Студопедия — Проти здоров’я населення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Проти здоров’я населення






ОСНОВНІ ПИТАННЯ:

1. Загальна характеристика злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення.

2. Поняття наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

3. Аналіз юридичних складів злочину, передбаченого ст. 308 КК України.

4. Кваліфікуючі ознаки злочинів, пов’язаних з наркотичними засобами, психотропними речовинами, їх аналогами або прекурсорами.

5. Аналіз юридичних складів злочину «схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» (ст. 315), його відмежування від спонукання неповнолітніх до застосування допінгу (ст. 323) та схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів (ст. 324 КК України).

6. Поняття отруйних і сильнодіючих речовин, а також мікробіологічних та інших біологічних агентів чи токсинів.

7. Аналіз юридичного складу злочину «порушення правил боротьби з епідеміями».

ЗАДАЧІ:

1. Шершньов, відбуваючи покарання у виправній колонії, домовився з Лавруком, який мав вільний доступ у колонію, про придбання на волі та збут у колонії етамінал-натрію. Лаврук звернувся до завідувача аптеки Нульмана, який без рецепта з круглою печаткою відпустив Лавруку 90 конвалют етамінал-натрію. Лаврук передав це в зоні колонії Шершньову, який за гроші збув «товар» ув’язненому Зайченку. Той не лише сам вживав етамінал-натрій, а й давав його іншим ув’язненим. Від надмірного вживання цього препарату, перебуваючи під його сильною дією, Зайченко спричинив собі тяжкі тілесні ушкодження.

2. Хода був затриманий міліцією за бродяжництво. При затриманні у нього в кишені джемпера було виявлено пакетик з газети з 0, 2 г гашишу. Хода пояснив, що придбав гашиш у хлопця на ім’я Гриша на базарі, щоб вжити його. Півроку тому в того ж Гриші купив приблизно таку саму кількість гашишу.

3. Жуков, працюючи разом з неповнолітнім Хоменком, неодноразово пригощав його спиртним. Під час чергової випивки він запропонував Хоменку викурити цигарку з гашишем, а потім того ж вечора ще одну. Після цього він запропонував Хоменку разом убити робітника їхнього підприємства Савченка, який зняв з рахунку в банку 5 тис. грн. для придбання імпортної радіоапаратури. Вони обговорили план, який здійснили наступного дня: під час випивки завдали Савченку у різні частини тіла 59 ножових ударів — Жуков фінським, а Хоменко — кухонним ножем. Гроші поділили. Під час обшуку за місцем проживання Жукова було виявлено порошок білого кольору, який за висновком судово-хімічної експертизи є гашишем.

4. Рябокінь і Гончаров на городі у Потапчука вночі зрізали недозрілі головки маку на площі 100 м2, зібрали з них сік, яким просочили марлеві бинти.

5. Гаврилюк шукав дикорослі коноплі, з яких виготовляв для власного споживання марихуану. Коли до нього звернувся Грінчак з проханням дати йому «покашкарити», Гаврилюк пригостив його цигаркою з начинкою з марихуани, сказавши, що дає в борг ще три цигарки.

6. Тарасенко на базарі купив у не встановленої слідством особи 2, 4 кг макової соломи, яку приніс додому, подрібнив і шляхом хімічної обробки одержав екстракційний опій, який потім вживав.

Варіант. Тарасенко зробив це для збуту.

7. Топчій у невстановленої слідством особи придбав на базарі 0, 42 г ацетильованого опію, який привіз додому і вживав.

Варіант 1. Топчій увів дозу ацетильованого опію своїй дружині, яка спала.

Варіант 2. Топчій придбав 0, 15 г ацетильованого опію.

8. Заводський у себе на городі виростив мак. Зерна маку він використав для приготування харчових страв, а із стебел та головок виготовив 2 кг висушеної макової соломи, яку мав намір споживати сам і продавати.

9. Журахівський та Кузьменко за попередньою домовленістю придбали 6 г екстракційного опію, який вживали. Через місяць вони придбали 1 кг висушеної макової соломи, яку привезли до себе в гуртожиток і деякий час зберігали, поки цей факт не став відомим правоохоронним органам, які її вилучили.

Варіант 1. Журахівський і Кузьменко звернулися до поліклініки, бажаючи вилікуватись від наркотичної залежності, а макову солому спалили.

Варіант 2. Журахівський і Кузьменко припинили вживання наркотиків, тому макову солому продали Потоцькому.

10. Григорович, громадянин України, на території Казахстану в степу зібрав мішок стебел, листя та насіння коноплі, привіз їх у Чимкент, де через кілька днів із привезеного виготовив 175 г гашишу, 1, 5 кг марихуани та 430 г сировини для виготовлення гашишу. Усе це він привіз у Запоріжжя з метою збуту, але був затриманий.

Варіант. Григорович є громадянином Російської Федерації.

11. Майзенберг купив у не встановленої слідством особи мішок макових голівок, автомашиною привіз їх додому, де один-два рази на місяць виготовляв екстракційний опій, який споживав. При обшуку у нього було вилучено 110 г висушеної макової соломи, 5 г екстракційного опію і предмети для його виготовлення і споживання.

12. Киричок кілька разів у різних осіб на базарі купував гашиш та макову солому, яку привозив на квартиру своєї близької знайомої Оксень, шість разів виготовляв екстракційний опій. Наркотики Киричок вживав сам, а також разом зі своїми знайомими, серед яких був і 17-річний Ірчук. На квартирі Оксень були вилучені гашиш, макова солома, екстракційний опій, предмети, призначені для виготовлення і вживання наркотиків. Оксень під час допиту визнала, що знала про вживання Киричком наркотиків у її квартирі. Спочатку вона заперечувала проти цього, але

Киричок переконав її, що без вживання наркотиків не зможе жити. Тому вона дозволила готувати і вживати наркотики у своїй квартирі Киричку і його знайомим, а сама виходила на цей час до іншої кімнати.

13. У гаражі громадянина Босака було вилучено 36, 6 кг подрібненої макової соломи: в одному мішку — 19 кг, в іншому — 3, 4 кг, у рюкзаку — 1, 4 кг, у двох целофанових кульках — 1, 4 кг і 1, 6 кг, у господарській сумці — 2, 3 кг, у 16 пакунках з газети — від 160 г до 650 г у кожному. Як розповів Босак, він придбав макову солому за три рази протягом двох місяців для власного споживання, подрібнив і зберігав у гаражі. У справі встановлено, що Босак не хворіє на наркоманію. Він ніде не працює, споруджує будинок для сім’ї сина.

14. Бага, приїхавши в с. Глузди на Чернігівщині до своєї родички Пойди, знайшов у неї 3 кг коробочок маку, які таємно вивіз своєю автомашиною до м. Києва. Вдома Бага коробочки подрібнив, плануючи виготовити з них концентрат опію. Пойда пояснила, що вирощувала мак для своїх господарських потреб, а коробочки збиралася спалити.

Варіант. Бага планував концентрат опію продати. Пойда планувала коробочки маку продати заїжджим наркоманам.

15. Тарасенко на базарі купив у раніше незнайомого йому Маринкевича 1, 5 кг висушеної макової соломи, приніс додому і сховав, щоб пізніше перепродати. Маринкевич взяв макову солому на полі державного господарства як пожнивні залишки після збирання врожаю маку.

Варіант. Маринкевич стебла маку зрізав на городі сусідки Городецької, яка вирощувала мак для випікання пиріжків.

16. Гробовенко на базарі «Нивки» у м. Києві купив у незнайомого раніше Смоктала 30 пігулок діазепаму (по 0, 1 г) для власного споживання. Споживаючи куплене, Гробовенко з’ясував, що половина його була пігулками аспірину.

17. Корчевий в с. Демидове під Києвом купив у мешканки села Прив’ялої 0, 5 кг висушеної макової соломи, яку привіз до Києва. 270 г соломи він перекрутив на м’ясорубці й почав підда-

вати хімічній обробці, щоб одержати екстраційний опій, але його діям було покладено край працівниками міліції. У справі встановлено, що Прив’яла раніше була судима за ч. 1 ст. 308 КК України, а Корчевий — за ч. 1 ст. 229 КК Російської Федерації.

18. Мешканець Нижньовартовська Симаков, раніше судимий за ч. 1 ст. 229 та ч. 1 ст. 230 КК Російської Федерації, перебуваючи в Криму на відпочинку, шляхом надрізів голівок олійного маку просочив опієм-сирцем бинт марлевий розміром 9 х 50 см. Під час затримання Симакова у зв’язку з вчиненням ним у м. Алушті таємного викрадання з аптеки 80 г омнопону в нього було вилучено вказану кількість омнопону та бинт, який містив 2, 2 г алкалоїдів морфіну та кодеїну. Симаков пояснив, що його метою було забезпечити себе наркотичними засобами.

Варіант 1. Метою дій Симакова було не лише забезпечити наркотиками себе, а й поділитися ними зі своїм 16-річним сином і дружиною.

Варіант 2. З аптеки Симаков викрав 0, 5 кг ізосафролу.

19. Мікенас і Юдіцкас, які приїхали з Каунаса до Києва у комерційних справах, зібрали в яру під Києвом головки дикорослого олійного маку масою 1, 7 кг. Вони молодим соком маку в кількості 1, 6 г просочили марлеві бинти, які сховали в мильницю. В електричці Київ—Тетерів вони були затримані. Юдіц-кас півтора роки тому був судимий у Литві за виготовлення наркотичних засобів для власного споживання.

20. Карасик 7 жовтня на базарі у не встановленої слідством особи купив 1 кг висушеної макової соломи, з якої вдома виготував екстракційний опій, який вживав. Три роки тому Карасик засуджувався за ч. 1 ст. 309 КК України до обмеження волі строком на два роки.

21. Мазальцев з метою придбання 0, 05 кг ефедрину підробив відповідний документ, але в момент подання його до установи був викритий.

Варіант. Мазальцеву вдалося придбати ефедрин, який він неодноразово використовував для виготовлення метамфетамі-ну. Метамфетамін Мазальцев продав.

22. Теньчук викрав на державному підприємстві 0, 004 кг ер-гометрину, маючи намір використовувати його для виготовлення лізергіду (ЛСД), а останній збувати.

23. Ярмиш у вересні на околиці м. Катеринополя Черкаської області придбав 1060 г макової соломи і 250 г марихуани, склав у сумку та зберігав у своєму будинку. В грудні невстановлена особа на його прохання передала сумку із зазначеними наркотичними засобами провіднику вагона потягу «Львів—Сімферополь» для доставки її в м. Дніпропетровськ, де в гуртожитку проживав Яр-миш. Останній також попросив Свистуна за грошову винагороду зустріти потяг, одержати сумку й привезти її в гуртожиток, повідомивши його про наявність у ній марихуани. Свистун, погодившись виконати прохання Ярмиша, запропонував Шовкуну допомогти йому, за певну суму привезти сумку із залізничного вокзалу в гуртожиток, на що той дав згоду. При цьому він також попередив Шовкуна, що в сумці є марихуана. У той самий день Свистун та Шовкун одержали від провідника вагону сумку, з якою Шовкуна було затримано по дорозі до гуртожитку.

При огляді сумки в ній крім марихуани було виявлено також макову солому. З’ясувалося, що Шовкун у листопаді того самого року придбав і зберігав за місцем свого проживання в гуртожитку для власного споживання марихуану в цигарках і розсипом загальною масою 9, 19 г.

Варіант. Шовкун зберігав марихуану з метою збуту.

24. Сенченко та Явлінська виготовили шляхом відокремлення суцвіть і смоли від дикорослих конопель марихуану масою 72 г, того самого дня в іншому помешканні висушили її і в подальшому зберігали. Через шість днів Сенченко, зустрівши Дмитрука, запропонувала йому придбати в неї марихуану, але довести злочин до кінця їй не вдалося, оскільки працівники міліції провели обшук у квартирі, де вона проживала, і вилучили марихуану. Того самого дня Явлінська в тій самій квартирі на прохання Федоренка із принесеного ним лікувального препарату теофедрину виготовила ефедрин. Федоренко, Явлінсь-ка, Сенченко та Бастрига вжили виготовлений ефедрин.

25. Іващук придбав у невстановленої особи героїн, перевіз його до місця свого проживання, де в присутності Савкова вжив

героїн. Перебуваючи під впливом дії героїну, Іващук з мотивів явної неповаги до суспільства почав бити Дмитренка. До дій Іващука долучився Савков. Їхніми діями Дмитренку було завдано тяжких тілесних ушкоджень.

26. Борисенко та Циганюк, перебуваючи в службовому відрядженні в Республіці Молдова, вирішили назбирати суцвіть дикорослих конопель, з яких виготовили марихуану. На митному посту в Україні у них було вилучено 3, 5 кг суцвіть конопель та 20 г марихуани.

27. Медсестра лікарні Пухка впродовж двох місяців систематично займалася підробленням рецептів на препарати, що містять наркотичні засоби, і продавала їх своєму знайомому Гладкому, який викупав за ними в аптеках міста наркотики для особистого споживання. Крім того, Пухка за підробленим нею рецептом викупила дві упаковки наркотикомісткого лікарського засобу і передала їх хворій Петрунько.

28. Пивненко і Коваль познайомились з Пшеничним, який мав гашиш. Вони вирішили купити 800 г гашишу. Пізніше вони передумали і домовилися відібрати у Пшеничного гашиш. Під час зустрічі в обумовленому місці Коваль за заздалегідь розробленим планом кілька разів ударив Пшеничного по голові руків’ям фінського ножа, а Пивненко намагався зірвати з його плеча спортивну сумку, в якій був гашиш. На крик Пшеничного втрутилися перехожі, які завадили заволодіти сумкою.

29. Виворотень був засуджений за незаконне виготовлення наркотичних засобів. При цьому він приховав, що наркотичний засіб (гашиш) у нього вилучено не повністю. Перебуваючи в місцях позбавлення волі, Виворотень при побаченні з дружиною розповів їй про місце знаходження гашишу і просив вислати його для нього і «корешів». Дружина виконала прохання, але посилка була вилучена, як тільки вона надійшла в колонію, де відбував покарання Виворотень.

30. Медсестри хірургічного відділення онкологічного диспансеру Саюшко і Нечипорко впродовж року розкрадали лікарські наркотичні засоби (морфін, промедол) з метою особистого вжи-

вання. Всього ними було викрадено 600 ампул. Злочин став можливим тому, що у відділенні з вини завідувача тривалий час порушувалися правила зберігання та обліку наркотичних засобів. Встановлено, що Саюшко продала Гусаку 10 ампул зі снодійним, видаючи їх за ампули з морфіном.

31. Некряч придбав у Воротинцева 143 г марихуани. Пакунок з марихуаною він поклав у сумку з речами і попросив свою знайому Суху принагідно відвезти сумку з речами до іншого міста для свого приятеля Касинюка, з яким домовився про продаж йому марихуани. Під час посадки в потяг Суха була затримана, а сумка в неї вилучена.

32. Олежко та Гавриленко придбали у невстановленої особи, а потім зберігали героїн. Останній у розфасованому в пакетики вигляді був вилучений у них за місцем проживання разом з вагами, на яких були виявлені сліди героїну. Олежко і Гавриленко на наркоманію не страждали. Їх затримання було здійснено у зв’язку з негласною інформацією про те, що вони збувають наркотики підліткам.

33. Бобришева для себе та своєї знайомої Кашуби без відома останньої придбала 30 г марихуани, після чого вони неодноразово спільно вживали її шляхом паління цигарок.

34. Каращук приїхав на легковому автомобілі, яким він керував за дорученням, до свого дядька Литовченка. Останній передав Каращуку 30 півлітрових пляшок з наркотичною сировиною — екстракційним опієм загальною масою 12522 г, що в перерахунку на суху речовину становить 75, 12 г. Завантаживши ці пляшки в автомобіль, Каращук виїхав до місця свого проживання, але, не доїхавши до нього, був затриманий працівниками міліції. Каращук і Литовченко пояснили, що перший одержав від другого і перевозив пляшки з екстракційним опієм до себе додому з метою його зберігання, виконуючи прохання Ли-товченка, який побоювався, що їх можуть виявити у нього працівники міліції.

35. Садовнича, маючи у себе вдома виготовлений нею для особистого споживання наркотичний засіб — марихуану (15 г),

при зустрічі на вулиці зі знайомим наркоманом Чириком запропонувала йому придбати в неї 6 г марихуани, однак була затримана у своїй квартирі, де марихуана була вилучена до приходу її з Чириком.

Варіант 1. Садовнича відправила Чирику 6 г марихуани поштою.

Варіант 2. Садовничу було затримано під час оформлення квитанції на відправлення бандеролі Чирику.

36. Дядюн і Кривенко на присадибних ділянках громадян у с. Вишеньки до закінчення збирання врожаю зрізали 3 кг головок маку снотворного, привезли їх до Києва, де з них для особистого споживання виготовили наркотичний засіб.

37. Петляєв на присадибних ділянках громадян до закінчення збирання врожаю зрізав стебла маку снотворного, з яких виготовив екстракційний опій для особистого споживання. У нього було вилучено 35 г екстракційного опію, а також шприц із прекурсором — оцтовою кислотою в кількості 2 мл, яку він незаконно придбав.

Варіант. Оцтової кислоти було вилучено в об’ємі 3 літри.

38. Петров в один день з проміжком у три години двічі надав Момоту приміщення для виготовлення і споживання наркотиків. Це була квартира, яку Петров наймав у Кікала для тимчасового проживання.

39. Михайлюк працював фельдшером здоровпункту сільськогосподарської академії. Користуючись халатністю лікарів Пар-шиної та Равлюк, він кілька разів брав у них зі столу рецептурні бланки з підписами і особистими печатками, заповнював їх і викупав лікарські наркотичні засоби, які продавав.

40. Начальник водозабірної станції Лопашенко з метою отримання сировини для виготовлення наркотичного засобу посіяв на території станції олійний мак та коноплю на площі 0, 03 га. Зійшло 600 рослин. Посіви були виявлені наркоманами Панко-вим, Кушніром та Пугачем, які в період цвітіння зрізали мак та коноплі й на автомашині, що належала Кушніру, везли їх на квартиру Пугача, але в дорозі були затримані.

Варіант. Через несприятливі погодні умови сходи маку та коноплі загинули.

41. Судово-медичною експертизою, проведеною в зв’язку з раптовою смертю Зінчукової, було встановлено, що смерть настала внаслідок одноразового вживання великої кількості люміналу. У ході подальшого досудового слідства було з’ясовано, що люмінал для Зінчукової придбавала її знайома Струк у фармацевта Гаврилка. Останній пояснив, що в аптеці був відсутній суворий облік відпуску цих ліків і це дозволяло йому задовольняти прохання його знайомої Струк.

42. Наркоман Сидякін дав попробувати цигарку з марихуаною 13-річному Колі Віктюку. Коли Коля попросив покурити «зілля», Сидякін запропонував йому разом забезпечити себе таким «зіллям». Вони виїжджали в приміські райони, де зрізали на присадибних ділянках місцевих жителів головки маку, а на пустирищах зривали суцвіття конопель. Усе це вони привозили до сестри Сидякіна, яка дозволила їм використовувати свою квартиру для виготовлення і вживання наркотиків.

43. Лихий та Настюк займалися збиранням та перевезенням дикорослих конопель, з яких виробляли, а потім продавали марихуану. Знаючи про це, Зубчук та Тимошик напали на квартиру Лихого і під загрозою застосування ножів зажадали «наркотики й виторг від їх продажу». Зубчук сказав, що все це зберігається на квартирі Настюка. По дорозі до Настюка йому вдалося втекти.

44. Прищепа під виглядом морфіну насправді продав Лиско-ву 12, 5 г снодійного. Лисков мав намір вживати морфін сам та за гроші пригощати своїх знайомих.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 813. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия