Студопедия — Мета роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета роботи






 

1.1 Вивчити діаграму стану залізовуглецевих сплавів, як узагальнений результат експерементальних даних з досліджень сплавів заліза з вуглецем.

1.2 Провести фазовий аналіз будови діаграми стану залізо-вуглець.

1.3 Провести структурний аналіз будови діаграми стану Fe-C.

1.4 Засвоїти термінологію фазової і структурної будови діаграми стану залізовуглецевих сплавів.

2 Прилади та технічні засоби навчання

 

Моделі кристалічних ґраток α і γ - заліза, стенд діаграми стану залізо-вуглець, крива охолодження чистого заліза.

3 Методичні вказівки до самостійної роботи

 

Опрацювати за конспектом лекцій та підручниками і рекомендованими посібника­ми тему " Будова діаграми стану залізо-вуглець". Звернути увагу на те, що діаграма стану залізо-вуглець побудована для сплавів з концентрацією вуглецю лише до 6.67%С, яка відповідає 100% хімічній сполуці Fe3C (рисунок 6.1). Оскільки сплави з більшим вмістом вуглецю дуже крихкі і на практиці не використовуються.. Таку концентрацію вуглецю-6.67% має карбід заліза Fe3C. В системі залізо-вуглецевих сплавів Fе3С, як фазу, називають цементитом, який в системі залізовуг­лецевих сплавів поводить себе як самостійний компонент.

Слід звернути увагу на те, що вуглець при охолодженні залізовуглецевих сплавів може не тільки хімічно взаємодіяти з залізом, утворюючи Fe3C, а й виділятися у вигляді графіту. Тому розрізняють дві діаграми стану: залізо-цементит (Fe-Fe3C) і залізо-графіт (Fe-C). Перша діаграма на рисунку 6.1 показана суцільними лініями, друга – штриховими. Всі лінії системи Fe-C розміщуються на діаграмі вище ліній системи Fe-Fe3C (евтектичне і евтектоїдне перетворення відбувається за вищих температур: 1153 і 738оС відповідно). Точки C, E, S зміщені вліво (С – 4, 26%, Е – 2, 11%, S – 0, 7%). Діаграму стану Fe-Fe3C називають нестабільною (метастабільною), оскільки це­ментит за певних умов розпадається з утворенням вільного вуг­лецю (графіту), а діаграму стану Fe-C називають стабіль­ною.

Оскільки основним компонентом в залізо-вуглецевих сплавах є залізо, то слід звернути увагу на властивості заліза, особливо на його поліморфізм – властивість зміню­вати тип кристалічної ґратки в твердому стані. Залізо кристалізується в кількох моди­фікаціях (α;, γ;, δ), (рисунок 6.1).

Обов'язково запам'ятати розчинність вуглецю в α - і γ ‑ залізі, так як теорія термічної обробки залізо-вуглецевих сплавів ґрунтується на фазових перетвореннях α → γ і змінній розчинності вуглецю в α, і γ – залізі при зміні температури. α -залізо при кімнатній температурі може розчинити 0.006%С (точка Q на діаграмі) і найбільше 0.02%С (точка P на діаграмі) при температурі 727°С.

Мінімальна розчинність вуглецю в γ -залізі складає 0.83%С при температурі 727°С (точка S на діаграмі) і максимальна – 2.14%С (точка Е на діаграмі) при температурі 1147°С.

Вникнути в механізм фазового перетворення чистого заліза та залізо-вуглецевих сплавів, відзначивши при цьому, що фазові перетворення чистого заліза відбуваються при постійній температурі, а в залізовуглецевих сплавах – в інтер­валі температур.

 

 
 

 


Слід також звернути увагу на сплав з концентрацією вуглецю 4.3%. Це сплав, який криста­лізується з рідкого стану при постійній температурі, як чистий метал. Температура кристалізації такого сплаву відповідає 1147°С. При постійній температурі 1147°С із розплаву одночасно виділяються крис­тали аустеніту і це­ментиту, утворюючи механічну суміш – (евтектику) ледебурит. Евтектика (ледебурит) є ос­новною структурною ознакою білих чавунів.

Слід запам'ятати назву фаз які, утворює залізо при взаємодії з вуглецем в твердому стані: ферит, аустеніт, цементит, а також механічні суміші – евтектоїд (перліт) і евтекти­ку (ледебурит).

Ферит (Ф) - твердий розчин впровадження вуглецю та інших домішок в α - залізі. Розрізняють ни­зькотемпературний α - ферит, з розчинністю вуглецю до 0.02% при температурі 727оС і високотемпературний δ - ферит, з граничною розчинністю вуглецю 0.1% при температурі 1499 оС.

Ферит (при 0.006%С) має приблизно наступні механічні характеристики: σ 0, 2 = 250 МПа, δ 50%, ψ = 80%, НВ 80-90.

Аустеніт ( А) - твердий розчин впровадження вуглецю та інших домішок в γ - залізі. Гранична розчинність вуглецю в γ - залізі -2.14% при температурі 1147 оС.

Цементит (Ц) - це хімічна сполука заліза з вуглецем - карбід заліза Fе3С. В цемен­титі міститься 6.67%С. До характерних особливостей цементиту відноситься його ви­сока твердість НВ > 700, і дуже мала пластичність.

Перліт (П) - це механічна суміш (евтектоїд) фериту і цементиту, що утворюється при повному розпаді аустеніту при 727 ОС.

Ледебурит (Л) — це механічна суміш (евтектика), що на момент утворення складаєть­ся з суміші аустеніту і цементиту. Утворюється при температурі 1147оС і вмісту вуг­лецю в рідині 4.3%. При температурі нижчій 727оС ледебурит – це механічна суміш перліту і цементиту (П+ЦІІ).

Кожна точка на діаграмі має відповідну концентрацію і температуру.

А - температура плавлення чистого заліза (1539°С).

Н, J, В - лінія перетектичного перетворення при температурі 1499°С.

Н - концентрація вуглецю 0.1%.

В - концентрація вуглецю 0.16%.

J - концентрація вуглецю 0.51%.

С - 4.3%С у рідкій фазі в стані рівноваги з аустенітом і цементитом при евтектичній температурі 1147°С.

Е - 2.14%С в аустеніті, що знаходиться в рівновазі з цементитом при евтектичній тем­пературі 1147°С.

N - критична точка чистого заліза - 1392°С.

G - критична точка чистого заліза - 911 °С.

Р - 0.02%С гранична кількість вуглецю, розчиненого у фериті, що знаходиться в рівновазі з аустенітом і з цементитом при евтектоїдній температурі 727°С.

S - 0.83%С в аустеніті, що знаходиться в рівновазі з феритом і цементитом при евтектоїдній температурі 727°С.

4 Завдання і порядок виконання роботи та оформлення звіту

 

4.1 Накреслити діаграму стану Fe-Fe3C. Нанести позначення точок, ліній.

4.2 Вказати однофазні і двофазні області діаграми стану, застосовуючи правило коноди.

4.3 Записати назву ліній та значення критичних температур евтектичного і евтектоїдного перетворення.

4.4 Користуючись правилом відрізків, визначити в заданому сплаві і при заданій температурі:

а) хімічний склад кожної фази;

б) кількісне співвідношення фаз у процентах.

4.5 Нанести штрихові лінії, що розділяють структурні області діаграми стану Fe-Fe3C.

4.6 Вказати структурні складові, що характеризують кожну область діаграми стану Fe-Fe3C.

4.7 Дати визначення усім фазовим і структурним складовим діаграми стану.

4.8 Дати характеристику лініям діаграми стану.

5 Контрольні запитання

5.1 Що таке фаза? Структура?

5.2 Що таке поліморфізм (алотропія)?

5.3 Що називається феритом, аустенітом, цементитом?

5.4 Що таке евтектика і евтектоїд? В чому їх відмінність?

5.5 Яка максимальна розчинність вуглецю у фериті і аустеніті? При якій темпе­ратурі?

5.6 Скільки вуглецю містить в собі цементит?

 








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.022 сек.) русская версия | украинская версия