісні та вистави.

137. Вставте пропущене слово:

……………… ………….… придворно-лицарська література у Франції і Німеччині, спрямована своїм змістом проти аскетичної, церковної літератури; оспівувала лицарське кохання, служіння Дамі, пригоди і подвиги лицарів.

138. Вставте пропущене слово:

……………………………. соціальний та ідейний рух XIV-XVI століття в європейських країнах, який був спрямований проти християнсько-схоластичної культури Середньовіччя і став перехідним щаблем від середньовічної культури до культури Нового часу; його основні риси: антифеодальна спрямованість, світський характер, гуманістичний світогляд, відродження античної культурної спадщини.

139. Вставте пропущене слово:

В ХІV-ХVI ст. в країнах Західної і Центральної Європи почина­ють зароджуватись ………………………. відносини.

140. Вставте пропущені слова:

…………… та ………….два найбільш широких і впливових художніх напрямки мистецтва XVII століття.

 

141. Вставте пропущені слова:

…………………….стиль, що зародився наприкінці XVI ст. в Італії, в Європі був розповсюджений до початку XVIІІ ст.; відображає динамізм моделі світу і внутрішню суперечливість людини; мистецтво………………..відрізняється пишністю, динамізмом, екзальтацією образів.

142. Вставте пропущені слова:

…………………….стиль та напрямок у мистецтві XVIІ – початку XІX ст., що звернувся до античного мистецтва і мистецтва Високого Відродження як до зразка; художній світогляд, який моделює раціональний образ світу; йому притаманні врівноваженість, чіткість, пластична ясність і гармонійність.

143. Вставте пропущені слова:

…………………….ідейний і художній рух у європейській і американській культурі кінця ХVІІІ - початку XIX ст. Виник як реакція на раціоналізм і самовпевнений оптимізм естетики класицизму і філософії Просвітництва. Характерні звертання до дорафаелівського мистецтва, віра у всемогутність художника.

144. Вставте пропущені слова:

…………………….загальна назва художніх напрямів у образотворчому мистецтві другої половини XIX – початку XX ст., які протиставили себе традиціоналізму в якості єдиного «мистецтва сучасності» або «мистецтва майбутнього». До напрямів………………….відносять імпресіонізм, символізм, постімпресіонізм тощо.

145. Вставте пропущене слово:

На думку С. Гантінтона, в майбутньому основним джерелом конфліктів на світовій арені стане вже не ідеологія і не економіка, а ………………….

146. Вставити пропущене слово:

В ХХ столітті формується ……………… суспільство, для якого характерні такі риси: домінування в суспільстві науково-технічних спеціалістів, панування інформаційного сектору в економіці, зростання соціальної мобільності та темпу життя.

 

147. Вставте пропущене слово:

……………….. просторова композиція, що створюється з побутових предметів, промислових матеріалів, головною метою якої є створення художньо-смислового простору, який дозволяє актуалізувати смисли та почуття, що недоступні нам в буденності.

148. Вставити пропущене слово:

Проблеми, які зачіпають життя всього людства, а їх розв’язання можливе лише зусиллями всіх народів, що населяють Землю – це …………….…….. проблеми.

149. Вставте пропущене слово:

Всеохоплюючий багатоаспектний процес перетворення світу в цілісну систему – …………………...

150. Вставте пропущене слово:

………………риса масової культури, яка полягає в орієнтації споживача культури на втечу у світ фантазій, ілюзорний світ відео, гри.

151. Вставте пропущене слово:

Згідно С. Гантінгтону, в незахідних цивілізаціях йде процес повернення до своїх культурних витоків – процес …………………….

152.Вставте пропущене слово:

Однією із особливостей мистецтва модернізму є те, що художники-модерністи відмовились від …………………. в мистецтві, мотивуючи це тим, що ……………….. в мистецтві завжди було пов’язано з ідеалами суспільства, а сучасна соціальність фактично не здатна сприяти розвитку людини.

 

153. Вставте пропущене слово:

………..напрямок у французькому мистецтві на початку ХХ століття, що характеризується домінуванням в картинах прямих ліній та кубоподібних форм.

154. Вставте пропущене слово:

……………………сучасний етап культурного розвитку з плюралістичною моделлю світу, визнанням співіснування різних ціннісних світів, розмитістю меж протилежних сторін.

155. Вставте пропущене слово:

……………………ключове слово постмодерністської естетики, яке замінило художній образ; знак відсутності дійсності, правдоподібна подоба, симуляція, що не має за собою реальності.

156. Вставте пропущене слово:

………….. …………….історично зумовлена система понять осмислення світобудови, яке зберігає найбільш загальні уявлення про світ та місце людини в ньому.

 

157. Вставте пропущене слово:

……… та …………парна категорія, яка виражає дихотомію цілого всесвітньої культури в ряді смислових антиномій, що взаємопов’язані і впливають одна на одну: демократія - деспотизм, модернізація – традиційність тощо.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 879. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия