Студопедия — Теоретичні відомості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретичні відомості






Розчинена речовина у системі з двох незмішуваних рідин підпорядковується закону розподілуНернста: речовина, розчинена в двох незмішуваних рідинах, розподіляється між ними так, що відношення концентрацій її в обох рідинах при даній температурі є величина постійна. Ця величина називається коефіцієнтом розподілу К:

  (3.1)

де СI і СII – рівноважні концентрації розчиненої речовини в розчинах І і ІІ.

Цей вираз закону розподілу справджується в тому разі, коли молекулярна маса розподілюваної речовини однакова в обох фазах, тобто коли відсутня дисоціація або асоціація частинок, і коли додавання речовини до системи не викликає зміни взаємної розчинності рідких фаз.

У загальному випадку, коли ураховують вплив дисоціації і асоціації молекул речовини застосовують рівняння Шилова-Лєпінь:

(3.2)

де n – величина, що не має певного фізичного смислу, але залежить від температури і природи всіх трьох речовин, які утворюють систему.

Величина разраховується за рівнянням:

, (3.3)

де і – молярна маса розчиненої речовини в першому і другому розчинниках.

Якщо в одній з фаз розчинена речовина дисоціює, а в іншій асоціює, то коефіцієнт розподілу змінюється з концентрацією, при цьому рівняння (3.1) матиме вигляд:

  (3.4)

де a — ступінь дисоціації у фазі 1;

n — число молекул в асоційованому комплексі у фазі 2.

Рівняння (3.4) є загальним аналітичним вираженням закону розподілу Нернста-Шилова. Якщо речовина не дисоціює і не асоціює, рівняння (3.4) переходить у рівняння (3.1). Якщо речовина асоціює тільки в другій фазі, то рівняння (3.5) перетвориться в:

, чи   (3.5)

де п — відношення середніх молекулярних мас у першому і в другому розчинниках: п=М12.

У загальному випадку важко передбачити, чи буде молярна маса розчиненої речовини однаковою в обох рідких фазах. Тому експерементально визначають ряд рівноважних концентрацій речовини в першому і другому розчинниках, і підставляють значення у лінійну форму рівняння Шилова-Лєпінь:

(3.6)

Якщо на осі ординат відкладати lg , а на осі абсцис — lg то одержимо пряму, тангенс кута нахилу якої дорівнює n, а відрізок, що відтинається прямою на осі ординат – lgK. Рівняння (3.6) дозволяє, таким чином, графічно визначати n і К з експериментальних даних розподілу речовини між двома розчинниками при різних його концентраціях.

Із закону розподілу випливає, що коефіцієнт розподілу К не залежить від концентрації розчиненої речовини в обох рідинах, але залежить від температури та природи розчиненої речовини й розчиників.

Коефіцієнт розподілу використовується для експериментального визначення ступеня асоціації чи дисоціації розчиненої речовини в тому чи іншому розчиннику, активності розчинених речовин і інших подібних величин.

Закон розподілу лежить в основі процесу екстрагування. Екстракцією називають процес вилучення із розчину однієї або декількох розчинених речовин за допомогою другого розчинника (екстрагента), що не змішується з першим.

Метою екстракції є поділ сумішей, підвищення концентрації будь-якої речовини, звільнення розчинника від домішок, заміна розчинника.

Закон розподілу дозволяє розраховувати кількість видаленої речовини, що залишилася у вихідному розчині (рафінаті), після n вилучень екстрагентом заданого об'єму при даній температурі:

  (3.7)

де m1 - маса речовини, що залишились у вихідному розчині 1 після n вилучень його розчинником 2;

V1 - об'єм вихідного розчину (1);

V2 - об'єм екстрагенту (2);

m0 – маса речовини у вихідному розчині (1);

К – коефіцієнт розподілу.

З формули (3.7) видно, що екстрагувати краще послідовно невеликими порціями, чим одноразового великим об’ємом розчинника. При екстракції коефіцієнтом розподілу умовно називають відношення концентрації розчину, з якого екстрагується розчинена речовина, до концентрації розчину, яким екстрагують.

Присутність інших розчинених речовин часто впливає на процес екстрагування. При цьому можуть змінюватися властивості розчинника чи властивості розчиненої речовини. Так, розчинність органічних речовин у воді знижується при насиченні води неорганічною сіллю, що не розчиняється в органічному розчиннику («висолювання»). Розчинність слабких органічних кислот у воді знижують, додаючи мінеральні кислоти, що зменшують ступінь дисоціації слабких кислот.

Екстракцію застосовують при визначенні загальної кількості жиру в м'ясних продуктах, у продуктах переробки плодів та овочів; при розділенні та вивченні білків біологічних об'єктів, при виділенні смол із рослинної сировини тощо.

 

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1324. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия