Студопедия — Глава 25 Злочини проти волі особи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глава 25 Злочини проти волі особи






ОСНОВНІ ПИТАННЯ:

1. Поняття і загальна характеристика злочинів проти волі особи.

2. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини: кримінально-правова характеристика, відмежування від суміжних злочинів.

3. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини: аналіз юридичних складів злочину.

4. Експлуатація дітей: аналіз юридичних складів злочину.

ЗАДАЧІ:

1. Журавчук у себе в саду впіймав 7-річного Гришу Продана і побив за те, що той намагався нарвати у кошик ранніх полуниць. Дружина Журавчука запропонувала «провчити злодія» таким чином: потримати його дві доби у вогкому погребі, що й було виконано.

Варіант. Глибоко переживаючи те, що з ним трапилось, Гриша намагався втопитися в річці, але його врятували рибалки.

2. Мередик і Гладченко обманним шляхом заманили Шафрана до автомашини, наклеїли на очі пластир, накинули на шию ремінь і вивезли за місто. Вони привезли його в лісову сторожку, де зажадали видати прізвища багатих людей і місця зберігання ними цінностей, щоб потім вони змогли організувати їх викрадення. Коли Шафран сказав, що він таких не знає, вони заперли його в льоху, щоб він «все пригадав».

3. Ейдинов взяв у свою автомашину 8-річного хлопчика, який «голосував» на дорозі, й разом із Худіновим завіз його на віддалену дачу останнього, щоб вимагати потім від батьків викуп. Вони помістили хлопчика в підвал, поставили йому їжу і закрили люк, а самі почали обдумувати деталі майбутньої «операції». Ранком вони виявили, що хлопчик задихнувся від нестачі повітря: стіни підвалу були пофарбовані масляною фарбою, перекриття залізобетонне, а люк пригнаний дуже щільно.

 

4. Єсипенко і Павлов у вагоні потягу, який після повернення з рейсу стояв у тупику, вночі, погрожуючи ножем, забрали гаманець з 5 тис. грн. у Храмова, який, не маючи іншої можливості, ночував там по приїзді в чуже місто. Щоб потерпілий не міг одразу ж звернутись у міліцію, Єсипенко і Павлов зв’язали йому руки й ноги і замкнули купе.

5. Ліцкевич поводила себе аморально, у зв’язку з чим суд позбавив її прав материнства. 7-річного її сина помістили в школу-інтернат і на його утримання стягли аліменти. Аліментів Ліцке-вич не платила, виїхала до іншого міста і не давала про себе знати два роки. Коли у Міцкевич «заговорила совість», вона нишком забрала сина зі школи-інтернату.

6. Ув’язнені Шумов та Проскурня розробили план втечі з виправної колонії і почали його здійснювати. Вони напали на лікаря медчастини Кумилка та медсестру Карпенко, зв’язали їх, забарикадувались у приміщенні медчастини і під загрозою позбавлення життя медиків-бранців виготовленими ними саморобними фінськими ножами зажадали від адміністрації надання в їх розпорядження заправленої автомашини із запасними бензобаками. Їхні вимоги були задоволені. Після виїзду Шумова і Проскукрні з колонії, коли Кумилко і Карпенко були звільнені, втікачів удалося затримати й обеззброїти.

7. При розлученні подружжя Пелехатих суд вирішив залишити 4-річного сина з матір’ю. Скарги батька про передачу сина йому нічого не змінили. Тоді він під виглядом прогулянки з сином взяв його з дитячого садка і відвіз до своєї матері, де той і жив. Колишня дружина подала заяву на ім’я прокурора про притягнення Пелехатого до відповідальності за ч. 1 ст. 146 КК України.

8. Климчук, позбавлена рішенням суду батьківських прав, викрала свою 6-річну дочку зі школи-інтернату.

9. Переслідуючи мету зареєструвати шлюб зі своїм колишнім коханцем, Головатенко сказала йому, що у них народилася донька. Для підтвердження цього «факту» вона від приміщення дитячої молочної кухні перекотила до себе додому коляску з тримісячним немовлям.

10. Бурлака на залізничному вокзалі міста зустрів братів Кошлатих — 16-річного Колю та 14-річного Васю, які вели бродячий спосіб життя. Пообіцявши дати їм заробити грошей, Бурлака привіз хлопців до себе на садибу на околиці міста. Протягом двох місяців він використовував їх для виготовлення фальсифікованих спиртних напоїв. На ніч Бурлака замикав хлопців у сараї, сковуючи їх наручниками.

11. Піймавши у своєму саду підлітків Карпуся та Петрунька, які крали яблука, Карповець вирішив їх провчити. Він замкнув їх у холодному льоху, де вони просиділи добу. 12-річний Кар-пусь захворів на запалення легенів.

12. Обвинувачений у вчиненні розбійного нападу і зґвалтування неповнолітньої Одарченко під час перебування в психі-атрічній лікарні для вирішення питання щодо його осудності під час вчинення злочинів захопив медсестру, зачинився разом із нею в туалеті та під погрозою її вбивства зажадав прибуття прокурора і представників преси, яким він розповість про безпідставність обвинувачень у вчиненні ним злочинів. Судово-психіатричною експертизою Одарченко був визнаний обмежено осудним.

13. За домовленістю з громадянином Македонії Райчевським громадянин України Троянівський за гроші постачав йому дівчат, у тому числі неповнолітніх, з України. Обіцяючи влаштування офіціантками, хатніми робітницями, няньками тощо, він вивозив дівчат за їх згодою в Македонію. Там Райчевський відбирав у дівчат паспорти і погрозами змушував надавати сексуальні послуги клієнтам підпільних публічних будинків. Допомагала Трояновському підшуковувати дівчат для влаштування на роботу за кордоном Вдовіна.

14. Дерипаско, мати-одиначка, народила третю дитину. Не маючи змоги утримувати трьох дітей і бажаючи виправити своє матеріальне становище, вона продала свою новонароджену дитину подружжю Роденків, яке не мало своїх дітей.

Варіант: Подружжя Роденків мало на меті в подальшому продати дитину для використання її в порнобізнесі.

15. Усенко і Грачук запропонували підприємцю Марусичу свої послуги з «охорони» його 17-річної дочки Олі, яка навча-

лася в інституті, оцінивши їх у 100 доларів на місяць. Марусич на таку пропозицію не пристав. Тоді вони зустріли Олю біля інституту і примусово відвезли на дачу Грачука за містом, де утримували її впродовж тижня. Під погрозою розправи з Олею вони неодноразово по телефону вимагали від Марусича прийняти їх пропозицію. Вжитими працівниками міліції заходами місце перебування Олі було встановлено і вона одержала можливість повернутися додому.

16. З метою викрадення продуктів харчування 13-річний Коля Хорошун проник у льох до сусіди Сарапуки. Виявивши в своєму льоху сторонню людину, Сарапука замкнув ляду льоху на замок. Відімкнувши на другий день льох, Сарапука виявив у ньому мертвого сусідського хлопчика Колю. Смерть останнього сталася внаслідок раптового серцевого нападу.

17. Марагулов, не бажаючи турбуватися про свою стару матір, яка проживала разом із ним і страждала на склероз судин головного мозку, попросив головного лікаря психоневрологічного диспансеру Головкіна госпіталізувати її, обіцяючи винагороду. Одержавши частину грошей у рахунок обіцяної винагороди, Головкін прохання Марагулова виконав. Проведене за наполяганням родичів обстеження показало, що мати Марагулова на психічні розлади не страждала.

18. Відбуваючи покарання у виді позбавлення волі на певний строк, Задирака, Нечитайло та Бусигін вирішили втекти з виправної колонії. Вони виготовили ніж на зразок фінського, захопили представника адміністрації колонії Петрунька, забравши в нього пістолет з патронами, забарикадувались у камері та під загрозою розправи над Петруньком зажадали надати їм мікроавтобус з повним баком пального.

19. Деркачу вдалося втекти зі слідчого ізолятора. Тікаючи від переслідувачів, він забіг до під’їзду одного з будинків, вломився до квартири на п’ятому поверсі, де в цей час перебувала лише 14-річна Катя Калиновська, і забарикадувався в ній. Під погрозою викинути дівчинку у вікно Деркач зажадав від працівників міліції дати йому можливість зникнути разом з Катею, яку він потім відпустить.

20. Зейкан примушувала своїх 13-річних синів-близнюків Вітю та Колю працювати на присадибних ділянках односельців у гарячий період збирання врожаю полуниць, а зароблені гроші віддавати їй.

21. Сущук, Ахатова і Коренчук організували злочинну групу, яка займалася викраденням дітей віком від одного до трьох років з метою продажу їх за кордон, де їх усиновлювали бездітні сім’ї. Ахатова працювала медсестрою дитячої лікарні. Сущук, працюючи у відділенні внутрішніх справ, готувала підроблені документи на дітей, яких «постачала» Ахатова і яких переховували на квартирі Коренчука. Документи були підставою для вивезення дітей за кордон. Дворічна Катя під час перебування на квартирі Коренчука тяжко захворіла. Коренчук помістив Катю до окремої кімнати, де залишена без догляду дитина померла.

Варіант. Дітей продавали за кордон для використання їх у порнобізнесі, а також для усиновлення (удочеріння) в комерційних цілях.

22. Волощенко, перебуваючи у шлюбі з Волощенком, завагітніла та народила дитину від Полковенка. Мати Полковенка, узнавши, що її внука буде виховувати нерідний батько, і будучи злою на Волощенко, вирішила не допустити цього. З цією метою вона підкупила медсестру пологового будинку Южакову, яка замінила новонароджену дитину Волощенко на іншу до першого годування її матір’ю.

23. У сім’ї Сухових було дві доньки. Коли Сухов у третій раз повіз дружину до пологового будинку, то сказав, що третьої доньки йому не потрібно, погрожував «порішити всю сім’ю». Узнавши, що в неї народилась дівчинка, Сухова, побоюючись виконання чоловіком погрози, попросила свою подругу Панта-люк, лікаря пологового будинку, підмінити новонароджену дівчинку на хлопчика, обіцяючи подарувати магнітофон. Пан-талюк прохання виконала.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1190. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия