Студопедия — Короткі теоретичні відомості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Короткі теоретичні відомості






Під зворотним зв’язком розуміють передачу сигналу з виходу на вхід пристрою. Таку передачу можна здійснити:

- спеціальними колами, коли утворюється шлях для передачі сигналу з виходу на вхід пристрою - зовнішній зворотний зв’язок;

- фізичними властивостями та конструктивними особливостями активних елементів - внутрішній зв’язок;

- невдалим розміщенням кіл пристрою, неякісним монтажем, що сприяє утворенню паразитних ємностей та індуктивностей, через які відбувається передача сигналу з виходу на вхід пристрою - паразитний зв’язок;

- через загальні кола живлення каскадів пристрою - гальванічний зв’язок.

Коло зворотного зв’язку утворює чотириполюсник зворотного зв’язку, вхід якого приєднано до виходу пристрою (підсилювача), а вихід до входу пристрою (підсилювача) (рис. 2.1).

Зворотний зв’язок буває як додатним (ДЗЗ) так і від’ємним (ВЗЗ). Додатний зворотний зв’язок - це такий зв’язок, коли підсумковий сигнал на вході підсилювача зростає. ДЗЗ забезпечується при співпаданні фази вхідної напруги і напруги, що надходить з виходу кола зворотного зв’язку. В підсилювачах ДЗЗ викликає самозбудження.

 

 
 

 

 


Рисунок 2.1 – Підсилювач з колом зворотного зв’язку

Від’ємний зворотний зв’язок - це такий зв’язок, коли підсумковий сигнал на вході підсилювача зменшується. Це відбувається при протифазності напруг джерела сигналу і кола зворотного зв’язку. ВЗЗ широко застосовується в підсилювачах для зміни їх параметрів.

Розрізняють чотири види схем, за допомогою яких реалізується зовнішній ВЗЗ.

1. Послідовний від’ємний зворотний зв’язок за струмом, або зв’язок Z типу (рис.2.2). В цій схемі напруга входу підсилювача і вихідна напруга кола зворотного зв’язку ввімкнені послідовно. Навантаження ZН, вхід b - кола і вихід підсилювача також ввімкнені послідовно. При розриві вихідного кола, ZН = ¥, зворотний зв’язок зникає. Застосування ВЗЗ, послідовного за струмом, можна показати в схемі підсилювального каскаду на ПТ або на БТ (рис. 2.3 а, б).

 

 

Рисунок 2.2 – Послідовний за струмом зворотний зв’язок

Напруга Ub, що виділяється на резисторі RВ, є напругою послідовного ВЗЗ (виходи чотириполюсника зворотного зв’язку і джерело збудження UВХ відносно зажимів U1 включені послідовно) за струмом (вихід чотириполюсника , опір навантаження RH і вхід кола зворотного зв’язку також включені послідовно).

2. Паралельний від’ємний зворотний зв’язок за струмом або зв’язок G типу (рис.2.4). В даній схемі вхідні зажими підсилювача, вихід b - кола з’єднані паралельно і струми І1 і Іb віднімаються.

 

 


Рисунок 2.3 – Каскад з послідовним струмом ВЗЗ

Вихід підсилювача, вхід b - кола та навантаження включені послідовно, в цьому колі протікає струм І2, яким визначається значення струму Іb.

Застосування ВЗЗ, паралельного за струмом, можна показати на схемі підсилювального каскаду з спільною базою (СБ) і спільним затвором (СЗ) (рис.2.5).

 

 
 

 

 


Рисунок 2.4 – Паралельний за струмом зворотний зв’язок

На рис.2.5, а зображена повна схема підсилювального каскаду з спільною базою. Аналогічна схема без допоміжних елементів для змінної складової струмів зображена на рис.2.5, б. Її можна уявити як схему підсилювального каскаду з спільним емітером (чотириполюсник К), що охоплений ВЗЗ, паралельним за струмом, рис.2.5, в. Вхід підсилювача без ВЗЗ, джерело збудження і вихід кола зворотного зв’язку включені паралельно (паралельний зв’язок), а вихід підсилювача без ВЗЗ (ділянка колектор - емітер), опір навантаження і вхід чотириполюсника зворотного зв’язку включені послідовно (зв’язок за струмом). Струм підсилювача без ВЗЗ І1 (базовий струм ІБ) і струм кола зворотного зв’язку Іb (колекторний струм ІК) мають зустрічний напрямок, тому такий зв’язок є від’ємним.

Характерна особливість цієї схеми - наявність “пустого” чотириполюсника зворотного зв’язку . Вихідний струм, що протікає по RH, прикладається назустріч вхідному, отже існує 100% ВЗЗ, паралельний за струмом. Такий ВЗЗ визначає властивості каскаду з спільною базою. На рис.2.5, в видно, що вихідна напруга каскаду СБ є сумою вихідної напруги підсилювача без ВЗЗ і вхідної, причому фаза вихідної напруги співпадає з фазою вхідної напруги. Коефіцієнт підсилення за напругою такого каскаду приблизно дорівнює коефіцієнту підсилення каскаду з спільним емітером (KuСБ = KuСЕ + 1), коефіцієнт підсилення за струмом менше одиниці, тобто, це повторювач струму.

 

 


Рисунок 2.5 – Каскад зі спільною базою 100% - паралельний

за струмом ВЗЗ

 

Каскад має малий вхідний опір RвхСБ = 1¤S (одиниці-десятки Ом) і порівняно високий вихідний опір (одиниці кОм).

3. Послідовний ВЗЗ за напругою, або зв’язок h типу (рис.2.6), входи підсилювача і виходи - кола і навантаження з’єднуються паралельно. Застосування ВЗЗ послідовного за напругою можна показати на схемі двокаскадного підсилювача (рис.2.7), де напруга з виходу підсилювача через коло зворотного зв’язку подається на вхід.

 

 

 
 

 


Рисунок 2.6 – Послідовний за напругою зворотний зв’язок

 

Напруга Ub є напругою ВЗЗ, і вмикається зустрічно до збуджуючого UВХ , зменшуючи напругу на вході підсилювача U1 (рис.2.7, б). Відносно U1 обидві напруги подаються послідовно (послідовний ВЗЗ). Вихід підсилювача (колектор - емітер V2), навантажувальний резистор RH і вхід кола зворотного зв’язку з’єднані паралельно (ВЗЗ за напругою).

4. Паралельний від’ємний зворотний зв’язок за напругою, або зв’язок V типу (рис.2.8). При такому зв’язку входи підсилювача і виходи кола зворотного зв’язку з’єднані паралельно. Також паралельно з’єднані виходи підсилювача, входи b - кола та навантаження. Схема підсилювального каскаду, де застосований ВЗЗ зображена на рис.2.9.

Частина вихідної напруги, через коло зворотного зв’язку RЗЗ, CЗЗ, подається в протифазі на вхід (рис.2.9, б).

5. Витоковий та емітерний повторювачі. Каскад з витоковим навантаженням (рис.2.10, а) являє собою підсилювач, що охоплений 100% від’ємним, послідовним зворотним зв’язком за напругою. За змінним струмом стік транзистора заземлений, що відповідає ввімкненню транзистора за схемою з спільним стоком (рис.2.10, б).

 

 


Рисунок 2.7 – Каскад з послідовним за напругою ВЗЗ

 

Рисунок 2.8 – Паралельний за напругою зворотний зв’язок

 

 


Рисунок 2.9 – Каскад з паралельним за напругою ВЗЗ

 
 

 

 


Рисунок 2.10 – Каскад спільний стік 100% - послідовний

за напругою ВЗЗ

Схему витокового повторювача можна зобразити як схему каскаду з спільним витоком, що охоплений ВЗЗ, послідовним за напругою (вхід підсилювача, джерело збудження і вихід кола зворотного зв’язку з’єднані послідовно). Напруга Ub знімається з RH і через “пустий” чотириполюсник повністью прикладається до входу (рис.2.10, в), тому Ub = UВИХ. Коефіцієнт передачі кола зворотного зв’язку = 1, тому коефіцієнт підсилення за напругою такого каскаду b = /1+ і знаходиться на проміжку 0, 5...0, 8, тобто це повторювач напруги.

Емітерний повторювач (ЕП) характеризується практично аналогічними властивостями, як і витоковий повторювач, (рис.2.11).

 

 

Рисунок 2.11 – Емітерний повторювач

 

Коефіцієнт передачі за напругою ЕП приблизно дорівнює одиниці (0, 95...0, 99), внаслідок більшого значення крутості біполярного транзистора.

Однією з основних властивостей витокового та емітерного повторювачів є великий вхідний і малий вихідний опір. Вони використовуються як елемент узгодження високо - та низькоомних кіл (тому їх інколи називають трансформаторами опорів).







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2211. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия