Студопедия — ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 24
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 24






ВИМІРЮВАННЯ ВІДСТАНЕЙ

Мета роботи. Навчитись:

- готувати тахеометр (встановлювати необхідні параметри) до вимірювань;

- контролювати рівень сигналу, що відбивається;

- вимірювати окремі відстані і проглядати дані;

- вимірювати одночасно відстані і кути і проглядати одержані дані.

24.1 Підготовка приладу до вимірів відстаней

Спочатку (перед вимірюваннями) необхідно перевірити і при необхідності встановити наступні параметри:

- режим виміру відстаней;

- тип відбивача

- значення поправки за константу призми

- атмосферну поправку

- атенюатор

Зараз обмежимось встановленням тільки тих параметрів, які можна міняти чи редагувати в режимі вимірювань.

Для цього в другому вікні цього режиму Р2 (рис. 24.1) (до цього часу ви вже повинні освоїти навігацію приладу і перехід до другого вікна режиму не повинен виrкликати у вас затруднень, в противному випадку повторіть матеріал попередніх лабораторних робіт) натискаємо клавішу ДЛН {F4}.

Рисунок 24.1 - Друге вікно режиму вимірювань P2

Повинно з’явитись вікно < Дальномер> (рис..24.2). В ньому слід встановити такі значення опцій параметрів:

Режим: Точн_Однокр

Отражатель: Призма

ПП: -30

Темп.: 150С

Давл.: 1013 гПа

Ррм: 0

Вище наведені заводські значення параметрів. Якщо вони вас не влаштовують, необхідно їх змінити або відредагувати. Для цього використовуйте клавішу ( { ENTER }) для вибору відповідного параметру і клавішу { SFT} для зміни значення на інше стандартне, яке записане в пам’яті тахеометра. Якщо значення можна відредагувати, то при його виборі клавішою ( { ENTER }) внизу екрана з’являється напис [ РЕДАКТ] і службовими клавішами { F1}, { F2}, {F3}, {F4} і клавішою { FUNC} маєте змогу внести необхідні зміни, наприклад, встановити температуру повітря, при якій ви виконуєте виміри, тощо.

 

Рисунок 24.2 – Вікно < Дальномер>

 

Режим вимірювання може приймати значення Точн_Мног (точні багаторазові виміри ), Точн_Уср (точні середні, кількість вимірювань 1-9), Точн_Однокр (точні однократні), Слежение. Слід зауважити, що в даному випадку зміна параметрів можлива клавішою навігації {◄ ► }.

Можуть бути і різні види відбиваючої поверхні: призма (входить до комплекту разом із електронним тахеометром), плівка (відбиваюча плівка) або без відбиваючої поверхні.

Постійна призма може приймати значення від -99 до +99 мм. У нашому випадку повинно бути - 30 мм.

Слід зауважити, що коли міняємо за допомогою навігаційних клавіш {◄.► }вид відбивача, то автоматично змінюється < Постоянная призми> (див. рис..24.3):

 

Рисунок 24.3 – Зміна виду < Отраж-ль>

Коли призма, то ПП = -30 із зображенням

Плівка, то ПП = 0 із зображенням

нет (намає відбивача), то ПП = 0

Темперетару можна налаштувати від -30 до +600ͦ.С, враховуючи температуру, яка була в момент вимірювання даної відстані.

Тиск може бути від 500 до 1400 гПа (1013) або в іншому режимі від (375 до 1050 мм. рт. ст. (760)

Атмосферну поправку (ppm) від -499 до +499 (0)

Ррм - атмосферна поправка, яка вираховується і встановлюється автоматично з врахуванням температури і атмосферного тиску. Прослідкуйте, як її значення буде змінюватись залежно від того, як ви міняєте параметр Темп., або Давл. При необхідності значення Ррм можна ввести і з клавіатури.

Електронний тахеометр вимірює відстань за допомогою лазерного променя, швидкість розповсюдження якого в атмосфері залежить від величини коефіцієнта заломлення повітря. Коефіцієнт заломлення змінюється від значення температуи і тиску:

- щоб точно визначити атмосферну поправку, повинні бути взяти середні значення температури і тиску за напрямком розповсюдження променя. В гірській місцевості обчислення поправки потрібно провести дуже точно, оскільки перепад висоти призводить до різних амосмерних умов між пунктами вимірювання.

- тахеометр розроблений таким чином, щоб поправка була рівна нулю ррm=0 при атмосферному тиску 1013 Па і температурі 150С.

- при введенні значень температри і тиску величина атмосферної поправки обчислюється і вводиться в пам'ять електронного тахеометра так, як це описано нище. Обчислення атмосферної поправки виконується за формулою:

Слід зауважити, що врахування атмосферного впливу виконуєтьсятільки при високоточних вимірюваннях відстаней

23.2 Вимірювання відстані і кута

 

1 Наводимо зорову трубу на першу візирну марку, на яку слід орієнтувати нуль лімба горизонтального круга і до якої будете вимірюватись відстань. Для цього на першій сторінці режиму вимірювань P1 (рис..24.5) натискаємо клавішу { F3} [УСТ_0], повинно з'явитися мигання напису [УСТ_0], знову натискаємоклавішу { F3} [УСТ_0]. Відлік горизонтального круга на першу візирну ціль стане рівним 0°, що відразу відобразиться на екрані (рис..24.5).

Рисунок 24.4 – Відлік горизонтального кругу рівний 0°

 

2 Натиснувши клавішу { F1} [РАССТ ], розпочинаємо процес вимірювання відстані (рис..24.5). У момент вимірювань параметри далекоміра (режим вимірювань, значення константи призми і атмосферної поправки) мигають на екрані, супроводжуючись короткими звуковими сигналами.

Рисунок 24.5 – Режим вимірювання відстані.

 

3 Після завершення вимірів на дисплеї зявляється вікно < Измерения> ( рис..24.7), з такими результатами (значення для нашого випадку):

- виміряна відстань (S) – 3, 389 м;

- відліки вертикального кругу (Z) – 95⁰ 54’45”;

- відліки горизонтального кругу (ГУп) –0⁰ 00’00”;

Рисунок 24.6 – Вікно < Измерения> з результатами вимірів відстані, ГК і ВК.

 

3 При натисненні клавіші { F2} на екран виводяться дані вимірювання (рис..24.7):

- похила відстань " S" – 3, 389м;

- горизонтальне проложення " D" – 3.371м;

- перевищення " h" – -0.349м;

Рисунок 24.7 – Результати вимірів похилої відстані, горизонтального проложення та перевищення

 

Якщо вибраний режим одноразових вимірювань, вимірювання зупиняються автоматично.

Під час усереднених вимірювань відстані виводяться як S-1, S-2, …, S-9. Коли задана кількість вимірювань виконана, в рядку [ S] виводиться середнє значення відстані.

Виміряні відстань і кут зберігаються в пам'яті до виключення живлення інструменту і можуть бути виведені на екран у будь-який час.

 

24.3 Перегляд результатів вимірів

 

Поки живлення не вимкнене, результати останніх вимірювань відстані та кутів залишаються в пам'яті і можуть бути виведені на екран у будь-який момент.

Можна відобразити значення відстані, відліки горизонтального і вертикального кругу та координати. Також можна відобразити значення виміряної відстані (горизонтального проложения, перевищення і похилої відстані). Потрібно зауважити, що заводські установки в режимах вимірювань Р1, Р2, Р3 не мають програмної клавіші [ВЫЗОВ], а без неїнеможливо переглянути результати. Для встановлення її в < головному статусному> вікні натискаємо клавішу { F4} [КОНФ] і далі:

Рисунок 24.8 – < Головне статусне> вікно

1 За допомогою переміщення курсору вгору і вниз [▼ ▲ ] знаходимо опцію < Функции клавиш> ( рис. 24.10).

Вибравши цю опцію (натискаємо [ ENTER ]). Повинно зобразитися вікно < Функции клавиш> ( рис.24.11 ), з опціями:

· ЗАДАТЬ – задаємо ті види режимів, які нам потрібно для використання даної роботи;

· СОХРАНИТЬ – після редагування розміщення клавіш режимів зберігаємо його;

· ВЫЗВАТЬ – визиваємо те розміщення, яке нам потрібно.

 

Рисунок 24.9 – Вибір вікна < Функции клавиш>

Тахеометр має два види розміщень: те, яке ми самостійно налаштовуємо так, як нам зручно для роботи і одне стандартне, те яке відповідає заводським установкам.

 

Рисунок 24.10 – Вікно < функції клавіш>

 

2 Вибираємо опцію < Вызвать> за допомогою переміщення курсору вгору і вниз {▼ ▲ }. Після натискання { ENTER} у нас повинно з’явитися вікно, зображене на рис. 24.12.

 

Рисунок 24.11 – Вікно < функції клавіш>;, види розміщення

 

· Размещение 1, Размещение 2 - це режими у яких можна встановлювати функції ті, які потрібно для роботи.

· По умолчанию – це режим, у якому уже задані заводські установки. (Тут міняти нічого не потрібто, хіба це буде необхідністю для більш продудуктивної роботи.

3 Виділяємо за допомогою клавіш навігації {▼ ▲ } Размещение 1. вибираємо дану опцію (натискаємо { ENTER }). Автоматично вид екрану повертається до попереднього вигляду.

Рисунок 24.12 – Вікно функції клавіш

4 Вибираємо за допомогою клавіш навігації {▼ ▲ } опцію < Задать> і натискаємо { ENTER }. У нас повинно зобразитися вікно (рис.24.14) у якому потрібно задати програмну клавішу [ВЫЗОВ].

Рисунок 24.13 – Вікно < функції клавіш>

Для встановлення програмної клавіші [ВЫЗОВ], у цьому вікні за допомогою навігаційних клавіш {◄ ► } - переміщення курсора вправо і вліво, вибираємо ту чарунку, у якій ми бажаємо встановити програмну клавішу [ВЫЗОВ] (рис..24. 15 – а), а далі - за допомогою навігаційних клавіш {▼ ▲ } - переміщення курсора вгору і вниз відшукуємо програмну клавішу [ВЫЗОВ], (рис..24.15 – б).

Рисунок 24.14 – Вікно < функції клавіш>;, вибір відповідної функції

5 Знайшовши програмну клавішу [ВЫЗОВ], натискаємо клавішу { F4} [ДА]. Після натискання даної клавіші повертаємося автоматично до попереднього виду екрану.

Рисунок 24.15 – Вікно < функції клавіш>

Рисунок 24.16 – Вікно < функції клавіш>

 

6 За допомогою навігаційних клавіш {▼ ▲ } - переміщення курсора вгору і вниз шукаємо опцію Сохранить і вибираємо її (натискаємо { ENTER }).

7 Знову вибираємо Размещение 1 і натискаємо { ENTER }. Тепер у нас встановлена у режимі Р1 в налаштуванні електронного тахеометра програмна клавіша [ВЫЗОВ].

8 За допомогою клавіші { ESC} повертаємося до виду екрану в режимі Р1, наякому повинна відобразитисьпрограмна клавіша [ВЫЗОВ].

Рисунок 24.17 – Вікно < вимірювання>

9 Щоб переглянути результати вимірів, натисніть клавішу { F4} [ВЫЗОВ], як це зображено на рис. 24.19.

Рисунок 24.18 – Вікно режиму Р1.

Після натиснення клавіші { F4} у нас з’явиться вікно збережених даних останніх вимірювань.

Рисунок 24.19 – Вікно збережених даних

• Якщо раніше була натиснута клавіша [SDh], то на екран будуть виведені значення похилої відстані, горизонтального проложення і перевищення.

Натисніть {ESC} для повернення в режим вимірювань

 

Завдання для виконання

1 На тестовому полігоні встановіть тахеометр на точці, вказаній викладачем. Приведіть його в робоче положення.

2 Виміряйте в режимі одноразового вимірювання кут між напрямками на вказані викладачем точки і відстані до них. Опишіть порядок виконання вимірів із вказанням функціональних клавіш і видів діалогових вікон. Сфотографуйте цифровою камерою вікно з результатами вимірів і запишіть їх в робочому зошиті.

3 Виміряйте той самий кут в режимі багаторазового виміру. Опишіть порядок виконання вимірів з вказанням функціональних клавіш і видів діалогових вікон. Сфотографуйте цифровою камерою вікно з результатами вимірів і запишіть їх в робочому зошиті.

 

24.5 Контрольні запитання

1 За допомогою якої функціональної клавіші виконується переключення між вікнами режимів?

2 Скільки вікон режимів вимірів можна вибрати на дисплеї?

3 Які виміри виконуються при виборі вікна Р1?

4 Які виміри виконуються при виборі вікна Р2?

5 Які виміри виконуються при виборі вікна Р3?

6 Якою програмною клавішою вибирається режим вимірів при появі на дисплеї вікон Р1, Р2, Р3?

7 Як встановити на електронному тахеометрі відлік рівний 00 на точку наведення?

8 Як виміряти кут електроним тахеометром в одноразовому режимі?

9 Як встановити на електронному тахеометрі будь- який потрібний кутовий відлік на точку наведення?

10 Як зафіксувати кутовий відлік електронного тахеометра і встановити його на інший напрямок?

11 Яка максимальна кількість вимірів кута можлива в режимі багаторазових вимірів?

12 Як виконати багаторазове вимірювання кута?

13 Як виконати вимірювання відстані електронним тахеометром?

14 Як вивести на екран значення горизонт. проложення виміряної лінії?

15 Як переглянути на екрані результати останніх вимірів кута і відстані?

16 Чи можна переглянути останні результати вимірів, якщо живлення було вимкнене?







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1216. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия