Студопедия — Мета роботи. 1.1 Дослідження впливу швидкості охолодження в процесі термообробки на твердість загартованої сталі відповідно на її міцність
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета роботи. 1.1 Дослідження впливу швидкості охолодження в процесі термообробки на твердість загартованої сталі відповідно на її міцність






 

1.1 Дослідження впливу швидкості охолодження в процесі термообробки на твердість загартованої сталі відповідно на її міцність.

1.2 Аналіз залежності твердості від структури загартованої сталі.

2 Прилади та технічні засоби навчання

 

Лабораторна піч, охолоджуючі середовища, набір шліфувального паперу, твердомір ТК-2, набір зразків, таблиці, плакати, діаграма стану Fe – Fe3C, діаграма ізотермічного розпаду аустеніту.

3 Методичні вказівки до самостійної роботи

 

Опрацювати за підручником та конспектом лекцій з курсу “Матеріалознавство” розділи: „Фазові перетворення в сплавах заліза (теорія термічної обробки сталі)” та ”Технологія термічної обробки сталі”.

Звернути увагу на те, що зміна структури, а відповідно і властивостей сплавів після гартування, зумовлена поліморфізмом (твердофазними перетвореннями) і зміною розчинності компонентів у різних фазах.

Теорія термічної обробки залізовуглецевих сплавів базується на фазових перетвореннях a→ g-залізо і різній розчинності вуглецю в цих модифікаціях.

Термічна обробка – це технологічні процеси основані на нагріванні й охолодженні сплаву з метою зміни структури, а відповідно і властивостей.

Термічну обробку можна розглядати як попередню, яка проводиться перед механічною обробкою деталі, і зміцнюючу, яка проводиться після механічної обробки.

Попередня термічна обробка проводиться з метою покращення обробки різанням (зменшення твердості та підвищення пластичності, для заготовок одержаних шляхом пластичної деформації), а також з метою вирівнювання структури в окремих об'ємах сталі (зменшення дендритної або внутрікристалітної ліквації) у литих заготовках.

До попередньої термічної обробки відноситься відпалювання, а для низьковуглецевих сталей замість відпалювання проводять нормалізацію.

Зміцнюючою термічною обробкою, яка проводиться після механічної обробки, являється гартування з наступним відпусканням.

Термічна обробка полягає в нагріванні сплаву до певної температури, витримці при цій температурі і охолодженні.

Слід звернути увагу на те, що у всіх випадках (при відпалюванні, нормалізації, гартуванні) сталь нагрівають до утворення аустеніту (до температури вище критичної точки Ас, або Ас3 чи Асm), а охолоджують з різною швидкістю.

Охолоджуючи аустеніт з різною швидкістю, задаючи таким чином різний ступінь переохолодження, можна одержати продукти розпаду, які різко відрізняються структурою і властивостями. При швидкості охолодження: V1 – перліт, V2 – сорбіт і V3 – тростит. При охолодженні з швидкістю Vк (V5 > Vк) проходить бездифузійне перетворення аустеніту в мартенсит (рисунок 10.1).

Слід запам'ятати, які структури утворюються при розпаді аустеніту і їх властивості. Аустеніт розпадається на ферито – цементитні суміші. У залежності від ступеню дисперсності розрізняють перліт, сорбіт, тростит. Твердість перліту 160-230 НВ, сорбіту – 250-350 НВ, троститу 400-450НВ.

 

Рисунок 10.1 – Накладання кривих швидкостей охолодження на діаграму ізотермічного розпаду аустаніту

 

При відносно невеликих швидкостях охолодження аустеніт шляхом дифузійного розпаду зазнає перетворення при температурах 700-5500С з утворенням структур перлітного типу. Дисперсність одержаної суміші зростає в міру зниження температури перетворення, одночасно зростає міцність і твердість і знижується пластичність.

Якщо порівняти температури, при яких відбувається утворення структур гартування при безперервному охолодженні, із температурами ізотермічної витримки необхідними для одержання тих же структур, то видно, що ці температури однакові. Наприклад сорбіт при безперервному охолодженні утворюється при 650оС і при ізотермічному розпаді аустеніт для одержання сорбіту повинен бути переохолоджений до 650оС. Одержання троститу в обох випадках відбувається при 550оС. Якщо на С–подібну криву нанести криві швидкостей охолодження, то крива V2 , яка відповідає швидкості охолодження, при якій відбувається утворення сорбіту, перетинає С–подібну криву при 650оС, крива V3 , яка відповідає швидкості охолодження, при якій відбувається утворення трооститу, перетинає С–подібну криву при 550оС.

Слід запам'ятати, що гартування полягає в нагріванні сталі до температури на 30 –50оС вище критичної точки Ас1 (для евтектоїдної і заевтектоїдної сталі) або Ас3 (для доевтектоїдної сталі) витримці при цій температурі і швидкому охолодженні. Гартування проводять з метою підвищення твердості і міцності сталі.

Швидкість нагрівання повинна забезпечити перебіг необхідних структурних змін у металі без виникнення високих напружень, жолоблення і тріщин.

Тривалість нагрівання, витримування при певній температурі, повинна забезпечити наскрізний прогрів деталі й проходження всіх передбачених процесів (фазові перетворення, розчинення карбідів тощо).

Швидкість охолодження при гартуванні забезпечує вибір відповідного середовища для гартування (води, масла, розчину солей та ін.).

Механічні властивості, які отримує сталь після гартування, визначаються хімічним складом сталі, температурою нагрівання під гартування і швидкістю охолодження.

Швидкість охолодження при гартуванні є основним і вирішальним фактором одержання твердості, міцності та пластичності.

Із діаграми ізотермічного розпаду аустеніту (рисунок 10.1) видно, що при повільному охолодженні аустеніт розпадається на ферито-цементитну суміш. При швидкому охолодженні вуглець, який розчинений в аустеніті, не встигає виділитися із нього і утворити цементитну фазу. Він залишається після фазового γ ®a-перетворення замкнутим в a-гратці, що сильно її спотворює. Така деформована гратка з вмістом в ній надлишкових атомів вуглецю отримала назву мартенситної гратки, а структура сталі – мартенсит.

Швидкість охолодження сталі при якій аустеніт не розпадається на ферито – цементитну суміш, а здатний перетворитись у мартенсит, носить назву критичної швидкості охолодження (гартування) Vкр.

Мартенсит у залізовуглецевих сталях– це твердий перенасичений розчин вуглецю в a-залізі. Мартенсит володіє високою міцністю і твердістю. Твердість мартенситу залежить від вмісту вуглецю в сталі і може досягти 62-65 HRC.

Слід звернути увагу на особливості аустенітно-мартенситного перетворення.

При швидкості охолодження більшій за критичну, мартенсит (для даної сталі) починає утворюватись завжди при одній і тій же температурі.

Аустенітно-мартенситне перетворення має бездифузій-ний характер. Виділення цементиту, як це має місце при перлітному перетворенні, в даному разі не відбувається. Відбувається тільки перебудова гранецентрованої кристаліч-ної градки в об’ємноцентровану і весь вуглець, який знаходився в γ -залізі, залишається в a-залізі.

Аустенітно-мартенситне перетворення відбувається не повністю, тобто утворення 100% мартенситу не відбувається, а завжди деяка кількість аустеніту залишається не перетвореною, тому такий аустеніт і зветься залишковим аустенітом.

Температуру гартування для вуглецевих сталей назначають при допомозі діаграми стану системи Fe-Fe3C (рисунок 10.2).

В залежностіі від температури нагрівання розрізняють повне і неповне гартування.

Для доевтектоїдних сталей застосовують повне гартування. При повному гартуванні сталь нагрівають до повної перекристалізації (до температури на 30-500С вище критичної точки Ас3) і утворення однофазної структури аустеніт (сплав І-І, рисунок 10.2). Ця стадія процесу кристалізації ностить назву аустенізація.

 

 

Рисунок 10.2 – Оптимальний варіант температур гартування вуглецевих сталей

 

При охолодженні сталі з швидкістю більшою за критичну, аустеніт перетворюється в мартенсит. Така структура забезпечить сталі високу твердість і міцність. Якщо доевтектоїдну сталь нагріти до температури лише вище критичної точки Ас1, пройде неповна перекристалізація сталі, тільки перліт перетвориться в аустеніт і структура сталі буде Ф+А. При швидкому охолодженні сталі аустеніт перетвориться у мартенсит, а ферит не зазнає перетворень. Таким чином структура сталі після гартування буде Ф+М. Така структура не забезпечить сталі високої твердості із-за низької твердості фериту.

Неповне гартування назначають тільки для листової доевтектоїдної сталі, яка використовується для штампування, з метою забезпечення високої пластичності.

Для заевтектоїдних сталей застосовують неповне гартування. Структура сталі вище критичної точки Ас1 – А+ЦII (сплав ІІ-ІІ, рисунок 10.2.)

При швидкому охолодженні аустеніт перетвориться в мартенсит. Цементит не зазнає перетворень. Таким чином структура після гартування М+ЦІІ. Така структура забезпечить сталі високу міцність і твердість, бо ЦІІ має високу твердість. Нагрівати заевтектоїдну сталь до повної перекристалізації (вище Асm) немає потреби, бо структура, яку одержують після неповного гартування М+ЦІІ забезпечує більшу твердість. Крім того, підвищення концентрації вуглецю в аустеніті приводить при гартуванні до великої кількості залишкового аустеніту, який не забезпечує твердості і міцності загартованій сталі. Але найважливішим є те, що при цьому виникають величезні напруження, які приводять до руйнування деталі (так звані загартовочні тріщини).

Слід також опрацювати матеріал про вплив легуючих елементів на кінетику розпаду аустеніту в сталях, їх вплив на положення мартенситних точок, критичну швидкість охолодження, на властивість загартованої сталі.

Звернути особливу увагу на термін “стійкість переохолодженого аустеніту”. Стійкість переохолодженого аустеніту характеризується тривалістю періоду до початку розпаду аустеніту, так званим інкубаційним періодом. Оскільки криві мають перегин при 550-600оС, коли вони наближаються до вісі ординат, то зрозуміло, що при цих температурах аустеніт буде мати найменший інкубаційний період. Підвищення або пониження температури збільшує тривалість інкубаційного періоду.

Звернути увагу на терміни ”загартовуваність” і “прогартовуваність”.

Загартовуваність – це здатність сталі набувати максимальної твердості внаслідок гартування. Визначається вона вмістом вуглецю в сталі. Низьковуглецеві сталі (до 0, 20% вуглецю) практично не загартовуються, оскільки їхня твердість внаслідок гартування майже не підвищується.

Прогартовуваність – це глибина проникнення загартованої зони, або відстань від поверхні зразка до шару, структура якого складається з приблизно однакових об’ємів мартенситу і троститу.

Прогартовуваність характеризує параметр критичного діаметра (Dк). Це максимальний діаметр циліндричного зразка, що прогартувався наскрізь в даному охолоджуючому середовищі.

Чим більша стійкість переохолодженого аустеніту тим менша критична швидкість гартування і тим більша прогартовуваність сталі.

В таблиці 10.1 наведені орієнтовні значення швидкос-тей охолодження, які забезпечують різні середовища.

 

Таблиця 10.1

№ пп Охолоджуюче середовище Швидкість охолодження в оС/сек. В інтервалі температур (оС)
650-550 300-200
  Розчин солей (синтетичні розчини)    
  Вода при 18оС    
  Вода при 50оС    
  Мінеральне мастило    
  Повітря під тиском    
  Повітря спокійне    

 

4 Завдання і порядок виконання роботи

та оформлення звіту

 

4.1 Робота виконується підгрупою. Кожний студент складає звіт за отриманими результатами усіх експериментів.

4.2 Провести гартування заданої вуглецевої марки сталі з охолодженням в різних середовищах (вода, мастило, повітря). Заміряти твердість зразків до гартування і після гартування в різних середовищах.

4.3 Занести результати замірів у таблицю 10.2 і, користуючись орієнтовними значеннями твердості, приведеними раніше та приведеними в таблиці 10.1 та на рисунку 10.1, визначити мікроструктуру, яка утворилась при різних швидкостях охолодження сталі.

4.4 Побудувати графік залежності твердості структури загартованої сталі від швидкості охолодження.

4.5 Обґрунтувати вибір температури нагрівання для гартування заданої сталі.

 

Таблиця 10.2 - Твердість сталі при охолодженні в різних середовищах з різною швидкістю.

 

Охолоджу­юче середо-вище Марка сталі Твердість до гарту-вання, НВ Твердість після гартування Мікро-структура
HRC HB
Вода, 18 оС          
Масло          
Повітря          

 

4.6 Узагальнити результати виконаної роботи та зробити свої висновки.

 

 

5 Контрольні запитання

 

5.1 Що таке гартування? Фізика процесів, що протікають в сталі при нагріванні.

5.2 Що таке критична швидкість охолодження?

5.3 Які структури отримуються в процесі гартування?

5.4 В чому полягає повне і неповне гартування сталі?

5.5 Що таке загартовуваність і прогартовуваність сталі?

5.6 В якому охолоджуючому середовищі слід охолоджувати вісь із сталі 40 та свердло із сталі 9ХС? Чому?

5.7 Від чого залежить кількість залишкового аустеніту в загартованій сталі?

5.8 Від чого залежить величина твердості загартованої сталі?

5.9 Що означають С – подібні криві на діаграмі ізотермічного перетворення аустеніту?

5.10 Що таке інкубаційний період? Що він характеризує?

5.11 Від чого залежить прогартовуваність сталі?

 


Робота №11

Відпускання загартованої сталі

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2101. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия