Студопедия — ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 11
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 11






Зв’язне мовлення. Бібліографія. Анотація.

МЕТА:

активізувати знання студентів з даної теми, за допомогою правильно підібраного матеріалу, виконання вправ, завдань та питань розвивати у студентів знання, вміння та навички добре володіти матеріалом, виховувати у студентів любов та повагу до слова та до спілкування загалом.

ОБЛАДНАННЯ: методичний посібник для виконання ПР, письмове приладдя, підручник.

ПЛАН:

1. Складання бібліографічного списку опрацьованої літератури.

2. Написання анотації.

 

КЛЮЧОВІ ПОНЯТТЯ:

Бібліографія

Список літератури

Анотація

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПИТАНЬ:

· Бібліографія — це список літератури з певного питання. У книзі бібліографія слугує для поглиблення і розширення знань читачів з певної галузі науки або техніки, якій присвячено основний зміст книги.

· Список літератури - необхідний елемент довідкового апарату будь-якої друкованої праці (опублікованої чи неопублікованої): монографії, дисертації, дипломної або курсової роботи, статті.

· Анотація – стисла характеристика змісту книжки, статті, рукопису тощо.

Подаються на звороті титульної сторінки книги, у видавничих проектах. Анотація складається з двох абзаців.

Робота з книгою розпочинається з попереднього зна­йомства з нею — з її довідковим апаратом (вихідними даними та анотацією).

Анотація — це дуже стислий виклад змісту книж­ки, статті та ін. З виділеними найголовнішими пробле­мами, підкресленням новизни публікації, її значення. В анотації зазначають, кому адресовано книгу (вчите­леві, студентові, науковцеві, учневі, широкому загало­ві читачів тощо).

А ось як трактує термін словникова стаття.

Анотація (лат. аппоіаііо— примітка) — короткі відомос­ті про книгу, статтю чи рукопис, подані на звороті титуль­ної сторінки у видавничих проспектах, журнальних оглядах, бібліографічних покажчиках.

Знайомство з книгою слід починати з анотації і передмови, звертайте увагу на курсив (друкарський похилий шрифт з накресленням літер, подібним до ру­кописного), розрядку, дрібний шрифт.

Бібліографія (в широкому значенні) — це галузь на­уково-практичної діяльності, завданням якої є бібліо­течна інформація про твори друку, з метою впливу на поширення і використання їх у суспільстві. Залежно від суспільних функцій бібліографія поділяється на:

— державну;

— видавничо-книготорговельну;

— науково-допоміжну;

— рекомендаційну.

А ось як «Короткий тлумачний словник української мови» пояснює цей термін.

Бібліографія — 1. Науковий, систематизований перелік і опис книжок та інших видань з огляду на їх зміст та зо­внішнє оформлення; список статей і книжок на яку-небудь тему або з якої-небудь галузі знань: покажчик використаної літератури. 2. Відділ у періодичних виданнях, в якому подається короткий огляд книжок, що вийшли з друку.

У нашому випадку бібліографія — це науковий, сис­тематизований опис певної книжки.

Бібліографія, за одним із значень, — це список лі­тератури (книжок і статей) на яку-небудь тему або з якої-небудь галузі знань.

 

Це цікаво! Зачатки вітчизняної бібліографії зустрічаються в «Збір­нику Святослава» (1037), до якого включено список «істинних» і «ложних» книг.

 

Стандарт оформлення бібліографії:

1) ініціали у бібліографії ставлять після прізвища (у звичайному тексті перед прізвищем);

2) назва твору, книги, статті тощо в лапки не бе­руть, якщо це не цитатна назва (у тексті назва повинна бути в лапках);.....

3) не беруться в лапки й назви журналів, газет (у - тексті вони також у лапках);

4) замість позначень «журн.», «газ.» ставлять та­кий знак — //;

5) той самий знак (//) ставлять і на позначення бага­тотомного видання;

6) зверніть увагу на крапки, тире, коми, двокрапки в бібліографії;

7) сторінку позначають великою літерою «С.» (а не, «стор.», «ст.»);

8) малу «с.» ставлять у бібліотечних картотеках, ко­ли вказують кількість сторінок у книзі: 230 с.

РОЗВЯЗАННЯ ТИПОВИХ ЗАВДАНЬ:

1) Прочитати (прослухати) обидва висловлювання. Визначити можливого адресата та мету кожного з них. Яке з висловлювань є анотацією, а яке є описом книжки із зазначенням вихідних даних, тобто бібліографією?

1. Історична повість українського письменника-класика М. Старицького «Останні орли» — широке полот­но про Коліївщину, повстання українського народу на Правобережній Україні проти польського панства та католицького духовенства 1768 року. Своїм ідейним спрямуванням твір близький до поеми Т. Шевченка «Гайдамаки». Відтворюючи тогочасні соціальні та релігійні конфлікти, показуючи непримиренну боро­тьбу повстанців, автор багато уваги приділяє особис­тому життю своїх героїв. Сюжет твору динамічний, напружений. Повість цікава для найширшого кола читачів.

2. Старицький М. П. Останні орли: Іст. повість із часів гайдамаччини. Худож. С.П.Караффа-Корбут. — Львів: Каменяр, 1990. — 440 с, арк. іл.

Пояснити, чи існує зв'язок між бібліографією й ано­тацією видань. Коли використовують бібліографічний опис видання?

2) Прочитайте анотації, зверніть увагу на оформлення вихідних даних.

1. Савчин Іван. Львівське братство. — Київ: Радян­ський письменник, 1990. — 252 с.

У романі відображені історичні події, що відбували­ся у Львові та інших містах в 70-80 роки XVI століт­тя.

Зокрема тут розповідається про заснування Львівсь­кого Успенського братства — громадської організації українців (русичів), яка відіграла значну роль у куль­турно-освітньому русі на Україні.

 

2. Мисик Ю. А., Плохій С. М., Стороженко І. С. Як козаки воювали. Історичні розповіді про запорізьке ко­зацтво. — Дніпропетровськ: Січ, 1991. — 301 с.

Серія «Давно се діялось колись» заснована у 1989 р.

Чимало пам'ятних місць на Придніпров'ї пов'язано з козацтвом. Про життя, побут та військові походи козаків розповідає науково-популярний ілюстрований нарис (1-е вид. — Дніпропетровськ: Промінь, 1990). У підготовці цього видання брало участь мале підприємс­тво «Пам'ятки України».

Розраховано на широке коло читачів.

3) Скласти (колективно)анотації на запропоновану книж­ку (за зразком вправи у підручнику).

4) Запишіть на дошці та в зошитах під диктування фрагменти бібліографії з дотриманням стандартів оформлення.

1. Грушевський Михайло. Хто такі українці і чого вони хочуть. — К., 1991.

2. Огієнко Іван. Українська культура. — К., 1991.

3. Залізняк Леонід. Проблема походження індоєвро­пейців '// Дивослово. — 2000. — № 5 — С. 23— 27.

 

5) Поставте необхідні розділові знаки.

1. Шевчук В. Із вершин і низин К. 1990

2. Погрібний А Якби ми вчились так як треба К. 1990

3. Костенко Л. Гуманітарна аура нації або дефект головного дзеркала К. 1999

4. Рудницька Ганна Вивчення послання Т. Шевчен­ка «І мертвим, і живим, і ненародженим...» Ди­вослово 2002 № 12 С, 33—37

6) Самостійно напишіть анотацію на одну з книг. Порі­вняйте її з тою, що є в тій книжці.

7) Зробіть взаємоперевірку складених анотацій.

8) Запишіть вихідні дані уявної книжки.

 

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 965. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия